Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Interpretacja wyników mikroregulacji w D7100

lacov
11-11-2015, 00:27
Zrobiłem dziś test za pomocą programu FoCal
Sigma 17-50 oraz Tamron 90 VC USD

Sigma 17 mm - sugerowane ustawienie +7
Sigma 35 mm - sugerowane ustawienie +10
Sigma 50 mm - sugerowane ustawienie +14

Sigma 90 mm - sugerowane ustawienie +17

Jak widać im dłuższa ogniskowa tym większa korekta potrzebna. Czy można to interpretować jako problem z body?
Czy Nikon powinien trafić do serwisu?

p.s.
Na Sigmę nie miałem czasu, ale sprawdzałem Tamrona i faktycznie wygląda na to, że wartości w okolicy +15 są ostrzejsze od 0.

lukasz.antoniak
11-11-2015, 00:54
Nie rozumiem stwierdzenia w "P.S.", ale Sigma udostępnia USB docka, którym możesz dokładniej (!) skalibrować sobie szkło nie ruszając ustawień w body. Z tego co kojarzę, to sprzęt można wypożyczyć z Sigma Center w Warszawie. Jeśli obiektyw jest na gwarancji, ślij do serwisu Sigmy w Gdyni. Ma lepsze opinie od NPS. Wartości kalibracji mogą różnić się w zależności od przysłony (Canon umożliwia tą korekcję w body, Nikon nie), odległości od fotografowanego obiektu i ogniskowej.

madebyzosiek
11-11-2015, 00:59
Nie rozumiem stwierdzenia w "P.S.", ale Sigma udostępnia USB docka, którym możesz dokładniej (!) skalibrować sobie szkło nie ruszając ustawień w body. Z tego co kojarzę, to sprzęt można wypożyczyć z Sigma Center w Warszawie. Jeśli obiektyw jest na gwarancji, ślij do serwisu Sigmy w Gdyni. Ma lepsze opinie od NPS. Wartości kalibracji mogą różnić się w zależności od przysłony (Canon umożliwia tą korekcję w body, Nikon nie), odległości od fotografowanego obiektu i ogniskowej.
Sigma 17-50 nie współpracuje z USB Dockiem, on działa tylko z Sigmami C, S i A, czyli najnowszymi.

lukasz.antoniak
11-11-2015, 01:05
Przepraszam najmocniej, nie wiedziałem. Tak czy inaczej, serwis w Gdyni wydaje się rozsądnym rozwiązaniem.

SzMuD
11-11-2015, 09:54
Ja w pierwszej kolejnosci wyslalbym aparat do serwisu. Podobnie mialem z D7100 +N35. Na moje oko byl BF i to rozny w zaleznosci od odleglosci od obiektu. Wyslalem body skalibrowali, baaa nawet w gratisie wizjer wyczyscili :D. Podobne testy i jest w moim odczuciu duuuuzo lepiej. Jak aparat na gwarancji to slij to nic nie kosztuje :)

lacov
11-11-2015, 12:34
Tak mi właśnie to wygląda, że FF rośnie mniej więcej równomiernie wraz z ogniskową.
Z drugiej strony nie zmienia się przy zmianie odległości - Tamrona ustawiłem na +17 dla odległości 3.5m
Z tym samym ustawieniem zrobiłem zdjęcie na minimalnej odległości i wygląda bardzo dibrset

lacov
11-11-2015, 23:07
Ja w pierwszej kolejnosci wyslalbym aparat do serwisu. Podobnie mialem z D7100 +N35. Na moje oko byl BF i to rozny w zaleznosci od odleglosci od obiektu. Wyslalem body skalibrowali, baaa nawet w gratisie wizjer wyczyscili :D. Podobne testy i jest w moim odczuciu duuuuzo lepiej. Jak aparat na gwarancji to slij to nic nie kosztuje :)

Chyba tak zrobię. Myślałem żeby jechać samemu bo serwis jest w moim mieście, ale po przeczytaniu sporej ilości negatywnych komentarzy mam przed tym serwisem pewne obawy.
Czy Ty serwisowałeś w Polsce czy za granicą?
Jeśli za granicą to jak wygląda procedura z tym związana?

joterem
12-11-2015, 00:28
Ale co Ty chcesz serwisować w Warszawie ?? Tu tylko Nikon (czyli body). Wysyłaj razem z obiektywem do Gdyni, do Sigmy.

lacov
12-11-2015, 00:32
Dlatego właśnie założyłem ten temat. Problem jest zarówno z sigmą jak i z tamronem. FF rośnie wraz z wydłużaniem się ogniskowej.
17mm - +7
50mm - +14
90mm - +17/18
Czy nie wygląda to na problem z body?

joterem
12-11-2015, 00:48
Nie piszesz nic o historii... robiłeś zdjęcia z innymi obiektywami ?? Czy to wszystko nowe nabytki ??
Jeżeli masz czas, to faktycznie zacznij od body... podrzuć go na Łopuszańską, niech wyregulują "do wzorca".. jeżeli nie będzie poprawy do wtedy już razem z obiektywami do Sigmy i Tamrona. Innego wyjścia chyba nie ma...

lacov
12-11-2015, 00:53
Względnie nowe także mam spore pole manewru.
Sprawdzałem jeszcze 85 1.8G i także był FF zbliżony do Tamrona.

W każdym razie dzięki za pomoc. Jutro podjadę na Łopuszańską i mam nadzieję dołączę do graona zadowolonych osób, które miały kontakt z tym serwisem.
Może przy okazji wyczyszczą mi matówkę :)

Czy do serwisu nikon można jechać bez zapowiedzi czy powinienem mimo wszystko wypełnić jakiś formularz zgłoszenia naprawy?

joterem
12-11-2015, 01:06
Zawoziłem im dwa razy D7000 bez zapowiedzi i nie było problemu... to jest serwis, nie potrzebujesz umawiania się ;) na miejscu opiszesz im problem. Za każdym razem zajęło im to nie dłużej niż tydzień.

SzMuD
12-11-2015, 11:00
Chyba tak zrobię. Myślałem żeby jechać samemu bo serwis jest w moim mieście, ale po przeczytaniu sporej ilości negatywnych komentarzy mam przed tym serwisem pewne obawy.
Czy Ty serwisowałeś w Polsce czy za granicą?
Jeśli za granicą to jak wygląda procedura z tym związana?

Ja z racji miejsca zamieszkania wyslalem im maila. W odpowiedzi dostalem cala procedure postepowania + kontakt do DHL wraz z jakims numerkiem dla kuriera co by koszt przesylki byl na koszt Nikona. Wszystko za FREE
Czas dokladnie tydzien i aparat byl u mnie spowrotem :)

lacov
12-11-2015, 22:01
Teraz pytanie za 100 punktów.
Jak wygląda procedura w serwisie podczas korekty FF i BF?
Resetują może wszystkie ustawienia?
Dziś pozostawiłem body w serwisie i mam wrażenie, że mikro regulację ustawiłem na +17 i zapomniałem tego ustawienia przywrócić do wartości domyślnej.