PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzedaż zdjęć na pocztówki

gswito
09-11-2015, 20:53
Witam.
Fotografie traktuje jako hobby, zdjęcia publikuje na jednej ze stron do tego przeznaczonych. Ostatnio dostałem wiadomość w której autor zaznacza ze jest zainteresowany kupnem zdjęć do produkcji pocztówek. Nie podał dokładnej ilości napisał tylko ze kilka. Dał numer telefonu do osoby kontaktowej. Zanim jednak zadzwonię chciał bym się poradzić jak mam podejść do tej rozmowy. Jaka cenę mogę ustalić za zdjęcie czy może jakieś procenty od sprzedaży. Interesuje mnie na jakiej zasadzie wygląda ta sprzedaż. Czy jeśli sprzedam zdjęcie to na wyłączność i czy musze wtedy z moich galerii usuwać te zdjęcia które zostaną kupione? Jeśli nie czy jedno zdjęcie może być sprzedane jednej osobie czy mogę ewentualnie znów je sprzedać komuś innemu jeśli będzie zainteresowany?
Pierwszy raz dostaje propozycje sprzedaży zdjęć i nie mam zielonogo pojęcia jak postąpić.
Pozdrawiam.

SerU
09-11-2015, 22:00
Zdjęcia możesz sprzedać jak chcesz - to Ty jesteś ich autorem. Jeśli będziesz sprzedawał je na wyłączność (w co szczerze wątpię, bo cena takich fotek jest wysoka i nie opłaca się taka zabawa wydawcom pocztówek), to oczywiście nikomu innemu już ich nie sprzedasz, jeśli nie, to sprzedawaj je ile razy chcesz (daj Ci Boże ;) ). Nie musisz ich usuwać ze swoich galerii - w końcu nie sprzedajesz praw autorskich do zdjęć.

Jeśli chodzi o ceny za zdjęcia, to popatrz na to z tej strony: skoro się spodobały, to są coś warte, ale nie przesadzaj z ceną, bo prawdopodobnie nie jesteś jedyny, do którego takie zapytanie wysłali. Poza tym zawsze pozostają stocki, jeśli się z Tobą nie dogadają...

Ja w tym roku zaliczam już 3 kalendarz reklamowy dla pewnej firmy w UK. Za pakiet 12 wybranych zdjęć (nie na wyłączność) płacą mi 300 funtów, ale ważna uwaga: kalendarz jest darmowy dla klientów tejże firmy - gdyby to miało iść do druku w dużym nakładzie i do sprzedaży, to cena pewnie byłaby 4x wyższa. Nie wiem, jakie są stawki w Polsce za zdjęcia - tu Ci nie pomogę.

amirez
10-11-2015, 00:27
W umowie ujmujesz zasadę sprzedaży /np. na wyłączność, wówczas nie możesz dalej sprzedawać, z galerii usuwać nie potrzeba, bo to twoje zdjęcie. Sprzedajesz prawa majątkowe, a nie autorskie - te są niezbywalne. Chociaż dla świętego spokoju w umowie lepiej zapisać, że autor chwali się zdjęciem na swojej stronie/,
2. Określasz zakres wykorzystania zdjęcia przez kupującego/do czego, w jakim celu, w jakim czasie, itp./.
3. Z ceną nie szalej. Jak masz możliwość kontroli nad ilością sprzedaży to może być procent, jak nie to mogą Ciebie w... zrobić.
4. Przejrzyj ceny na stockach.
5. Wszystko szczegółowo zapisz w umowie, aby się później nie kopać ;)
Zapytaj wujka Gu-Gu /umowa sprzedaży zdjęć wzór/ będziesz wiedział więcej.