Zobacz pełną wersję : Statyw do Nikona D7200
Witam,
Poszukuję statywu do Nikona D7200. Cena do ok. 500 zł, ale jeśli są jakieś godne polecenia za np. 300 zł, to również chętnie je poznam. Mam już pewne rozeznanie w temacie, ale nie chciałbym niczego sugerować, tylko poznać wasze opinie :) Czekam na propozycje!
Pozdrawiam
Do jakich zastosowań? To bardzo istotne.
Ma być lekki, czy cieżki?
Jaka ma być wysokość?
Wysoki, najlepiej dość lekki, głównie do robienia zdjęć w plenerze.
Jesteś w stanie ocenić jak często będziesz z niego korzystał? Ja korzystam z Triopo MT3232X8C z głowicą olejową Velbon. Można odkręcić jedną nogę i mieć monopod- fajna sprawa.
I jeszcze jedno- co Twoim zdaniem znaczy ciężki/lekki. ;)
Wysoki, lekki i pewnie jeszcze sztywny. Dopisz jedno zero do ceny ;)
Dosyć lekki to dla mnie max 1,5 kg z głowicą.
Będę z niego korzystał średnio raz w tygodniu. Myślałem, żeby zamknąć się w 2 kg z głowicą.
nikoniarz
13-11-2015, 15:29
Zdecydowanie istotniejsze niz sam korpus jest to jakie szkla beda do niego przypinane oraz laczna masa zestawu. Ciężkie szkla bez stopki również inaczej obciążają całość. Przyjrzyj sie bliżej Fotopro MGA-584. Moze zadowolą Cie jego rozmiary oraz masa.
Jakos kolo 2kg wazy mi zestaw manfrotto 190xprob z kula b3 od triopo. Uzywke moze w tej cenie trafisz. Polecam
target_xx
13-11-2015, 19:54
Fotopro FLA-584N mam polecam
http://www.fotopro.pl/produkt/statyw_fla-584_z_glowica_kulowa_fph-61g.html - Jak sie sprawuje ta głowica? Nada się do nagrywania prostych filmików? Jak z fotografowaniem nieba nocą przy drobnym wietrze górskim? Czy może lepiej http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-mt-3232x8c-statyw-z-funkcja-monopodu-.html tylko jaka głowica do niego?
Mam 684N+ i FPH-62Q - daje radę z D7200 i N 70-200 2.8 VR.
Filmowcem nie jestem ale o ile możesz sobie bez problemu ustawić możliwość obrotu aparatu (pokrętło przy podziałce ze stopniami), o tyle góra/dół na głowicy kulowej bez żadnej rączki, to tylko przez prowadzenie za obiektyw/body. Zależy co rozumiesz przez proste filmy.
Jocker0712
30-08-2016, 17:24
Jak kulowa do "prostych filmów" to może z gripem.
jack_friends
19-09-2016, 11:02
jesli można się podpiąć pod temat bo również szukam statywu. jakiś czas temu miałem jakis goldphoto + glowica manfrotto 496rc2 o ile statyw był marny bo zaciski nóg były słabe to głowica pierwsza klasa jak dla mnie więc głowicę napewno kupię taka sama albo 498rc2
Najcięższy zestaw to d300s + cos pokroju 50-500, 150-500 czyli łącznie jakieś 4kg
Zastanawialem sie nad statywem manfrotto z serii 055 lub 190 - pytnie czy warto ?
czy dokupic druga głowicę - czy kulowa 496rc2 sprawidzi się z zoomem 50-500??
Cena jaką chce przeznaczyc do max 1000zł
Uzywany bedzie kilka razy w m-cu w plenerze + warunki studyjne, domowe.
Od jakiegoś czasu używam Manfrotto 190 pod D7100+T150-600. Sprawuje się bardzo dobrze. Też zastanawialem się nad wyborem pomiedzy 190 a 055, ale kiedy w sklepie to sobie porównałem to 055 wydawał mi się trochę za ciężki do dłuższych wędrówek w terenie. Jest to jednak sprawa bardzo indywidualna więc lepiej samemu ocenić, mogę tylko powiedzieć, że 190 z moim zestawem nie miał dotychczas problemów ze stabilnością.
Odnośnie głowic to wszystko zależy co w terenie chcesz fotografować, ale co by to nie było do takiego zestawu dla mnie najgorszym wyborem jest głowica kulowa. Z tą Frotką kupilem Triopo N3, bo była solidna, ma dobrą regulację i pracuje płynnie, ale przekonałem się, że kula do takich zestawów to średni pomysł. Wybór jest więc pomiędzy głowicą dwukierunkową z długą wygodną rączką a gimbalem. Sam aktualnie używam na przemian 2D wymontowanej ze starego Velbona i gimbala kupionego u chińczyków za 300PLN. Na koniec tylko dodam, że praktycznie więcej niż ze statywu zdjęć tym zestawem robię z monopoda z głowicą Benro DJ90. Wszystko jednak zależy od sytuacji np. krajobraz, podchód czy zasiadka oraz przyzwyczajeń.
jack_friends
22-09-2016, 13:02
Od jakiegoś czasu używam Manfrotto 190 pod D7100+T150-600.....
którą werjse tej 190-tki masz? tak myślałem ze z kulowa będzie cięzko ale kulową napewno kupuję, pozostaje mi dokupić tylko drugą. Modopody mnie nie przekonują, kiedyś miałem ale to nie dla mnie jakoś. Wolę akurat statyw.
Pytam o wersje bo tej 190-tki jest 7 wersji, ja się zastanawiam nad MT190X3 lub MT190XPRO3. Problem w tym że nie mam gdzie zobaczyć tego statywu i pomacać. Musze kupić na necie..
Mam Manfrotto MT190XPRO3 waży bez głowicy 2kg. Statyw posiada łamaną kolumnę (do pozycji poziomej), nogi rozkładają się z zaskokami prawie do samej ziemi, więc do makro również jest idealny. Monopoda też początkowo nie doceniałem, ale jak trochę pochodziłem z długim obiektywem po lesie gdzie wiadomo jasno nie jest, to zdanie zmieniłem. Monopod jest wygodniejszy kiedy trzeba trochę chodzić, wtedy w marszu służy mi dodatkowo jako uchwyt do trzymania zestawu, który oczywiście jest zawieszony na pasku na szyi. Trudno sobie taki marsz wyobrazić z rozłożonym statywem, a modele czy modelki w tym przypadku na rozłożenie statywu raczej nie czekają. U mnie ilość zdjęć z monopodem nieporuszonych na ogniskowych 500-600 mm i migawką w okolicach 1/60-1/300 rośnie więcej niż dwukrotnie. Ale zgadzam się, że tam gdzie niema potrzeby "szybkiego strzału" zdecydowanie lepszy jest statyw.
jack_friends
22-09-2016, 20:23
czyli też wezmę sobie MT190XPRO3, wsumie najbardziej nad nim myslalem, póki co głowica kulowa bo taką miałem i wiem że będzie mi odpowiadać, a z czasem dokupię jakąś drugą pewnie pod długie tele.
Życzę satysfakcji z zakupu. Ten statyw to pewien kompromis pomiędzy stabilnością a wagą, dla takich obciążeń o których mówimy, a do tego firma jest przewidywalna i gwarancja bardzo długa.
jack_friends
22-09-2016, 23:25
Dlatego się decyduje na Manfrotto, nie mówię że co drogie to dobre ale mam już zaufanie do tej firmy, miałem juz 2 statywy, 1 monopod, i tylko głowica była Manfrotto i była rewelacyjna. Pare lat temu znajomy miał statyw Manfrotto - fakt był ciężki - ale znosił naprawde ciężkie warunki u niego. Poza tym firma sama w sobie jest ceniona a jako że mój zakup jest przez internet bez mozliwości zobaczenia wcześniej to stawiam na ta firmę i wsumie już od kilku lat wciąż polecaną serię 190...
Jocker0712
25-09-2016, 08:33
Zasadnicza różnica miedzy 190 a 055 jest w udźwigu i stabilności. 055 ma większa średnice nóg nawet w ostatniej sekcji, a przez to jest wyższy od 190 i dużo stabilniejszy w trudnym terenie. Jasne, że ta riżnica w stabilności przy jakości obu jest trudno dostrzegalna na co dzień ale ja w góry nie wachałem sie i mam 055. Co do głowicy to do dużych zoomow polecam raczej głowice 3 kierunkowe a nawet z przekładnia zębatą dodatkowo. Znacznie większy komfort precyzji ustawienia. Kulowa sprawdza sie w sytuacjach gdzie liczy sie czas i tez poradzi sobie z zoomem.
siemalysy
12-11-2016, 20:40
Podłączę się pod temat. Zastanawiam się nad zakupem statywu. Czy jest coś sensownego dla amatora w okolicach kwoty 300 zł.
Miałem Slika 330DX zaproponować (sam używam) ale widzę że skubaniec 100 drożej niż jak kupowałem w tamtym roku...
siemalysy
12-11-2016, 23:06
Rzeczywiście kosztuje ok. 400 zł. Wychodzi na to, że trzeba dołożyć trochę do czegoś sensownego.
Teraz ten slik sam kosztuje więcej niż ja zapłaciłem za statyw+pokrowiec+przesyłka.
Potrafi ktoś to logicznie wytłumaczyć?
siemalysy
13-11-2016, 12:03
Ceny zaskakująco czasami są windowane do góry. Tego logicznie chyba nie można wytłumaczyć. Jedyne co przychodzi mi do głowy to że wpływ na taki stan rzeczy może mieć kurs $ albo €.