Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kosciółek
Islandia
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/D1uz8D-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/p3D1uz8Dj)
pozdrawiam :)
PiciuD300
14-11-2015, 00:01
Tłumów nie ma. Mimo tego zdjęcie albumowe.
Fakt mały tłumik by się przydał :-)
Fakt mały tłumik by się przydał :-)
hehe , do krajobrazu najlepsza procesja by była, panowie zastanówcie sie co piszecie. Ostatnio pisno mi ze asfalt ma za duzą ziarnistość , rozwalają mnie takie komentarze
czy kościółek nie jest pochylony?
Kołysze się na wietrze ;)
czy kościółek nie jest pochylony?
a kolega nie potrafi wyswietlic sobie siatki w programie graficznym ? żenada
http://imageshack.com/a/img633/8927/otem6s.jpg
Nie wiem czego się koledzy czepiają. Że albumowe? No, żeby tu takie albumówki ktokolwiek wstawiał to by było wyśmienicie.
Mam wrażenie, że fajne światło znajduje się za tytułowym kościółkiem, a na nim go niestety brak. Zimna tonacja pewnie zamierzona? No i na koniec dla mnie to zdjęcie lepiej wygląda po odcięciu dołu, w panoramicznym ujęciu.
Żenadą można by nazwać coś innego. Widzę, że lepiej nic nie pisać, bo autor ma niski próg wrażliwości na inne niż przychylne komentarze.
Sztafaż w postaci jakiś ludzi wniósł by ożywienie w fotografie. Bo miejsce niewątpliwie bardzo ciekawe i piękne, a fotka ładna lecz nic więcej.
Wpis o chropowatości asfaltu zdaje się, że też był mój. Ale oczywiście przepraszam, że w ogóle miałem czelność się odezwać.
Po prostu masakra.
I a propos przechyłu kościoła, to wczoraj też sprawdzałem, bo takie jest złudzenie.
Żenadą można by nazwać coś innego. Widzę, że lepiej nic nie pisać, bo autor ma niski próg wrażliwości na inne niż przychylne komentarze.
Sztafaż w postaci jakiś ludzi wniósł by ożywienie w fotografie. Bo miejsce niewątpliwie bardzo ciekawe i piękne, a fotka ładna lecz nic więcej.
Wpis o chropowatości asfaltu zdaje się, że też był mój. Ale oczywiście przepraszam, że w ogóle miałem czelność się odezwać.
Po prostu masakra.
I a propos przechyłu kościoła, to wczoraj też sprawdzałem, bo takie jest złudzenie.
Autor jest tutaj juz tak długo ze jego prog wrazliwosci jest tak tolerancyjny, ze juz wiekszy byc nie moze , jednak przy napiszę delikatnie " niemądrych, całkowicie bezasadnych " takich chociazby jak komentarz dotyczacy asfaltu, na ktory z oczywistych względów nie odpowiedziałem , ale skoro kolega poruszył sam ten temat :) i tak ręce opadają.
Podpowiadam, konstruowac merytoryczne polemiki, wowczas nie bedzie trzeba się z niczego tłumaczyć, z przyjemnoscia odpowiem na konkretne uwagi.
A zdjecie jak zdjecie, raczej większych uchybień technicznych nie posiada, ale ..... - jednemu moze sie nie podobac innemu wrecz odwrotnie. Wstawiłem je juz na kilka portali wiec znam o nim opinię - pozdrawiam
Nikonozaur
14-11-2015, 18:06
Dla mnie super pod każdym względem. Brak procesji nie wadzi mi, wręcz przeciwnie, jakikolwiek spęd pod kościołem wyciągnąłby z tej fotografii ów surowy klimat w niej zawarty. No, ale ja tak za bardzo się nie znam i prawdopodobnie się mylę. ;)
W każdym razie byłem już w krajach gdzie kościołów mają od groma, tyle że w odróżnieniu od naszych nawet w niedzielę są puste. Co gorsza, do niektórych za wejście trzeba nawet zapłacić. Najgorsze na koniec: katolików w tym "wybuchowym" kraju jest tylko 3,5%, prym wiodą sympatycy Ewangelicko-Luterańskiego Kościoła Islandii, których przewodnikiem i władzą najwyższą jest, o zgrozo, baba.
okrutnie przepraszam szanownego kolegę ale takie wrażenie sprawia kościółek, że się pochyla
jednak wyświetliłem sobie siatkę w programie graficznym i - choć oko nadal wychwytuje, że się pochyla - już wiem, że tak nie jest :)
Kolejna bdb odsłona, zestawiająca ze sobą dwie pory roku :), a do tego sztafaż "robi robotę".
Masz wersję z większą ilością góry, kosztem "podłogi" :D?
Kolejna bdb odsłona, zestawiająca ze sobą dwie pory roku :), a do tego sztafaż "robi robotę".
Masz wersję z większą ilością góry, kosztem "podłogi" :D?
mam , ale uwierz mi to juz nie to, nie było nieba , gora wysoka, wiec kosciółek robi sie malutki , chowa sie detal, bo fotka z tele, robi sie bardzo plasko bo nie było swiatła, to co pokazałem to wszystko najlepsze co mozna było z tego miejsca wziąc - ( teraz reflesja nie do Ciebie ale ogólna ) ktos kto oglada , mysli sobie. Ja to bym zrobil to tak albo tak, dlaczego on pokazał to w takim własnie kadrze ?.
Ja oceniam fotografie inaczej , jezeli ktos kogo choc troche znam, i wiem ze ma doswiadczenie, pokazał w taki własnie sposób to miejsce, to widocznie nie mogł zrobic tego inaczej. Swoim komentarzem sugerujesz skrocenie podłogi, mozna to zrobic , ale podłoga wydłuża plan. Obciecie jej jeszcze bardziej skroci perspektywę, i spłaszczy zdjecie. Owszem przyblizy kosciól ale brak swiatła nadal nie uplastyczni tego kadru. Mnie urzekły zachodzace na siebie pory roku, ta specyficzna kolorystyka, i ten mały minimal w postaci koscioła, pustka dookoła tez robi swoje - Taki mam gust :) ostatecznie zdjecia robimy przedewszystkim dla siebie, w kazdym badż razie ja tak mam, pozdrawiam :)
Fota bardzo fajna. Dla mnie nic nie jest krzywe, a i ludzi mi tam nie brakuje. Co do poprzedniego komentarza dot. asfaltu to mnie nieźle rozbawił,
nic nie pisałem, ale co niby miałeś zrobić, przysypać go popiołem :). Podobnie ma się z kom. dot. zdjęcia albumowego. Autor powinien zerknąć na swoje foty.
Dużo im jeszcze brakuje i jeżeli sam lepszych nie robi to ...... Sorki za ot w Twoim wątku, ale czasami niektórzy jadą zwyczajnie "po bandzie".
I zaznaczam, że nie chodzi tutaj o kółko wzajemnej adoracji !
Zbyt ogólnikowo postawiłem pytanie... ☺.
Nie myślałem nawet o włączeniu do tego ujęcia nieba... Moje pytanie zrodziło się, ponieważ zwyczajnie chciałbym zobaczyć więcej ostatniego planu - wydaje się on być dużo ciekawszy niż pierwszy. Pytanie tylko czy jeszcze dałoby radę podnieść obiektyw wyżej, o te np. 2cm? Wtedy podłoga nadal jest w kadrze, a spotykające się dwie pory roku pozostają "nienaruszone". Idąc dalej, tak skonstruowany kadr, jeszcze bardziej akcentuje przejście między jesienią, a zimą, która jest w bardzo ciekawy sposób dla oka zobrazowana ?.
Oczywiście to jakieś tam moje rozmyślania, sugestie, które niekoniecznie mogą być słuszne i przez Ciebie do zaakceptowania... ?. Twoja wizja mi się podoba i domyślam się, że pokazałeś nam to miejsce najbardziej optymalnie ?.
Pozdrowienia!
Kościół na tle faktury skalnej - cudo. Jednak w mojej skromnej opinii ten rudo-brązowy dół jest z innej bajki i zdecydowanie psuje odbiór tego interesującego zdjęcia. Sam w sobie jest nudny i nijaki w porównaniu do pięknej, malowniczej góry. Nie tworzy z górną częścią kadru synergii, a jedynie kompromis.
Kościół na tle faktury skalnej - cudo. Jednak w mojej skromnej opinii ten rudo-brązowy dół jest z innej bajki i zdecydowanie psuje odbiór tego interesującego zdjęcia. Sam w sobie jest nudny i nijaki w porównaniu do pięknej, malowniczej góry. Nie tworzy z górną częścią kadru synergii, a jedynie kompromis.
z tym stwierdzeniem zgadzam sie, można zmniejszyc jego nasycenie , byc moze pomoze w ogólnym odbiorze tego zdjecia, jednak pozostane przy nie docinaniu dołu :)
skarcity
15-11-2015, 16:58
hehe , do krajobrazu najlepsza procesja by była, panowie zastanówcie sie co piszecie. Ostatnio pisno mi ze asfalt ma za duzą ziarnistość , rozwalają mnie takie komentarze
No, rzeczywiście żenadzie...
Zdjęcie jest ciekawe, ale tylko dzięki krajobrazowi, którego u nas nie idzie zobaczyć. Poza tym bardzo przeciętne.
pozdrawiam
wolnyslimak
15-11-2015, 17:19
Uuuu łaaa...pierwsze co pomyślałem widząc to zdjęcie. Super klimat samotności, oddalenia.
mirekvampirek
15-11-2015, 19:43
Zdjęcie, jak zdjęcie, może się podobać, wcale nie musi, ale podejście autora do siebie i innych to "żenada" dziwie się ze wogòle ktoś chce wchodzić z nim w dialog, przecież jak jest doświadczony to zdjęcia musi robić bezbłędnie, a już na pewno bez uchybień technicznych :)
Bo robienie fotografii to przecież matematyka co panie Janie? jak się do wzoru podstawie dane to musi wyjść określony wynik i nie ma tu miejsca na wizję innych, jest moje najlepiej i nie da się bardziej? Może jestem dla pana zwykłym gówniarzem i pewnie głupcem pisząc to wszystko, ale napisze więcej, bo przydało by się panu więcej dystansu do własnej "manufaktury" oraz trochę szacunku dla zdania innych. Zawsze jest miejsce żeby było lepiej, bo nigdy nie jest aż tak dobrze. (Oczywiście domyślam się odpowiedzi i przewrotnie od razu odpowiadam: juz zbieram na bilet ;) )
Mam nadzieje ze powyższym wpisem nie pozostawiłem rysy na wasz mości ego i ze zamiast odpisywać jadowite odpowiedzi coś jednak pod "strzeche" dotrze
:)
merkator
15-11-2015, 20:02
Koledzy, skoro tak krytykujecie dokonania autora tegoż zdjęcia, to stańcie z nim w szranki ale na uczciwej arenie. Harb dał swoje zdjęcie na konkurs SWPA 2016, zróbcie to samo. Macie czas do 5 stycznia 2016 r. Jeśli któreś z waszych zdjęć zostanie ocenione wyżej niż jego, to pochyle czoła prze nowym mistrzem. Jest odważny ?
mirekvampirek
15-11-2015, 20:40
No i tu właśnie jest pies pogrzebany, bo fotografia to nie wyścigi ani konkurs piękności, bo kto niby ma oceniać, że moje jest lepszejsze od czyjegoś i na jakiej podstawie. O tym właśnie pisałem (pośrednio) że jeden woli jabłka inny gruszki i to jest ok tylko kwestia tego żeby nos nie był wyżej głowy.
Stanąć w szranki, dobre....
Zdjęcie, jak zdjęcie, może się podobać, wcale nie musi, ale podejście autora do siebie i innych to "żenada" dziwie się ze wogòle ktoś chce wchodzić z nim w dialog, przecież jak jest doświadczony to zdjęcia musi robić bezbłędnie, a już na pewno bez uchybień technicznych :)
Bo robienie fotografii to przecież matematyka co panie Janie? jak się do wzoru podstawie dane to musi wyjść określony wynik i nie ma tu miejsca na wizję innych, jest moje najlepiej i nie da się bardziej? Może jestem dla pana zwykłym gówniarzem i pewnie głupcem pisząc to wszystko, ale napisze więcej, bo przydało by się panu więcej dystansu do własnej "manufaktury" oraz trochę szacunku dla zdania innych. Zawsze jest miejsce żeby było lepiej, bo nigdy nie jest aż tak dobrze. (Oczywiście domyślam się odpowiedzi i przewrotnie od razu odpowiadam: juz zbieram na bilet ;) )
Mam nadzieje ze powyższym wpisem nie pozostawiłem rysy na wasz mości ego i ze zamiast odpisywać jadowite odpowiedzi coś jednak pod "strzeche" dotrze
:)
napiszę tak "całkowicie niewłasciwa interpretracja moich wpisów, a własciwie nadinterpretacja" warto przeczytac własciwie i ze zrozuminiem moje słowa i wszystko stanie sie jasne, nie uwazam ze kogokolwiek obraziłem, i nie przypisuje sobie żadnych przymiotów bycia najlepszym, a moje uwagi dotyczyły, niemerytorycznych wpisów.
Odpisując pisałem czym sie kierowałem, jakimi przesłankami ze zdjecie ostatecznie ma taki własnie koncowy obraz. To fotografia jedna z wielu pokazana tutaj, nigdzie nie napisałem ze jest mistrzowska, ani ze do takiej roli pretenduje, nie bronie jej za wszelka cenę , przedstawiam otwarcie swoja wizje pokaznego tutaj miejsca , piszac o tym. To takie proste i oczywiste.
Jednak nie rozumiem dlaczego kolega zabiera głos w dyskusji i wystepuje w roli "obrońcy uciśnionych" ? , skoro nie był wywołany do odpowiedzi ? w tym watku nie ma ani słowa o mirkuvampirku. Prosze nie próbowac odgadywac moich mysli, bo to bezsensowny sposób postępowania. Polemika z samym sobą ? to chyba nie to miejsce , tutaj nie ocenia sie osobowosci autora , tutaj sie pisze o fotografii. Czymś kiedyś zasłuzyłem sobie u kolegi na jakąś krucjatę przeciwko mojej osobie ? I prosze nie odpisywac pod zdjeciem, nie zasmiecać tego wątku, ja tylko odpisałem koledze na jego wpis. Jezeli ma kolega jakies żale prosze na moje PW. chetnie odpiszę
RobertMiernik
15-11-2015, 21:40
Koledzy, skoro tak krytykujecie dokonania autora tegoż zdjęcia, to stańcie z nim w szranki ale na uczciwej arenie. Harb dał swoje zdjęcie na konkurs SWPA 2016, zróbcie to samo. Macie czas do 5 stycznia 2016 r. Jeśli któreś z waszych zdjęć zostanie ocenione wyżej niż jego, to pochyle czoła prze nowym mistrzem. Jest odważny ?
Chyba nie mówisz o Sony World Photography Award? Konkursie, w którym możesz zapłacić za zwiększenie szansy na wygraną?
"Increase your chances by upgrading to Advanced Membership (enter up to 8 images) or Premium Membership (enter up to 20 images). "
Zdjęcie bardzo fajne, utwierdza mnie w przekonaniu, że koniecznie muszę zobaczyć Islandię.
mirekvampirek
15-11-2015, 21:48
I prosze nie odpisywac pod zdjeciem, nie zasmiecać tego wątku, ja tylko odpisałem koledze na jego wpis. Jezeli ma kolega jakies żale prosze na moje PW. chetnie odpiszę
To byl pierwszy i ostatni raz... ale wazne ze informacja dotarla do adresata...
nie jestem adwokatem ucisnionych, napisalem swoje przemyslenia odnosnie wasz mosci sposobu rozmawiania z ludzmi obserwowane przez dluzszy czas tu i tam,
kolega wasz mosci tez nie jestem i raczej nie bede...
moge jedynie obiecac nie zasmiecac "przepieknych fotografii" juz wiecej nigdy, bo osiagnolem co osiagnac chcialem :)
Nikonozaur
15-11-2015, 21:49
[...] przecież jak jest doświadczony to zdjęcia musi robić bezbłędnie, a już na pewno bez uchybień technicznych :) [...]
Na pewno nie bezbłędne, takich po prostu nie ma. Z techniką też jest różnie, bo i na zdjęciach najlepszych coś się da znaleźć, ale przecież nie o to chodzi w tej dyskusji.
Zdecydowanie zgadzam się, że użycie słowa "żenada" było nieco na wyrost, to mocne określenie i powinno się go używać "oszczędnie". Jednak zarzucanie autorowi krzywizny, której nie ma, bo nie chce się sprawdzić też chyba jest nie fair. Znam Janka bardzo dobrze ( co nie oznacza przynależności do mitycznego TWA) i wiem, że zasadną krytykę bierze na klatę bez dyskusji. Zasadną.
W ramach refleksji zadaj sobie pytanie dlaczego np. Pablook, Wingeo, Bombel, Ostry, Boregard, Greg77, Światło, Hobbie i wielu innych nie pokazują na TYM Forum (lub bardzo rzadko) swoich fot. Obaj wiemy, że produkcja u nich idzie pełną parą i publikują w wielu miejscach. Bana nie mają... :)
mirekvampirek
15-11-2015, 22:03
Zaur znasz wiele osob mniej lub bardziej i wiesz tez pewnie, ze ja czasami mowie za duzo ale tak juz mam, wole wylac zale i miec czyste sumienie niz kisic cos w sobie...
a co do pytania o Ostrego Pablooka i innych to zastanawialem sie nie raz, a i Jana tez dluzszy czas nie bylo, ale nie potrafie sobie odpowiedziec na to pytanie.
Mozliwe ze nadinterpretuje slowa autora, ale zauwazam taka tendencje na forach w Polsce, ze nie da sie nic od siebie powiedziec, a z drugiej strony kazdy musi byc "zaawansowany" i wrzucac siatki na zdjecia, nie ma tu zdrowej, rozmowy, strach sie odezwac...
Dlatego tendencja na forach jest jaka jest i bedzie tylko gorzej
Jezeli mowisz ze Jan jest Ok to ci wierze, bo jestes jednym z nielicznych z ktorymi moglbym konie krasc, ale mimo wszystko sam tez opinie sobie wyrabiam czytajac to i owo tu i tam, internet nie jest taki anonimowy jakby nam sie wydawalo
pozdrawiam i znikam
Nikonozaur
15-11-2015, 22:19
[...] kazdy musi byc "zaawansowany" [...]
Cudzysłów jest tu kluczem.
Pozdrawiam i idę nasłuchiwać skąd dochodzi tętent. ;)