PDA

Zobacz pełną wersję : Automat czy manual do reportażu?

Jakub365
05-11-2015, 09:47
Witam. Jakich używacie lamp do reportażu ślubnego? Nie chodzi mi o firmę, tylko czy lecicie na manualu czy ttl? Osttanio rozmawiałem z kolega i powiedział, że powinno się używać lampy w manualu gdzie zawsze myślałem, że lepiej się sprawdza lampa w ttl. Jakie jest wasze zdanie?

amirez
05-11-2015, 10:35
To, co Tobie najbardziej odpowiada. Z drugiej strony nie powiesz młodym, aby poczekali z przysięgą, bo musisz lampiszona przeregulować ;)

Archibald6803
05-11-2015, 10:57
Witam. Jakich używacie lamp do reportażu ślubnego? Nie chodzi mi o firmę, tylko czy lecicie na manualu czy ttl? Osttanio rozmawiałem z kolega i powiedział, że powinno się używać lampy w manualu gdzie zawsze myślałem, że lepiej się sprawdza lampa w ttl. Jakie jest wasze zdanie?

Nie gniewaj się, ale naprawdę nie masz wyobraźni aby sobie sam odpowiedzieć na zadane pytanie ?
Tłumaczyć Cię może jedynie zerowe dotychczasowe doświadczenie z lampami w repo; wówczas podpowiadam : tam gdzie liczy się każdy ułamek sekundy lampa pracuje w automatyce. Zawsze.

Jakub365
05-11-2015, 13:33
Nie no ja zawsze używam lampy automatycznej wcześniej metza teraz phtotixa, tylko lekko zostałem wysmiany, ze nie używam lampy manualnej i juz zwatpilem, ze czegoś nie wiem, albo jakieś nowe techniki powstały ;)
Kolega jeździ na kursy, warsztaty a ja nie, więc zapytalem tutaj znawców tematu ;)

karad
05-11-2015, 13:53
Moim zdaniem najlepiej robić bez lampy .Dzisiejsze aparaty i jasne szkła na to pozwalają. Jeśli pleban zabroni używać lampy ,bo go oczy bola lub go lampa rozprasza - to co wtedy :) . Mnie w tym roku dwa razy tak się zdarzyło. Tak nawiasem mówiąc ,na kursie było,że ksiądz ma do tego prawo. Ta sama sytuacja jest przy chrzcie ,że nawet rodzicom to przeszkadza. Ja używam lampy w manualu ,a zona w ttl-u ,ale tylko na sali lub w plenerze

Borat1979
05-11-2015, 13:55
Nie no ja zawsze używam lampy automatycznej wcześniej metza teraz phtotixa, tylko lekko zostałem wysmiany, ze nie używam lampy manualnej i juz zwatpilem, ze czegoś nie wiem, albo jakieś nowe techniki powstały ;)
Ja pier... ręce opadają. Przejmujesz się tym, że jakiś debil będzie się śmiał? Niech się śmieje ale z własnej głupoty. Jak ci powiedzą nie używaj AF i stabilizacji bo to lamerstwo to zmienisz wszystkie szkła na manualne?

majora
05-11-2015, 17:07
Ja zawsze jadę w manualu jakoś w auto nie potrafię

przemas-J
05-11-2015, 18:44
Każdy zaczynał i nie wiedział co jaki, wraz z nabywaniem doświadczenia kazdy poszedł swoja droga jak mu wygodniej.
Osobiście nie korzystam z lampy poza plenerem.