Zobacz pełną wersję : Godox 360W Wistro AD360II-N HSS Flash Light Kit - ktoś zna?
ktoś ma ten zestaw albo go uzywał?
http://www.ebay.com/itm/Upgraded-Godox-360W-Wistro-AD360II-N-HSS-Flash-Light-Kit-PB960-Battery-F-Nikon-/201454086331?hash=item2ee79968bb:g:sIIAAOSw9mFWKet ~
Miałem Genesis Reporter 360 są to te same lampy tylko pod inną marką. Np. w tutaj możesz znaleźć LINK (http://accord-foto.pl/GENESIS-lampa-byskowa-Reporter-360--PRZESYKA-GRATIS_p5801.html)
Co chciałbyś wiedzieć?
Jakie masz praktyczne wrażenia z uzytkowania? Jak pracuja, jaka powtarzalnosc błysku, jak działa kominikacja itp?
ja chciałbym się dowiedzieć, czy współpracują z Pixel King Pro (zdolność wyzwalania, komunikacja, hss).
Jakie masz praktyczne wrażenia z uzytkowania? Jak pracuja, jaka powtarzalnosc błysku, jak działa kominikacja itp?
Jeśli chodzi o praktyczność to rewelacja. Akumulator jest bardzo lekki, sterowanie bardzo intuicyjne i to co mi brakowało w innych lampach wyświetlacz na sterowniku z zewnętrzną anteną więc bardzo dobry zasięg. Kształt palnika idealnie sprawdzał się z parasolkami i innym modyfikatorami światła. Duża ilość błysków na pełnej mocy, a z dodatkowym przewodem szybkie ładowanie. Dla mnie największy minus to ilość błysków przy HSS. Na pełnej mocy tylko 10 (fragment instrukcji poniżej). Da się to obejść na dwa sposoby albo przepinając przewód zasilający do drugiego wejścia w akumulatorze ale jest to uciążliwe, ewentualnie ustawić na pełną moc w zwykłym trybie i wtedy do 1/8000s nie widać paska i jest 75 błysków. Zdarza się jednak, że wtedy jest za mocna. Jeśli błyskasz w zwykłym trybie synchronizacji to warto.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/f654dacec90ecdc0-1.jpg
źródło (http://images77.fotosik.pl/70/f654dacec90ecdc0.jpg)
ja chciałbym się dowiedzieć, czy współpracują z Pixel King Pro (zdolność wyzwalania, komunikacja, hss).
Testowałem tylko z Yongnuo YN-622N i sprawdzała się świetnie. Jinbei, który masz jednak mocniejszy i nie ma odcięcia przy HSS.
Podpinam się pod wątek.
PS. Nie będzie ktoś czasem w Chinach w najbliższym czasie? Wole komuś za fatygę zapłacić niż się szamotać z vatem..;)
kurczeblade
11-02-2016, 01:37
10 błysków ? :o
jacek_wozniak
11-02-2016, 12:24
10 błysków ? :o
10 błysków zanim aktywuje się blokada chroniąca przed przegrzaniem w trybie HSS
@ Jachu
Czegoś nie rozumiem. Jak dość słaba lampa jest za mocna przy pracy w HSS?
Co i jak ty fotografujesz? Bo dziwi też że lampa ci nie nadąża się ostudzić. Focisz seriami na na pełnej mocy na f 2.0 czy co?
Jeśli jest za mocna to nie mozna zmniejszyć jej mocy? Oswietla wtedy nierówno klatkę? Pozbywasz sie tez klopotu z ilością błyskow na pełnej mocy. Bo nie uzywasz wtedy pełnej mocy.
@ Jachu
Czegoś nie rozumiem. Jak dość słaba lampa jest za mocna przy pracy w HSS?
Co i jak ty fotografujesz? Bo dziwi też że lampa ci nie nadąża się ostudzić. Focisz seriami na na pełnej mocy na f 2.0 czy co?
Jeśli jest za mocna to nie mozna zmniejszyć jej mocy? Oswietla wtedy nierówno klatkę? Pozbywasz sie tez klopotu z ilością błyskow na pełnej mocy. Bo nie uzywasz wtedy pełnej mocy.
Jacku jeśli zmniejszenie mocy byłoby możliwe na pewno bym to zrobił. Już wyjaśniam. Wszystkie lampy studyjne lub podobne do studyjnych jak np. wymieniona powyżej które obsługują HSS mają ograniczenie, tzn. przy zwykłym trybie można zmniejszyć mc błysku do 1/128 jednak w trybie HSS tylko do 1/8. Na pełnej mocy w zwykłym trybie przy 1/8000s naświetla całą klatkę jednak jest wtedy za mocna. Przy 1/2 i mniejszej niestety jest już pasek. W plenerze nie używam dużych softboxów, ze względu na wygodę i wiatr dlatego odsuwanie już na większą odległość pogarsza jakoś światła. Serii w tych lampach nie da się zrobić w trybie HSS, trzeba odczekać 3 s czasem troszkę krócej w zależności od lampy (w reporterskich jest lepiej to rozwiązane ale są słabsze). Nawet jeśli błyskasz w odstępach to i tak po 10 błyskach na pełnej mocy włącza się odcięcie i trzeba długo czekać. Ustawienie 1/2 czy 1/4 nie zwiększa zbytnio ilości błysków. Niestety to nie są warunki studyjne.
Troche ogólniłeś. Nie wszystkie lampy studyjne czy studyjnopodobne to raz. Dwa - wiekszosc studyjnych nie ma 1/128
Trzy - kazda lampa jest inna (inne czasy błysku) wiec nie kazda do 1/8.
Jeśli piszesz ze pasek jest juz przy 1/2 tzn ze producent kłamie mówiąc o 1/8.
Z tego wniosek ze często lepiej uzywac zwykłych lamp wyzwalając je z fotoceli, używając lampy która ma hss jako wyzwalacza.
Ustawienie 1/4 musi mocno zwiększyć ilość błysków z akku no chyba ze w hss daje to mniej niz w zwykłym trybie.
Chyba sie wysadzę granatem ;) jeśli bedę utoźsamiany wyłącznie z błyskaniem w studiu.
Troche ogólniłeś. Nie wszystkie lampy studyjne czy studyjnopodobne to raz. Dwa - wiekszosc studyjnych nie ma 1/128
Trzy - kazda lampa jest inna (inne czasy błysku) wiec nie kazda do 1/8.
Jeśli piszesz ze pasek jest juz przy 1/2 tzn ze producent kłamie mówiąc o 1/8.
Z tego wniosek ze często lepiej uzywac zwykłych lamp wyzwalając je z fotoceli, używając lampy która ma hss jako wyzwalacza.
Ustawienie 1/4 musi mocno zwiększyć ilość błysków z akku no chyba ze w hss daje to mniej niz w zwykłym trybie.
Chyba sie wysadzę granatem ;) jeśli bedę utoźsamiany wyłącznie z błyskaniem w studiu.
Masz rację nie wszystkie lampy taką minimalną moc pozwalają ustawić. Akurat te co miałem lub posiadam takie ustawienie dopuszczają.
Oczywiście każda lampa jest inna, Godox ma 1/8, Jinbei już 1/16 jednak ma większą moc, Profoto też 1/8 (mowa o trybie HSS).
Pasek przy 1/2 ale w trybie zwykłym więc producent nie kłamie. Napisałem o tym ponieważ pełna moc w HSS pozwala na 10 błysków, a w zwykłym trybie na 75 i też naświetla całą klatkę przy 1/8000s. Porównując klatki w obydwu trybach nie są sobie równe jasnością czyli w trybie HSS lampa jest słabsza, jak widać coś za coś.
Z tego co kojarzę (kiedyś przeczytałem) w lampach studyjnych tryb HSS rozwiązali tak, że palnik świeci dłużej, a nie błyska kilka razy jak małą lampa reporterska. Niestety teraz nie znajdę tego artykułu.
Przepraszam, nie chciałem Cię urazić. Uwielbiam tryb HSS i korzystam z niego od kiedy tylko pojawił się w lampach Nikona stąd coś jeszcze z tego wiem ;)
I tu sie wchodzi w detale. Bo lampy studyjne sa rozne. I różnią sie sterowaniem. Normalne lampy studyjne generalnie maja dosc dlugie czasy błysku. Wiec trzeba je tylko dobrze synchronizowac i działają w HSS mimo że. .. tego trybu nie mają. :)
Jesli chodzi o lampy studyjne z trybem HSS to sprawa sie komplikuje. Bo niektore działają jak reporterskie z hss ( te oparte na IGBT) a niektore jak typowe studyjne - dlugi bĺysk.
Z jaką lampą ma się do czynienia? Nie wiadomo jak sie nie poczyta materiałow od producenta. O ile to w ogole opisze.
Pewna wskazowke moga dac czasy blysku lampy w normalnym trybie pracy. Ale to bywa mylące. Tym bardziej ze chińczyki nie chcą podawać szczegółowo tych czasów. Nalezy poznac czasy t 01 i t 05 dla kazdego z ustawien mocy. Od 1/1 az do najnizszej. Wtedy mozna cos wywnioskowac.
Lepsze z lamp mają opcje dawania krotkiego bĺysku lub pilnowania stałości temperatury barwowej błysku. Ale na razie to sa konstrukcje u nas dość egzotyczne jak Paul Buff Einstein lub niektore Broncolory.