Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] bogatka - idealny profil...
Skoro tak się ustawiła nie mogłem się oprzeć i zarejestrowałem ptaszora na matrycy :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
drakenus77
16-05-2007, 20:45
gdzie ty focisz te ptaszory że ci takie wychodzą ?
no ładny profil :) ciekawy kadr jak na ptaszka ;)
gratuluję...super strzał
jaka odelgłość dzieliła Was ? |:)
Nie wiem jak można pstryknąć zdjęcie ptaka z takiej odległości, ustawić aparat i żeby się jeszcze tak ładnie zaprezentował, nie strasząc go. Chyba jakiś plastikowy:) Ja nawet mojego kanarka nie mogę dobrze uchwycić:) bo się ciągle rusza i ucieka:)
Pozdrawiam
Wld, chyba czas zmienić galązkę. :)
Pozdrawiam
Chyba czas... ale ptaszydlo sliczne ;)
Nooo, chyba nawet blizej niz 3,5 m. Człowiek miał by niezły stres. A ile by sie przy tym napocił ... Tymczasem to formalność ... ot, rejestracja ... :)
Zaklinacz ptaków, czy co??? :)
Wld, chyba czas zmienić galązkę. :)
Pozdrawiam
a w życiu nigdy! To drzewo ma magiczną moc ;) Wg mnie powinny jeszcze przylecieć zięby, szpaki, kosy i inne. Póki ciepło na dworze to pić się chce i ptaszory będą przylatywać :) No dobra nie będę już zamęczał tymi ujęciami ;)
Leszek_P
17-05-2007, 15:51
Waldemar wynalazł jedyne drzewo na obszarze lekko pustynnym - ptaszory nie mają więc wyjścia,
gałązkę posmarował super-glue, a sam godzinami wisi głową w dół udając nietoperza.
a na poważnie :
kolejne sympatyczne zdjęcie budzące zazdrość reszty pstrykaczy. Mamy złe metody na te wiercipięty, a właściwie to najczęściej nie mamy ich wcale... i jeszcze wstawać rano się nie chce...
a prawda ma się tak: jak zobaczycie w exif-ie fotki powstają w godzinach późnopopołudniowych ze względu na sprzyjający kierunek słońca. Siadam sobie cichutko obok "magicznego" drzewa w towarzystwie mojej parówy (jamnik długowłosy :) ) i cierpliwie czekamy. Wygięta gałąź jest faktycznie jakaś tajemnicza, bo siadają na niej niemal wszystkie modele (po prostu najwyższy punkt widokowy dla pierzastych gości). Kiedy tylko pierzak przysiada, fakt ten zostaje błyskawicznie zarejestrowany na matrycy. Korzyści z tego płyną takie, że mój psiak jest na spacerze, a mnie powiększa się zbiór o kilka ujęć. Ta metoda jest dobra zwłaszcza wtedy, kiedy z przedpołudniowego polowania w lesie wracam z czyściutką kartą pamięci :) Ot i cała historia :). Mam jeszcze szpaka na tej samej gałęzi ale nie wystawię, bo faktycznie trochę monotematycznie to wygląda :) Aha, jeśli ktoś mnie zapyta o tę miejscówkę (mam na myśli głównie Pyry Poznańskie) chętnie podzielę się informacją o jej lokalizacji :)
WLD to nie był zarzut
wstawiaj ile masz :)
Leszek_P
17-05-2007, 20:48
Waldemar, piszesz jakby to było zupełnie nic, a większość tylko marzy o takich zdjęciach... Dla mnie ta pierzasta dziedzina fotografii oznaczała raczej:
1. dużą wiedzę oraz doświadczenie fotografa
2. czatownię i godziny czekania w bezruchu
3. bardzo dłuuugi obiektyw
Twoje zdjęcia pokazują że możliwe jest to prostszymi metodami i krótszym obiektywem ( nawet przy okazji spaceru z "parówą"...) albo... jesteś wyjątkowym szczęściarzem. Tak czy inaczej - Brawo !
o nie zawsze jest tak łatwo :) Czasem wiele godzin spędzam pod siatką maskującą i czekam. Takie polowanko z czatowni daje o wiele więcej satysfakcji ;)
Waldku, sprobuj jeszcze podkarmic pierzaki zarlem o duzej zawartosci zelaza i do galezi umocowac elektromagnes...
Moglbys wtedy regulowac elektrycznie czas trwania sesji ;)
Waldku, sprobuj jeszcze podkarmic pierzaki zarlem o duzej zawartosci zelaza i do galezi umocowac elektromagnes...
Moglbys wtedy regulowac elektrycznie czas trwania sesji ;)
Tylko czy zechcą taką mieszankę przyswajać? :) :)