Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kościół z widokiem na Tatry...
***Zapraszam***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/aef45c120f215ee1-1.jpg
źródło (http://images76.fotosik.pl/68/aef45c120f215ee1.jpg)
Pozdrawiam
Janusz
Podoba mi się ten kadr. Co prawda centralnym punktem jest to wysokie drzewo, ale całość jest zrównoważona z dobrymi proporcjami. Kolorystyka również mi leży.
Zastanawia mnie tylko czy schodząc niżej dałoby się centralnie umieścić kościółek z widokiem na Tatry.
wolnyslimak
15-11-2015, 17:36
Wciągające zdjęcie. Zastanawia mnie tylko gdzie to jest? Jeśli chcesz nam zdradzić...
Jakbyś podzielił ten kadr na dwa prowadząc pionową linię cięcia tak ze dwa centymetry po prawej stronie kościoła, to otrzymałbyś całkiem zgrabnie skomponowany pionowy kadr całkiem nieźle oświetlony.
Wydaje mi się, że to za Łysą Polaną, po stronie słowackiej.
Po naszej stronie, z Wiktorówek nie ma panoramy Tatr :)
Tak, jest to zaraz za przejściem granicznym na Łysej polanie. Miejscowość to tatrzańska jaworzyna
wolnyslimak
17-11-2015, 09:37
Podziękował:) Zawsze to lepiej odnaleźć się w przestrzeni. Pozdrawiam.
Kościółek zdecydowanie nie jest pierwszym na co pada wzrok w tym kadrze - dominuje kępa drzew w środku. A szkoda, bo ładnie wygląda to drewno zestawione z żółtymi/złotymi zdobieniami. Tak więc - kościółek choć interesujący jest mały i zepchnięty w róg, drzewa centralne są najmniej ciekawe, ale skutecznie zasłaniają większość pięknych gór na drugim planie. Dlatego jako całość ten obrazek do mnie "nie gada". Na plus obróbka i opanowanie światła mimo pochmurnej pogody.
Ciekawy kadr, niebo też dopisało :)
w brew pozorom, nie jest to łatwe miejsce do fotografowania. Za kościółkiem jest dość stroma góra, zakończona lasem. z Lewej strony jest cmentrz, z brzydkim ogrodzeniem, dlatego w ten sposób kadrowałem. Jedynym wyjściem może być jeszcze pion... Niestety, nie miałem za wiele czasu na eksperymenty, kilka minut później światło całkowicie zaszło i zaczęło padać.
Dzięki Wam wszystkim za odwiedziny, pozdrawiam;)
A dla mnie to zdjęcie jest perfekcyjne. Koniecznie z tym drzewem oddającym atmosferę Javoriny, podkreslajacym poszarpaną grań Jaworowych Turni i Lodowego Szczytu a z drugiej strony spokój i ciszę Doliny Szerokiej. W tym wszystkim Ukryty kościołek i aż się czuje powiew wiatru , zapach i bardzo specyficzną atmosferę tego zadupia.
Ale ja się nie znam ...
Jedynym wyjściem może być jeszcze pion... no właśnie, gdyby tak ciąć tuż przed tym dużym drzewem? chociaż kościół wtedy centralnie wyjdzie.