Zobacz pełną wersję : Klejące się gumy w Nikonie i Nikkorze
Mam problem z lepkimi gumami w nikonie F80 i dużo młodszym Nikkorze, poprostu się kleją jak by je ktoś miodem wysmarował. Sprzęt miał kontakt z promieniami UV (leżał na półce w witrynie) i Isopropanolem (czyściłem całość, może nie powinienem?), żadne inne substancje się z nim nie stykały. Inny dość liczny sprzęt nie ma takich objawów. Niczym nie mogę tego wyczyścić, wilgotna szmatka nawet z płynem do naczyń nie pomaga. Czy ktoś ma pojęcie z czego wynika taka lepkość gumy i czy da się ją czymś wyczyścić?
Dodam że gdy kupiłem Nikona to się wcale nie lepił, a ta lepkość przybierała na intensywności z czasem (5lat), najpierw trochę (nie przeszkadzało) teraz tak mocno że jak go tylko dotknę to muszę iść umyć ręce (tutaj mydło pomaga).
Taki rodzaj gumy, po pewnym czasie powłoka gumowana się rozkłada. Ten sam problem ma F100 (tylna ścianka). Jedyna opcja oprócz oczywiście wymiany gum, to zmycie powłoki z tej gumy. Nie podpowiem ci jakim środkiem, ale można to zrobić również mechanicznie.
madebyzosiek
02-11-2015, 07:38
Czyściłem N80 z tej lepkości, używałem proszku do prania tapicerki karcher rm 760 rozpuszczonego w ciepłej wodzie. 30 minut zabawy i aparat jak nowy, bez lepiącej się gumy.
Pozdrawiam
brzezior
02-11-2015, 14:08
Kiedyś miałem taki problem z moim dawnym towarzyszem podróży F50. Za pomocą izopropanolu i szmatek zmyłem całe pokrycie gumowe - teraz jest gładki, ale nie lepi się.
Wielkie dzięki Panowie za odpowiedzi, już myślałem że tylko na dawce części będzie się nadawał mój Nikon.
Pytanie pomocnicze: ścieraliście do gołego plastiku czy tylko wierzchnią warstwę gumy?
schodzi tylko to lepkie. Zostaje taka twarda guma-plastik. Na F80 jest podobna do tej z D70, twarda, nie taka jak w D300, D700 itp
madebyzosiek
03-11-2015, 00:29
Po mojej metodzie gumy są poprostu jak nowe, nic nie schodzi, czyści się to co lepkie. Polecam na prawdę :-)
W moim F75 też mam ten problem z lepiącą się gumą. Ta metoda z proszkiem do prania tapicerek przyniesie też pozytywne efekty w mojej puszce ?
Tą klejącą warstwę można usunąć nawet paznokciem. Oprócz analogowych sprzętów na tą przypadłość cierpiały D70 i D80, oraz w mniejszym stopniu D40/D60.
madebyzosiek
03-11-2015, 21:09
W moim F75 też mam ten problem z lepiącą się gumą. Ta metoda z proszkiem do prania tapicerek przyniesie też pozytywne efekty w mojej puszce ?
Metodę z proszkiem do prania polecam do czyszczenia dosłownie wszystkiego [emoji1] Tylko ostrożnie, uważać i nie zalać niczego.