Zobacz pełną wersję : D610 kompatybilnosc
witam,
Jestem uzytkownikiem Nikona D80
posiadam do tego zestaw nikkorow:
AF-S 18-200 3,5-5,6G
AF-S 55-300 4,5-5,6G
fisheye 10,5 2,8G
Zastanawiam sie nad zakupem D610 i moje pytanie dotyczy kompatybilnoscitych szkieł z D610 oraz czy Nikkor 85 1.4D bedzie dobrym wyborem jako uzupelnienie
D610 to FX więc nie będą z nim dobrze współpracować szkła typowe dla DX czyli 18-200 i 55-300, a także fisheye 10,5 2,8G. Będziesz miał straszną winietę.
bardzo dziekuje za info
czy istnieje aparat, ktory bedzie dobrze wspołpracował z obiektywami jw, czy czeka mnie wymiana kompletu?
Tak, istnieje cała linia DX: d3xxx, D5xxx, D7xxx
Najnowszy i najwyżej w obecnej linii to D7200.
Jeśli chodzi o samą współpracę, to będą dobrze współpracować, ale będziesz mieć sporą część zdjęcia (brzegi) zaczernioną.
Po przełączeniu aparatu w tryb DX (środkowy fragment klatki) będzie dokładnie to samo co na D80, ale chyba nie po to kupuje się pełną klatkę, aby używać jest jako DX...
A twoje obiektywy będą w pełni użyteczne z każdym aparatem DX - czyli D3x00, D5x00 i D7x00 (jeśli mowa o nowych puszkach).
dziekuje za info
Jak Wy byscie postapili na moim miejscu, brnac w DX czy przejsc na FX ?; nie mam mozlwosci obcowania z wieloma aparatami i obiektywami wiec pytam doswiadczonych
Jak zadajesz takie pytania, to zdecydowanie DX.
FX jest dla tych co go potrzebują i mają pieniądze na szkła, które pozwolą wykorzystać zalety FX - a te są aż 2:
- mniejsza GO (tam gdzie jest zaletą, bo może też być i wadą)
- niższe szumy przy takich samych czułościach.
aparat sluzy mi glownie do dokumentowania wyjazdow i zwierzat (hoduje gady oraz konia i psa); lubie fotografie dlatego interesuje sie sprzetem moze z troche wyzszej polki niz powinienem; D80 juz nabralem niejakiej wprawy ale np z uwagi na maly wyswietlacz troche poprzeswitlalem zdjecia w ugandyjskiej dzungli probujac portretowac goryle (wg mnie to byly jedne z trudniejszych warunkow - b silne slonce, platanina drzew, galezi i czarne goryle ale to tak na marginesie); tak wiec szukam aparatu, ktory i szkielka ktore by mi "pomogly" czasem bardziej
Do podchodzenia zwierząt lepszy byłby chyba DX ze względu na zasięg szkieł. DX będzie też mniejszy co może mieć znaczenie w podróży.