Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brudny ekran LCD - chyba żywica .

pająk100
03-11-2015, 20:53
Dzisiaj chodziłem po lesie ( las sosnowy ) po powrocie do domu na ekranie LCD D5100 zobaczyłem kilka plam ale niczym nie mogę ich usunąć ( mam taką pinkę do ekranów LCD ) ale nic nie dało , i taką szmatkę kupiłem kiedyś w optycznym tez nic nie pomogło ,prawdopodobnie jest to żywica nie wiem czy z igieł sosny coś się wydziela ale przed wyjściem do lasu ekran był czysty .
Czym to usunąć , jakieś płyny - tylko żeby nie zniszczyć wyświetlacza , plamy są chropowate czyli coś przyschło do ekranu.

zbyszekD7000
03-11-2015, 20:56
Może czystym spożywczym spirolem?

pająk100
03-11-2015, 21:10
A spirytus nie uszkodzi ekranu , czytałem ze jest pokryty jakimś antyrefleksem czy jakoś tak

zbyszekD7000
03-11-2015, 22:21
Obiektywu bym się obawiał czyścić spirolem, ale ekran chyba można, to raczej utwardzone szkło a powłok chyba nie ma.
Pewnie ktoś się jeszcze wypowie i doradzi, czym można jeszcze wyczyścić. Może jeszcze izopropylem, ten się nadaje do optyki, ale do żywicy może być za słaby, trzeba by spróbować.

Obelix
03-11-2015, 23:31
Błąd. To nie szkło, tylko tworzywo sztuczne, w dodatku pokryte warstwą antyrefleksyjną. Ale bez żadnych obaw można to czyścić izopropanolem. Z tym że jeśli na ekranie jest żywica, i w dodatku zaschnięta, to żaden spirytus tego nie ruszy. Lepiej nauczyć się z tymi zabrudzeniami żyć. Ewentualnie wypolerować usuwając przy tym antyrefleks.

mmluty
04-11-2015, 16:04
Temat mnie zainteresował i znalazłem coś takiego w internecie, może się przyda.
Żywica sosnowa jest substancją kleistą brudzącą i aromatyczną, nie da rady jej sczyścić wodą z detergentami, jedynie rozpuszczalnikami organicznymi.
I konkretne porady, wprawdzie dotyczące karoserii samochodu, ale chyba też można zastosować.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,20,100029489,,jak_zmyc_zywice_sosna_z_karoserii_ samochodu.html?v=2&wv.x=1

Edit. osobiście stosowałbym raczej te bardziej oleiste: terpentyna, WD40, ponieważ są mniej agresywne niż bardziej lotne rozpuszczalniki.

Karolina666
24-11-2015, 23:26
Może po prostu zdrapać jak wyschnie :-)

ksh
24-11-2015, 23:48
Oby nie wd40 itp, alkohol izopropylowy łatwo dostępny w sklepach optycznych i elektronicznych.