Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W ciszy poranka
Jeden z ostatnich jesiennych plenerów w okolice Glendalough, Wicklow Mountains.
Rozpoczynając przymierzanie kadru, podgląd na żywo w aparacie i wciskanie guzików aby cokolwiek zobaczyć.
Po powrocie do domu, okazuje się*że narobiłem bigosu i zmieniłem RAW na JPG!
Czułem że mogę się*pomylić i wcisnąć coś innego, jednak nie sprawdziłem tego przed naciśnięciem spustu i popłynąłem ;)
Okazało się*że mam jednego rawa, a reszta to same jpgi.
Raw jest z innego kadru i coś z niego będzie jednak ten kadr w jpg był czymś co mnie zdenerwowało.
Na całe szczęście, wykonałem kilka naświetlań od najciemniejszego do najjaśniejszego (około 5).
Zakres tonalny miałem zachowany, jednak kolorystyka nieba była w odcieniach kanarkowych kolorów.
Nie wiem jak mi się*udało dojść co ładu z kolorami, ale dzięki technice luminosity mask łącząc całość (https://youtu.be/Cfl4d8ZZrXY) udało mi się zachować*zakres dynamiczny w naturalnym stylu.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/22299580744_3966b7a4af_b-2.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5740/22299580744_3966b7a4af_b.jpg)
Więc szansa dla fotografujących w jpg istnieje ;)
Dziękuję i pozdrawiam
Rafal
merkator
10-11-2015, 20:54
Od zawsze twierdziłem, że powinieneś mieć inny nick na tym forum - PrzeBiegły :lol: , za warsztat oczywiście ! (mam nadzieję, że się nie obraziłeś)
Kolor jak kolor, ale kompozycja PrzeFajna, prawdopodobnie nawet po konwersji do B/W byłoby to równie atrakcyjne zdjęcie. Mój zdecydowany PLUS.
Pierwszy plan w postaci lustra i to co pod nim na bordowo się mieni są piękne.
Fajosko. Bardzo mi się podoba. Pierwszy plan rzeczywiście godne uwagi. Ale całość sprawia znakomite wrażenie. Kolory piękne!!!
sebastian78
11-11-2015, 12:57
Piknie , czyściutko, kolorki gites majonez!! :lol: Prawa strona wydaje się bardziej ostra od lewej ;)
Ogladam to zdjecie juz z 10 raz i za kazdym razem patrze i nie wierze, moze mis ie monitor psuje, ale nie, sprawdzalem w pracy to samo, na telefonie to samo...czy nikt nie widzi tych fioletow i nie mowie o ogolnym zabarwieniu zdjecia bo taka kolorystyke o takiej porze moge kupic, ale nie to co dzieje sie na d ta gora z lewej strony i na odbiciu pod gora...moze mialy to byc czerwone chmury, ale moj monitor i moje oko tego nie kupuje, poza tym zdjecie jak to z tego miejsca, ladne i atrakcyjne, dobrze dzieje sie pod tafla wody.
Od zawsze twierdziłem, że powinieneś mieć inny nick na tym forum - PrzeBiegły , za warsztat oczywiście ! (mam nadzieję, że się nie obraziłeś)
Kolor jak kolor, ale kompozycja PrzeFajna, prawdopodobnie nawet po konwersji do B/W byłoby to równie atrakcyjne zdjęcie. Mój zdecydowany PLUS.
Czym się tu obrażać? ;)
Zapewne ciekawe podejście do edycji BW mogło by dać w efekcie końcowym piekny obrazek.
Pierwszy plan w postaci lustra i to co pod nim na bordowo się mieni są piękne.
Dziękuję bardzo, Marcinie.
To miejsce ja bardzo dobrze znam, jednak ciężko trafić na tak wysoką wodę . Zazwyczaj te kamienie wystają bardzo ponad poziom wody.
Fajosko. Bardzo mi się podoba. Pierwszy plan rzeczywiście godne uwagi. Ale całość sprawia znakomite wrażenie. Kolory piękne!!!
Polarek zrobił swoje, aby wydobyć coś z pod wody. Choć tu miałem problemy w jpg, pojawiały się rozwarstwienia podczas edycji.
Jakoś dało się to ugryźć bez problemów ;)
Dziękuję Krzysztofie :)
A co znaczą te gwiazdki?
Nie mam pojęcia, po wciśnięciu enter zawsze na forum wyskakują gdzieś ***
Piknie , czyściutko, kolorki gites majonez!! Prawa strona wydaje się bardziej ostra od lewej
Dziękuję Sebastianie.
Jak sam dobrze wiesz, zawsze staram się o przejrzystość w kadrze ;)
Co do ostrości, faktycznie to tak wygląda.
Jednak lewa strona jest dalej i mniej światła od prawej, to może powodowac takie wrażenie ;)
Ogladam to zdjecie juz z 10 raz i za kazdym razem patrze i nie wierze, moze mis ie monitor psuje, ale nie, sprawdzalem w pracy to samo, na telefonie to samo...czy nikt nie widzi tych fioletow i nie mowie o ogolnym zabarwieniu zdjecia bo taka kolorystyke o takiej porze moge kupic, ale nie to co dzieje sie na d ta gora z lewej strony i na odbiciu pod gora...moze mialy to byc czerwone chmury, ale moj monitor i moje oko tego nie kupuje, poza tym zdjecie jak to z tego miejsca, ladne i atrakcyjne, dobrze dzieje sie pod tafla wody.
Grzegorz, to nie monitor twój czy kogoś innego - takie kolory waśnie miałem!
Nie jest tak że chcę teraz komuś to wmawiać, ale tył dostał takiego światła.
Żadnej czerwieni nie było, dziwię się że akurat ty jesteś kolorystyką zaskoczony?
W końcu nie jeden wschód fotografowałeś ;)
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.
Rafal
Grzegorz, to nie monitor twój czy kogoś innego - takie kolory waśnie miałem!
Nie jest tak że chcę teraz komuś to wmawiać, ale tył dostał takiego światła.
Żadnej czerwieni nie było, dziwię się że akurat ty jesteś kolorystyką zaskoczony?
W końcu nie jeden wschód fotografowałeś ;)
Rafal
Ok i domyslam sie, ze to jeszcze przed wschodem i jak znam to miejsce miales wschod za plecami lekko z lewej o tej porze roku, jednak wydaje mi sie to dosc radioaktywne...IMO
Jest cisza, spokój, klimat... oko się cieszy...
Chciałoby się przycupnąć i odpocząć co nie co :).
Ok i domyslam sie, ze to jeszcze przed wschodem i jak znam to miejsce miales wschod za plecami lekko z lewej o tej porze roku,
No, mniej więcej tak to było.
jednak wydaje mi sie to dosc radioaktywne...IMO
Cóż, najwidoczniej mój sprzęt nie jest na tyle doskonały lub po prostu inaczej spostrzegamy.
Niemniej jednak dziękuję za spostrzeżenie.
Jest cisza, spokój, klimat... oko się cieszy...
Chciałoby się przycupnąć i odpocząć co nie co .
... a co ze zdjęciami, same się nie zrobią ;)