PDA

Zobacz pełną wersję : NEF bardziej kontrastowy i ciemniejszy niż JPG z aparatu

skot
06-11-2015, 09:51
Witam. Używam D700 i robię zdjęcia w dwóch plikach: JPG do wglądu na komputerze i NEF do ewentualnej późniejszej obróbki. Dotychczas zdjęcia w JPG prosto z aparatu nie różniły się od zdjęć w JPG wywołanych z NEF (bez obróbki) w programie Capture NX2 (jak również od zdjęć oglądanych na LCD aparatu). Histogramy dla JPG prosto z puszki i NEF bez obróbki wyświetlane w Capture NX2 były identyczne. Bardzo mi to odpowiadało, ponieważ bardzo często wykonane przeze mnie zdjęcia zadowalały mnie bez większej obróbki. Dokonywałem tylko podstawowych zabiegów jak korekta balansu bieli, delikatnie poziomy, wyostrzanie itp.). Od jakiegoś czasu obraz z pliku NEF po otwarciu w NX2 jest znacznie ciemniejszy (głównie w cieniach) i bardziej kontrastowy niż JPG prosto z aparatu. Bardziej zadowala mnie to co widzę na JPG niż to co jest na NEF. Jest to bardzo upierdliwe, tym bardziej, że fotografuję kontrastowe sceny na granicy prześwietlenia/niedoświetlenia. Przywrócenie obrazu do stanu z JPG z aparatu jest bardzo pracochłonne i nie zawsze się udaje. Zawsze miałem i nadal mam włączony D-Lighting w aparacie, co również potwierdza NX2 po otwarciu NEFa. Jestem świadomy, że aparat będzie inaczej przetwarzał dane z NEF niż komputer, ale dotychczas, sądząc po efekcie, sposób przetwarzania obrazu w aparacie i w komputerze był identyczny. Coś poprzestawiałem? Czy ma ktoś jakiś pomysł? Pozdrawiam.

mmluty
06-11-2015, 11:12
Ponieważ kombinujesz sporo w ustawieniach aparatu, to przychodzi mi do głowy tylko jedna przyczyna takiego zachowania: w ustawieniach CNX2 mogłeś zmienić, ustawienia aparatu, ustawienie Picture-Control, Non-Picture
Control, albo gdzieś w tej okolicy.

igsux3
06-11-2015, 16:39
Wrzuć na jakiś hosting oba pliki, będzie można łatwo porównać.

skot
10-11-2015, 12:09
Jak wrzucę jakieś zdjęcia to będzie, że wszystko wygląda ok, tylko ja się czepiam ;-) Jest tak jak napisałem w pierwszym poście. Być może mój komputer przetwarza NEFy w inny sposób niż aparat, ale nie wiem gdzie szukać.

igsux3
10-11-2015, 13:49
Jak nie dasz plików, to nikt inny też nie będzie wiedział gdzie szukać.

TOP67
10-11-2015, 13:55
W czym oglądasz tego JPG? Też w NX2?
A może NEF oglądasz w NX2, a JPG w innym programie?
Jak wygląda JPG wygenerowany z RAW przez NX2 bez żadnych korekt?

skot
10-11-2015, 15:28
JPG wygenerowany z NEF przez NX2 bez żadnych korekt jest bardziej kontrastowy i ciemniejszy od JPG prosto z aparatu (histogram jest przesunięty w lewo), gdy oglądamy oba w NX2 i każdym innym programie (oba w tym samym). Jakiejś wielkiej tragedii nie ma, ale jest to irytujące, zwłaszcza jak trzeba przywracać utracone szczegóły.

- - - - kolejny post - - - - - -

Tu jest JPG prosto z aparatu: https://drive.google.com/file/d/0B-1QFCt6Abx-N1BUeUpVS3BBdE0/view?pli=1

a tu JPG wywołany z NEF przez CNX2 bez żadnej korekty: https://drive.google.com/file/d/0B-1QFCt6Abx-aDhtckpQVTVRQjQ/view?pli=1

Różnice nie są drastyczne, ale widoczne. Na chwilę obecną nic innego nie mam pod ręką.

TOP67
10-11-2015, 20:04
A nie wgrywałeś przypadkiem do aparatu własnych profili, których nie ma w NX2?

skot
10-11-2015, 20:15
Nie. Mam kilka własnych profili, ale zostały wgrane do body dawno temu i to co jest w body to wgrało się również automatycznie do NX2. Wydaje mi się, że problem pojawił się (zbiegł w czasie) po sformatowaniu HDD w komputerze i instalacji systemu i całego oprogramowania. Może profile w NX2 trzeba "ustawić" ręcznie? Już nie pamiętam...

TOP67
10-11-2015, 20:25
Z tego co widzę, to w body masz ustawiony profil Fuji Superia Reala. Po formatowaniu zapewne nie ma go na komputerze. Zmień w body profil na jakiś standardowy i wtedy sprawdź.

skot
10-11-2015, 20:48
Ano jest to mój podstawowy profil do landszaftów :-) Jak tylko dorwę się do blaszaka to zerknę.

nikoniarz
10-11-2015, 21:04
Jesli ten profil tworzyles w body to sila rzeczy nie bedzie go w kompie.

skot
10-11-2015, 21:44
Profil pobrałem kiedyś gotowy z internetu. Faktycznie, nie ma go w NX2, jak i innych dodatkowych profili (z wyjątkiem profili D2XMODE1-3). Nie wgrałem jeszcze profili do NX2 ale zrobiłem zdjęcie testowe w profilu STANDARD i niestety zabawa się powtarza, czyli nadal jest różnica między JPG z body a NEFem wyświetlanymi w NX2...

nikoniarz
10-11-2015, 22:11
Klikasz w przycisk RAW w lewym górnym rogu NX2?

skot
10-11-2015, 22:49
Nie, nigdy. Nawet nie wiem gdzie jest ten przycisk. Nie widzę go :-)

mmluty
10-11-2015, 23:19
Profil pobrałem kiedyś gotowy z internetu. Faktycznie, nie ma go w NX2, jak i innych dodatkowych profili (z wyjątkiem profili D2XMODE1-3). Nie wgrałem jeszcze profili do NX2 ale zrobiłem zdjęcie testowe w profilu STANDARD i niestety zabawa się powtarza, czyli nadal jest różnica między JPG z body a NEFem wyświetlanymi w NX2...
scot jeżeli mieszasz w profilach Picture Control w puszce i w kompie to dlaczego się dziwisz, że tracisz nad tym panowanie? Zasada w pracy powinna być prosta: jeżeli niestandardowe profile programujesz w puszce, to produkt oglądasz w JPG prosto z puszki jak nie pasuje, to obrabiasz od zera NEF. NX2 uwzględnia oczywiście ustawienia Picture Control z puszki, ale tyko oryginalne ustawienia Nikona lub takie które są mu udostępnione . Skąd program CNX2 ma wiedzieć co Ty namieszałeś w profilu Picture Control aparatu do którego wgrałeś jakiś profil Nik Software, albo inny. Sytuacja prawdopodobnie wróci do oczekiwanej przez Ciebie normy kiedy zsynchronizujesz (ujednolicisz) Picture Control w puszce i w CNX2. Już we wcześniejszej mojej odpowiedzi sugerowałem, że problem jest związany z Picture Control.

skot
10-11-2015, 23:52
Ja bym tego nie nazwał "mieszaniem" w profilach ;-) Pięć lat temu wgrałem do body konkretne profile, z których bez problemu korzystałem po dzień dzisiejszy. Obrazy we wszystkich wyjściowych plikach (JPG z body, surowy NEF, JPG z surowego NEFa) były identyczne. Po formacie HDD i instalacji softu nie wgrałem tych profili (nie pamiętam, czy się je wgrywa ręcznie, czy są automatycznie rozpoznawane z pliku NEF po otwarciu w NX2, ale to już inna sprawa). Jednak, gdy robię zdjęcia na jakimś fabrycznym profilu, np. Standard, to sytuacja powtarza się, tzn. NEF czytany w NX2 bez korekty (albo JPG wywołany w NX2 z surowego NEFa) jest bardziej kontrastowy i ciemniejszy, niż JPG z body, a przecież fabryczny profil w body i NX2 jest zsynchronizowany, a przynajmniej powinien być. Czy aktualizacja NX2 vs. aktualizacja softu w D700 może mieć wpływ?

skot
21-03-2016, 13:37
Minęło trochę czasu, pokombinowałem, poszperałem w sieci i nic nie ruszyło w temacie. Powywalałem wszystkie "własne" profile kolorów z body i z komputera, zostały tylko te fabryczne. NEF otwarty w Capture NX2 i wywołany z niego JPG/TIFF różnią się nadal od JPG prosto z body, tzn. obraz jest ciemniejszy w cieniach (czasami giną szczegóły), bardziej kontrastowy i chyba nawet bardziej nasycony. Czytałem na innych forach, że może być to kwestia wersji CNX2 i kodeka NEF.

TOP67
21-03-2016, 16:01
Pozostaje reinstalacja komputera i pełny reset body.

JA06
21-03-2016, 16:44
Może wystaw NEF'a i poproś o wywołanie
Jeżeli będzie podobnie jak u Ciebie, to puszka,
Jak kontrastowo, to komputer.

skot
22-03-2016, 21:21
Problem nie leży po stronie body, ponieważ w/w dotyczy również plików NEF utworzonych przed wystąpieniem problemu.

marcinez
18-05-2016, 20:47
Mam podobny problem ale z puszka d300s. Wszystko było ok do czasu. Teraz jak wyświetlam rawy w cx2 są ciemne. Myślę że może chodzić o profil monitora lub profil wyświetlania, bo kiedy oglądam rawy w przeglądarce systemu wszystko jest ok

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

skot
30-05-2016, 20:16
U mnie problem został w końcu rozwiązany. Zgodność profili body-komputer nie miała wpływu. Dotychczas używałem CNX2 2.2.4. Problem pojawia się po zainstalowaniu CNX2 2.4.4. Odinstalowanie wersji 2.4.4 i ponowna instalacja wersji 2.2.4 nie przyniosły rezultatu, a dopiero instalacja 2.2.4 po formacje dysku. Czytałem o tym sporo na innych forach i opisywany problem związany jest z kodekiem plików NEF instalowanym razem z CNX2 i jego zgodnością (a raczej jej brakiem) ze starym body jakim niewątpliwie jest mój D700.