Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać efekt ze zdjęć?
cypekis11
11-11-2015, 15:42
Cześć,
chciałem spytać jakie macie sposoby na uzyskanie takiego efektu.
http://www.purpletree.ca/ashleigh-adam-backyard-wedding/
Proszę tylko o konretne odpoweidzi.
1. Czy tutaj są stosowane miejscowe korekty np. tabletem wacom?
2. Czy to może być efekt późniejszej obróbki CS/CC?
3. Czy można takie coś uzyskać tylko lightroomem?
pozdrawiam
Może nie konkretna odpowiedź - ale powtórzę pytanie, które chyba pada jako pierwsze w tego typu zapytaniach:
o jaki efekt chodzi?
A co do pozostałej części pytania:
1. Być może fotograf przy obróbce wspomaga się tabletem Wacom.
2. Być może.
3. Być może.
Osobiście poza maskowaniem pewnych niedoskonałości, złagodzeniem tonów i podniesieniem kontrastu (z jednoczesnym podniesieniem na krzywej czerni lekko w górę) to w post-processie chyba nic specjalnego nie zostało użyte.
Wszystko to możesz uzyskać za pomocą LR/PS/GIMP i czegokolwiek, co ma możliwość wywołania RAWa i pracy na krzywych.
Wszystkie foty z c5dmkIII i jasnych stalek chyba z 99% jest z 50mm pewnie 1,2 plus detalik ze 100mm pewnie 2.8 L is.
Duzo obrobki raczej tu nie ma, jak zauwazyl kolega wyzej.
1. Możliwe że są, ale też niekoniecznie. Nie wiem co ma tutaj tablet wacoma wnosić?
2. Tak to jest efekt obróbki.
3. Możliwe, ale raczej nie.
Wyrocznią*co do sprzętu raczej bym nie był. I jednym i drugim i trzecim(hassel) można uzyskać praktycznie identyczne kolory. Kwestia umiejętności postowych.
Zainstaluj sobie wtyczke z exifami to bedziesz widzial czym bylo focone. Nie zgaduje tylko widzialem, dlatego napisalem
(...)
Wyrocznią*co do sprzętu raczej bym nie był. I jednym i drugim i trzecim(hassel) można uzyskać praktycznie identyczne kolory. Kwestia umiejętności postowych.
Zdjęcia robione min:
Camera: Canon EOS 5D Mark III
Lens: EF50mm f/1.2L USM
Zdjęcia robione min:
Camera:Canon EOS 5D Mark III
Lens:EF50mm f/1.2L USM
Proste - kupujesz taki setup i robisz takie zdjecia ;)
Wacom przydatny ale bez przesady, jak dla mnie w LR moze nie istniec, niestety w PS musze go miec.
Zdjęcia robione min:
Camera: Canon EOS 5D Mark III
Lens: EF50mm f/1.2L USM
Ta 50tka to jeden z gorszych obiektywów z jakimi miałem okazję pracować. Overrated/
Nie ma różnicy czym fotografujesz (oczywiście by głebia się zgadzała musi to być fx) ale czy jest to nikon czy canon,, nie ma różnicy. Liczą się Twoje umiejętności, raz foto, dwa postu.
hostman22
26-11-2015, 17:25
1 tak ale mysz tez dobra,
2 tak
3 tak
:D