Zobacz pełną wersję : Czy to jest normalne ? Dotyczy NikonD5200 i obiektyw Nikkor 35 1,8 DX
Aparat na statywie, fotografuję to samo , sceneria się nie zmienia. Iso takie samo i czas też , lampa błyskowa. Jedynie zmieniam F4 na F2,2. Przy F/4 zdjęcie jest jasne , przy F/2 zdjęcie jest ciemne. Czy to normalne? Powtarzałem kilka razy i ciągle taka sama sytuacja
No raczej jest to dalekie od normalności.
Wrzuć może te fotki do porównania.
Coś jakby światłomierz się gubił. Spróbuj zmienić pomiar światła np na punktowy i sprawdź czy taka sama zależność?
Przede wszystkim nie wiadomo w jakim trybie pracuje lampa.
A w jakim trybie jest body ?
Tu chodzi o własną (wbudowaną) lampę błyskową. ustawione mam tryb TTL.
A bez lampy jest OK? Bo objaw wskazuje na uszkodzony popychacz w obiektywie. Zrób zdjęcia na 1.8, 2.0, 2.2, 2.5, 2.8. Czy są jednakowo naświetlone?
piotrx25
26-11-2015, 22:21
A bez lampy jest OK? Bo objaw wskazuje na uszkodzony popychacz w obiektywie. Zrób zdjęcia na 1.8, 2.0, 2.2, 2.5, 2.8. Czy są jednakowo naświetlone?
Już kiedyś bawiłem się z tym szkłem bo miałem różnicę o 1/3 do 2/3 ev na różnych przysłonach. Doszedłem do wniosku że to nie jest uszkodzony czy źle ustawiony bagnet, a zła konstrukcja listków.
Powtarzalność powinna być lepsza niż 1/3EV. Natomiast prześwietlania na przysłonach innych niż maksymalna, świadczy o złym ustawieniu popychacza. W tym body nie masz podglądu GO, ale możesz użyć LV. Ustaw przysłonę 2.0, włącz LV i popatrz od przodu, czy pokazały się listki przysłony.
piotrx25
26-11-2015, 22:59
Powtarzalność powinna być lepsza niż 1/3EV. Natomiast prześwietlania na przysłonach innych niż maksymalna, świadczy o złym ustawieniu popychacza. W tym body nie masz podglądu GO, ale możesz użyć LV. Ustaw przysłonę 2.0, włącz LV i popatrz od przodu, czy pokazały się listki przysłony.
Jak ustawić popychacz, gdy naświetla prawidłowo na małych i dużych przysłonach, a różnica jest na średnich wartościach przysłony ?
Tak to się nie da. Popychacz można wyregulować, jeśli obiektyw zaczyna domykać przysłonę np. od 2.2 (gdy jest 1.8). Potem błąd jest stały (i w przykładzie wynosi 2/3 EV). Ponieważ pomiar robiony jest na pełnej przysłonie, to następuje prześwietlenie.
Popychacz może też być krzywy i wtedy następuje zmiana jasności przy zmianie odległości lub ogniskowej.
tryb A bez lampy , stałe iso - najciemniejsze 1.8 potem coraz jaśniej , z lampą 1.8 najciemniej potem troche skaczeciemnie,jaśniej od poprzedniego . Oczywiście ze statywu , AF-S , pomiar matrycowy
- - - - kolejny post - - - - - -
Tylko mrugnęło przy przełączeniu na LV
Czyli masz uszkodzony obiektyw. Popychacz do regulacji.
Aparat dziś już trzeci raz jedzie do serwisu Nikona. Jeżdzi tam z tego powodu , że zdjęcia na LV wychodzą ostre a przy korzystaniu z wizjera ciągle albo FF,albo BF , albo wogóle nie można doszukać sie ostrości na zdjęciu nawet przy czasach 1/400. Twierdzą , że nie mogę za dużo oczekiwać od tego sprzętu bo nie jest profesjonalny. Obiektyw i aparat jest na gwarancji .Co radzisz im napisać ? Może sami nie wiedzą co jest ?
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeszcze sprawdziłem na innych przesłonach. Od 2.5 sie pokazują . Od 2.8 wyraźnie widać ,że listki nie są centralnie , otwór ewedentnie nie powstaje na środu tylko lekko w bok. Ale jaja
Listki powinny być widoczne już od przysłony 2.0, a nawet na 1.8 w momencie przejścia na LV powinny się pokazać brzegi. Reklamuj obiektyw.