PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektywy Leica

spid3r
02-11-2015, 19:11
Witam
Posiadam kilka obiektywów, a mianowicie :
- Pentacon electric 2.8 / 135 mm
- Leitz Elmarit-R 2.8 / 135 mm
- Contax Leitz Wetzlar 2 / 35 mm
- Leitz Telyt-R 4 / 250 mm
- Beroflex auto 3x converter

Przyznam, że szukałem informacji poprzez Google i na stronach obcojęzycznych, ale mam jeden wielki mętlik. Więc proszę o odpowiedzi doświadczonych fotografów.
Nie wiem czy obiektywy działają , wizualnie wydaje się ok, ale chciałbym je sprawdzić. Co musiałbym posiadać, aby je sprawdzić. Ja mam Nikona D7100 (wiadomo, że nie pasują),
czy dobrze myślę, że będą pasować do lustrzanek Sony Alpha ? Czytałem też, że są jakieś przejściówki, że mógłbym używać ich w swoim Nikonie ? Czy AF będzie działał, bo czytałem coś, że w Nikonach jest problem z działaniem starych obiektywów. No i czy w ogóle jest sens ? Czy lepiej sprzedać ?

Pozdrawiam

hostman22
02-11-2015, 19:21
sony alpha, nex, fuji i m3/4 przez przejściówki. Leitz Elmarit-R 2.8 / 135 mm da się przerobić pod F-mount, pytanie czy chce ci się bawić ;)

spid3r
02-11-2015, 19:31
sony alpha, nex, fuji i m3/4 przez przejściówki. Leitz Elmarit-R 2.8 / 135 mm da się przerobić pod F-mount, pytanie czy chce ci się bawić ;)

Dzięki za szybką odpowiedź :) W sumie to kwestia ile by to miało kosztować i ile zachodu przy tym jest... Poczytam o tym w necie :) Póki co poszukam kogoś z sony, żeby posprawdzać te obiektywy :)

spid3r
13-12-2015, 22:51
Miałem dostęp do sony alfa 350 oraz 200 ... niestety obiektywy nie pasują... podejrzewam, że potrzebne są jakieś przejściówki. Czy ktoś coś wie w tym zakresie co bym potrzebował ?
Pozdr