PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry polaryzacyjne

PiKa
05-11-2015, 14:33
Hej,

na optycznych jest test z końca października 2015: http://www.optyczne.pl/23.25-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_2015_Podsumowani e_i_om%C3%B3wienie_wynik%C3%B3w.html
Nie wiedziałem go tutaj wspominanego

Co ciekawe, na pierwszym miejscu jest filtr Hoya - zdaje się nie są uważane za najlepsze.
Szkoda, że nie przetestowali tego średniego filtra Marumi (super circular), tylko taki z najwyższej i najniższej półki

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeszcze mam takie pytanie, czy warto kupować filtr o większej średnicy + adapter? Tzn. mam na razie 1 "obiektyw" do którego idą filtry 52mm. Ale będę miał też kolejne obiektywy i prawdopodobnie będą miały większą średnicę.

Johny42
05-11-2015, 15:08
Lepiej kupić filtr o największej średnicy i redukcje, niż kupować filtr do każdej używanej średnicy.

akustyk
05-11-2015, 15:13
Lepiej kupić filtr o największej średnicy i redukcje, niż kupować filtr do każdej używanej średnicy.
a to czemu?
ja mam na kazde szklo osobno polara (w tym dwa 77mm). wtedy zmieniam tylko szklo i nie musze sie pierniczyc w przekrecanie filtra. biorac pod uwage ilosc czasu jaka spedzam na foceniu, to za te 300 PLN ceny polara kupilem juz kilkanascie godzin swojego zycia ;)

dodatkowa zaleta, nie do przecenienia, jest zachowanie mozliwosci uzywania oslony przeciwslonecznej na obiektywach o mniejszej srednicy. ja mam UWA/standard na 77mm i tele na 67mm - a brak oslony na tym tele powoduje mocno zauwazalna utrate kontrastu pod slonce

Johny42
05-11-2015, 15:48
Wszystko racja. Tyko wiąże się to jednak z kasą.
Ja dokupiłem dodatkowy dekielek na 77mm (taki mam filtr).
Co do osłon, masz całkowitą rację. Jednak żeby mieć CPL na każdym obiektywie, musiałbym wydać równowartość np. 85/f1.8G ;)