Zobacz pełną wersję : Cło przy zakupie z Wielkiej Brytanii
Czy Urząd Celny może mi naliczać cło przy zakupie z Wielkiej Brytanii? Dostałem właśnie pismo z UC, a zamawiałem statyw z GBT.
Borat1979
10-11-2015, 14:38
Przecież Wielka Brytania jest w Unii
Nie moze. Moze byl wyslany z HK?
No właśnie. Może zamówiłeś w GB a wysyłka była z HK?
Przy wysyłce z GB przesyłka by nawet nie przechodziła przez UC, tylko prosto do Ciebie.
Niestety często się zdarza, że sprzedawca wpisuje fałszywą lokalizację żeby zachęcić klientów... jeśli kupiłeś na eBay i płaciłeś przez PayPal jest duża szansa na odzyskanie zapłaconej kwoty. Kontaktuj się z nimi.
Właśnie tak było. Gość miał wpisane Wielka Brytania, a jak kliknąłem dzisiaj w "skontaktuj się ze sprzedawcą", wyskoczyło drzewko, wybrałem "wysyłka", a tam pojawiło się kilka odpowiedzi. M.in. wysyłka z HK.
Z drugiej strony już zgłupiałem, bo tutaj np. widzę, że lokalizacja przedmiotu to Hong Kong.
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItemVersion&item=271832374097&view=all&tid=1550802581017
Ale na 99% było tam Wielka Brytania (na liście, która pojawia się przy wyszukiwaniu przedmiotów).
Nie uśmiecha mi się płacić 1000 zł za statyw, który kosztował u nas 600 zł. Niby przesyłka darmowa, a oni muszą mi zwrócić pełen koszt przedmiotu. W notce z Urzędu dostałem informację, że to Urząd Odsyła przedmiot, jeśli im nie doślę dokumentów (ale czy nie nałoży na mnie kosztów?). Teoretycznie istnieje szansa, że bym nic nie stracił.
Grabasimo
11-11-2015, 13:06
Masz kogos w UK to wysylaj do nich nie placisz cla. A znajomy przesle tobie paczke z UK do PL
pioterkow
11-11-2015, 20:57
Masz kogos w UK to wysylaj do nich nie placisz cla. A znajomy przesle tobie paczke z UK do PL
Dobra rada. Tak robi większość ludzi która kupuje sprzęt z różnych dziwnych lokalizacji :)
Nie mam za bardzo nikogo. Jest jeden kumpel (dawny współlokator), ale nie imprezowaliśmy razem, a teraz tylko na fejsie co jakiś czas coś się kliknie, więc to nie była jakaś wielka przyjaźń. :P
eristoff
12-11-2015, 13:27
Polecam do zakupów u Kitajskich przyjaciół na aliexpress.com, dla mnie ebay może nie istnieć. Z tego co kojarze to UC powinien chcieć od Ciebie Vat + jakieś tam koszty (przy elektronice tak jest) a nie cło. UC czepia się większości przypadków jak idzie coś kurierem, w pozostałych przesyłkach pocztowych to kwestia lokalizacji oddziału UC lub wielkości/wartości przesyłki. Nawet przy kurierze jest szansa że nie przyczepi się UC jak nadawca zadeklaruje wartość bodajże poniżej 35$.
Więcej nic nie kupię na ebayu. Paypal swoją drogą też ma jakieś dziwne kursy przewalutowań.
Boryszuk
13-11-2015, 11:56
A co tu eBay winny?
Więcej nic nie kupię na ebayu. Paypal swoją drogą też ma jakieś dziwne kursy przewalutowań.
A kto Ci każe korzystać z ich przewalutowania? Ja zawsze płacę w walucie sprzedawcy (USD, EUR, GBP) i wskazuję kartę w tej walucie (darmowa w Kantor Alior).
Ebay nic tu nie zawinił. Na allegro też można niechcący kupić z wysyłką z chin lub USA. Swego czasu większość Kindle tak była sprzedawana. Tak sprzedaje ValueBasket.
fireffox
13-11-2015, 23:57
Spróbuj napisać do Urzędu Celnego, że przesyłka jest przeznaczona dla osoby fizycznej. Zakup towaru nie jest związany z działalnością handlową. To często pomaga i być może towar zostanie dopuszczony do obrotu bez naliczania dodatkowych kosztów. Jesli nie, to czeka Cię zapłata cła, vatu i obsługi celnej.
Pozdrawiam,
A kto Ci każe korzystać z ich przewalutowania? Ja zawsze płacę w walucie sprzedawcy (USD, EUR, GBP) i wskazuję kartę w tej walucie (darmowa w Kantor Alior).
A Alior to pewnie taki super kurs ma, hę?
ThomasVoland
14-11-2015, 02:20
A Alior to pewnie taki super kurs ma, hę?
Nie ma żadnego kursu, bo waluta jest ta sama. A co do zakupu u nich waluty to faktycznie całkiem dobry kurs, w przeciwieństwie do tego co mają w T-Mobile (dawnym Alior Sync).
RobertMiernik
14-11-2015, 02:24
Spróbuj napisać do Urzędu Celnego, że przesyłka jest przeznaczona dla osoby fizycznej. Zakup towaru nie jest związany z działalnością handlową. To często pomaga i być może towar zostanie dopuszczony do obrotu bez naliczania dodatkowych kosztów. Jesli nie, to czeka Cię zapłata cła, vatu i obsługi celnej.
Pozdrawiam,
Od kiedy to cło i VAT nie dotyczą zakupów prywatnych?
fireffox
14-11-2015, 13:17
Co najmniej od 2009 roku, kiedy weszło w życie Rozporządzenie Rady ustanawiające wspólnotowy system zwolnień celnych. Nieprzypadkowo wiele przesyłek z China jest wysyłanych od osób fizycznych do osób fizycznych. Często z oznaczeniem "gift" i zaniżoną wartością. Zainteresowanych odsyłam do przepisów o przesyłkach pocztowych. W szczególności art. 24-25 wspomnianego rozporządzenia i art. 52 Ustawy o VAT.
Oczywiście RobertMiernik ma rację w takim sensie, że ogólnie import związany jest z zapłaceniem należności celno-podatkowych. Ja tylko wskazałem na przepisy szczególne, które dotyczą przesyłek pocztowych.
Nie ma żadnego kursu, bo waluta jest ta sama. A co do zakupu u nich waluty to faktycznie całkiem dobry kurs
Skoro kupujesz walutę od banku, to jednak jest przewalutowanie.
Kwestia tylko, czy kurs jest faktycznie korzystny (Alior nie kojarzy mi się z dobrym kursem).
Nie ma przewalutowania, bo to konto walutowe. A skąd mam tam walutę, to moja sprawa. Może dolary dostałem od dziadka, a funty zarobiłem na zmywaku?