PDA

Zobacz pełną wersję : D700 - ile maksymalnie w serii?

moby
09-11-2015, 17:26
Hej. Jak to jest z tym D700? Chciałbym zrobić więcej niż 100 zdjęć w pojedyńczej serii ( pozycja d5 w menu ). Czy zakup takiego np. wężyka umożliwi mi wykonanie np 300 zdjęć za jednym zamachem? -> http://allegro.pl/programator-wezyk-spustowy-nikon-d300s-d700-d800-e-i5724586838.html
Te 100 klatek nie zadowala mnie przy zdjęciach startrails, obecnie używam zwykłego wężyka za 20zł.

Dzięki.

stanseba
09-11-2015, 17:40
Aparat nie ma tu żadnego znaczenia. Jeżeli pilot ma możliwość ustawienia 300 zdjęć, to każdy aparat Ci tyle zrobi. A ten z tego co pamiętam ma taką opcje.

moby
09-11-2015, 17:55
Tak, jest takie coś, natomiast pojęcia nie mam jak to działa :) Skoro aparat nie ma tu żadnego znaczenia, to cieszę się. Dzięki.

- - - - kolejny post - - - - - -

A bufor pamięci aparatu i karty pamięci ma coś do rzeczy, jeśli chcę wykonać dajmy na to te 300 zdjęć naświetlanych 30sekund bez żadnej przerwy?

Assire
09-11-2015, 18:59
A nie możesz po prostu ustawić interwałometru? Wtedy można robić zdjęcia do końca karty lub baterii.

Te 100 zdjęć tyczy sie zdjęć seryjnych w trybach Ch lub Cl.

Bufor nie ma znaczenia w tych warunkach, przez te 30s to on sie opróżni kilka razy.

B_Marcin
09-11-2015, 19:08
Tak, jest takie coś, natomiast pojęcia nie mam jak to działa :) Skoro aparat nie ma tu żadnego znaczenia, to cieszę się. Dzięki.

- - - - kolejny post - - - - - -

A bufor pamięci aparatu i karty pamięci ma coś do rzeczy, jeśli chcę wykonać dajmy na to te 300 zdjęć naświetlanych 30sekund bez żadnej przerwy?
Spokojnie, bufor na bieżąco się będzie zwalniał.

moby
30-11-2015, 19:02
http://allegro.pl/programator-wezyk-spustowy-nikon-d300s-d700-d800-e-i5724586838.html

Będzie to pasowało do D3 ? :)

SerU
30-11-2015, 19:51
Będzie. Zresztą wyraźnie w aukcji jest to napisane.

Adrian_Wala
11-02-2016, 00:45
Dzisiaj spotkała mnie ta sama przypadłość, skorzystałem z wężyka spustowego z włączoną blokadą w trybie seryjnym, po 10 klapnięciach aparat ustał, myślałem że padła bateria ale nic z tego, okazało się że niestety miałem ustawione 10 ujęć na serię ( menu d5 ) co było bezpośrednią przyczyną przymusowego zakończenia startrailsów, rozwiązaniem jest użycie interwałometru którego zachowanie jest co najmniej dziwne...
naświetlając klatkę 30 sekund, interwałometr należy ustawić nie na 1, nie 2 a 3 sekundy żeby wychodziło zdjęcie po zdjęciu, co ciekawe po ustawieniu 33 sekund interwału, zdjęcie również robi się od razu po zakończeniu poprzedniego naświetlania, ktoś może rozgryzł ten system ? ;)

GonzoG
11-02-2016, 01:17
rozwiązaniem jest użycie interwałometru którego zachowanie jest co najmniej dziwne...
naświetlając klatkę 30 sekund, interwałometr należy ustawić nie na 1, nie 2 a 3 sekundy żeby wychodziło zdjęcie po zdjęciu, co ciekawe po ustawieniu 33 sekund interwału, zdjęcie również robi się od razu po zakończeniu poprzedniego naświetlania, ktoś może rozgryzł ten system ? ;)
Absolutnie nie jest dziwne, tylko trzeba zrozumieć co tu oznacza interwał, bo nie jest to przerwa między zakończeniem jednego, a rozpoczęciem drugiego zdjęcia.
Interwał to czas co jaki aparat będzie próbował wyzwolić zdjęcie, czyli musi być dłuższy od czasu migawki.
Przy czym wyzwolenie zdjęcia następuje zawsze chwilę po rozpoczęciu interwału - pewnie z dlatego że uruchomienie wymaga naciskania guzików, a tym samym można mieć poruszone zdjęcia.

Adrian_Wala
11-02-2016, 02:11
dopiero do mnie dotarło, dzięki :D
ale pozwolę się nie zgodzić ze stwierdzeniem iż czas musi być dłuższy od migawki, bo 3 sekundy interwału to mniej niż 30 sekund naświetlania.
Zastanawia mnie tylko czemu 1 i 2 sekundy nie działają a 3 już tak, rozumiem że aparat ma limit "prób wyzwolenia" ? w tym przypadku 10 ? ; >

kkokosz
11-02-2016, 06:53
Dla zainteresowanych, Piotr Dębek zaobserwował podobne zachowanie w Canonach, myślę, że warto rzucić okiem: http://www.ewaipiotr.pl/sprzet-fotograficzny/canon-7d-mark-ii-wbudowany-timer-interwalowy-czy-wezyk-tc-80n3/

Adrian_Wala
11-02-2016, 12:14
Świetny artykuł i w odpowiednim czasie 8-)
@GonzoG - zwracam honor - trzeba ustawić interwał na więcej niż czas naświetlania ( chociaż niekoniecznie :) ) to wszystko zależy od tego ile zdjęć chcemy otrzymać, pomocny okazał się górny wyświetlacz w d700 który pokazywał ile pozostało zdjęć do zrobienia..
przy ustawieniu czasu naświetlania - 10" i ilości zdjęć - 20 wygląda to następująco :

interwał 1" wykona 2 zdjęcia
interwał 2" wykona 4 zdjęcia
...

wygląda na to że interwał jest bezwzględny, nie posiada "prób" tylko każde jego podejście jest liczone jako udane i odliczane jest od puli.

W przypadku d700
Dla 10 sekund naświetlania odpowiedni interwał to 11"
Dla 20 sekund 22"
Dla 30 sekund 33"
czemu nie 21 i 31 ? bo tak naprawdę naświetlanie 20" trwa 20" z groszem a 30" - 31" z dużym groszem

ktoś przyzna rację ? podważy moje tezy ? ścisły umysł to nie moja bajka ;)

GonzoG
11-02-2016, 12:23
dopiero do mnie dotarło, dzięki :D
ale pozwolę się nie zgodzić ze stwierdzeniem iż czas musi być dłuższy od migawki, bo 3 sekundy interwału to mniej niż 30 sekund naświetlania.
Zastanawia mnie tylko czemu 1 i 2 sekundy nie działają a 3 już tak, rozumiem że aparat ma limit "prób wyzwolenia" ? w tym przypadku 10 ? ; >
Ustawić sobie możesz co chcesz, tylko nie będzie to poprawnie działać.
Jak dasz mniej niż czas migawki + 2-3s, to interwały będą sobie lecieć, a zdjęcia nie. To jest tak, że na początku każdego interwału aparat rozpocznie robienia zdjęcia, o ile nie jest zajęty.
Więc gdy ustawisz interwał 3s i czas migawki 30s, to przeleci kilkanaście interwałów, a aparat zrobi jedno zdjęcie.
A nie działanie 1 czy 2s już Ci podałem:

(...)
Przy czym wyzwolenie zdjęcia następuje zawsze chwilę po rozpoczęciu interwału - pewnie z dlatego że uruchomienie wymaga naciskania guzików, a tym samym można mieć poruszone zdjęcia.
Kolejną sprawą jest to, że gdy ustawisz 30s, to zdjęcie jest robione dłużej niż 30s - w granicach 32-35s (sprawdzone na D5200, D7000, D7100 i D610).

Adrian_Wala
11-02-2016, 12:40
Interwał zaczyna się w momencie otwarcia migawki, te pierwsze 2 sekundy nie mają z tym nic wspólnego, i nie są powtarzane przy następnych klatkach, żeby się przekonać czy mam rację ustawiłem aparat 30", Interwał 1", nie działa.. ale jak ustawie 40 zdjęć w serii interwalu to aparat zrobi już ta drugą klatkę z sekundowym odstępem

GonzoG
11-02-2016, 12:44
Nie.
Migawka jest wyzwalana na początku interwału, o ile aparat nie jest zajęty.

Ustaw sobie interwałometr na 10 zdjęć, interwał 3s i czas migawki na 30s - zobacz ile Ci zrobi zdjęć.

Nie może to być czas pomiędzy zdjęciami, bo co się stanie gdy ustawisz aparat np. w tryb "A" ?? Otrzymasz różne interwały w zależności od ilości światła, a to do niczego się nie nada.

Ketosz
11-02-2016, 14:31
Ja osobiście bym chciał właśnie żeby aparat miał dodatkową opcję z ustawianiem odstępów zamiast stałych interwałów - przydałoby się np. do timelapsów obejmujących zmierzch albo świt ;)
Jeśli używa się wężyka do timelapsów, to pojawia się też opóźnienie wynikające z podawania sygnału do ustawienia ostrości przed wyzwoleniem migawki - kiedyś czytałem artykuł jak przerobić wężyk żeby tego nie było ;)

GonzoG
11-02-2016, 15:17
Ja osobiście bym chciał właśnie żeby aparat miał dodatkową opcję z ustawianiem odstępów zamiast stałych interwałów - przydałoby się np. do timelapsów obejmujących zmierzch albo świt ;)
Jeśli używa się wężyka do timelapsów, to pojawia się też opóźnienie wynikające z podawania sygnału do ustawienia ostrości przed wyzwoleniem migawki - kiedyś czytałem artykuł jak przerobić wężyk żeby tego nie było ;)Wyłącza się to bardzo prosto - wyłącz AF w aparacie, albo przestał włączanie AF pod guzik AE-L. Wtedy AF nie będzie się włączał.
Wężyk działa jak spust - sam AF/pomiar ekspozycji, albo AF+wyzwolenie.
W wężyku masz 3 kable: masa, AF, wyzwolenie migawki. Przy czym wyzwolenie migawki jest tylko jeśli zwarte do masy zostaną oba sygnały. Zwarcie samego sygnału wyzwolenia migawki nie daje efektu.

Poza tym właśnie to co jest wbudowane w aparat jest do time lapsów. Wtedy klatki są robione dokładnie w stałych odstępach czasu (oczywiście jak poprawnie ustawisz interwałomert)

Ketosz
11-02-2016, 17:00
Z tym AF było właśnie tłumaczone, że jakieś opóźnienie jest, mimo tego, że w aparacie AF wyłączony - nie pamiętam właśnie czy to kwestia samego wężyka czy aparatu (może przypisanie AF pod inny klawisz załatwia sprawę).

Interwałometr w aparacie jest jak najbardziej ok i dobrze działa w nowszych modelach wygładzanie ekspozycji, ale niestety jak się robi przejście dnia z nocą, to czasem trudno przewidzieć ile wyniesie najdłuższa ekspozycja i można się narazić albo na zbyt długie odstępy albo pominięte klatki - wtedy właśnie przydałaby się opcja ustawiania przerw zamiast stałych interwałów. Skutkiem byłaby zmienna prędkość akcji na filmie, ale efekt mógłby być ciekawy ;)

GonzoG
11-02-2016, 17:20
Z tym AF było właśnie tłumaczone, że jakieś opóźnienie jest, mimo tego, że w aparacie AF wyłączony - nie pamiętam właśnie czy to kwestia samego wężyka czy aparatu (może przypisanie AF pod inny klawisz załatwia sprawę).To najwyraźniej nie zwróciłeś uwagi, że nie tyczy się to Nikona.
Wężyk spustowy w Nikonie jest bezpośrednio połączony ze spustem. Jeśli opóźnienia masz na wężyku, to znaczy że masz tak ustawiony aparat i identyczne będą na spuście.

Interwałometr w aparacie jest jak najbardziej ok i dobrze działa w nowszych modelach wygładzanie ekspozycji, ale niestety jak się robi przejście dnia z nocą, to czasem trudno przewidzieć ile wyniesie najdłuższa ekspozycja i można się narazić albo na zbyt długie odstępy albo pominięte klatki - wtedy właśnie przydałaby się opcja ustawiania przerw zamiast stałych interwałów. Skutkiem byłaby zmienna prędkość akcji na filmie, ale efekt mógłby być ciekawy ;)
Nie ma żadnego problemu z przewidzeniem ile wyniesie najdłuższa ekspozycja - aparat sam ustawi max. 30s.
Natomiast jak byś ustawiał przerwy miedz zdjęciami, to klatki robiłyby się co czas migawki + przerwa... czyli w żaden sposób nie da się tego połączyć w płynny time lapse, bo przy montażu co zdjęcie będziesz musiał ustawiać czas odtwarzania jednej klatki... bo przed zachodem aparat będzie robił np. 10 zdjęć na minutę, a po zachodzie 1.8 zdjęcia na minutę...

Adrian_Wala
11-02-2016, 17:21
Nie.
Migawka jest wyzwalana na początku interwału, o ile aparat nie jest zajęty.
Nie może to być czas pomiędzy zdjęciami, bo co się stanie gdy ustawisz aparat np. w tryb "A" ?? Otrzymasz różne interwały w zależności od ilości światła, a to do niczego się nie nada.

Ale ja nigdzie nie napisałem że interwał to czas pomiędzy końcem zdjęcia nr 1 a początkiem nr 2, odliczanie zaczyna się już po uniesieniu lustra, w tym się zgadzamy.

Piję tylko i wyłącznie do tego że po wybraniu opcji interwału i wciśnięciu "ok" są dwie sekundy przestoju ( tak jakby ustawić timer na 2s ) i dopiero zaczyna się właściwe działanie interwału, nie wyklucza to w żaden sposób możliwości użycia 1" lub 2" przy naświetlaniu 30", jedyne co ogranicza te liczby (1", 2") to założona ilość klatek do wykonania, prawda ? 8)

GonzoG
11-02-2016, 17:25
Ale ja nigdzie nie napisałem że interwał to czas pomiędzy końcem zdjęcia nr 1 a początkiem nr 2, odliczanie zaczyna się już po uniesieniu lustra, w tym się zgadzamy.

Piję tylko i wyłącznie do tego że po wybraniu opcji interwału i wciśnięciu "ok" są dwie sekundy przestoju ( tak jakby ustawić timer na 2s ) i dopiero zaczyna się właściwe działanie interwału, nie wyklucza to w żaden sposób możliwości użycia 1" lub 2" przy naświetlaniu 30", jedyne co ogranicza te liczby (1", 2") to założona ilość klatek do wykonania, prawda ? 8)
Nie.
Interwał musi być ustawiony na dłuższy od najdłuższego czasu migawki, aby mieć stałą prędkość rejestracji zdjęć. Inaczej prosisz się o problemy.

Opóźnienie startu przy interwałometrze jest zapewne podyktowane tłumieniem poruszeń aparatu.

Adrian_Wala
11-02-2016, 17:31
nie mówię że nie ma z tym problemów, bo jak pisałem wcześniej ustawiając interwał krótszy od czasu migawki traci się założoną ilość klatek, chodzi mi tylko o to że można ustawić 1" lub 2" i zrobi więcej zdjęć niż 1 :p

interwał 1" - czas naś. 30" - liczba klatek powiedzmy 110 i zrobi nam "aż" 4 ujęcia po 30 sekund, 106 mniej niż potrzeba ale da się? da się :D

GonzoG
11-02-2016, 17:36
nie mówię że nie ma z tym problemów, bo jak pisałem wcześniej ustawiając interwał krótszy od czasu migawki traci się założoną ilość klatek, chodzi mi tylko o to że można ustawić 1" lub 2" i zrobi więcej zdjęć niż 1 :p

interwał 1" - czas naś. 30" - liczba klatek powiedzmy 110 i zrobi nam "aż" 4 ujęcia po 30 sekund, 106 mniej niż potrzeba ale da się? da się :D
Da się, ale nie masz żadnej gwarancji, że zdjęcie będą z takim samym odstępem, a jak pisałem - czas robienia zdjęcia przy ustawieniu 30" nie jest 30", a więcej i to nie zawsze dokładnie tyle samo.

To już znacznie lepszym rozwiązaniem jest ustawienie robienia sekwencji zdjęć i interwału na wielokrotność czasu potrzebnego na taką ilość zdjęć.
Ja np. ustawiałem po 5 klatek i interwał chyba na 166+1s (tyle czasu potrzebował D7k na wykonanie 5 klatek po 30s w serii).

Adrian_Wala
11-02-2016, 17:49
miło by było gdyby producent po prostu trzymał się czasu albo chociaż uprzedzał o tym w instrukcji obsługi, ja takiej informacji nie znalazłem niestety.

Ciekawe jest to że przy moich wczorajszych zdjęciach dało się zauważyć przerwy pomiędzy gwiazdami,
przerwa pomiędzy zdjęciami w trybie seryjnym na zablokowanym wężyku to nie więcej jak sekunda, czy gwiazdy naprawdę są w stanie przesunąć się w tym czasie tak znacząco ?
24mm i zasada ogniskowa 600 daje nam 25 sekund, w tym czasie przy tej ogniskowej gwiazdy powinny być widoczne w formie punktów ( bez poruszenia ) a więc 1/25 tego czasu tym bardziej nie powinna powodować odstępów ale jednak tak to działa, czegoś nie rozumiem ?
zdaję sobie sprawę z tego że jest taki programik jak starstax który magicznie eliminuje te przerwy ale wolałbym być w stanie uzyskać to bez jego pomocy ;)