PDA

Zobacz pełną wersję : Współprca Quantuum move 300 z SB-900

Filipescu
11-11-2015, 15:49
Cześć wszystkim!

Przymierzam się do zakupu lampy Quantuum Move 300, a następnie planuję dokupić lampę SB900. Chciałbym tymi lampami bawić się w domowym studio, stąd następujące pytania:
Do wyzwalania lampy Quantuum chcę używać wyzwalacza Quantuum Navigator, ze względu na szybką możliwość zmian ustawień lampy.
Czy natomiast lampą SB900 bedą mógł sterować niezależnie z mojego body D90, czy w trybie fotoceli, czy może kolejny odbiornik od Quantuum Navigator będzie współpracował z SB900?
Jak to najrozsądniej połączyć żeby współpracowało ze sobą?

Jacek_Z
11-11-2015, 15:58
Czy natomiast lampą SB900 bedą mógł sterować niezależnie z mojego body D90,

?
Nie. Nadajnik Ouantuum zajmie ci sanki, lampy wbudowanej też wtedy nie podniesiesz.
SB900 ma wbudowaną fotocelę. SB900 będziesz musiał ustawić (jej moc) manualnie.

Filipescu
11-11-2015, 16:52
Tak myślałem. Dzięki za rozwianie wątlipwości.

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, bowiem posiadam starą lampę od mojego Canona A1 - 299T Speedlite. Czy jak dokupię sanki z fotocelą (bo chyba ta lampa nie posiada fotoceli) to wszystkie lampy bedą współpracować ze sobą? Czyli nadajnik na sankach D90 wyzwala lampę Quantuum Move 300 a ta wyzwala SB900 i 299T, które by były ustawiane manualnie.

Jacek_Z
12-11-2015, 00:39
Tak, oczywiście. Jak masz dodatkową zewnętrzną fotocelę to wszystko możesz.

Luki1803
12-11-2015, 22:09
Witam

Ja bym się podpiął do tematu czy tymi wyzwalaczami quantuum dam rade wyzwalać lampę metz 52

jacek_wozniak
13-11-2015, 08:00
nowe wyzwalacze quantuum są mocowane na USB do lamp, a metz takiego chyba nie posiada
tak jak mówił Jacek_Z, na fotocelę wyzwolisz wszystko, bo to prosta komenda "widzę błysk, wysyłam sygnał lampie, żeby również błysnęła"

lampy które mają wejścia USB i są prawdopodobnie kompatybilne z tymi nadajnikami to:
nowe quantuum
genesis reporter
fomei panther mini X

ten sam sprzęt, inne logo na nadajniku... quantuum sam potwierdził, że ich nadajnik powinien działać z odbiornikiem genesis navigator :)

ASN
18-02-2016, 11:07
Próbuję zrobić zestaw: Quantuum Move 300 i reporterska Nissin 700di. Do tego wyzwalacze Quantuum Navigator. Ustawiam i... nie błyska ;) Błyska zestaw z samą lampą studyjną, błyska zestaw z samą Nissin, a jak chcę, żeby błysnęły obie lampy jednocześnie to się nie udaje... Zakładam, że coś robię źle ;)
Wiecie może, jak to połączyć, żeby błyskało razem?

GonzoG
18-02-2016, 13:47
Z
Próbuję zrobić zestaw: Quantuum Move 300 i reporterska Nissin 700di. Do tego wyzwalacze Quantuum Navigator. Ustawiam i... nie błyska ;) Błyska zestaw z samą lampą studyjną, błyska zestaw z samą Nissin, a jak chcę, żeby błysnęły obie lampy jednocześnie to się nie udaje... Zakładam, że coś robię źle ;)
Wiecie może, jak to połączyć, żeby błyskało razem?Trzeba poprawnie ustawić lampy.
Nadajnik quantuuma działa tylko z lampa quantuuma, Nissina trzeba wyzwolić blyskiem, a tym celu musisz go ustawić w tryb fotoceli na pierwszy błysk (Sf).

ASN
18-02-2016, 14:55
Super, dziękuję! :)