Zobacz pełną wersję : Pobór prądu - rozwiązania mobilne dla grafiki
Hej,
Przymierzam się do przesiadki z Lapka na Stacjonarkę. Zacząłem czytać to i owo aby zebrać jakiś zestaw i pojawił się "kłopot".
Przyzwyczaiłem się do tego, że lapek mi żre mało prądu w spoczynku (rzędu 25W). Oprogramowanie biega sobie na zintegrowanej karcie graficznej, a jak odpalam grę to wtedy odpala się normalna grafika i zaczyna pobierać już znacznie więcej prądu (dla mnie normalne - zastrzeżeń nie mam).
W czym problem? Szukam stacjonarnej grafiki i one w spoczynku ciągną po 65-100W ... Czy jest jakieś rozwiązanie pozwalające na większe oszczędności energii coś jak to w laptopie?
Laptop: Lenovo Y580 (https://www.google.pl/search?client=opera&q=Lenovo+Y580&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8)
Przykładowe pobory mocy o których czytałem : nVIDIA GeForce GTX 980 (http://www.benchmark.pl/produkt/ranking/geforce-gtx-980)
Przy okazji, czy możecie polecić jakąś grafikę w granicach 1000-1500 pln ? Cel - > gry i edycja zdjęć w produktach Adobe :)
Cos slabo czytales. Tyle pradu nie pobiera karta graficzna tylko cala platforma.
B_Marcin
09-11-2015, 18:48
Tyle prądu pobiera cała platforma z gniazdka, przy obciążeniu 100% (CPU + gpu)
Polecę Ci Gtx 970 za najlepszy stosunek wydajność /pobór energii. Pod maksymalnym obciążeniem pobiera jakieś 270-300W (zależy od zegarów).
Prad w amperach [A], moc czynna w watach [W], moc pozorna w woltoamperach [VA]. Z gniazdka nie pobiera sie pradu [A] a energie elektryczna [kWh].
GTX970 ma kontrowersyjne rozwiązanie dostępu do pamięci co oznacza, że nie nadaje się do dużych rozdzielczości.
Poborem mocy nie musisz sie przejmowac, max osiagasz grajac w gry jak bf4. Kup gtx'a 970 a bajki jak ta, ze nie madaje sie do wysokich rozdzielczosci mozesz olac. Telefony samsunga ciagna na 2K to taki geforce tez pociagnie :).
W PS czy LR nie bedziesz w stanie wykorzystac mocy 970'ki nie mowiac juz o rozgrzaniu jej bebechow do 90st C.
Kup gtx'a 970 a bajki jak ta, ze nie madaje sie do wysokich rozdzielczosci mozesz olac. Telefony samsunga ciagna na 2K to taki geforce tez pociągnie
Odpal na telefonie Samsunga Wiedźmina na 4k, to pogadamy. Jeżeli serio uważasz, żę to bajki, to poczytaj sobie wyniki różnych testów, a najlepiej przetestuj samemu jak wygląda wydajność przy wysokich rozdzielczościach i potrzebie wykorzystania całej dostępnej pamięci karty.
B_Marcin
09-11-2015, 20:00
Afera była, nawet niemała, ale karta jednak pozostała bardzo popularna. W tym przedziale cenowym mamy jeszcze R9 390, ale nie wiem jak współpraca tej karty w PS (w sumie to ma to znac zenie w ogóle jakieś :D ?) no i jest bardziej prądożerna, zestaw pobierze pewnie z 340+ czegośtam.
Nie bez powodu pozostała popularna - do zastosowań poniżej rozdzielczości 2K jest moim zdaniem świetną propozycją. W miarę chłodna, niskie zużycie energii w stosunku do wydajności, etc.
Odpal na telefonie Samsunga Wiedźmina na 4k, to pogadamy. Jeżeli serio uważasz, żę to bajki, to poczytaj sobie wyniki różnych testów, a najlepiej przetestuj samemu jak wygląda wydajność przy wysokich rozdzielczościach i potrzebie wykorzystania całej dostępnej pamięci karty.
m.pclab.pl/art63116-30.html
jakos tej powalajacej 970 roznicy do 980 nie widze roznica na ultra 25 vs 32 fps'y - w obu przypadkach za malo.
ShutterStill
10-11-2015, 13:26
Hej,
Przymierzam się do przesiadki z Lapka na Stacjonarkę. Zacząłem czytać to i owo aby zebrać jakiś zestaw i pojawił się "kłopot".
Przyzwyczaiłem się do tego, że lapek mi żre mało prądu w spoczynku (rzędu 25W). Oprogramowanie biega sobie na zintegrowanej karcie graficznej, a jak odpalam grę to wtedy odpala się normalna grafika i zaczyna pobierać już znacznie więcej prądu (dla mnie normalne - zastrzeżeń nie mam).
W czym problem? Szukam stacjonarnej grafiki i one w spoczynku ciągną po 65-100W ... Czy jest jakieś rozwiązanie pozwalające na większe oszczędności energii coś jak to w laptopie?
Laptop: Lenovo Y580 (https://www.google.pl/search?client=opera&q=Lenovo+Y580&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8)
Przykładowe pobory mocy o których czytałem : nVIDIA GeForce GTX 980 (http://www.benchmark.pl/produkt/ranking/geforce-gtx-980)
Przy okazji, czy możecie polecić jakąś grafikę w granicach 1000-1500 pln ? Cel - > gry i edycja zdjęć w produktach Adobe :)
Możesz zrobić tak jak w laptopie, że jak nie potrzebujesz mocnej GPU to używasz tej zintegrowanej.
Jeden problem..
Nie znalazłem softu, który by w 100% działał. Żeby mieć 100% pewność że jakiś program nie użyje dedykowanej karty musiałbyś przełączyć kabel monitora z GPU do płyty głównej.
ShutterStill
10-11-2015, 13:43
m.pclab.pl/art63116-30.html
jakos tej powalajacej 970 roznicy do 980 nie widze roznica na ultra 25 vs 32 fps'y - w obu przypadkach za malo.
Żadna chyba karta w pojedynkę nie da rady aktualnie 4k żeby MINIMALNE fps nie spadały poniżej 60 (na wysokich detalach).
http://www.benchmark.pl/ranking/gpu?tfd
Wg tego zestawienia mam najmocniejsza kartę radeon 295x2 a i tak ta karta nie uciągnie grywalne 4k..
Nie ma nic lepszego niż gtx970 za te pieniądze
Nie ma nic lepszego niż gtx970 za te pieniądze
I to jest konkret, a nie bicie piany o problemy z pamiecia!
Prad w amperach [A], moc czynna w watach [W], moc pozorna w woltoamperach [VA]. Z gniazdka nie pobiera sie pradu [A] a energie elektryczna [kWh].
Ok. Płacę za kWh. Może to źle rozumiem więc jeśli tak jest to popraw mnie proszę :) Jeśli na mierniku pobór prądu z gniazdka podaje ~25W to wciągu godziny zużywam 0,25kWh, czy tak? I teraz jeśli dając wiarę producentom karta grafiki ciągnie w spoczynku 80W to zużycie wyjdzie 0,8 kWh. Czyli więcej.
Poborem mocy nie musisz sie przejmowac, max osiagasz grajac w gry jak bf4. Kup gtx'a 970 a bajki jak ta, ze nie madaje sie do wysokich rozdzielczosci mozesz olac. Telefony samsunga ciagna na 2K to taki geforce tez pociagnie :).
W PS czy LR nie bedziesz w stanie wykorzystac mocy 970'ki nie mowiac juz o rozgrzaniu jej bebechow do 90st C.
Pewnie, że nie. Karta będzie pod gry. Szukam rozwiązania na najbliższe 2 góra 3 lata.
Możesz zrobić tak jak w laptopie, że jak nie potrzebujesz mocnej GPU to używasz tej zintegrowanej.
Jeden problem..
Nie znalazłem softu, który by w 100% działał. Żeby mieć 100% pewność że jakiś program nie użyje dedykowanej karty musiałbyś przełączyć kabel monitora z GPU do płyty głównej.
Prawdę mówiąc myślałem nad czymś prostszym :) Myślałem że te "nowoczesne" komputery to trochę mądrzejsze są i np. w Wordzie pojedzie na samym procku, a dopiero przy wypasionej gierce podgrzeje mi pokój o parę stopni.
Ale wracając do tematu energii. To że komputer w stresie pociągnie sobie 300W lub więcej - rozumiem.
Ile prądu (W/s lub kWh) ciągnie zestaw bez monitora podczas używania Worda, przeglądania forum itp. ?
Nie czepiam się samego zużycia, jeśli są tylko takie rozwiązania technologiczne dużego użycia prądu dla stacjonarek to przyjmę to zwyczajnie do wiadomości i przejdę nad tym do porządku dziennego.
ShutterStill
10-11-2015, 14:37
Gtx 970 ciągnie 80W w spoczynku
http://images.anandtech.com/graphs/graph8568/67930.png
Jeśli na mierniku pobór prądu z gniazdka podaje ~25W to wciągu godziny zużywam 0,25kWh, czy tak? I teraz jeśli dając wiarę producentom karta grafiki ciągnie w spoczynku 80W to zużycie wyjdzie 0,8 kWh.
0,025kWh i 0,08kWh
0,025kWh i 0,08kWh
No tak, nie tu przecinek :-)
ShutterStill
10-11-2015, 16:06
Prawdę mówiąc myślałem nad czymś prostszym :) Myślałem że te "nowoczesne" komputery to trochę mądrzejsze są i np. w Wordzie pojedzie na samym procku, a dopiero przy wypasionej gierce podgrzeje mi pokój o parę stopni.
.
Problem jest w podłączeniu..
W laptopie ekran jest "zintegrowany" ze "wszystkim" (uproszczenie) a w pc jest fizycznie podłączony do karty bądź do płyty głównej i nie ma dostępu do tej drugiej.
...Ale wracając do tematu energii. To że komputer w stresie pociągnie sobie 300W lub więcej - rozumiem.
Nie czepiam się samego zużycia, jeśli są tylko takie rozwiązania technologiczne dużego użycia prądu dla stacjonarek to przyjmę to zwyczajnie do wiadomości i przejdę nad tym do porządku dziennego.
Nie jest na pewno tak jak napisałeś w ostatnim zdaniu, że są tylko rozwiązania technologiczne skutkujące bardzo dużym zużyciem prądu dla komputerów stacjonarnych.
Komputer składałem, fakt już parę lat temu, właśnie pod kątem niskiego poboru energii i w miarę na tamten czas z dobra wydajnością. Miałem powiedzmy "łatwiej" bo etap gier mam już dawno za sobą:) i zadowoliłem się kartą graficzną z dolnej półki (Radeon HD5670), która pobiera 15W przy zwykłym użytkowaniu (np. internet). Podobnie procesor (2 x 3,1GHz) gdy nie jest obciążony przełącza sobie zegar na 1GHz zmniejszając zużycie prądu.
Odpowiadając na pytanie:
...Ile prądu (W/s lub kWh) ciągnie zestaw bez monitora podczas używania Worda, przeglądania forum itp. ? ...
Moja skrzynka pobiera 65W, ale równie dobrze nawet te kilka lat temu można było złożyć komputer, który by pobierał 150W przy takim jego zastosowaniu.
troche to chyba szukanie problemu tam, gdzie go nie ma. Skoro roznica miedzy desktopem i laptopem w spoczynku to 0,055kW to zakladajac, ze oba kompy beda chodzic przez 24h/365 dni w roku daje to roznice w cenie pradu 154zl, czyli 12,85zl/miesiac. Dodajac do tego, ze przez czesc tego czasu bedziesz uzywal kompa do obrobki lub grania, gdzie potrzeba mocy desktopa to czas 'nieuzywania' kompa pewnie sie mniejszy o kilkadziesiat procent, czyli 'dolozysz' na pradzie z 5-10zl/miesiac. Warto sie szarpac?
troche to chyba szukanie problemu tam, gdzie go nie ma. Skoro roznica miedzy desktopem i laptopem w spoczynku to 0,055kW to zakladajac, ze oba kompy beda chodzic przez 24h/365 dni w roku daje to roznice w cenie pradu 154zl, czyli 12,85zl/miesiac. Dodajac do tego, ze przez czesc tego czasu bedziesz uzywal kompa do obrobki lub grania, gdzie potrzeba mocy desktopa to czas 'nieuzywania' kompa pewnie sie mniejszy o kilkadziesiat procent, czyli 'dolozysz' na pradzie z 5-10zl/miesiac. Warto sie szarpac?
Wydaje mi się (może tylko wydaje:) ), że dość optymistycznie zakładasz tą różnicę. Zakładając, ze laptop (jak pisał autor wątku) pobiera 25W w stanie spoczynku to przyjąłbym, że obecnie wydajniejszy komputer stacjonarny weźmie z 100W po uruchomieniu. Choćby sama karta, jak było tu pisane, w stanie spoczynku może pobierać i 80W, a jeszcze procesor, płyta gówna, HDD, pamięci. Nawet zasilacz ma znaczenie. Taki bez certyfikatu sprawności Bronze+ potrafi wziąć z 10 czy 15W tylko na swoją elektronikę. Także sądzę te 100W nie jest przesadzone, a kto wie może i więcej. Wtedy różnica wzrasta do ok. 360zł rocznie w rachunku, czyli 30zł miesięcznie.
Ale oczywiście każdemu według potrzeb i za dobrą wydajność w grach trzeba niestety zapłacić więcej.
Sa stacjonarne co zra malo energii elektrycznej, ale zbudowane sa one wokol energooszczednych komponentow. Wiekszosc all-in-one ma takie rozwiazania.
Jak chcesz szybko to i bedzie zrec. Tak samo jak w samochodzie, nie ma auta co ma 300KM pod maska i pali 4l/100km przy 200km/h na zegarach.
Problem jest w podłączeniu..
W laptopie ekran jest "zintegrowany" ze "wszystkim" (uproszczenie) a w pc jest fizycznie podłączony do karty bądź do płyty głównej i nie ma dostępu do tej drugiej.
Masz rację. Za dużo laptopów w życiu i nie pomyślałem nawet o tym :)
Co racja to racja :)
Wydaje mi się (może tylko wydaje:) ), że dość optymistycznie zakładasz tą różnicę. Zakładając, ze laptop (jak pisał autor wątku) pobiera 25W w stanie spoczynku to przyjąłbym, że obecnie wydajniejszy komputer stacjonarny weźmie z 100W po uruchomieniu. Choćby sama karta, jak było tu pisane, w stanie spoczynku może pobierać i 80W, a jeszcze procesor, płyta gówna, HDD, pamięci. Nawet zasilacz ma znaczenie. Taki bez certyfikatu sprawności Bronze+ potrafi wziąć z 10 czy 15W tylko na swoją elektronikę. Także sądzę te 100W nie jest przesadzone, a kto wie może i więcej. Wtedy różnica wzrasta do ok. 360zł rocznie w rachunku, czyli 30zł miesięcznie.
Ale oczywiście każdemu według potrzeb i za dobrą wydajność w grach trzeba niestety zapłacić więcej.
Też się zgadza.
Generalnie myślę, że zrobiłem z igły widły :) Sam to liczyłem tylko jak już wcześniej mi HYPER zwrócił uwagę, źle stawiałem przecinek stąd się wzięło przerażenie w moich oczach na myśl o rachunkach za prąd (pomnóżcie sobie wasze wyniki x10 ;-) ). Nie zmienia to faktu, że producenci mogliby coś pomyśleć też o oszczędności energii kosztem mocy, bo może i są to groszowe sprawy ale z drugiej strony za tę kasę można mieć w perspektywie paru miesięcy nową gierkę "za friko".
Dziękuję wszystkim za pomoc i uspokojenie.
Miłego wieczoru. Temat do zamknięcia.
Nie zmienia to faktu, że producenci mogliby coś pomyśleć też o oszczędności energii kosztem mocy, bo może i są to groszowe sprawy ale z drugiej strony za tę kasę można mieć w perspektywie paru miesięcy nową gierkę "za friko".
Mysla, ale nie wszyscy to widza :)
Dokładnie. Jak przychodzi laik, który się nie interesuje sprzętem i rynkiem, to może dla niego wszystko pobiera dużo mocy, ale porównaj sobie takiego i5-4690K, z FX-8370... Nie wspominając już o FX-9xxx vs i7. Później popatrz na to jak kształtuje się pobór mocy w kartach AMD i kartach nvidia, zarówno architektury w kartach 9xx jak i 7xx. Widać progres.
Procesor potrafi bardzo obniżyć swoje zużycie energii, karta graficzna też. Jeżeli będziesz pracował na odpowiednim planie energetycznym, to rachunki wcale nie będą gigantyczne. Weź też pod uwagę, że komputer zazwyczaj nie pracuje 24/7. Nawet ja mam średnią poniżej 12h włączonego komputera stacjonarnego ( w tym roku ).
Spoko. Niech pracują dalej. Ja to jakoś przeżyję :-)