Zobacz pełną wersję : Tamron 90mm f/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC - pytanie laika
Przygodę z fotografią dopiero zaczynam. Dzisiaj zakupiłem sobie obiektyw tamrona do zdjęć makro o światłosile 2.8 i z tym mam właśnie problem, bo rzadko kiedy taka wartość jest osiągalna. Najczęściej największy możliwy otwór przysłony waha się między 3-4.5. Wartość 2.8 jest osiągalna jedynie w pewnych sytuacjach. Zastanawiam się czy to normalne dla tego obiektywu.
madebyzosiek
13-11-2015, 19:16
Normalne, przy ostrzeniu z małej odległości obiektyw przymyka przysłonę
Obiektyw nie przymyka przysłony tylko zmienia się jej wartość.
Normalne to to. Nie pękaj tylko rób foty������.
Poczytaj C13
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635&p=3251009&viewfull=1#post3251009
To normalne.
Obiektyw nie przymyka przysłony, nie zmienia jej wartości. Średnica otwarcia listków fizycznie się nie zmienia. Koledzy chyba chcieli uprościć sprawę i wyrazili się nieprecyzyjnie. Przy większych odległościach, dla tego typu obiektywów można założyć, że wartość przysłony jest stała.
Przy bliskich odległościach ostrzenia, takiego założenia (uproszczenia) zrobić już nie można.
To niestety nie jest obiektyw stałoogniskowy. Obiektywy makro tak mają.
90mm? To zoom chyba nie jest?
Makro, stałoogniskowy makro.
Tak, wspomnianą w wątku "przypadłość" najłatwiej zauważyć przy krótkich odległościach ostrzenia, więc w "zastosowniach makro".
Choć dla dłuższej odległości ostrzenia, ten sam "obiektyw makro", tej "przypadłości" nie wykazuje...
Chodziło mi o światło, sorry. :P