Zobacz pełną wersję : nikkor 200 2.0 czy 70-200 2.8 , ktory wybrac?
Jestem nowa na forum , takze witam wszystkich !
Przymierzam sie do zakupu obiektywu , nie wiem ktory wybrac. Potrzebuje czegos dobrego do robienia portretow w plenerze . Zastanawiam sie nad 200 2.0 oraz 70-200 2.8 . Prosze o opinie , ewentualne za i przeciw . Z gory dziekuje za odpowiedz.
Bierz 200mm :) bezkompromisowe szkło.
A jakie masz obecnie obiektywy?
200/2.0 + karnet na siłownie
Zadałaś pytanie: ferrari czy może BMW wystarczy. 200/2.0 to bezkompromisowy obiektyw, ale trudny. Musisz mieć odpowiednią puszkę do tego zestawu, przestrzeń do zrobienia zdjęć no i niestety trochę siły w rękach. Jest to na pewno najlepsze portretowe szkło w stajni Nikona, ale bardzo źle wyważone - cały ciężar jest na przedniej soczewce. Za to daje taką magię, że niczym tego nie zastąpisz :).
70-200/2.8 VRII jest za to uniwersalnym szkłem.
Gdymym się bawił w tego typu foto to: na D810 miałbym na stał2e 200/2.0 VRII, za to na D3s, D4, D4s podpięte 70-200/2.8 VRII :)
No ale co kto lubi i ile ma do .... :)
W cenie 200/2 jest 50 1.4 + 85 1.4 + 135/2 + 70-200 2.8... No chyba, że masz już te szkła to kupuj śmiało 200 2.0. Jako jedyne szkło do portretu to słaby pomysł.
MstrG 55-300 4.5-5.6, 85 1.8
S4INT poszukuje czegos dobrego typowo w plener
wilk325 mam aparat nikon d5000 , wiem ze to nie ferrari ale chce przeznaczyc pieniadze na dobry obiektyw gdyz mam taka mozliwosc , na drugi aparat mi juz nie starczy
adrianek32
07-11-2015, 20:37
D5000 + takie szklo to sredni pomysl wyrwie Ci bagnet :)
adrianek32 jesli dobrze rozumiem to musze zmienic aparat :wink:
ania26, a za ile możesz kupić ten 200mm f/2 VR?
Wiesz, lepiej kup D610 + 85mm (już masz) + 180mm lub 70-200mm f/2.8 niż masz używać D5000 + 200mm f/2 VR + 55-300mm
leighadams
07-11-2015, 20:59
ania26 wiesz wiesz ile kosztuje 200/2??
MrstG 3600 funtow , okolo 20 000 zl , naogladalam sie wiele pieknych portretow zrobionych tym obiektywem , bokeh cudowny.
adrianek32
07-11-2015, 21:08
ja sobie takiego zestawu nie wybrazam... lepiej kup jakis zoom i lepsze body albo stalke 85...
MrstG 3600 funtow , okolo 20 000 zl , naogladalam sie wiele pieknych portretow zrobionych tym obiektywem , bokeh cudowny.
Skoro interesują Cię tylko portrety, to weź pierw kup D600/D610, podepnij 85mm które już masz (jaka to wersja?), wtedy się zastanowisz co dalej.
Na PW Ci wysłałem stare zdjęcie z D600 + 70-200mm VRII
200mm, jeszcze na cropie, do portretu? Powodzenia.
nikoniarz d3100 , nie jest moja intencja robienie prowokacji
- - - - kolejny post - - - - - -
S4INT dziekuje ze zyczysz mi powodzenia , zamiescilam pytanie poniewaz chcialam zapytac osoby pracujace na sprzecie nikona o porade , nie ukrywam faktu z posiadania nikona d5000
bardzo dziekuje MrstG , odnosze wrazenie ze jest to osoba ktora zrozumiala moje pytanie i naprawde stara mi sie dobrze doradzic :)
adrianek32 dlaczego nie wyobrazasz sobie takiego zestawu?:wink:
nikoniarz d3100 , nie jest moja intencja robienie prowokacji
S4INT dziekuje ze zyczysz mi powodzenia , zamiescilam pytanie poniewaz chcialam zapytac osoby pracujace na sprzecie nikona o porade , nie ukrywam faktu z posiadania nikona d5000
bardzo dziekuje MrstG , odnosze wrazenie ze jest to osoba ktora zrozumiala moje pytanie i naprawde stara mi sie dobrze doradzic :)
adrianek32 dlaczego nie wyobrazasz sobie takiego zestawu?:wink:
Osobiście uważam, że kupowanie 200/2.0 do d5000 to idiotyzm... Zdecydowanie wolałbym w tych pieniądzach kupić porządne body - d750 lub d810 i dokupić do portretów 85/1.4 i 70-200/2.8 VRII. Zestaw dużo bardziej uniwersalny i praktyczny... Potem dokupiłbym jeszcze 35/1.4...
Dlaczego ja sobie nie wyobrażam sobie takiego zestawu? Przede wszystkim d5000 to APSC, FX da dużo płytszą głębię ostrości, co dla portretu ma duże znaczenie. Ponadto to małe, plastikowe body a 200 to wielki, ciężki grzmot, trudno będzie ci to utrzymać. Powiem tak - fotografuję dużo sportu, mam d700 i 80-200/2.8 i zwykle staram się w tej konfiguracji wspomagać monopodem. A 200 jest jeszcze większy i cięższy więc mogę sobie tylko wyobrazić jak ciężko się nim operuje (nigdy nie miałem go w rękach, to szkło absolutnie poza moim zasięgiem). Praca teleobiektywem wymaga dużej precyzji, zarówno w utrzymaniu go w bezruchu (krótkie czasy!) jak i ustawieniu ostrości (bardzo mała głębia ostrości) co w kontekście tak niewyważonego zestawu będzie trudne do osiągnięcia. Nie wiem, czy fotografujesz zawodowo i jakie masz doświadczenie, ale sądząc po Twoich pytaniach obstawiałbym zestaw taki jak zaproponowałem (i wcześniej podobnie radzili już koledzy), myślę, że jeszcze sporo czasu upłynie zanim dojdziesz do momentu, w którym poczujesz, że ogranicza Twoje możliwości fotograficzne i teraz już nic, tylko będziesz musiała kupić 200. Kupowanie 200 do d5000 to pakowanie silnika rakietowego do cinquecento...
a co jest nie tak w zamontowaniu tego obiektywu do nikona d5000 , czy nie spelni on swojej funkcji?
adrianek32
07-11-2015, 21:56
boby plastikowa wydmuszka ktora wazy 600g a N 200 wazy 3kg, ja bym w zyciu nie kupil tego szkla do takiego body no chyba ze w najblizszym czasie kupisz lepsza puszke chociaz cos z serii D7xxx a najlepiej FX'a
fotografuje dla przyjemnosci , hobby , dziekuje za obszerna wypowiedz , teraz to juz wiem co miales na mysli ze to cyt "idiotyzm" :wink:
nie uzywalam modeli aparatow z wyzszej polki stad moje pytania
dziekuje wszytkim za porady i sugestie :-D
fotografuje dla przyjemnosci , hobby , dziekuje za obszerna wypowiedz , teraz to juz wiem co miales na mysli ze to cyt "idiotyzm" :wink:
nie uzywalam modeli aparatow z wyzszej polki stad moje pytania
Nie chciałem Cie urazić, po prostu jak sobie wyobraziłem ten zestaw to była pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy :-) Dlatego rozwinąłem co mam na myśli. Jeśli fotografujesz dla przyjemności to MZ nie ma absolutnie sensu ładować tyle kasy w to szkło.
Jeśli pieniądze nie mają znaczenia to bierz 200 f2 i zobaczysz co to jakość.
Co prawda nie wierzę, że ten temat jest prawdziwy, ale ktoś podrzucił bardzo fajną opcję "50 1.4 + 85 1.4 + 135/2 + 70-200 2.8 w cenie 200/2". I taki zestaw kilku obiektywów jest moim zdaniem lepszy niż "stałka do zadań specjalnych", ale ja jestem dziwny, nie lubię małej GO.
madebyzosiek
08-11-2015, 12:03
Jak juz wczesniej pisalam to nie jest prowokacja, nie wiem skad takie komentarze . Nie bede sie do nich wiecej odnosic.
No nie obrażaj się... Podpięcie 200 f2 pod D5000 przypomina próbę odpalenia fajki od startującej rakiety kosmicznej...
Pomyśl też o tym, że przez przypadek mając pecha te 2 kg szkło może Ci wyrwać bagnet z plastikowego D5000 i wówczas roztrzaskasz obiektyw za 20000 który odpadnie z aparatu za 400 zł... Na D5000 85 1.8 będzie idealna do portretu... Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej1974
08-11-2015, 12:10
Hmm... o wielu aparatach można tak napisać... zosku... ;-)
Autorko pytania, jak masz nadmiar kasy to... kup obydwa szkiełka. Choć ja bym też pomyślał o wymianie aparatu...
krzysiekn
08-11-2015, 12:20
Podepnij do małego fiata przyczepę 3.5 tony i szerokiej drogi.N poważnie to pożycz obiektyw 85 mm albo 180 mm2.8 i tym się pobaw.zobaczysz ,że wystarczy.pozdrawiam
ania już ma 85mm f/1.8
55-300 4.5-5.6, 85 1.8
naogladalam sie wiele pieknych portretow zrobionych tym obiektywem , bokeh cudowny.
No to może być problem, bo jak znam życie to zdecydowana większość jak nie wszystkie były robione aparatami FX a nie DX. Szkło robi magię, ale posiadając je zauważyłem, że im wieksza liczba pikseli tym ta magia jest jeszcze większa. Pierwszy raz podpiąłem do D3 i D700, super; później do D3x no i się zdziwiłem że jest pięknie. Ostatnio robiłem z D810 i znowu zdziwienie, że może być jeszcze lepiej.
Ja na Twoim miejscu poczekałbym z zakupem 200/2, do czasu jak zmienisz puszkę na FX. Kupując teraz do D5000 będziesz rozczarowana, że nie osiągasz efektów takich jakie widziałaś; ale to się nie da :(.
A teraz trochę porządku ;).
Szkło robi magię, ale posiadając je zauważyłem, że im wieksza liczba pikseli tym ta magia jest jeszcze większa. Pierwszy raz podpiąłem do D3 i D700, super; później do D3x no i się zdziwiłem że jest pięknie. Ostatnio robiłem z D810 i znowu zdziwienie, że może być jeszcze lepiej.Święte słowa! Normalnie używam go z D700, ale ostatnio założyłem na D800 i jest faktycznie tak jak mówisz. To szkło wysysa wszystko co najlepsze z matrycy.
Andrzej1974 Kosztem wielu wyrzeczen udalo mi sie zaoszczedzic pieniadze na taki cel , ale nie az tyle aby kupic oba wspomniane obietywy . Dziekuje za sugestie , zaczynam rowazac kupno nowego aparatu :)
madebyzosiek Prosze mnie zle nie zrozumiec, nie obrazam sie :grin: , jak juz wczesniej wspomnialam nie uzywalam aparatow z gornej polki stad moje pytania , nie jestem profesjonalistka , jak na obecna chwile robie zdjecia hobbystycznie , dla przyjemnosci , dla znajomych
Jednak poczekam , zdecyduje sie na kupno lepszego aparatu .
Kup D610 + 70-200mm, 85mm już masz. Zobaczysz, że zrobisz tym piękne portrety.
Odpowiadając na pytanie z pierwszego postu, to zdecydowanie lepszym do portretu będzie N 200 2.0 .
MstrG Wydaje mi sie ze d610 to bedzie dobra opcja plus 70-200 :grin: Po zakupie postaram sie wrzucic zdjecia zrobione tym zestawem . A 200 2.0 moze za jakis czas .
Pozdrawiam wszystkich, milej niedzieli
MstrG Wydaje mi sie ze d610 to bedzie dobra opcja plus 70-200 :grin: Po zakupie postaram sie wrzucic zdjecia zrobione tym zestawem . A 200 2.0 moze za jakis czas .
Pozdrawiam wszystkich, milej niedzieli
Rozważ jeszcze D750:)W każdym razie uważam, że jeszcze dłuuuugo ten sprzęt nie będzie Cie ograniczał. Jeszcze jeden argument za FX - pamiętaj, że przy APSC ogniskową należy pomnożyć razy 1.5 więc d5000 + 200 daje ci finalnie odpowiednik ogniskowej 300 mmm. W takiej sytuacji ciężko niekiedy złapać kontakt z modelem, jesteś po prostu daleko i trudniej się porozumieć.... 70-200 + FX daje większą swobodę, nie zawsze będziesz miała dość miejsca... To właśnie miał na myśli S4INT życząc powodzenia w portrecie;)
madebyzosiek
08-11-2015, 13:43
Jeżeli rozważasz nowe body i masz kasę na 200 f2, to kup sobie D750 i 70-200 2.8. Będziesz bardziej niż zadowolona :-)
adrianek32
08-11-2015, 16:13
No nie obrażaj się... Podpięcie 200 f2 pod D5000 przypomina próbę odpalenia fajki od startującej rakiety kosmicznej...
Pomyśl też o tym, że przez przypadek mając pecha te 2 kg szkło może Ci wyrwać bagnet z plastikowego D5000 i wówczas roztrzaskasz obiektyw za 20000 który odpadnie z aparatu za 400 zł... Na D5000 85 1.8 będzie idealna do portretu... Pozdrawiam serdecznie.
raczej 3kg :)
Jeśli to rzeczywiście nie jest wkręt, to jeżeli miałaś możliwości i motywację aby uzbierać tą sumkę na 200 f/2, to na pewno te ~4K zł na używane body FX dozbierasz. No i masz ładny zestaw do portretów - 85 do szerszych i 200 do węższych.
Z mojej strony :
Zamiast 200mm zobacz N180mm/2,8.
Do FX oczywiscie.
Jesli w funtach to polecam
http://www.ffordes.com
Sklep sprawdzony. Dobry. Uczciwy.
Człowiek rok zbiera na D7100 i 35 1.8 DX, a ty chcesz do D5000 kupić Nikkora 200 f/2, bo ci się bokeh spodobał :P Jak masz budżet koło 19 tyś to kup 85 1.4, 70-200 2.8 i D610, czy lepiej D750, a przy takich zamiarach kasa do dołożenia raczej się znajdzie.
DexQ, dokładnie to miałem napisać ?
DexQ Spodobal mi sie bokeh dlatego interesuje mnie ten obiektyw . Przy fotografi portretowej , a taka lubie, ma to duze znaczenie stad moje zainteresowanie owym obietywem .
A jestes w stanie utrzymać i nosić 3kg grzmota? Bokeh i separacja tła to nie wszystko, sprzętem trzeba też operować. Machanie zestawem ważącym ponad 3 kilo to pewne wyzwanie dla większości chłopa, a co dopiero dla kobiety. Dlatego też odradzałbym 70-200 a sugerował 85 1.4.
hostman22
09-11-2015, 21:22
200mm na dx to będziesz za daleko od modelki. 200 f/2 jest ostry i nie można go porównać do 70-200 czy 80-200, ale że ma ciekawy bokeh to pierwsze słyszę.
tutaj jest II podpięta do d7000 KLIK
(http://c8.ilbe.com/files/attach/new/20150107/3851631510/19488013/5018626313/a55b7e5c4975a0577d2b2da289fb668d.jpg) uroczy obiektyw portretowy, wielkościowo to jest to samo co IF używka za jedyne 10 tyś :)
hostman, link jest zwalony
Link po paru sekundach odświeża się i działa. A co do szkła, to myślę, że koledzy wszystko objaśnili. Nie ma co się napalać, tylko zainwestować w naprawdę dobre body i w szkła, których używa mnóstwo osób i dają radę, czyli 85 1.4 i 70-200 2.8.
Jak czytam to jednak nie wszyscy zrozumieli.
Warto zainwestować w to szkło, ale w odpowiedniej kolejności. Jak już sobie zmienisz puszkę, poczekasz trochę to i tak kupisz to szkło bo: widzę że Ci się podoba obrazek z niego, jest warte zachodu :).
DexQ Dziekuje za porade odnosnie nowego body , dzieki podpowiedziom twoim i forumowiczow juz wiem ze powinnam zaopatrzyc sie w lepszy aparat , co zreszta planuje zrobic w najblizym czasie :-o
Jesli dobrze rozumiem to pomijajac kwestie finansowe ty nie kupilbys tego obiektywu?
Warto zainwestować w to szkło, ale w odpowiedniej kolejności. Jak już sobie zmienisz puszkę, poczekasz trochę to i tak kupisz to szkło bo: widzę że Ci się podoba obrazek z niego, jest warte zachodu :).
wilk325 dokladnie :-o
Oczywiście, nikt przecież nie kwestionuje jakości tego szkła :-) "W odpowiedniej kolejności" ma tutaj kluczowe znaczenie, biorąc pod uwagę cały kontekst :-)
przemas-J
10-11-2015, 15:31
Trochę mnie zatkało jak to przeczytałem :roll:
Takie szlachetne szkło pod hmmmm..........................
Naoglądałaś się zdjęci ale je jeszcze trzeba potrafić robić to zasadnicza sprawa,Ja gdybym miał taki budżet to zainwestował bym
D750 plus parę szkieł resztę poświecić na warsztaty.
[QUOTE=przemas-J;3627169]Trochę mnie zatkało jak to przeczytałem :roll:
Takie szlachetne szkło pod hmmmm..........................
Naoglądałaś się zdjęci ale je jeszcze trzeba potrafić robić to zasadnicza sprawa,Ja gdybym miał taki budżet to zainwestował bym
D750 plus parę szkieł resztę poświecić na
Nie zamiescilam na tym forum ani jednego zdjecia mojego autorstwa , takze nie wiem na jakiej podstawie stwierdziles ze nie potrafie robic zdjec, bo tak odbieram twoja wypowiedz.Uwazam ze w tym przypadku ocenianie moich zdolnosci jest co najmniej nie w porzadku . Poza tym zwrocilam sie do uzytkownikow forum o porade w wyborze pomiedzy dwoma obiektywami .
przemas-J
10-11-2015, 18:29
ania26 źle mnie zrozumiałaś nie miałem tego na myśli za co mnie oskarżasz.
Ale luzik :roll:
Nikt ci Aniu braku umiejętności nie zarzuca. Po prostu 19 tyś złotych to bardzo dużo pieniędzy, a pomysł jeszcze podpięcia tego szkła do D5000 wydaje się co najmniej dziwny :D Myślę, jednak, że wszystko w temacie zostało powiedziane i już wiesz, że ten obiektyw jak najbardziej opłaca się kupić, ale dopiero do nowego lepszego body. Poczekaj chwilę, dozbieraj pieniędzy i powinno być git :)
Andrzej1974
10-11-2015, 19:10
"Nie zamiescilam na tym forum ani jednego zdjecia mojego autorstwa , takze nie wiem na jakiej podstawie stwierdziles ze nie potrafie robic zdjec [...]"
Aniu, na tym forum znajdziesz osoby uważające, że jak nie masz aparatu z dwoma pokretlami, dodatkowym LCD czy śrubokrętem to... nie potrafisz robić zdjęć. Takimi osobami w ogóle bym się nie przejmował. ;-)
Pozdrawiam i życzę nie tylko udanych wyborów odnośnie sprzętu foto... :-)
Andrzej1974 dziekuje i rowniez pozdrawiam :-)
Krystiang
10-11-2015, 19:16
Faktycznie nikt nie powinien oceniać Twoich zdjec bo ich nie widzielismy, jednak pewne jest to ze masz bardzo małe pojęcie o fotografii. Gdyby było inaczej to nie wpadłabys na pomysł kupna takie szła do takiego body. Oczywiście jeśli masz kase na to szkło to kupuj, bo ono jest niezaprzeczalnie genialne. Jednak sadze ze kiedy je kupisz, podepniesz i bedziesz chciała zrobic zdjecie to sie rozczarujesz. Do tego focenie takim ciężkim sprzętem nie bedzie łatwe... Słuchaj kolegów i kupuj porządne body i szkła do niego.
Faktycznie nikt nie powinien oceniać Twoich zdjec bo ich nie widzielismy, jednak pewne jest to ze masz bardzo małe pojęcie o fotografii. Gdyby było inaczej to nie wpadłabys na pomysł kupna takie szła do takiego body. Oczywiście jeśli masz kase na to szkło to kupuj, bo ono jest niezaprzeczalnie genialne. Jednak sadze ze kiedy je kupisz, podepniesz i bedziesz chciała zrobic zdjecie to sie rozczarujesz. Do tego focenie takim ciężkim sprzętem nie bedzie łatwe... Słuchaj kolegów i kupuj porządne body i szkła do niego.
Zgadzam sie z Toba, w porownaniu z wieloma uzytkownikami tego forum moje pojecie o fotografi moze okazac sie cyt "bardzo male"
Krystiang
10-11-2015, 19:54
Tak wiec przemysł sobie to jeszcze raz na spokojnie. Zawsze możesz iść do sklepu gdzie maja szkło na stanie i podpiąć je. Zobaczysz wtedy co i jak. Możesz tez wziąć do ręki jakies body fx( skoro i tak chcesz wydać 20k) i podpiąć to lub inne szkło. Zobaczysz różnice napewno. Wydać tyle kasy jest łatwo, ale warto zrobic to jednak mądrze.
Tak wiec przemysł sobie to jeszcze raz na spokojnie. Zawsze możesz iść do sklepu gdzie maja szkło na stanie i podpiąć je. Zobaczysz wtedy co i jak. Możesz tez wziąć do ręki jakies body fx( skoro i tak chcesz wydać 20k) i podpiąć to lub inne szkło. Zobaczysz różnice napewno. Wydać tyle kasy jest łatwo, ale warto zrobic to jednak mądrze.
Warto zapoznac sie blizej z przedmiotem przed jego zakupem, zgadam sie z Toba .
Tymczasem opuszczam juz ten watek, decyzje odnosnie zakupu podjelam , dzieki wszystkim za pogaduchy :-)
Krystiang
10-11-2015, 20:03
To moze jeszcze powiedz wszystkim co to za zakup;) samemu nie chce mi sie wertować stron i szukać odpowiedzi ;p
200 2.0 i d750 pozdrawiam
Czyli na bogato ;) Ale właściwie to opcja najlepsze i teraz bez narzekań na brak sprzętu :D Miłego focenia :)
No z taką parką to zobaczysz różnicę. Będziesz fotografować z ręki? To trochę waży :)
Krystiang
10-11-2015, 20:24
Cholera to faktycznie zaszalalas;) nie dość ze kupisz szkło które chciałas to kupisz body które Ci polecali koledzy ;) powodzenia i czekamy na zdjecia ;)
Gratuluję wyboru i dołączam do oczekujących na rezultaty w postaci zdjęć ;)
A tak w ramach małego OT. Cała ta dyskusja o wadze i wyważeniu zestawu przypomniała mi jedno zdjęcie, na które kiedyś trafiłem. W takich wrunkach -JAK TU- (https://www.nasa.gov/sites/default/files/images/754494main_iss036e006175_full.jpg) to i 400 f/2.8 AF-I nie straszne :) Uwaga - duże zdjęcie :mrgreen: Przy okazji polecam EXIF ;)
200 2.0 i d750 pozdrawiam
Dopełnieniem zestawu, moim zdaniem, doskonale poprawiającym trzymanie, byłby grip (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/slr/slr-power/battery-packs/multi-power-battery-pack-mb-d16#related-products) za "grosik". Polecam ;)
wojtek87
11-11-2015, 14:47
Dopełnieniem zestawu, moim zdaniem, doskonale poprawiającym trzymanie, byłby grip (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/slr/slr-power/battery-packs/multi-power-battery-pack-mb-d16#related-products) za "grosik". Polecam ;)
Chyba monopad, dla mnie D700 z 85 1.4G jest ciezki i duzy :D
mam aparat nikon d5000 , ..Czyli masz DX.
200/2 to na DX odpowiednik 300/2 - to jest już za długie i za cięzkie. Przewiduję, że masa szkła będzie dla ciebie problemem.
Założę się, że wszystkie zdjęcia jakie oglądałaś z 200/2 były z body FX.
Osobiście uważam, że kupowanie 200/2.0 do d5000 to idiotyzm...
Kupowanie 200 do d5000 to pakowanie silnika rakietowego do cinquecento...
Nie dziw sie tego typu opiniom, bo sam tez tak pomyślałem.
Gratuluję wszystkim, którzy odpowiedzieli w jednym zdaniu, że kupować bo 200/2 jest świetny. Chyba im sie nie chciało czytać, że to do DX.
A jestes w stanie utrzymać i nosić 3kg grzmota? Bokeh i separacja tła to nie wszystko, sprzętem trzeba też operować. Machanie zestawem ważącym ponad 3 kilo to pewne wyzwanie dla większości chłopa, a co dopiero dla kobiety.
No właśnie. To nawet blisko 4 kg (szkło 2,9 kg + body + .. grip to ponad 4 kg)
200 2.0 i d750 pozdrawiamPowinnaś kupić body pełnoklatkowe - jak chcesz mieć małą głebie ostrości. Kupiłaś D750 - OK, dobry krok :) 200/2 - fajnie. Jak się zmęczysz noszeniem to kup 180/2.8 - róznica wcale nie będzie szokująco duża. W każdym razie nie tak wielka jak róznica w cenie. Jeśli lubisz dłuższa szkła kup też 135/2 DC.
70-200/2.8VR - też dobry pomysł, uniwersalne to szkło.
Czyli masz DX.
200/2 to na DX odpowiednik 300/2 - to jest już za długie i za cięzkie. Przewiduję, że masa szkła będzie dla ciebie problemem.
Założę się, że wszystkie zdjęcia jakie oglądałaś z 200/2 były z body FX.
Jeśli chodzi o możliwość uzyskania małej GO, to raczej odpowiednik 300/3. Albo inaczej. Żeby na D5000 uzyskać takie efekty jak na FX + 200/2, należało by użyć obiektywu 135/1.4. Zdaje się, że takiego nie ma.
To tylko jeśli chodzi o GO. Natomiast wielbiciele zwariowanego bokehu doskonale wiedzą, że na DX nie da się go uzyskać, bo występuje on najbardziej na brzegach kadru, który w DX jest obcięty.
Żeby na D5000 uzyskać takie efekty jak na FX + 200/2, należało by użyć obiektywu 135/1.4. Zdaje się, że takiego nie ma
Jest Mitakon Speedmaster 135mm f/1.4 ;)
Jest Mitakon Speedmaster 135mm f/1.4 ;)
całe 100 sztuk ;)
Dawno temu był jeszcze
Vivitar (http://camera-wiki.org/wiki/Vivitar_Professional_135mm_f/1.5)
Dawno temu by jeszcze
Vivitar (http://camera-wiki.org/wiki/Vivitar_Professional_135mm_f/1.5)
Idealny do portretu. Nie trzeba robić make-up przy 24 l/mm w centrum. ;)
Idealny do portretu. Nie trzeba robić make-up przy 24 l/mm w centrum. ;)
Pończocha nie jest potrzebna ;)
<<flickr>> (https://www.flickr.com/photos/asamesi_jp/8202299821)
Odpowiednik 300/2 - kąt widzenia jak 300 mm, a jasnośc nie ulega zmianie.
GO na DX jest inna - nie o tym pisałem.