Zobacz pełną wersję : problem z obsługą D3200
jestem na tej stronie już zalogowany i jestem pierwszy raz i mam pytanie kupiłem nikonad3200 z obiektywem szerokokątnym NIKON DX af-s nikkor18-105 i nie działa mnie aftofokus w instrukcij pisze że obiektyw powinien funkcionować ale nie funkcionuje nie wiem dlaczego mimo że jest ustawione na A jak pisze w instrukcij proszę o pomoc
1. 18-105 to nie obiektyw szerokokątny
2. AF włącza się nie tylko na obiektywie, można to zrobić też w aparacie.
3. stanowczo za mało informacji, aby móc pomóc... można jedynie wymieniać dziesiątki możliwości.
Ustaw aparat na tryb auto, włącz w obiektywie AF i stabilizację, włącz LV i przestaw na tryb AF-F.
madebyzosiek
04-11-2015, 21:33
jestem na tej stronie już zalogowany i jestem pierwszy raz i mam pytanie kupiłem nikonad3200 z obiektywem szerokokątnym NIKON DX af-s nikkor18-105 i nie działa mnie aftofokus w instrukcij pisze że obiektyw powinien funkcionować ale nie funkcionuje nie wiem dlaczego mimo że jest ustawione na A jak pisze w instrukcij proszę o pomoc
I pamiętaj, że jest napisane, a nie pisze i raczej nie działa mi, a nie mnie... Polska język trudna język...
Mialem ten sam problem, rowniez z Nikonem D3200. Wejdz w ustawienia klawiszy i sprawdz ktory klawisz uaktywnia autofokus. U mnie zamiast klawisza spustu migawki byl to klawisz AE-L/AF-L. Ojawiawialo sie tym, ze przy wcisnieciu spustu migawki do polowy autofokus nie dzialal i musialem recznie ostrzyc. Troche trwalo zanim to rozpracowalem, ale w koncu sie udalo. Wydaje mi sie, ze producentowi cos sie pomieszalo przy domyslnych ustawieniach klawiszy.
BambusZMikronezji
07-11-2015, 09:22
I pamiętaj, że jest napisane, a nie pisze i raczej nie działa mi, a nie mnie... Polska język trudna język...
Dobrze że są tacy ludzie jak Ty. Zawsze gotowi pomóc.
Wejdź do menu ustawień aparatu, wybierz pozycję przyciski, następnie rola przycisku AE-L AF-L i sprawdź czy przypadkiem nie jest włączona funkcja AF-ON.
Jeśli tak to zmień tę opcję na blokada AE-AF lub dowolną inną i wtedy autofokus będzie uruchomiany spustem migawki.