PDA

Zobacz pełną wersję : Netbook NC10 na XP - co z nim zrobić?

zserty
02-11-2015, 18:42
Cześć wszystkim.
Posiadam Samsunga NC10 ( Inne Atom N270 1,6 Ghz, 2Gb ram, SSD V300) na xp.
Dokupiłem nową baterię i nie chcę z niego rezygnować?
Czy da radę wgrać nowszy OS, tak aby w miarę chodził?
Potrzebuję go do Internetu i do offica (OneDrive itp).
Na W10 x32, nie robiąc nic , procek szalał w okolicach 80%-90%.
Nie chcę wydawać na nowy sprzęt tylko dlatego, że XP nie jest juz wspierany.
Zdrówka

SerU
02-11-2015, 19:36
A co Ci w XP przeszkadza? Pakowanie czegoś nowszego na siłę żeby tylko było nowsze mija się dla mnie z celem. Inna sprawa, że paramery ma przyzwoite, więc 7 na tym pewnie pociągnie, ale czy tak wydajnie, jak XP to wątpię.

Borat1979
02-11-2015, 19:49
Na takiego muła jak Intel Atom instalacja czegokolwiek innego jak XP jest bez sensu.

GonzoG
02-11-2015, 20:14
O W10 zapomnij... jeszcze przez lata będą z nim problemy, także wydajnościowe. Poza tym trzeba w nim powyłączać wszystkie ulepszacze, a to nie jest takie proste.

Ja bym polecał W7 Starter lub ostatecznie Home Basic, ale w HB trzeba powyłączać wszystkie ulepszacze wyświetlania.
Można jeszcze zainstalować W8.1 - ale zajmuje znacznie więcej, no i po instalacji również trzeba powyłączać wszystkie ulepszacze graficzne.

Na takiego muła jak Intel Atom instalacja czegokolwiek innego jak XP jest bez sensu.
Na takiego muła to zdecydowanie lepsze coś nowszego. W7 i W8 mogą pracować wyraźnie szybciej niż XP na słabszych maszynach.

Borat1979
02-11-2015, 20:21
Na takiego muła to zdecydowanie lepsze coś nowszego. W7 i W8 mogą pracować wyraźnie szybciej niż XP na słabszych maszynach.
Nie wmówisz mi, że na takim starym padle z 2 GB RAMu win7 będzie działał szybciej niż XP.

GonzoG
02-11-2015, 20:24
Nie wmówisz mi, że na takim starym padle z 2 GB RAMu win7 będzie działał szybciej niż XP.
Ja Ci nic nie będę wmawiał... Nie wtrącam się w wierzenia innych.

zserty
02-11-2015, 22:23
Sam XP nie chodzi mega szybko na tym sprzęcie, szczególnie jak nazbiera aktualizacji.
Chciałbym coś nowszego, na czym mógłbym zainstalować offica 365 i korzystać z chmury.
W domu mam W10 na 17". Ten sprzęt ma być mobilny, szybki do pisania i internetu.
XP niestety nie jest wspierany, czyli tylko stary office, którego nie mam no i chmura po przeglądarce chrome (niestety).
Mam prośbę, nie kłóćcie się co jest lepsze. Poradźcie tylko co i jak zrobić z tym sprzętem.
Ewentualnie mogę zostać przy xp, tylko co mam odinstalować, wyrzucić, jaki office wgrać ( może można na licencji 365 wgrać 2007?).
Pozdrawiam.
PS. Ram'u zawsze może być więcej, gorzej z procesorem. Chyba, że z nim też można coś zrobić.
Chipset: Mobile Intel 945 Express Chipset Family

gALL
03-11-2015, 00:06
Musi być M$ Office? Ta kobyła ledwo ciągnie na czymś innym niż i3 i wyżej.

U Ciebie są 3 wąskie gardła:
1. procesor,
2. chipset,
3. pamięć (wolna i mało) - 2GB to max w tym netbooku.

moshica
03-11-2015, 14:08
Ja bym "odchudził" XP-ka tworząc obraz dysku i zooptymalizował jak się da. Mój stary laptop w ten sposób dostał skrzydeł i druga młodość.

zserty
03-11-2015, 15:10
No właśnie też o tym myślałem. Ściągnąłem już jakąś wersję light no i Office max 2007 i tylko tekst i arkusz.

Kurtz
04-11-2015, 13:59
A co Ci w XP przeszkadza?
Brak aktualizacji bezpieczeństwa i masa zautomatyzowanych zagrożeń przejmujących kompy na xp w internecie?

To jest procesor z 2008r. Sugerowałbym mimo wszystko rozejrzeć się za czymś nowszym. Dobrze skonfigurowany Windows 8.1 może być działać dobrze na tym sprzęcie, ale nie oczekiwałbym zbyt wiele.

GrzesiekM
04-11-2015, 20:02
a nie myślałeś o jakimś lekkim środowisku Linuxa... Internet "w te i we w te", office i co chcesz za darmo i legalnie... raczej bez wirusów ? :)

zserty
05-11-2015, 10:14
Linuxa nie chcę. Za bardzo jestem związany z oknami.

Jak odchudzić, co odinstalować/wyłączyć w W8.1 aby to miało sens?
Przypomnę, zalezy mi na Internecie, pakiecie biurowym, no i Onedrive.
Zdrówka

Borat1979
05-11-2015, 13:34
Zostaw na nim XP i nic nie trzeba będzie odchudzać. Mam w pracy 8 komputerów do dzisiaj działających na XP, na których na co dzień pracujemy. Wszystkie są podpięte do netu i nie ma żadnych problemów.

moshica
05-11-2015, 13:58
Ja albo bym zostawił XP albo instalował Ubuntu / Mint...fajne biurowe systemy. Też masz wszystko okienkowe. Czy z netu w przeglądarce korzystasz w Windzie czy Linuxie jaka to różnica ?
Mint jest na bazie Ubuntu, dużo ma dodatków i fajne pakiety aktualizacyjne. Aplikacje biurowe Libre Office, na nic nie musisz mieć licencji...

gALL
05-11-2015, 14:18
Raczej na wszystko ma licencję typu GPL lub podobną.

moshica
05-11-2015, 14:25
Jedną z kluczowych kwestii związanych z GPL jest problem, czy oprogramowanie na innej licencji może być dynamicznie linkowane z bibliotekami GPL. Sama licencja wyraźnie mówi, że wszystkie pochodne prace bazujące na kodzie GPL muszą same opierać się na GPL. Jednak nie jest jasne, czy plik wykonywalny, który jest dynamicznie linkowany z biblioteką, może być uważany za pracę pochodną.
Ubuntu jest jako GNU GPL, więc nie ma się co doszukiwać problemu, chyba że ktoś sam je sobie na siłę tworzy ;-)

kondziu
05-11-2015, 17:17
A ja mam pytanie do ZSERTY jaką różnicę odczułeś po zmianie dysku na SSD w NC10, jak instalujesz system na nim.