PDA

Zobacz pełną wersję : Klejące się gumy w Nikonie i Nikkorze

xMAREKx
01-11-2015, 23:57
Mam problem z lepkimi gumami w nikonie F80 i dużo młodszym Nikkorze, poprostu się kleją jak by je ktoś miodem wysmarował. Sprzęt miał kontakt z promieniami UV (leżał na półce w witrynie) i Isopropanolem (czyściłem całość, może nie powinienem?), żadne inne substancje się z nim nie stykały. Inny dość liczny sprzęt nie ma takich objawów. Niczym nie mogę tego wyczyścić, wilgotna szmatka nawet z płynem do naczyń nie pomaga. Czy ktoś ma pojęcie z czego wynika taka lepkość gumy i czy da się ją czymś wyczyścić?
Dodam że gdy kupiłem Nikona to się wcale nie lepił, a ta lepkość przybierała na intensywności z czasem (5lat), najpierw trochę (nie przeszkadzało) teraz tak mocno że jak go tylko dotknę to muszę iść umyć ręce (tutaj mydło pomaga).

deep
02-11-2015, 06:20
Taki rodzaj gumy, po pewnym czasie powłoka gumowana się rozkłada. Ten sam problem ma F100 (tylna ścianka). Jedyna opcja oprócz oczywiście wymiany gum, to zmycie powłoki z tej gumy. Nie podpowiem ci jakim środkiem, ale można to zrobić również mechanicznie.

madebyzosiek
02-11-2015, 07:38
Czyściłem N80 z tej lepkości, używałem proszku do prania tapicerki karcher rm 760 rozpuszczonego w ciepłej wodzie. 30 minut zabawy i aparat jak nowy, bez lepiącej się gumy.
Pozdrawiam

brzezior
02-11-2015, 14:08
Kiedyś miałem taki problem z moim dawnym towarzyszem podróży F50. Za pomocą izopropanolu i szmatek zmyłem całe pokrycie gumowe - teraz jest gładki, ale nie lepi się.

xMAREKx
02-11-2015, 23:08
Wielkie dzięki Panowie za odpowiedzi, już myślałem że tylko na dawce części będzie się nadawał mój Nikon.
Pytanie pomocnicze: ścieraliście do gołego plastiku czy tylko wierzchnią warstwę gumy?

deep
02-11-2015, 23:16
schodzi tylko to lepkie. Zostaje taka twarda guma-plastik. Na F80 jest podobna do tej z D70, twarda, nie taka jak w D300, D700 itp

madebyzosiek
03-11-2015, 00:29
Po mojej metodzie gumy są poprostu jak nowe, nic nie schodzi, czyści się to co lepkie. Polecam na prawdę :-)

Hird
03-11-2015, 13:58
W moim F75 też mam ten problem z lepiącą się gumą. Ta metoda z proszkiem do prania tapicerek przyniesie też pozytywne efekty w mojej puszce ?

Obelix
03-11-2015, 19:22
Tą klejącą warstwę można usunąć nawet paznokciem. Oprócz analogowych sprzętów na tą przypadłość cierpiały D70 i D80, oraz w mniejszym stopniu D40/D60.

madebyzosiek
03-11-2015, 21:09
W moim F75 też mam ten problem z lepiącą się gumą. Ta metoda z proszkiem do prania tapicerek przyniesie też pozytywne efekty w mojej puszce ?
Metodę z proszkiem do prania polecam do czyszczenia dosłownie wszystkiego [emoji1] Tylko ostrożnie, uważać i nie zalać niczego.