Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jaką lepszą baterię do d3200

jakdzialajamniczek
01-11-2015, 21:36
witam, mój akumulatoir do Nikona d3200 to en-el 14b 7.4v 1030mAh 7.7Wh; jakie wartości musi mieć bateria żeby robiła więcej zdjęć niż ta? bo z tą to jakaś masakra a jak dochodzi flesz to już "płakać się chce"

GonzoG
01-11-2015, 22:25
Większej nie znajdziesz, nawet jeśli ma podane że jest 2x większą, to tylko i wyłącznie napis na baterii, a nie jej pojemność.

Chcesz mieć więcej, to kup drugą baterie.

zgera
02-11-2015, 08:42
Możesz kupić oryginalną EN-EL 14a, ma pojemność 1230 mAh i 8,9Wh

amirez
02-11-2015, 10:38
Oryginalne akumulatory mają maksymalną pojemność. Nie daj się nabrać na reklamowe hasła zamienników o jakieś kosmicznej pojemności. Jeżeli brakuje prądu proponuję zakup gripa. Ceny zaczynają się od ok. 130 zł za zamiennik. Grip ma 2 komory na baterie. Czyli podwajasz "masakra a jak dochodzi flesz to już "płakać się chce" ;)

Tibi7
06-11-2015, 03:59
Tak jak piszą moi poprzednicy, napisy na aku z zamienników są tylko na pokaz i raczej nie posiadają pojemności większej jak te oryginalne.....Co wcale nie oznacza że będą miały mniejsza ? liczyłby na taką samą.

Od wielu lat stosuję zamienniki aku w lustrzankach i mogę przyznać że zakup dobrego zamiennika nie jest wcale straszna (jak to się czyta na forach).

Ze względu na opłacalność kupowałem po dwa dodatkowe na każde/różne body (org. +2 zamienniki)

Owszem jeden z tych kilku które zakupiłem, po 2 latach intensywnego cykania (weseliska i inne imprezy), nie trzyma już swojej pojemności....i ma już nowego "zastępcę"??
No ale kosztował 1/3 tego co oryginał....
Reszta nadal hula ??

Odnośnie używania flesza z Body, to tak, każde body żre aku na potęgę... "nie ma przebacz"

Jeśli tyle fotasz z błyskiem, to może czas pomyśleć o lampie zewnętrznej? ?

Ps. Ja używam zamienników firmy Fotoenergia.
Ani razu nie trafił mi się lipny... Ten jeden co się zestarzał w pracy spełnił poukładane w nim zaufanie aż nadto i jest na zasłużonej emeryturce ?