Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Który kadr jest lepszy?
Jak w temacie.
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/dsc01418_1-1.jpg
źródło (https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/10/dsc01418_1.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/dsc01419-1.jpg
źródło (https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/10/dsc01419.jpg)
madebyzosiek
31-10-2015, 23:34
Głos na 2:-)
Pierwszy - przecież tematem zdjęcia są człowiek i góry, nie chmury (przepalone), które zajmują połowę dwójki.
Wybieram nr1, na 2 jest za dużo chmur i uciąłeś zaraz przy podeszwie, jakoś mi się to gryzie.
maniak666
01-11-2015, 00:20
1.
Na dwójce spaprane niebo niestety psuje calosc. Zresztą na jedynce również do dopracowania.
walsodar
01-11-2015, 01:37
Dla mnie 2, na 1 za bardzo wzrok się skupia na człowieku, który jest jednym z elementów, a nie głównym. Jakby tylko przygasić te chmury.
Xavier80
01-11-2015, 01:51
jak dla mnie zdecydowanie 2. Odrobinkę mniej góry i odrobinkę więcej dołu. Na pierwszym człowiek za bardzo dominuje, góry sprawiają wrażenie pagórków.
Za jedynką przemawia : człowiek, perspektywa w dół z i tak widoczną przestrzenią górską w kadrze i brak jak na jedynce przepału nieba zajmującego połowę kadru.
Dnadruid
01-11-2015, 22:47
Dla mnie dwójka
double-decker.pl
02-11-2015, 11:29
Naturalnie że KADR 1 (Pierwszy).
Chyba potocznie dużo osób rozumie słowo "kadr" lub nie rozumie go nic. Ktoś kto rozwodzi się nad kolorami, światłem itp. albo celowo ignoruje pytanie albo coś błędnie odczytuje.
Chodziło mi właśnie w zasadzie o sam kadr (kompozycję).
maniak666
02-11-2015, 12:33
Naturalnie że KADR 1 (Pierwszy).
Chyba potocznie dużo osób rozumie słowo "kadr" lub nie rozumie go nic. Ktoś kto rozwodzi się nad kolorami, światłem itp. albo celowo ignoruje pytanie albo coś błędnie odczytuje.
Dziękujemy Ci niezmiernie ,że zechciałes wszystkim nam wytłumaczyć o co chodzi.
I tak w ogóle to Witamy na forum.
Chyba od tego należałoby zacząć...
double-decker.pl
02-11-2015, 12:50
Dziękujemy Ci niezmiernie ,że zechciałes wszystkim nam wytłumaczyć o co chodzi.
I tak w ogóle to Witamy na forum.
Chyba od tego należałoby zacząć...
Powitanie było, zerknij na temat tam gdzie ono się powinno pojawić. ?
Ale skoro domagasz się więcej to dzień dobry maniaku ?
Przywyklem że na forach pilnuje się rozmów na temat a nie zbaczanie na tematy inne. Więc pisz na temat proszę bo śmietnik się robi jak wyskakujesz z prywatą.
Podtrzymuje zdanie że 1 zdjęcie ma lepszy kadr.
Adam Okuń
02-11-2015, 13:05
Podtrzymuje zdanie że 1 zdjęcie ma lepszy kadr.
Nie zgadzam się. Według mnie lepszy kadr ma dwójka. Zdjęcie niesie ze sobą przesłanie. Jakby autorowi chodziło o człowieka na tle gór to by człowiek się patrzył w aparat. Tu autor ewidentnie chce pokazać coś więcej, coś bardziej filozoficznego. Niebo na dwójce jest podzielone z górami praktycznie na pół tworząc całość. Na ich tle autor pokazuje małość człowieka, który chciałby zdobyć i jedno i drugie.
BTW...a przepalone niebo można poprawić i tyle.
double-decker.pl
02-11-2015, 13:24
Nie zgadzam się. Według mnie lepszy kadr ma dwójka. Zdjęcie niesie ze sobą przesłanie. Jakby autorowi chodziło o człowieka na tle gór to by człowiek się patrzył w aparat. Tu autor ewidentnie chce pokazać coś więcej, coś bardziej filozoficznego. Niebo na dwójce jest podzielone z górami praktycznie na pół tworząc całość. Na ich tle autor pokazuje małość człowieka, który chciałby zdobyć i jedno i drugie.
BTW...a przepalone niebo można poprawić i tyle.
Oba są niedoskonale. W pierwazym faktycznie brakuje nieba, ale gdybym miał pokazac pasję człowieka do gór to zdecydowanie pokazalbym zdjęcie 1.
Zazwyczaj tak są robione zdjęcia reklamowe w branży sportów outdoor.
A na 2 zdjęciu autor prawie ucina nogi. Jakby to był element przypadkowy na zdjęciu. A także dominującą cześć nieba na zdjęciu gubi resztę. Pozostała część negatywnych wniosków na temat 2 zdjęcia dotyczy już zakresu poza tematem.
Przypominam że każdy może mieć własne zdanie ?
Miłego dnia.
maniak666
02-11-2015, 13:35
Powitanie było, zerknij na temat tam gdzie ono się powinno pojawić. ?
Ale skoro domagasz się więcej to dzień dobry maniaku ?
Zwracam honor. Zasugerowałem się nr. cytowanego posta-widniała tam wtedy cyfra 1.
A co do reszty.
Dla mnie ma znaczenie wszystko. I jak sądzę nie tylko dla mnie. Stąd uwagi odnosnie przepaleń itd.
Możesz oczywiscie się z tym nie zgadzać. Jakos będę z tym żył:mrgreen:
Adam Okuń
02-11-2015, 13:39
Przypominam że każdy może mieć własne zdanie ?
Miłego dnia.
Oczywiście. Właśnie dlatego ja mam inne :)
Dominująca postać na kadrze pierwszym spłaszcza góry do roli wzgórz. Na drugim chmury wcale nie dominują. To tylko efekt przepału, który łatwo można poprawić. Jakbym obrabiał to zdjęcie to ściąłbym jedynie niebo tak by zniknęły szare obłoczki w prawym górnym rogu. Co do butów - faktycznie błąd kadru nr. 2 chociaż do ucięcia nóg nadal daleko. Może faktycznie w branży handlowej kadr pierwszy bardziej się będzie podobać ale oba trafiły do działu krajobraz, a nie do outdoor/reklama gdzie jedynka by pasowała. Co nadal nie oznacza, że jest lepsza :)
pozdrawiam
Double-Decker nie obraź się ale tworzymy tu specyficzną koleżeńską społeczność w i w dobrym tonie wskazane mieć tu też przyjaciół a nie tworzyć sztywną zasadę skupiania się tylko na zdjęciach i rywalizacji.
Mam nadzieję że to rozumiesz i nie odbierzesz tego źle ;-)
Jedynka, ja bym pokazał może 5% więcej z prawej strony kosztem lewej oraz wyciągnął butelkę wody ze spodni :) Podoba mi się, że kadr kieruje wzrok tam gdzie patrzy się model, czego w nr 2 brakuje i rozprasza nieco. Drugi kadr ma za dużo nieciekawego nieba (miejscami przepalonego) i dolna granica kadru zbyt blisko buta.
maniak666
02-11-2015, 14:04
Double-Decker nie obraź się ale tworzymy tu specyficzną koleżeńską społeczność w i w dobrym tonie wskazane mieć tu też przyjaciół a nie tworzyć sztywną zasadę skupiania się tylko na zdjęciach i rywalizacji.
No co Ty? Przecież jawnie wprost o słynnym TWA piszesz w tej chwili:-D
Dokładnie, ale przyjaciół chyba warto mieć co nie ? A tu jak w polityce, opozycja zawsze musi być ;-)
Pumexior
02-11-2015, 23:31
Jestem za dwójką, czuć przestrzeń gór, bo na jedynce jest ciasno MZ :)
Chłopaki, bez spiny. Nie ma się co kłócić. A teraz zdradzę wam sekret: pierwsze zdjęcie zrobiłem ja, drugie brat. Brat chciał pojedynku. :D Rzeczywiście na jedynce przydałoby się trochę więcej przestrzeni. Następnym razem wpuszczę więcej powietrza w kadr. :)
double-decker.pl
04-12-2015, 20:15
Zawsze się słucham gospodarzy lub stałych bywalców, ale wprost powiem że nie mam pojęcia o co chodzi czytając "tworzyć sztywną zasadę" Przecież to mnie pouczano bym się przywitał co wcześniej uczyniłem :) . A tak już poważnie to oczywiście zorientowałem się że panuje tu odrobina luzu nie jak na innych forach tematycznych. Czasem zaskakują mnie posty o wszystkim i o niczym które mało traktują o fotografii ale jak to mówią wchodzisz między wrony... ;) Obiecuje się dostosować, a resztę przepraszam za moje nieporadne kroki nowicjusza.
Rywalizacja u mnie jest na poziomie ZERO :) Wole słuchać i wyciągać własne wnioski niż przekonywać do mojej racji, co nie oznacza że chcąc zgłębić czyjąś perspektywę nie będę prowokował do rozwijania myśli.
PiotrekW
04-12-2015, 20:39
2-ka jest mniej przerysowana ze względu na ogniskową. Bardzie mi się podoba.