Zobacz pełną wersję : Sztuczne ognie i para młoda na ISO 8000.
Jedno z ciekawszych zdjęć jakie ostatnio wykonałem. Co o nim sądzicie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.sfotografowani.pl/wp-content/uploads/AM_Blog-56.jpg)
Więcej na www.sfotografowani.pl
Sztuczne ognie spoko ale młodzi wyszli koszmarnie.
Chmurki i ognie spoko. Młoda przygarbiona i zjedzona przez szum. W wersji BW i po odpowiedniej modyfikacji kadr się obroni.
Jest ok, garba nie widzę ;) Dodałbym tylko nieco koloru - sztuczne ognie z tym mi się głównie kojarzą...
Dziękuję za opinie. Moim zdaniem para młoda nie jest przygarbiona. Co do jej "jakości" to niestety, warunki były jakie były.
RobertMiernik
16-11-2015, 17:14
Jeśli mogę doradzić coś - zdjęcie fajne ale ten szum koszmarny.
Zrób sobie w Lightroomie kopię wirtualną i maksymalnie odszum to zdjęcie, na młodych szum elegancko znika. Później w PSie połącz odszumionych młodych z nieruszanym niebem i jest cycuś malina.
Zrobiłem sobie na szybko na tym malutkim jpg próbkę i wygląda idealnie.
Jeśli mogę doradzić coś - zdjęcie fajne ale ten szum koszmarny.
Zrób sobie w Lightroomie kopię wirtualną i maksymalnie odszum to zdjęcie, na młodych szum elegancko znika. Później w PSie połącz odszumionych młodych z nieruszanym niebem i jest cycuś malina.
Zrobiłem sobie na szybko na tym malutkim jpg próbkę i wygląda idealnie.
Pewnie jest jak piszesz. Mam taką zasadę, że nie modyfikuję zdjęć które już przekazałem klientom. Przy następnej okazji sprawdzę Twoje rozwiązanie. Dzięki
RobertMiernik
16-11-2015, 22:54
Bardzo słaba zasada, zmień ją. Wszyscy na tym skorzystają.
Powodzenia, czekam na kolejne wrzutki.
Ognie fajne (choć biorąc pod uwagę szum wolałbym jednak w bw; patrz zafarby na rękach młodej) ale przeszkadza mi (a raczej odwraca uwagę) jedna rzecz a mianowicie to co z młodych wyłazi (dachy/stropy).
Pytanie (biorąc pod uwagę światło): co widziałeś w wizjerze aparatu?
Pewnie jest jak piszesz. Mam taką zasadę, że nie modyfikuję zdjęć które już przekazałem klientom. Przy następnej okazji sprawdzę Twoje rozwiązanie. Dzięki
Jeśli mam być szczery to nie oddałbym takiego zdjęcia PM, jest okropne, lepsze kompaktem robiłem.
Jeśli mam być szczery to nie oddałbym takiego zdjęcia PM, jest okropne, lepsze kompaktem robiłem.
Pokarz te z kompakta ;)
Ognie fajne (choć biorąc pod uwagę szum wolałbym jednak w bw; patrz zafarby na rękach młodej) ale przeszkadza mi (a raczej odwraca uwagę) jedna rzecz a mianowicie to co z młodych wyłazi (dachy/stropy).
Pytanie (biorąc pod uwagę światło): co widziałeś w wizjerze aparatu?
Ten dach przeszkadza trochę ale warunki były dość ciężkie i czasu było mało na myślenie. Co widziałem w wizjerze, hmm... Już nie pamiętam ale raczej nie wiele :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja oddałem to zdjęcie ale ja jestem burak... Pokaż fotki z kompaktu.
Devilish_Chaos
24-11-2015, 17:47
ja tez czekam na zdjecia zgera z kompakta :D ale cos czuje ze sie nie doczekam :)
Pokarz te z kompakta ;)
Chyba "pokaż"
Zawsze można wymyślić jakąś przekoloryzowaną historię dlaczego dajesz drugą wersję tego samego zdjęcia :-) według prostej zasady - zwalaj na sprzęt, a nie na ludzi. Np. Wyszedł nowy moduł do photoshopa, dzięki któremu przetestowałeś selektywne odszumianie zdjęć, a że bardzo podobała Ci się współpraca z parą młodą - dosyłasz bezpłatnie rezultat tej przeróbki.
excubitor
26-11-2015, 00:23
Dziwią mnie komentarze, dla mnie zdjęcie jest bardzo dobre, tutaj najważniejsze są ognie, które fajnie je złapałeś w odpowiednim momencie, nie widzę powodu by cukierkować to zdjęcie- usuwać szum na plecach PM. Chciałbym mieć właśnie takie zdjęcie ze swojego ślubu- surowe.
:oops: przepraszam za byka ;)
RobertMiernik
29-11-2015, 20:34
Dziwią mnie komentarze, dla mnie zdjęcie jest bardzo dobre, tutaj najważniejsze są ognie, które fajnie je złapałeś w odpowiednim momencie, nie widzę powodu by cukierkować to zdjęcie- usuwać szum na plecach PM. Chciałbym mieć właśnie takie zdjęcie ze swojego ślubu- surowe.
ale nie widzę powodu, żeby cukierkowanie nazywać cukierkowaniem, różnica jest minimalna w samym cukierkowaniu, za to drastyczna jeśli chodzi o kaszaste cienie na plecach
paczaj
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/AM-1.gif
źródło (http://taharii.pl/album/AM.gif)
Jakoś wersja "po" nie zrobiła na mnie dużego wrażeni. Wiem, że są suwaki od odszumowana w LR ale zostaje przy mojej wersji.
RobertMiernik
29-11-2015, 23:13
Mógłbym złośliwie napisać, że przed wrażenia też nie robi ale po co, skoro już pisałem, że to całkiem fajne zdjęcie, mocno zepsute przez kaszę na plerach młodych.
Byłoby to całkiem wytłumaczalne, gdyby nie to, że to zwyczajne niechlujstwo, bo usunięcie tego, to jeden suwak załatwiający cały problem. Zamiast "fajnego zdjęcia ALE" jest po prostu "fajne zdjęcie".
Ja rozumiem dumę i godność artysty ale czasem trzeba zwyczajnie ustąpić.
Dla mnie EOT, powodzenia.
Chyba "pokaż"
jak nie pokaże to go pokarze ;)
Mógłbym złośliwie napisać, że przed wrażenia też nie robi ale po co, skoro już pisałem, że to całkiem fajne zdjęcie, mocno zepsute przez kaszę na plerach młodych.
Byłoby to całkiem wytłumaczalne, gdyby nie to, że to zwyczajne niechlujstwo, bo usunięcie tego, to jeden suwak załatwiający cały problem. Zamiast "fajnego zdjęcia ALE" jest po prostu "fajne zdjęcie".
Ja rozumiem dumę i godność artysty ale czasem trzeba zwyczajnie ustąpić.
Dla mnie EOT, powodzenia.
Doceniam Twoje uwagi - dzięki. Może przy następnym podobnym zdjęciu inaczej podejdę do tematu obróbki. To nie kwestia dumy, tylko hmm jak to nazwać "wizji artystycznej" :)
palfinger
07-01-2016, 13:22
według mnie bardzo fajny pomysł, młoda para mogłaby być tylko jaśniejsza