PDA

Zobacz pełną wersję : RawShooter - mały problem

Balbin
27-08-2005, 22:45
Od niedawna zacząłem się bawić plikami NEF i używam do tego programu RawShooter. Mam małe pytanko - po fotek działają wszystkie opcje oprócz Sharppness, Detail Extraction, Noisse Suppression, Color Noise Suppression. Czy ktoś wie może dlaczego? Z góry dziękuję za pomoc.

koniksk
10-08-2006, 07:17
Ja mam takie samo pytanie. Dlaczego niektóre suwaki nie działają? czy jest to związane z ograniczeniami. Nie mam w domu dostępu do internetu a program próbuje się połączyć za każdym razem po odpaleniu. Czy to może być przyczyną?

Balbin
10-08-2006, 11:24
Już doszedłem że one działają, ale zobaczysz to przy dużym powiększeniu zdjęcia

BlingBling
10-08-2006, 11:28
Balbin, racja.To sa praktycznie niezauwazanle roznice takie jak wyostrzanie itd... RS to fajny programik ale NC lepszy :)

koniksk
10-08-2006, 11:33
Hmm...
To by chyba dobrze świadczyło o programie bo wyostrzanie na monitorze faktycznie jakoś tak dziwnie ma się do odbitek, w ogóle zupełnie lepiej wygląda odbitka niż na monitorze. Jednak zastanawiam się dlaczego te suwaki są w takim jasniejszym kolorem od innych

BlingBling
10-08-2006, 11:36
moze dlategoze to DEMO ?

koniksk
10-08-2006, 11:40
co z tego, że demo? to działają w końcu czy nie? Już sam nie wiem czy to jest demo czy free. Zdawało mi się, że free...

PaSkal
10-08-2006, 12:42
Jak używasz RS Essentials, to jest free.
Jak RS Premium, to demo (30 dni, ale powinno działać wszystko).

Niektóre efekty rzeczywiście są subtelne. To nie znaczy, że suwak nie działa.

Nie pamiętam, czy w RSE jest funkcja porównania zdjęcia "przed" i "po". Wtedy powinieneś zobaczyć różnice w obróbce.

IMO to jest dobry program. Mam nadzieję, że Adobe niczego nie zepsuje w technologii po nabyciu, i że Lightroom też będzie dobrym programem.
Zainstalowałem betę, ale jeszcze nie miałem czasu do niej przysiąść. Wygląda obiecująco.

Paweł

PADI
10-08-2006, 12:51
W RAWShooterze najbardziej podoba mi się patent z listą miniaturek zdjęć. Można szybko przegladnąć zdjęcia, wyrzucić nieudane, nie trzeba każdego NEFa otwierać osobno.