Zobacz pełną wersję : Żywotność obiektywów
Przeglądam różne aukcje i widzę 80-200/2.8 AF-S za spore pieniądze, obiektyw nie jest już serwisowany, najnowszy egzemplarz ma 10 lat, a mimo to szkło trzyma cenę. Zastanawiają mnie głównie tele Nikona z zakresu 70-200- orientujecie się jaka jest ich żywotność zakładając amatorskie użytkowanie? Oczywiście zawsze może paść elektronika, ale mam bardziej na myśli zużycie elementów ruchomych, smarów itd.
80-200 to pancerna konstrukcja - metal plus szkło. Po 70-200 widać że maczali w tym palce ekonomiści - coraz więcej tworzywa sztucznego. Jeśli nie zależy Ci tak bardzo na VR, a masa nie gra głównej roli, to zadbany 80-200 przeżyje niejedną puszkę.
80-200 to pancerna konstrukcja - metal plus szkło.A silnik AF-S to nie elektronika?
Mechanikę z tego szkła naprawiają, tylko z silnikami jest kłopot.
A silnik AF-S to nie elektronika?
Mechanikę z tego szkła naprawiają, tylko z silnikami jest kłopot.Myślę, że Obelix tak powiedział bo ja napisałem, że zwracam uwagę na kwestię mechaniczne, elektronika to tak naprawdę może paść w dowolnej chwili, nawet dzień po gwarancji. Niestety. 80-200 AF-S boję się właśnie z uwagi na brak wsparcia serwisowego.
Zawsze pozostaje jeszcze do wyboru 80-200 AF-D.
Zawsze pozostaje jeszcze do wyboru 80-200 AF-D.
A właśnie jak to wygląda w obiektywach ze śrubokrętem? Żyją znacznie dłużej? Ewentualna naprawa jest zawsze możliwa? 80-200AF-S mnie mocno kusi ale trochę obawiam się o to, żeby mi nagle nie padł, a serwis nic z tym nie zrobi... :/
W tych obiektywach w zasadzie nie ma się co zepsuć, dopóki obiektyw nie zalicza upadków i nie dokonuje się prób samodzielnych napraw. Jedynie co to w przypadku zakupu trzeba by było sprawdzić czy nie puszcza klej od taśmy enkodera odległości, bo zdarza się że prowadnica soczewki ostrości haczy o taśmę zrywając ją - ale to powinno dać się wyczuć w momencie zakupu. Po ewentualnym zabezpieczeniu tej taśmy obiektyw jest nie do zdarcia.
Dzięki za info. Jak tak powiedziałeś to przypomniało mi się, że szkło kuzyna (pompka 80-200/2.8) ma problemy z AFem kiedyś jak się nim bawiłem nie było problemu, teraz obiektyw dojeżdża do granicy (do najmniejszej odległości ostrzenia) i trzeba mu pomagać ręką, żeby z niej wyszedł...
Bardzo dziękuję za opinię, ciągle jestem ciekawy opinii innych, jaka jest żywotność af-sów (głównie 70(80)-200) ale oczywiście innych też. :)
Archibald6803
14-11-2015, 23:32
Mój znajomy przerabiał ostatnio zgon silnika w tym szkle. Zgon nagły i bez wcześniejszych objawów. Nowy ( a raczej refurbished z gwarancją) silnik z Chin + wymiana w nieautoryzowanym serwisie kosztowały 1420 pln + vat od robocizny. Jak się ma szkło od nowości ( ten znajomy tak je miał) lub kupiło się je jako używkę za kwotę do 2000pln to warto naprawiać ( tylko kto sprzeda to szkło na chodzie za takie pieniądze ?). Jak się szkło nabyło za cenę rynkową ( ok 3500pln - bo to najczęstsza jego cena transakcyjna na rynku wtórnym) to ...... wtopa.
fotoGRAFIK
16-11-2015, 20:00
silniki są dostępne bez problemu, niestety drogie ale dostępne