Zobacz pełną wersję : Fotografia produktowa - jaki sprzęt?
Witam,
Posiadam sklep internetowy i wystawiam zdjęcia na allegro. Aktualnie poszukuje lepszego sprzętu niż obecny (sony nex3n) i wstępnie zdecydowałem się na nikona d5200. Problem dotyczy obiektywu, ponieważ nie wiem który zestaw kupić lub zakupić samo body a następnie sam obiektyw. W większości będą robione zdjęcia bielizny (majtki, bokserki, skarpetki) na manekinie oraz sporadycznie odzież w tym bluzki leginsy na manekinie (będą widoczne jedynie nogi manekina lub tors - czyli max wysokość kadru 1,2m). Całość jest oświetlana softboxem 60x90 ( brak możliwości dołożenia większej ilości sprzętu). Bardzo proszę o pomoc ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi dotyczącej sprzętu do fotografii produktowej.
RomanZWrocławia
08-11-2015, 21:14
pokaż dotychczas osiągane rezultaty
piszesz : brak możliwości dołożenia większej ilości sprzętu chodzi o pieniądze? Absolutnie zrezygnuj w takim razie z lustrzanki na rzecz przemyślanych zakupów sprzętu oświetleniowego. UWAGA wątków tego typu było na tym forum już wiele - zacznij od szukania.
Nie zobaczysz istotnej różnicy w swoich zdjęciach zmieniając kompakt, który już masz na lustrzankę. To światło umiejętnie zastosowane robi różnicę.
Nie nie doradzę co masz kupić i nie spodziewaj się tego na forum bo nie ma jednej gotowej recepty. Musisz wiedzieć jaki chcesz osiągnąć efekt na zdjęciach i do tego dostosować poszukiwania.
Tu panuje słuszny zwyczaj zlewania próśb sprowadzających się do: podajcie mi na talerzu gotowe rozwiązanie mojego problemu
J/w. Sugeruję wstawienie kilku Twoich najlepszych zdjęć, z których nie jesteś zadowolony. Fotografia produktowa na potrzeby internetu opiera się bardziej na umiejętnościach fotografa, niż na tysiącach zainwestowanych w sprzęt.
ps. ostatnio znajoma fociła bezszwowe majtki na manekinie w studio, sprzętem za ok. 30k i też /g/ wychodziło.
Ten sony co posiadasz to przyzwoity aparat do takich zdjęć nawet z kit obiektywem, przypuszczam że potrzebujesz dobrego oświetlenia, a nie zmiany aparatu, to najczęściej spotykany problem.
Bardzo proszę o pomoc ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi dotyczącej sprzętu do fotografii produktowej.
Bo o ile nie robisz zdjęć w namiocie bezcieniowym, to sprzęt do fotografii produktowej nie różni się niczym od sprzętu do "robienia ludzi".
Nie napisałeś jakie masz odejście od manekina, a to wpływa na rodzaj obiektywu, który można polecać. Szkła makro do tego nie będziesz potrzebował, więc albo jasny zoom, albo stałka, albo nawet obiektyw kitowy - wszystkim to oblecisz jeśli ogarniesz światło.
Mam dla Ciebie jedną radę: nie mieszaj źródeł światła, bo potem może się okazać, że podczas obróbki nie będziesz w stanie poprawnie oddać rzeczywistych kolorów Twoich towarów jeśli Ci się lampa błyskowa wymiesza z jarzeniówkami. Poza tym nie wiem, czy jeden softbox wystarczy jesli nie masz dużego doświadczenia - przydałoby się choć coś na kontrę.
Bo o ile nie robisz zdjęć w namiocie bezcieniowym, to sprzęt do fotografii produktowej nie różni się niczym od sprzętu do "robienia ludzi".
Nie napisałeś jakie masz odejście od manekina, a to wpływa na rodzaj obiektywu, który można polecać. Szkła makro do tego nie będziesz potrzebował, więc albo jasny zoom, albo stałka, albo nawet obiektyw kitowy - wszystkim to oblecisz jeśli ogarniesz światło.
Mam dla Ciebie jedną radę: nie mieszaj źródeł światła, bo potem może się okazać, że podczas obróbki nie będziesz w stanie poprawnie oddać rzeczywistych kolorów Twoich towarów jeśli Ci się lampa błyskowa wymiesza z jarzeniówkami. Poza tym nie wiem, czy jeden softbox wystarczy jesli nie masz dużego doświadczenia - przydałoby się choć coś na kontrę.
Więcej sprzętu nie mogę dołożyć ze względu na ograniczone miejsce (zdjęcia robione w domu). Nie włączam lampy błyskowej ponieważ zdjęcia wydają są "płaskie" i kolory są innaczej odzwierciedlane. Manekin jest ustawiony w odległości 40 - 50cm i dodatkowo górne światło z żarówkami ze światłem zimnym, i dodatkowo korzystam ze statywu - dzięki temu zdjęcia robione przy iso 200 - 400. Chcę zmienić sprzęt ponieważ sony nie uwzdlędnia szczegółów oraz przy robieniu większych obiektów (bluzki legginsy) szczegóły się zlewają. Dodatkowo przy robieniu produktów w kolorze czerwonym, morskim, białym szczegóły nie są wogóle widoczne. Zdjęcia są również obrabiane na komputerze (wycinane tło oraz rozjaśniane, przyciemnane zdjęcie).
Zaraz, zaraz - z odległości 40-50 cm chcesz robić/robisz coś, co ma wysokość 1,2 metra? Może brak detalu jest właśnie spowodowany odległością (nie ma ostrości tam, gdzie trzeba, za płytka GO itp.) To nie są warunki do robienia zdjęć takich obiektów - z tej odległości robi się dużo mniejsze rzeczy. Nie wyobrażam sobie robienia zdjęcia całej sylwetki mojego młodszego syna (właśnie ma mniej więcej około 115 cm) z odejścia na pół metra. Coś tu nie gra.
Z odległości 40-50cm robię zdjęcia przedmiotu 20-25cm a przy wysokości 1,2 oczywiście z większej.
Dobra - podsumujmy, bo jest mało klarownie.
1. Jakiego obiektywu używasz i na jakich przysłonach i ogniskowych robisz zdjęcia?
2. Co jest wsadzone do softboxa (napisałeś, że nie włączasz lampy błyskowej - mówisz o tej w aparacie?)
3. Czy zdjęcia robisz w raw? Jak ustawiasz balans bieli?
RomanZWrocławia
09-11-2015, 01:04
Chcę zmienić sprzęt ponieważ sony nie uwzdlędnia szczegółów oraz przy robieniu większych obiektów (bluzki legginsy) szczegóły się zlewają. Dodatkowo przy robieniu produktów w kolorze czerwonym, morskim, białym szczegóły nie są wogóle widoczne. Zdjęcia są również obrabiane na komputerze (wycinane tło oraz rozjaśniane, przyciemnane zdjęcie).
i kiedy kupisz lustrzankę nic się nie zmieni.
Wszystko co piszesz wyraźnie pokazuje braki u samych podstaw. Będziesz popełniał te same błędy droższym aparatem.
Zainwestuj ułamek ceny lustrzanki w książkę, dobrze, żeby to był kurs od podstaw, jak poprawnie naciskać spust.
Zapewniam cie kozi00 że ten aparat da rade zrobić ostre, szczegółowe zdjęcia :)
Słowo kluczowe dla ciebie to "oświetlenie" stałe z jednakową barwą lub błyskowe studyjne, obecnie to drugie tanio można kupić ale jeśli nie ogarniasz obecnie to kup lepiej stałe ( minimum to dwie żarówki po 40zł, oprawki po 15zł, statywy po 35zł, parasolki srebrne po 20zł = 220zł ).
Musisz zacząć robić zdjęcia z większej odległości, potestuj z przysłoną f/8, ISO ma być na 100/200 by nie psuć jakości.
Posiadam sklep internetowy i wystawiam zdjęcia na allegro. Aktualnie poszukuje lepszego sprzętu niż obecny (sony nex3n) i wstępnie zdecydowałem się na nikona d5200
(...)
Całość jest oświetlana softboxem 60x90 ( brak możliwości dołożenia większej ilości sprzętu)
Możesz odnieść wrażenie, że koledzy albo się z Ciebie nabijają, pisząc o dobrych zdjęciach z obecnego aparatu, albo, że zazdrośnie strzegą tajemnic swojego studia, bo nie lubię konkurencji, ale prawda jest niestety inna (opisana wcześniej): sama zmiana sprzętu nie zrobi lepszych zdjęć.
Fotografia to "malowanie światłem", jak światło jest g...ne a malarz nie bardzo ma pojęcie o użyciu pędzla, efekt nie będzie dobry.
Korzystasz ze statywu, i bardzo dobrze, przy przedmiotach nie ma żadnego problemu z wydłużeniem czasu.
Ten softbox to na pewno jakiś wynalazek z "profesjonalną świetlówką" chińskiej produkcji w środku, tzn. światło ciągłe, o bardzo niskiej jasności i dość umiarkowanej wierności odtwarzania kolorów. Nie, nie chodzi o "zimny biały" czy "ciepły biały", tanie chińskie świetlówki po prostu przekłamują niektóre kolory ze względu na swoją konstrukcję (projekt, zasadę działania), więc w przypadku niektórych odcieni to co zostanie zarejestrowane przez aparat może być dość odległe od tego, co widzisz przy normalnym dziennym świetle. Wspomniałeś o braku ostrości - aparat zapisuje 16Mpix (o ile robisz na "maksymalnej jakości"), na aukcje wstawiasz mocno pomniejszone zdjęcia - czy przed publikacją je wyostrzasz? Kolejna sprawa, to wspomniana głębia ostrości. Sprawdź w jakimś kalkulatorze głębi ostrości, jaką przysłonę musisz ustawić, aby głębia ostrości na zdjęciu była odpowiednia (oczywiście wiesz, że g.o. zależy od ogniskowej i odległości od przedmiotu, nie tylko od przysłony).
Szczegóły się zlewają - a może masz źle ustawioną ekspozycję? Automaty niezbyt dobrze sobie mogą poradzić przy tematach odbiegających od średniego "moja rodzina na wakacjach", więc najlepiej samodzielnie ustawić parametry i kontrolować wyniki na bieżąco.
Obawiam się, że jeśli zależy Ci na jak najlepszych zdjęciach, to czeka Cię i rozbudowa sprzętu oświetleniowego, i znalezienie odpowiedniego miejsca na robienie zdjęć, i jakiś kurs fotografii studyjnej.
Najczęściej jest tak, że poprawnie zrobione zdjęcie może oszczędzić sporo pracy przy retuszu, np. napisałeś o "wycinaniu z tła" - jeśli od razu zrobisz dobre zdjęcie na białym tle (google "white seamless tutorial"), to może się okazać, że wycinanie nie jest potrzebne.
Kolorki: najważniejsza sprawa to wierność kolorów, jest sporo tematów o kalibracji monitora (także opisujących, dlaczego to jest ważne) i o zachowaniu wierności kolorów podczas całego procesu, od zrobienia zdjęcia do końca.
Od siebie dodam 2 rzeczy:
1. Pokaż zdjęcie, które chcesz poprawić
2. Kup (i przeczytaj) książkę "światło magia i nauka" - nie pamiętam autora. Jak to zrobisz to mam wrażenie że zaoszczędzisz ~2000
RomanZWrocławia
09-11-2015, 12:26
KELT
zapewne chodzi o tę książkę:
http://www.galaktyka.com.pl/product,,355.html
Mam ją.
Zawarty w niej materiał przerasta moim zdaniem kozi00. On ma braki na poziomie instrukcji obsługi posiadanego aparatu. Ta książka byłaby jak wiecha na ukończonym domu, kozi00 jest na etapie kopania dziury pod fundamenty. Bez znajomości podstaw szkoda marnować czas na doradzanie w sprawach bardziej złożonych, bo co chwila będą pojawiały się pytania od których ręce będą opadały.
Kozi00 nie odnieś przypadkiem wrażenia, że sprawia mi przyjemność wytykanie Twoich braków. Chodzi o to, że nie da się moim zdaniem skutecznie pomagać i radzić komuś o tak poszatkowanej i niekompletnej wiedzy.
Takie zawracanie kijem rzeki ;) Piszą - wstaw zdjęcia. Popatrzymy, podpowiemy. W tej chwili odnoszę wrażenie, że dopiero startujesz i sam nie wiesz czego chcesz. Masz kasę: kup Hassela i zdjęcia będą OK.
krzysztof jot
09-11-2015, 20:12
Takie zawracanie kijem rzeki ;) Piszą - wstaw zdjęcia. Popatrzymy, podpowiemy. W tej chwili odnoszę wrażenie, że dopiero startujesz i sam nie wiesz czego chcesz. Masz kasę: kup Hassela i zdjęcia będą OK.
pewny jesteś że Hassel rozwiazuje sprawę ? :)
pewny jesteś że Hassel rozwiazuje sprawę ? :)
Ok. Rozpędziłem się. Leica M Monochrom za 30k też może być ;)
RobertMiernik
10-11-2015, 00:21
Monichrom do produktowej? ;)
Popieram Hassel rozwiązuje sprawę ale do hasselka must have w tym przypadku to pierścienie pośrednie oraz przejściówka tiltshift.
Ten zestaw rozwiązuje każdą sprawę.
Monichrom do produktowej? ;)
Popieram Hassel rozwiązuje sprawę ale do hasselka must have w tym przypadku to pierścienie pośrednie oraz przejściówka tiltshift.
Ten zestaw rozwiązuje każdą sprawę.
Jak rozumiem to już etap kpin.
Ja jednak odpowiem na poważnie aparat jaki jest do tego celu wystarczy całkowicie jako oświetlenie halogeny budowlane solidny statyw aparatowy. Wszystko to można mieć bez problemu. Problemem za to są umiejętności. Najlepiej zainwestować zaoszczędzoną kasę w indywidualne lekcje u kogoś kto potrafi robić zdjęcia. To niezbyt trudny temat i w parę godzin można się tego nauczyć.
Pozdro
Wiesiek
RobertMiernik
10-11-2015, 11:39
Niestety to nie etap kpin. Wszystko zalezy od tego co sie fotografuje.
Jesli to buty na alkegro to wystarczy lepsza komorka. Ale jesli to np. biżuteria to juz tak latwo nie bedzie.
A co do lekcji, oczywiscie to najlepszy pomysl ale zeby przyniósł efekt musialyby trwac pewnie z rok a moze i trzy.