Zobacz pełną wersję : Skradziony Nikkor 50 1.4 numer seryjny 241898
Dnia 20-10-2015 skradziono/przywłaszczono obiektyw Nikkor 50 1.4 G AF-S(wraz z wyposażeniem- pudełko, pokrowiec, dekielki, osłona, karta gwarancyjna)
Numer seryjny: 241898
Kontakt:
[email protected]
"podaj dalej"- dziękuję!
Kolego napisz jak to się stało, pozdrawiam.
Dość złożona historia, w duuuużym skrócie: sprzedałem na Allegro dwa obiektywy(było dwóch Kupujących X i Y), w skutek mojej nieuwagi obie paczki poleciały(różnymi spedytorami) do jednej Osoby(Pana X).
Teraz najlepsze- Pan "X" twierdzi że drugiej paczki (z obiektywem dla Pani Y)nie otrzymał.
Paczka widnieje w systemie jako odebrana, kurier twierdzi że dostarczył.
Jedyne co wiem to że 20-10-20015 obiektyw trafił do Warszawy...
Jeśli masz kuriera z potwierdzeniem, to chyba na policję możesz iść, nie?
Dnia 20-10-2015 skradziono/przywłaszczono.....
.....było dwóch Kupujących X i Y), w skutek mojej nieuwagi obie paczki poleciały(różnymi spedytorami) do jednej Osoby(Pana X
Ja 3,14dolę, jak można tu mówić o kradzieży ??? Gapiostwo może się przydarzyć każdemu, zdarza się, wtedy zostaje jednak tylko :
a) apelować do dobrej woli "obdarowanego", próbować załatwić sprawę kulturalnie i polubownie, jakaś mała przynęta w stylu "znaleźnego" itd, itp.
b) bez wyjścia na przeciw ze strony "obdarowanego" i przy jednoczesnym posiadaniu twardych podkładek czyli pisemnego dowodu nadania oraz pisemnego potwierdzenia odbioru (a nie tylko "kurier twierdzi") obu paczek przez tą samą osobę - można wejść na drogę prawną i liczyć na sukces.
Sorry za szczerość ale widząc w takim kontekście sformułowanie "kradzież" moja sympatia jest automatycznie po stronie pana X, mam nadzieję że kontaktując go nie wspominałeś o kradzieży bo wtedy bardzo prawdopodobne jest że facet się wkurzy, blokada i ślimak pokaż rogi.
Mimo wszystko życzę odzyskania sprzętu, jeśli się nie uda to mówi się trudno, frycowe, i żyje się dalej z szeroko otwartymi oczyma......
Zapomniałeś że istnieje jeszcze możliwość że to kurier...i w takim przypadku tytuł jak najbardziej odpowiedni.
Edyta
Na Policję prawdopodobnie się wybiorę, ale to ciężka i wyboista droga.
Czy jak kupujesz 1 jabłko a przez pomyłkę dostajesz 2 jabłka, to czy nie jest uczciwie oddać 1 jabłko, zwłaszcza jak sprzedawca prosi o zwrot?
Oczywiście że oddaję bo staram się żyć uczciwie. Jeśli jednak sprzedawca wyjechałby mi z insynuacją kradzieży to diametralnie zmieniłoby postać rzeczy i wtedy jest inna rozmowa.
Wyczuwasz niuansik ?
Oczywiście że oddaję bo staram się żyć uczciwie. Jeśli jednak sprzedawca wyjechałby mi z insynuacją kradzieży to diametralnie zmieniłoby postać rzeczy i wtedy jest inna rozmowa.
Wyczuwasz niuansik ?
Trochę to dla mnie dziwne, zakładasz że zrobiłem "coś" czego nie zrobiłem.
Jak według Ciebie wygląda ta sprawa kiedy sprzedawca informuje Osobę że otrzyma w wyniku pomyłki to"jabłko" i prosi o zwrot, Osoba ta odbiera owoc po czym bez skrępowania informuję sprzedawcę że go nie odebrała?
Zakładając ze wysłałeś za potwierdzeniem odbioru z ubezpieczeniem wydaje mi się, ze sprawa z policja powinna być prosta. Jeśli kurier/firma jego twierdzi ze dostarczyła to ma na to dowod. Jeśli nie maja, to zgubili i wiszą ci kasę. Jeśli maja, to idziesz na policję i mówisz jak jest.
No chyba ze wysłałeś "listem w kopercie", wtedy nic nikomu nie udowodnisz.
PS: ci do "obdarowywania" wg. Minthai ciekawe jak długo byłbyś na wolności gdyby jakiś bank przypadkowo przelał ci na konto kasę, a ty byś ja wydał. Tez byś powiedział "znalezione nie kradzione" i się cieszył? Nawet byś się nie obejrzał jakby po ciebie przyszli.
Trochę to dla mnie dziwne, zakładasz że zrobiłem "coś" czego nie zrobiłem.
Jak według Ciebie wygląda ta sprawa kiedy sprzedawca informuje Osobę że otrzyma w wyniku pomyłki to"jabłko" i prosi o zwrot, Osoba ta odbiera owoc po czym bez skrępowania informuję sprzedawcę że go nie odebrała?
Mimo to ta osoba niczego Ci nie ukradła - tylko sobie przywłaszczyła. I tylko i wyłącznie od samego początku o to mi chodziło - że używanie w kontekście tej sytuacji pojęcia kradzież jest nie na miejscu. Nie wiem czy jest to dzielenie włosa na czworo ale z prawnego punktu widzenia i mojego pojmowania zdrowego rozsądku: kradzież a przywłaszczenie to bardzo różne dwie pary butów.
Jeżeli facet odebrał obie paczki i proszony o zwrot bez skrępowania twierdzi że nie - a Ty możesz to udowodnić to pozostaje tylko droga prawna więc nie bardzo qmam Twoje narzekania że to ciężka i wyboista droga. Innej nie ma. No chyba że odwiedzisz delikwenta w towarzystwie 2 karków i zrobisz mu QQ ale to raczej tylko samopoczucie poprawi a obiektywu nie zwróci.
@ pawl_s
ciekawe jak długo byłbyś na wolności gdyby jakiś bank przypadkowo przelał ci na konto kasę, a ty byś ja wydał. Tez byś powiedział "znalezione nie kradzione" i się cieszył? Nawet byś się nie obejrzał jakby po ciebie przyszli.
pierdu, pierdu kolego, albo kpisz i o drogę pytasz albo nie ogarniasz zagadnienia i tyle.
Zakładając ze wysłałeś za potwierdzeniem odbioru z ubezpieczeniem wydaje mi się, ze sprawa z policja powinna być prosta. Jeśli kurier/firma jego twierdzi ze dostarczyła to ma na to dowod. Jeśli nie maja, to zgubili i wiszą ci kasę. Jeśli maja, to idziesz na policję i mówisz jak jest.
No chyba ze wysłałeś "listem w kopercie", wtedy nic nikomu nie udowodnisz.
PS: ci do "obdarowywania" wg. Minthai ciekawe jak długo byłbyś na wolności gdyby jakiś bank przypadkowo przelał ci na konto kasę, a ty byś ja wydał. Tez byś powiedział "znalezione nie kradzione" i się cieszył? Nawet byś się nie obejrzał jakby po ciebie przyszli.
Obiektyw wysłany kurierem, opcja z wykupionymi praktycznie wszystkimi dodatkami.
Jeśli chodzi o Policję, sprawa może nie być taka prosta i nawet nie chodzi mi tutaj o sprawy proceduralne...przy tym cały zamieszaniu może się oberwać kurierowi (przy założeniu że kurier jest"ok" i dostarczył paczkę).
Wiecie jak to jest, kurier "wpada" bierze podpis i byle szybciej żeby dostarczyć kolejną przesyłkę.
Jeżeli podpis będzie nieczytelny lub co gorsza Osoba trzecia odebrała paczkę, kurier może dostać od firmy po rękach.
Pomimo znacznej straty finansowej nie chciał bym żeby przez moją nieuwagę cierpiały Osoby postronne.
Borat1979
10-11-2015, 19:32
Obiektyw wysłany kurierem, opcja z wykupionymi praktycznie wszystkimi dodatkami.
Jeśli chodzi o Policję, sprawa może nie być taka prosta i nawet nie chodzi mi tutaj o sprawy proceduralne...przy tym cały zamieszaniu może się oberwać kurierowi (przy założeniu że kurier jest"ok" i dostarczył paczkę).
Wiecie jak to jest, kurier "wpada" bierze podpis i byle szybciej żeby dostarczyć kolejną przesyłkę.
Jeżeli podpis będzie nieczytelny lub co gorsza Osoba trzecia odebrała paczkę, kurier może dostać od firmy po rękach.
Pomimo znacznej straty finansowej nie chciał bym żeby przez moją nieuwagę cierpiały Osoby postronne.
Zaraz, zaraz ale dlaczego miałby za to oberwać kurier skoro dostarczył paczkę pod wskazany adres?
Cytat z twojej wypowiedzi:
w skutek mojej nieuwagi obie paczki poleciały(różnymi spedytorami) do jednej Osoby(Pana X).
Z punktu widzenia firmy kurierskiej sprawy nie ma bo przesyłka dotarła na adres podany w zamówieniu na czas i nieuszkodzona.
Ale w ogólności adres (cel przesyłki) to nie tylko miejsce ale też osoba/instytucja, czyż nie?
How to "odzyskiwanie obiektywu"
Zabierasz potwierdzenie oraz wydruki listingu z allegro na policje.
Opisujesz cala sprawe.
Czekasz na rozwiazanie.
Eot.
Proste jak j...nie chyba, ze sprzedales szklo ale nie chcesz sie z nim rozstawac i teraz bijesz piane z pokazowka jaki to chcesz byc dobry dla kuriera.
Myślę Panowie że wyczerpaliśmy temat... kończę bo zaraz się okaże że to ja"strzelałem do Papieża"
.
pierdu, pierdu kolego, albo kpisz i o drogę pytasz albo nie ogarniasz zagadnienia i tyle.
Nie wiem, może w Polsce jest inaczej. Mieszkam teraz w Niemczech i tutaj nie ma czegoś takiego jak "tylko przywłaszczenie". Jeśli znajdziesz pieniądze na ulicy, to masz to zgłosić do biura rzeczy znalezionych. Jeśli nie zgłosisz to ukradłes. Jeśli weźmiesz jakakolwiek rzecz z tzw. wystawki, to ja ukradłes miastu. Jeśli przywlaszczysz pieniądze z twojego konta, które znalazły się tam przez przypadek, to je ukradłes.
Jeśli wiec gość dostał przesyłkę, której nie kupił, to ja ukradł. Jedli do tego da się udowodnić, ze faktycznie ja dostał, to tez ja ukradł.
Borat1979
10-11-2015, 20:21
Ale w ogólności adres (cel przesyłki) to nie tylko miejsce ale też osoba/instytucja, czyż nie?
Z posta autora wątku nie ma mowy o rożnych nazwiskach podanych dla kuriera.
Z posta autora wątku nie ma mowy o rożnych nazwiskach podanych dla kuriera.
Dlatego napisałem "w ogólności".
Poza tym jeśli odbiorca (podpis) nie zgadza się z adresatem, to czy przesyłka została dostarczona tam gdzie trzeba ?
Nie wiem, może w Polsce jest inaczej. Mieszkam teraz w Niemczech i tutaj nie ma czegoś takiego jak "tylko przywłaszczenie". Jeśli znajdziesz pieniądze na ulicy, to masz to zgłosić do biura rzeczy znalezionych. Jeśli nie zgłosisz to ukradłes. Jeśli weźmiesz jakakolwiek rzecz z tzw. wystawki, to ja ukradłes miastu. Jeśli przywlaszczysz pieniądze z twojego konta, które znalazły się tam przez przypadek, to je ukradłes.
Jeśli wiec gość dostał przesyłkę, której nie kupił, to ja ukradł. Jedli do tego da się udowodnić, ze faktycznie ja dostał, to tez ja ukradł.
Trochę wykraczamy poza temat ale walisz tu taki stek bzdur że ręce opadają. Najwidoczniej nie masz krzty pojęcia o materii a sypiesz bezsensownymi, domorosłymi przykładami. Poszperaj trochę w niemieckim KK (StGB), poczytaj trochę co to jest "Diebstahl" a co "Unterschlagung", jaki warunek jest konieczny do zastosowania definicji kradzieży ("Absicht") - co w opisanym tu przypadku np. nie ma miejsca. Jak przebrniesz to możesz się wgłębić trochę dalej (Wegnahme, Vorsatz, itd itp).
Sorry za szczerość ale najwyraźniej nie ogarniasz problematyki od strony prawnej - co nie jest grzechem bo nie każdy musi być prawnikiem albo biegle poruszać się w temacie. Tylko wtedy lepiej milczeć niż pieprzyć trzy po trzy.
Dla mnie wypad z tego wątku bo zaczyna to wszystko zmierzać w kierunku ślepego zaułka a taka "dyskusja" jak z tobą to jak gadka głuchego z niemową, szkoda czasu.
Trochę wykraczamy poza temat ale walisz tu taki stek bzdur że ręce opadają. Najwidoczniej nie masz krzty pojęcia o materii a sypiesz bezsensownymi, domorosłymi przykładami. Poszperaj trochę w niemieckim KK (StGB), poczytaj trochę co to jest "Diebstahl" a co "Unterschlagung", jaki warunek jest konieczny do zastosowania definicji kradzieży ("Absicht") - co w opisanym tu przypadku np. nie ma miejsca. Jak przebrniesz to możesz się wgłębić trochę dalej (Wegnahme, Vorsatz, itd itp).
Sorry za szczerość ale najwyraźniej nie ogarniasz problematyki od strony prawnej - co nie jest grzechem bo nie każdy musi być prawnikiem albo biegle poruszać się w temacie. Tylko wtedy lepiej milczeć niż pieprzyć trzy po trzy.
Dla mnie wypad z tego wątku bo zaczyna to wszystko zmierzać w kierunku ślepego zaułka a taka "dyskusja" jak z tobą to jak gadka głuchego z niemową, szkoda czasu.
Może podasz jakiś namiar- widzę że dokładnie jesteś zorientowany mojej w sprawie, na poważnie jeszcze raz specjalnie dla Ciebie...jeżeli to Pan X- przywłaszczenie, jeżeli Kurier spokojnie można "to" podciągnąć pod 278kk
EOT
Jak dla mnie to jest ungerechtfertigte Bereicherung, może faktycznie nie kradzież, ale gość jest zobowiązany do zwrotu, jeśli da się udowodnić, że przedmiot dostał i został poinformowany i tym, ze dostał przypadkowo. W każdym razie nie wnikam dalej, bo jak zauważyłeś nie znam się na tym. Osobiście ja bym przedmiot oddal.
Borat1979
10-11-2015, 21:52
Poza tym jeśli odbiorca (podpis) nie zgadza się z adresatem, to czy przesyłka została dostarczona tam gdzie trzeba ?
Podpis to może być byle maźniecie szczególnie dzisiaj gdy kurierzy mają elektroniczne terminale, na których niejednokrotnie ciężko cokolwiek namazać nie mówiąc o tym by było to czytelne.
To nie jest odpowiedź na moje pytanie
Ja 3,14dolę
Proste jak j...nie
Nie tolerujemy tutaj wulgaryzmów, nawet zakamuflowanych, więc proszę o ładniejsze wyrażanie się.
Trochę wody upłynęło, jest już może jakiś epilog czy przynajmniej dalszy ciąg wydarzeń? Pytam z ludzkiej, czystej ciekawości...