PDA

Zobacz pełną wersję : MING THEIN / how to design mirrorless right

PiKa
14-11-2015, 21:32
http://blog.mingthein.com/2015/11/03/how-to-design-mirrorless-right/

Here is a list of all the really good things that every mirrorless camera should have, and where it’s been done before and not necessarily to the exclusion of other functions.

/RMI: Kurden zachciało mi się zielonego. Masz:/

Ergonomia

Brak opóźnienia w operacji ustawiania ekspozycji lub w menu nawigacyjnym – w tej kategorii wygrywają aparaty Q, SL i M4/3.
Konfigurowalne menu i skróty - bez arbitralnej ograniczenie funkcji przypisywanych. Olympus robi to prawidłowo, Sony jest blisko.
Bezpośrednia korekta ekspozycji (do wyboru) na kółkach z regulowanymi kierunkami - bez twardych ustawień, ponieważ nie można zmienić kierunek obrotów. Ponownie, Olympus i Sony robią to prawidłowo.
W pełni konfigurowalny auto-ISO z minimalną i maksymalną czułość i progami szybkość migawki, w tym 1/FL lub 1/2R dla zoomów itp. (Nikon robi to tak jak trzeba)
Uszczelnienie. SL ma najlepsze uszczelki, z grubszych/solidniejszych uszczelek nawet lepsze niż mój Sony podwodny kompakt.
Body/grip, który jest odpowiedniej wielkości, aby zrównoważyć obiektywy; Body FF musi być większe niż M4/3 i mają większe uchwyty - które pomagają w pakowaniu większych baterii
A "mała" i "duża" konfiguracja: mała konfiguracja dla kompaktowych obiektywów, a duża konfiguracja (np. dodając pionowe i przednie uchwyty) dla większych obiektywów - dwuczęściowy uchwyt E-M5 II rozwiązuje ten problem prawidłowo, ale tak naprawdę nie musi się składać z dwóch części.
Natychmiastowa (lub prawie natychmiast) włączanie: 1 sekunda jest dopuszczalne, 4+ sekund nie jest.
Włącznik zasilania wokół przycisku migawki w celu szybkiego dostępu i jednej akcji gotowości do fotografowania: Q i Sony.
Działania celowe (odpowiedni opór czy blokady), muszą przejść kontrolowane, żeby nie przełączały się po zaczepieniu o płaszcze / torby / etc.
Szybkostrzelność nie musi być wysoka, ale powinno być tak małe opóźnienia oraz blackout, jak to możliwe; Q i SL są najszybsze na to z aparatami Olympus tuż za
Ekrany dotykowe są dobre - ale powinny być bardziej przydatne. Panasonic umożliwia wybieranie punktów AF tabliczką dotykowa - utrzymać tę umiejętność podczas korzystania z wizjera. Realizacja menu Leiki jest dobrze zrobiona.
Górny panel LCD pokazujący status (a la SL) są mile widziane. Zwłaszcza, jeśli możemy wyłączyć tylne LCD w celu oszczędzania energii i nie świecić jak latarnię morską, który jest tak jasny, że rujnuje nasze nocne widzenie.
Dlaczego nie budować szyb kompatybilnych z Arca?
Wymienne gripy do różnych rozmiarów dłoni mogą też być dobrym pomysłem.

Autofokus

Prędkości Q, SL lub obecnej generacji Olympus M4/3
(Sugestie Czytelnika): możliwość śledzenia jak Nikon serii 1, lub Samsung nx1
Bezpośredni wybór punktu ostrości z szybkiego resetowania do centrum lub wstępnie wybranego punktu; joystick SL jest idealna tutaj
Możliwość uniezależnienia ostrości i migawki
PDAF jest miło mieć, ale nie jest to konieczne, jeśli CDAF jest wystarczająco szybki

Podgląd na żywo / EVF

Wysoka rozdzielczość, z niewielkimi zniekształceniami jak w SL
Nie zaśmiecać widoku ikonami i informacji; zachować rzeczy minimalne i przejrzyste - Q i SL idealnie, a kamery Olympus w niektórych trybach. W Sony są najgorsze: nie muszę widzieć w wizjerze każdego logo które znajduje się na pudełku aparatu.
Peaking i zebry są koniecznością.
Opcja pomiaru ETTR naświetlająca aż do prawidłowej ekspozycji procentowo określonej części kadru (ustawianych przez użytkownika). //Zdjęcia nocne, Exposure To The Right/
Co najmniej odchylanie tylnego LCD, jeśli nie całkowicie przegubowe montaż
Duże powiększenie LCD, jeśli nie zamierzamy zapewnić EVF, jak Sigma Quattro.
Możliwość wyłączenia tylnego LCD całkowicie do użytku w nocy, lub ustawić odtwarzanie w LCD i podglądu na żywo w EVF (z LCD off). Jestem zaskoczony, naprawdę nikt nie robi z tego poprawnie. Poprawka: Fuji może to zrobić, ale dlaczego potrzebują menu i dwóch oddzielnych przycisków, aby się tam dostać?
Natychmiastowa ocena z jednym przyciskiem powiększającym do 100% w punkcie ostrości i możliwość przeskakiwania przez obrazy w tym samym miejscu za pomocą pokrętła - jak pro Nikonów, SL i Olympus. Sony również zachowują się tak samo, ale powiększenie i przełączanie zdjęć zajmuje bardzo dużo czasu.
Skalę DOF w wizjerze jak w Fuji.
Powiększenie podglądu na żywo za pomocą jednego guzika, najlepiej do 100% lub ustawionego wcześniej powiększenia, z peakingiem. Q ma najlepszą realizację MF wśród wszystkich aparatów bezlusterkowych
Natychmiastowy podgląd ekspozycji nawet przy powiększeniu, a jasność EVF, że albo reprezentuje scenę lub reprezentuje ekspozycji - SL, Q i Olympus poprawnie. Sony nie robi, a opóźnienie w podglądzie ekspozycji może kosztować zdjęcie.

Matryca i jakość obrazu

Niezależnie od formatu, bez kompresji i majstrowania z plikami RAW - lub przynajmniej wybór.
Możliwość, powiększania obrazu RAW bez konieczności zapisywania również JPEG.

System

Obaj szybko / duże i małe / wolniejsze soczewki. Bez kompromisów w jakości optycznej.
Obiektywy z twardych przystanków nieskończoność, lub ostrości sprzęgła jak Olympus pro soczewek. Jeszcze lepiej, pozycją "AF" i natychmiast korekcja pozycji "MF" jak Q. Uznajemy, że AF nie zawsze jest idealne, ale z tak precyzyjnego MF możliwe, nie ma żadnego usprawiedliwienia, by nie było to możliwe ze wszystkimi obiektywami - które również zachęcić kupujących do utrzymania zakupów w systemie.

Energetycznego zarządzanie

Odpowiednio duży akumulator, który może strzelać mocno na jeden dzień na jednym, lub ewentualnie dwa akumulatory.
Opcja ładowania lub zasilania bezpośrednio z USB jak serii A7II.

Inne miłe funkcje

Podstawa matrycy jest jak w serii kamer M4/3 lub A7II
Ultradźwiękowy czyszczenia jak Olympus
Jeśli aparat twierdzi, że jest „wideo-centryczna”, to musi mieć gniazda wejścia/wyjścia jack, log gamma, nieskompresowane wyjście HDMI, zmienne klatek i wysoki bitrate
Do wyboru mechaniczne i elektroniczne opcje migawki. Migawki szczelinowe są świetne (a połączony z elektronicznej migawki, w Q żeby osiągnąć większe prędkości). Elektroniczny pierwsza kurtyna powinna być standardem.
Pozbyć się całkowicie klapki baterii, jak w SL i T; umieścić styki uchwytu wewnątrz komory baterii, aby wyeliminować małe gumowe pierścienie które wszyscy gubimy (a co może zagrozić uszczelnieniom) i uniknąć wyjmowane klapki (ahem, Sony)
UHSIII wsparcie, najlepiej z dwoma gniazdami. Duże pliki są w porządku; mamy duże karty. Ale duszący ich prędkość wolny interfejs nie jest.

puch24
14-11-2015, 21:46
Problem w tym, że gdyby ktoś zbudował taki "skończony ideał", nie byłoby już czego ulepszać i nam wciskać.

RobertMiernik
14-11-2015, 21:56
PiKa chciało Ci się wrzucić do osobnego tematu to zechciej zrobić chociaż streszczenie inaczej wątek pójdzie do kosza.

PiKa
14-11-2015, 22:39
A jest jakiś odpowiedni temat?

Streszczenie ciężko zrobić, bo musiałbym przepisać właściwie cały artykuł.

ekajana
14-11-2015, 22:52
Eeeee chyba szkoda na to osobnego tematu...

PiKa
15-11-2015, 00:24
No to ja pytam, gdzie takie rzeczy wrzucać? Nie widziałem zbiorczego/przekrojowego wątku o bezlusterkowcach.

puch24
15-11-2015, 01:34
Postuluję, by temat zostawić, bo ciekawy.

Staś
15-11-2015, 02:07
No to ja pytam, gdzie takie rzeczy wrzucać? Nie widziałem zbiorczego/przekrojowego wątku o bezlusterkowcach.

Jak nie ma zbiorczego, to najlepiej wrzuć do .. kosza :-)

PiKa
15-11-2015, 09:03
Mnie już wszystko jedno... ;)

Albo zmienić temat wątku na "Bezlusterkowce - ogólnie, zbiorczo, przekrojowo, ciekawostki (niepotrzebne skreślić)" albo jakoś podobnie ;)

puch24
15-11-2015, 11:28
Naprawdę nie rozumiem, gdzie jest problem. PiKa wrzucił link do ciekawego artykułu (w którym jest ogromnie dużo racji i trudno się z nim nie zgodzić), kto chce i może przeczytać, przeczyta, a jak nie będzie dalszych komentarzy, to temat "zjedzie" w dół.

Panerai
15-11-2015, 13:51
Przeczytałem, wrzuciłem w zakładkę ulubione, nie widzę potrzeby kontynuowania tutaj na TYM forum. No ale to ja :)

RobertMiernik
15-11-2015, 13:55
Tłumaczenie jest już w pierwszym poście. Sorry nie mam czasu na dokładniejsze, sens chyba zachowany.

Naprawdę nie rozumiem, gdzie jest problem. PiKa wrzucił link do ciekawego artykułu (w którym jest ogromnie dużo racji i trudno się z nim nie zgodzić), kto chce i może przeczytać, przeczyta, a jak nie będzie dalszych komentarzy, to temat "zjedzie" w dół.

Szkoda, że nie widzisz, że adres tego forum kończy się na .pl
Może zacznijmy po niemiecku i francusku też pisać a w sumie Hiszpania też jest w europie...

Pawel92
15-11-2015, 14:47
Tłumaczenie trochę mało literackie ale jest. Natomiast uwagi i polecania moderacji są nader zabawne. Czy gwara góralska jest politycznie poprawna?

RobertMiernik
15-11-2015, 15:05
Tłumaczenie jak się pewnie zorientowałeś jest tylko odrobinę odkaleczony translatorem, moderator też człowiek frytki w weekend zrobić może...

Co do gwary, też nie jest politycznie poprawna, może to będzie dla Ciebie szokiem, ale ja forach de, czy co.uk też należy pisać po niemiecku czy angielsku...
Spróbuj tam wrzucić linka do Optycznych czy innego Onetu i zobaczysz jak się przyjmie..

Pawel92
15-11-2015, 15:16
...Spróbuj tam wrzucić linka do Optycznych czy innego Onetu i zobaczysz jak się przyjmie..
A, skoro na Optycznych i na Onecie, to w porządku...;-)

Borat1979
15-11-2015, 16:34
Ogólnie to nie rozumiem sensu tego typu wątków. Jak ktoś chce sobie poczytać angielskojęzyczne fora czy blogi to je odwidzi. Po co to komu tutaj w dodatku bez tłumaczenia. Bo to co tu zostało zaprezentowane to tekst w stylu "Kali przykręcić czerwony kółko dla ustawienie parametr" a takie każdy może sobie sam zrobić translatorem google.