PDA

Zobacz pełną wersję : Co robicie w takiej sytuacji?

Jarecky83
13-11-2015, 15:37
Witam,

Ostatnio miałem dość niemiłą sytuację, opiszę krótko. A więc dwie znajome poprosiły mnie o zrobienie wspólnej sesji portretowej, zrobiłem, obrobiłem przesłałem każdej ze swoim logo, po czym jedna z nich zamieściła na FB fotkę, którą sama już później jeszcze obrobiła (wyszczupliła twarz, przyciemniła), co mi się nie spodobało, bo z moim logo zamieściła fotkę wg mnie gorszą (zrobiła się bardzo nienaturalna).
Pytanie dla Was, jak zabezpieczacie się przed takimi sytuacjami? Czy spisujecie jakieś umowy przed sesjami typu portretowe, rodzinne. Trochę głupio spisywać umowy ze znajomymi, ale wiadomo, są znajomi bliżsi, dalsi itp.

Krzysztof Orłowski
13-11-2015, 15:57
W takiej sytuacji przed przesłaniem zdjęć wystarczy poinformować koleżanki, że jak bedą chciały opublikować lub nanosić zmiany na zdjęciach powinny zwrócić się do Ciebie o zgodę.

KaarooL
13-11-2015, 16:43
Wystarczyłoby żeby poprosiła Cię o dodatkowe zmiany, zamiast kombinować po swojemu...

Obejrzyj sobie film American Gangster a konkretnie epizod o używaniu nazwy "Blue magic" - odpowiedź przyjdzie samoistnie...

Kurtz
13-11-2015, 19:43
1. Uświadomić znajomych w kwestiach takich jak np. prawa autorskie i jasno określać na jakich zasadach udostępniasz im zdjęcia.
2. Jak nie pomoże i nie wystarczy dżentelmeńska umowa, zmienić znajomych.

rlat
13-11-2015, 20:38
Chcesz kontynuować znajomość? Zostaw temat w spokoju, zapomnij, nie odzywaj się. Chcesz wylecieć z grona znajomych, odezwij się i powiedz co o tym myślisz.

vid3
13-11-2015, 20:41
Pozwij je za ... sfałszowanie wizerunku.

Jarecky83
13-11-2015, 23:43
Pozwij je za ... sfałszowanie wizerunku.

Chodzi mi raczej, jak zabezpieczyć się przed takimi sytuacjami w przyszłości. Ze znajomymi to rozumiem, że rozmowa, ale jak już robię komuś dalszemu/obcemu to raczej iść w umowę na piśmie (działa w dwie strony, bo dostaję zgodę na udostępnianie wizerunku itp), jak to wygląda u Was w praktyce?

RobertMiernik
13-11-2015, 23:48
Czy znajomy, czy nie znajomy zawsze powinieneś mieć pisemną umowę, zaczynając od zgody na publikację jeśli to Ty chcesz zdjęcia, kończąc na pełnej umowie z przeniesieniem praw albo licencją jeśli zdjęcia chce druga strona.

Regan
15-11-2015, 12:08
Miałam podobną sytuację dwa razy. Do mojego zdjęcia zostały dodane jakieś koszmarne filtry. W obu przypadkach wystarczyło zwrócenie uwagi, żeby zdjęcia zniknęły z internetu. Doczekałam się nawet wylewnych przeprosin.

Jarecky83
15-11-2015, 16:52
Miałam podobną sytuację dwa razy. Do mojego zdjęcia zostały dodane jakieś koszmarne filtry. W obu przypadkach wystarczyło zwrócenie uwagi, żeby zdjęcia zniknęły z internetu. Doczekałam się nawet wylewnych przeprosin.

Ja już się tego nie doczekam, bo zdjęcia już zamieściła na swoim FB i ma dużo lajków (a to jak wiadomo bezcenne dla niektórych), więc już nie usunie usłyszałem;)) ehh, na przyszłość będę wiedział, żeby zwrócić na to uwagę

Kurtz
25-11-2015, 15:13
Ja już się tego nie doczekam, bo zdjęcia już zamieściła na swoim FB i ma dużo lajków (a to jak wiadomo bezcenne dla niektórych), więc już nie usunie usłyszałem;)) ehh, na przyszłość będę wiedział, żeby zwrócić na to uwagę

Zmień znajomych, na takich dla których znajomość z Tobą jest ważniejsza od lajków na fejsie. ;]

nied0bry
25-11-2015, 16:38
Wrzuć swój oryginał jako komentarz pod jej zdjęciem i ogłoś konkurs: które lepsze :)

Pozdr,
kris

SerU
25-11-2015, 18:24
Wrzuć swój oryginał jako komentarz pod jej zdjęciem i ogłoś konkurs: które lepsze :)

Pozdr,
kris

Dokładnie to samo miałem napisać :mrgreen:

Kurtz
25-11-2015, 21:29
I nie zdziw się, jak Twoje przegra :P

Tibi7
07-02-2016, 03:58
Przegra czy nie to dla pozostałych będzie oczywiste jak wyglądał oryginał.

Jeśli komuś się spodobały przeróbki, jego rzecz.
O gustach się.......wiecie.

Ale jeśli znajdą się osoby którym jednak "Ten obraz w zwierciadle po przerobkach" jest brzydki, to bez wyjaśnienia sprawy mógłby ucierpieć wizerunek fotografa.

Może więc tak: zamieść tam org z dopiskiem A CHCECIE ZOBACZYĆ JAK WYGLĄDA BEZ PRZERÓBEK KOLEŻANKI?? ?

Ps. Ja znajomym pokazuje co wyszło, a potem pytam czy chciała by coś zmienić, ewentualnie słucham co w sobie się im nie podoba i robię wersję upiększającą ?

Miałem takie zdarzenie ostatnio. Tak się to jednej spodobało że poprosiła mnie by w wybranych przez nią zdjęciach wyszczuplić jej rękę z bicepsa i była zaskoczona że poprawiłem jej talię i tycio biust (ilość naprawdę delikatna) tak dla samego pokazania ?
była zaskoczona.

Jak myślisz, do kogo przyjdzie po ewentualny retusz????

Nie prosiła, ale słuchałem jej co w sobie nie lubi.... No i zrobiłem jej bonus ?

pioterkow
07-02-2016, 06:19
Myślę że najlepszą opcją*wśród znajomych jest JASNA informacja że nie wyrażasz zgody na jakiekolwiek przeróbki zdjęcia.
W przypadku "obcych" to tylko dobra umowa napisana przez dobrego prawnika.
Jeśli profesjonalnie przygotowałeś zdjęcia a ktoś*zrobi z nich koszmary to niestety ale Twój wizerunek ucierpi na tym...

2pompony
08-02-2016, 03:34
Jeśli profesjonalnie przygotowałeś zdjęcia a ktoś*zrobi z nich koszmary to niestety ale Twój wizerunek ucierpi na tym...

To może mając to na uwadze (ewentualne zrobienie koszmaru) i przeczuwając niejako niepewny dalszy ciąg historii obróbki danych zdjęć - po prostu odżałować i nie dawać na niego swojego loga? Trudno, chwały nie będzie że to nasze dzieło, ale - w razie zrobienia koszmaru - przynajmniej wizerunek nie ucierpi. A jak zgłoszą się dalsi znajomi po podobne zdjęćia, to im się spokojnie wytłumaczy, że to przerobione to jednak wiocha, i że te autorskie będą inne.

Ludzie postronni, znaczy spoza branży często nei zdają sobie sprawy z tego, jak fotografowie są wyczuleni na tym punkcie, i podejrzewam że takie sytuacje nei wynikają z ich złej woli czy chęci oszukania fotografa, tylko z czystej nieświadomości że tak nie wypada robić, a jeśli się już tak robi, to warto się dowiedzieć wcześniej czy można...