Zobacz pełną wersję : Baterypack SD 9
Witam
Pytanie do posiadaczy wyżej wymienionego urządzenia...
1. Jakie napięcie ma na wyjściu ten baterycpak (w środku jest miejsce na 8 paluszków)
2. Ktoś z Was wie dlaczego wtyczka posiada 3 złączowe podłączenie? Gdyby miała 2 to byłoby to dla mnie bardzo logiczne + i -
3. Jak sprawa wygląda z zamiennikami? Warto je kupić czy lepiej odżałować i kupić Nikonowski oryginał?
Z góry dziękuję za info
1. Napięcie wyjściowe to ponad 300V.
2. Do zasilania są 2 piny, 3-ci do sterowania (aby BP nie chodził cały czas).
3. Biorąc pod uwagę, że to jedynie zasilacz wysoko napięciowy i do tego bez baterii, to cena Nikona jest chorendalnie wysoką. W tej samej cenie masz Nissina PS-8, który ma wbudowaną baterie (pojemność podobną do 8 Eneloop Pro) i może zasilać 2 lampy.
GonzoG dzięki za info :)
1. 300V ? Nie sądziłem że aż tyle... Czyli w środku poza zabezpieczeniami musi być jakiś przetwornik...
2. To by miało sens
3. A wynalazki typu Yongnuo ? Miał ktoś z nimi styczność i może napisać jak sprawują się z SB900?
Zasilacz służy tylko do zasilania kondensatora lampy, więc i napięcie wysokie.
Co do YN, to ja nie mam dobrej opinii, ale to może być kwestia tego konkretnego egzemplarza - lubił się rozłaczać z lampą, pożerał baterie w strasznym tempie.
No i dużym minusem takich zasilaczy jest dość szybko wydłużający się czas ładowania lampy. Skrócenie czasu do <1s jest ale tylko przy pełnych aku. W przypadku YN-560 czas ładowania na bateriach i zasilaczy zrównuje się już po 20-30 pełnych błyskach, więc sens używania takiego zasilacza jest znikomy. Największy plus przy SB-900, to to że nie powinna się tak szybko przegrzewać, choć są też opinie, że przegrzewa się dużo szybciej (np. na stronie Nikon USA w pytaniach o SD-9).
Osobiście gdybym się zastanawiał nad takim zasilaniem to prędzej kupionym Godox Propac PB960.
Chyba jest lżejszy, ma baterie li-ion o pojemności 50Wh (2x to co daje 8x AA 2600mAh) i możliwość zasilania 2 lamp.
A co najważniejsze to można używać różnych kabli i nie ma problemu z zasilaniem lamp Nikona czy YN, które mają gniazdo Canona.
Całkiem fajny ten baterypack tylko pytanie czy wart swojej ceny :) Zasilanie 2 lamp to super sprawa o ile obie lampy znajdują się na statywie ( niestety kable do lamp sprzedawane są osobno)
Technical Data
Battery pack Lithium battery-11.1V/4500mAH
Battery charging time
Approx. 3 hours
Flash recycling time Approx. 1s (at full power)
Number of Flashes Approx. 1800 times
(for one Canon 580EX II at full power)
Dimension 159*133.5*49.2MM
Weight 540G