PDA

Zobacz pełną wersję : Nikond D3200 i lampa błyskowa

Jaworsky
31-10-2015, 12:28
Witam potrzebuje opini na temat kupna lampy do mojego body używam dwóch obiektywów 35mm 1.8 dx i standardowy 18-105mm nikorra

Moje pytanie brzmi jaką Lampe kupić do body (max 500zł) żeby lampa obsługiwała auto focusa z aparatu jak i była manualna,
na allegro widziałem firmę YONGNUO tylko który model ? będzie spełniał i manuale i autofocus

GonzoG
31-10-2015, 18:57
Wszystkie lampy z TTL mają wsparcie dla AF, ale z tego co pamiętam, to w YN działa tylko i wyłącznie dla centralnego punktu AF, z resztą oświetlenie nie pokrywa wiele więcej.
Poza tym ceny YN są większe niż 500zł. Wszystkie niższe to nie są od sprzedawców, a pośredników w zamówieniu z Chin.
W cenie ~500zł masz jeszcze Nissina Di600, którego wspomaganie AF działa również tylko na centralnym punkcie AF oraz nie ma manualnego sterowania zoomem palnika, moc można ustawiać ręcznie.

nikoniarz
31-10-2015, 20:46
Wszystkie lampy z TTL mają wsparcie dla AF, ale z tego co pamiętam, to w YN działa tylko i wyłącznie dla centralnego punktu AF, z resztą oświetlenie nie pokrywa wiele więcej.
No to niestety źle pamiętasz bo wspomaganie pokrywa do kilkunastu punktów AF.

m4z1
01-11-2015, 23:20
A używane sb-600 nie wchodzi w grę w tym budżecie?

AdamoN
02-11-2015, 08:22
SB 600 to dobre lampy ale leciwe... Można ją kupić już za 400-450zł.

Osobiście wolałbym dozbierać 200PLN i kupić używkę SB700. Na alle... są już po 680zł. Będzie nowsza, przyjaźniejsza w użytku i kolega nie będzie narzekał na jakiekolwiek ograniczenia :)

Jaworsky
02-11-2015, 10:38
A powiedzcie mi z tym TTL jeśli na aukcji pisze że lampa manualna jest tylko to czy aparat ustawi ją jak bym robił na trybie auto, czyli ogniskową czy jak to szukać, bo w lampach jestem troszkę zielony
Powiedzmy że mam czas do polowy grudnia z budżetem wiec te 200 zł na pewno dozbieram

ksh
02-11-2015, 10:49
TTL to automatyka błysku, czyli aparat komunikuje się z lampą, jeśli lampa jest manualna to ustawiasz moc błysku ręcznie i aparat tylko ją wyzwala, obsługa manualnej lampy nie jest to trudna, nie martw się całą resztą jeśli tego lampa nie ma, a co do wspomagania AF przez lampę to musi ona posiadać też TTL.

Ja miałem manualne lampy za grosze i dawały radę, potem kupiłem yongnuo manualną i w niczym lepsza nie była od tych za 50zł, fakt miała wyświetlacz i duzo guzików :)
Skończyło się na zakupie lamp triopo z pełna automatyką TTL, a dodatkowo mają auto fp (hss) i tryby master/slave co przydaje się czasami, lampy chińskie ale z bardzo dobrej serii TR-982IIN, kupiliśmy ze znajomymi prosto od chińczyka, wyszło z cłem i vatem 290zł/szt, wszystkie działają do tej pory.

nikoniarz
02-11-2015, 14:06
SB 600 to dobre lampy ale leciwe... Można ją kupić już za 400-450zł.

Osobiście wolałbym dozbierać 200PLN i kupić używkę SB700. Na alle... są już po 680zł. Będzie nowsza, przyjaźniejsza w użytku i kolega nie będzie narzekał na jakiekolwiek ograniczenia :)

Jesli juz mamy nie narzekac na jakies ograniczenia to prędzej w przypadku SB-910 aniżeli SB-700...

AdamoN
04-11-2015, 20:26
Jesli juz mamy nie narzekac na jakies ograniczenia to prędzej w przypadku SB-910 aniżeli SB-700...

SB 910 jest duuużo droższa i i daje tylko większą moc i zoom palnika

nikoniarz
04-11-2015, 20:55

I jeszcze parę innych funkcji... Oczywiście za wyższą cenę. Ale nie o to chodzi- ja odniosłem się tylko do tego, że można narzekać na ograniczenia SB-700 i dlatego jest właśnie SB-910...

GonzoG
04-11-2015, 21:00
No tak... bo pełen CLS Master, automatyka własna, możliwość wyboru między TTL a TTL-BL, lepsze wspomagania AF, tryb stroboskopowy, zasilanie z zewnętrznego zasilacza to już totalnie pomijalne sprawy....

nikoniarz
04-11-2015, 21:08
możliwość wyboru między TTL a TTL-BL

To akurat jest w SB-700

GonzoG
04-11-2015, 21:18
To akurat jest w SB-700
Tak ? To ustaw TTL przy pomiarze CW.

nikoniarz
04-11-2015, 21:44
Tak ? To ustaw TTL przy pomiarze CW.

To pisz precyzyjnie, że nie umożliwia wyboru między błyskiem zrównoważonym a standardowym przy zmianie trybu pomiaru. Bo piszesz niejednoznacznie a później kozaczysz. Już niejednokrotnie dałeś tutaj wielką plamę zgrywając znawcę. Także wystarczyło napisać, że wybór między TTL a TTL-BL jest w zależności od ustawionego pomiaru światła.

GonzoG
05-11-2015, 00:04
To pisz precyzyjnie, że nie umożliwia wyboru między błyskiem zrównoważonym a standardowym przy zmianie trybu pomiaru. Bo piszesz niejednoznacznie a później kozaczysz. Już niejednokrotnie dałeś tutaj wielką plamę zgrywając znawcę. Także wystarczyło napisać, że wybór między TTL a TTL-BL jest w zależności od ustawionego pomiaru światła.
To Ty raczej czytaj uważnie. Bo ja nie piszę o zmianie trybu pomiaru światła w aparacie, a wyborze trybu TTL w lampie.... a plamy, to możesz dawać sam.

nikoniarz
05-11-2015, 00:14
Napisałeś ze nie można zmienić w lampie, masz racje. Ale można zmienić w body pomiar swiatla i wtedy zmieni sie w lampie tryb TTL. Jak zwykle bzdury piszesz o lampach. Najpierw SB-910 miała miec w HSS 2EV wiecej mocy od 568EX- ma raptem 0,5 EV. Później piszesz ze nie ma mechanicznych przycisków do lamo w body nikona... Nie mam wątpliwości ze twoja wiedza opiera sie na tym co gdzies tam wyczytasz, cos sobie wymyślisz... Bo jakbyś mial okazje sprawdzić namacalnie to byś nie pisal,takich głupot...

Jaworsky
05-11-2015, 09:49
PO części rozumiem, ale zrozumcie ze nie napisałem lampę za 1000zł

RAF7705
05-11-2015, 11:38
No właśnie. "Po części".
Wy tu prace dyplomowe piszecie o lampach a pytający, to mi się wydaje, że nie bardzo wie co ta automatyka w lampie ma robić.
W pierwszym poście nie wspomniał nic o pomiarze światła a jedynie o AF lampy
Myślę, że myli mu się lampa z obiektywem.
Przecież tam nie ma żadnych autofocusow!
Co najwyżej lampa może zmienić wielkość odbłysku, do ogniskowej.
Ogólnie kolega musi się dokształcić, jak działają lampy, wtedy może będzie wiedział, co potrzebuje, bo narazie to jest pomieszanie z poplątaniem.

JakubR
09-11-2015, 22:37
Witam potrzebuje opini na temat kupna lampy do mojego body używam dwóch obiektywów 35mm 1.8 dx i standardowy 18-105mm nikorra

Moje pytanie brzmi jaką Lampe kupić do body (max 500zł) żeby lampa obsługiwała auto focusa z aparatu jak i była manualna,
na allegro widziałem firmę YONGNUO tylko który model ? będzie spełniał i manuale i autofocus

YN 565 (tańsza, bez HSS) bedzie działała w TTLu oraz 585 (droższa z HSS) hss możesz używać czasów krótszych niż 1/250sek, 1/320 sek na początek powinna wystarczyć ale....
jak nie masz kasy weź najtańszą (z powyższych) ale jak w perspektywie możesz dozbierać do choćby sb 900 zaczekaj i kup sabinę. będzie Pan zadowolony :)