PDA

Zobacz pełną wersję : Kamerka IP do monitoringu online obiektu

ralf
10-11-2015, 12:25
Czy ktoś z was użytkuje może tego typu urządzenia? Chodzi o kamerę jak w temacie z możliwością puszczenia sygnału przez net. Zależy nam na płynności i dobrej jakości połączenia. Jaki sprzęt, soft i osprzęt będzie do tego niezbędny?

RobertMiernik
10-11-2015, 13:09
Ja używam, sprzętu nie pamiętam, jak wrócę do domu to sprawdzę ('monitoring' sobie zrobiłem tak).
Kamerka ma wbudowany dyndns, więc nic więcej nie trzeba oprócz kamerki i łącza internetowego. Kosztowała parę stówek z chin'landii.
Płynność i jakość obrazu wystarczający dla mnie, nawet w nocy jest ok

vid3
10-11-2015, 14:01
Dostępnego sprzętu jest sporo na aliexpress.
Kamera 30-50$, rejestrator 50-70$ + dysk.
Gardłowa sprawa to łącze. Wszelkie mobilne raczej odpadają.
Oprogramowania nie trzeba wcale.
Jest w komplecie z kamerą ( i rejestratorem) i do ściągnięcia od sprzedawcy tegoż.
Czasem nie kupuj nic z biedronki itp.

meliszipak
10-11-2015, 22:20
Jeżeli pozwolicie to zapytam, czy jakiś internet przez telefon się nada?

zbyszekD7000
10-11-2015, 22:31
Gardłowa sprawa to łącze. Wszelkie mobilne raczej odpadają.
.
Kolega napisał ;)

RobertMiernik
10-11-2015, 22:34
Internet przez telefon potrafi być szybszy niż stacjonarny (LTE) tylko transferu trzeba mieć dużo...

tomajk
11-11-2015, 00:54
Nawet HSPA+ wystarczy by poprawnie odbierać główny strumień z 1 kamery i to nawet FHD.
Jakość obrazu z kamer IP zaczyna być naprawdę fajna dopiero powyżej 3Mpix 15kl/s i bardzo jasnych obiektywach, tak f1,2 najlepiej.
Jeśli to miałby być stały monitoring po ethernecie, no to trzeba mieć przynajmniej te 10Mb/s praktycznie w obie strony i najlepiej własne stałe IP.
Nie ma tragedii z prędkościami, bo w zasadzie obraz jest ciągle tylko 1080i, tak jakby podgląd pulpitu, jak klikasz na którąś z kamer to strumień automatycznie przełącza się na główny z tej kamery.
Do tego parę komend sterujących do których nawet GPRS by wystarczył i koniec.
Łatwo więc policzyć ile potrzebne by było tego transferu, średnio 5mb/s no i ile tam tych s ma być w ciągu miesiąca /8 i gotowe.
DynDNS jest fajny, ALE.