PDA

Zobacz pełną wersję : Jupiter 21m 200mm f/4

TomoZ28
07-11-2015, 20:16
Witam Was bardzo serdecznie :)
jestem nowy na forum, więc proszę o pewną wyrozumiałość. Zakupiłem wyżej wymieniony obiektyw, jeszcze nie zdążyłem go przetestować, ponieważ mam pewien dylemat. Zastosowanie obiektywu manualnego m42 z Nikonem (w moim przypadku jest to d5200) wiąże się z koniecznością zastosowania pierścienia pośredniczącego, który musi być zaopatrzony w soczewkę. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy jakość obrazów otrzymywanych z tego obiektywu, połączonego przejściówką optyczną, będzie akceptowalna (nie będzie znaczących zniekształceń, aberracji, a jeśli się pojawią, to będzie można je usunąć graficznie)?
2. Czy w związku z powyższym pytaniem, taki zestaw nada się do prostej astrofotografii oraz fotografii przyrodniczej?
3. Czy używając pierścienia bez soczewki, będzie można użyć obiektywu do wykonywania zdjęć makro?
4. Ostatnie moje pytanie tyczy się tego, czy da się w w miarę tani sposób przerobić obiektyw, tak aby móc bez dodawania kolejnego szkiełka ostrzyć na nieskończoność? Widziałem na allegro obiektyw, który miał dorobiony krótszy pierścień dystansowy (tak napisał właściciel), ale jak tego dokonać, tego jeszcze nie znalazłem. Jeśli temat ten był poruszany na forum tutaj, bądź gdzie indziej, proszę o przekierowanie.

Z góry dziękuję za wszystkie porady :)
Pozdrawiam :).

ksh
07-11-2015, 22:52
Jak to bywa z obiektywami sowieckimi problem to dorwanie dobrej sztuki, a ten obiektyw potrafi być bardzo ostry jak i ładne mydełko :)
Przerabianie polega na zmianie pierścienia wewnątrz na węższy, jeśli ma być trwale i dokładnie to trzeba odwiedzić tokarza, samo rozkręcenie i zmontowanie nie jest trudne.

TomoZ28
07-11-2015, 23:35
A masz może informację, ile krótszy pierścień trzeba wykonać? :)

TOP67
08-11-2015, 00:18
Żaby utrzymać wskazania skali, trzeba zmierzyć też grubość adaptera (tego bez soczewki). A następnie skrócić o 46,5-45,46+grubość adaptera. Ale można więcej, wtedy będzie "ostrzyło" poza nieskończoność.

https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

walsodar
08-11-2015, 15:22
Jeżeli chodzi o jakość zdjęć, to wg mnie jest ona zadowalająca. Zależy oczywiście na jaką sztukę trafisz. Co do fotografii przyrodniczej to zależy co chcesz łapać - jak szybko poruszające się obiekty to ostrzenie manualne może sprawiać problemy. Co do ostrzenia na nieskończoność, miałem ten sam problem i tutaj na tym forum otrzymałem pomoc. Do pierścienia dostaniesz się od tyłu obiektywu. Sam pierścień można zetrzeć na papierze ściernym, przynajmniej ja tak robiłem. Jaka grubość? Tutaj już robiłem metodą prób i błędów, jak wciąż było mydło to rozkręcałem i ścierałem jeszcze trochę. Szczerze mówiąc nie pamiętam na ilu mm stanęło, jednak jest bardzo cienki, coś koło 2mm. Mogę Ci na maila podesłać dokładniejszą instrukcję.

TomoZ28
08-11-2015, 16:28
Takiej opinii szukałem w sumie ;). Czyli ten dystans jest z tworzywa? Czy dałoby się go dorobić, tak aby nie niszczyć od razu obiektywu, czy tokarz miałby jednak duży problem? Prosiłbym o odpowiedź na priv, na temat parametrów metrycznych tego pierścienia :).

TomoZ28
14-11-2015, 00:53
Witam,
mam jeszcze jedno pytanie, jaki adapter bezsoczewkowy m42 wybrać? Jest ich trochę w różnych cenach, prosiłbym o podanie linku do czegoś wytrzymałego i sprawdzonego,
będę bardzo wdzięczny,
Pozdrawiam :)

jasin
14-11-2015, 11:22
Ja używam takiego, sprawdza się bardzo dobrze http://allegro.pl/redukcja-adapter-do-obiektywow-m42-z-nikon-w-wa-i5311338610.html

ksh
14-11-2015, 15:17
Najtańszy zwykły, nie kup czasem jakiś dziwnych droższych bo są grube i stracisz nieskończoność przerobionego obiektywu.

TomoZ28
14-11-2015, 16:02
Dzięki wielkie ;)
już złożyłem zamówienie ;)
Pozdrawiam :)

Maroni
28-01-2016, 15:41
Ja używam takiego, sprawdza się bardzo dobrze http://allegro.pl/redukcja-adapter-do-obiektywow-m42-z-nikon-w-wa-i5311338610.html

Witam Serdecznie,
to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość.
Za radą kolegi kupiłem adapter, ale obiektyw ostrzy tylko w pewnej odległości.
Dalekie przedmioty są niewyraźne.
Z góry zastrzegam, że jestem kompletnie początkującym użytkownikiem lustrzanki D5300

jasin
28-01-2016, 15:45
Witam Serdecznie,
to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość.
Za radą kolegi kupiłem adapter, ale obiektyw ostrzy tylko w pewnej odległości.
Dalekie przedmioty są niewyraźne.
Z góry zastrzegam, że jestem kompletnie początkującym użytkownikiem lustrzanki D5300
Z tym adapterem to normalne, trzeba się z tym pogodzić albo kupić adapter z soczewką, ale to pogarsza jakość obrazu, albo kombinować z obiektywem aby go wyjustować, jeśli nie do nieskończoności to chociaż aby ostrzył chociaż te parę metrów dalej. Temat wałkowany na forum wiele razy.

MstrG
28-01-2016, 15:45
Taki adapter nie pozwala na ostrzenie na nieskończoność.

ksh
28-01-2016, 16:10
Ten obiektyw można ustawić pod nikona, wymaga rozebrania i wymianę pierścienia dystansowego na cieńszy, więcej googluj bo jest sporo informacji.

Maroni
30-01-2016, 12:58
Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. No to chyba dpuszcze, nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a efekt niekoniecznie musie zadowalający. Jeszcze raz wielkie dzięki.