PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taki filtr?

Bamba04
31-10-2015, 00:17
Witam,

Od dłuższego czasu staram się metodą prób i błędów osiągnąć zbliżony efekt do tego: http://bartpogoda.com/tagged/landscape#/post/114402431090

Niestety po wielu próbach zgłaszam się do Was.

Czy ktoś z Was wie jak uzyskać taki filtr?
Głównie chodzi mi o kolorystykę (ogółem, bo wiadomo, że każde zdjęcie to inna robota) i o mniejszą przejrzystość tych zdjęć.

Z góry dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam!

smogg9
31-10-2015, 12:59
Szukaj presetów VSCO.

KELT
02-11-2015, 09:21
Mi sie wydaje ze w gruncie rzeczy to robota suwaka od jaskrawości (zmniejszona) i czasem nałożenie na zdjęcie filtra stopniowego w kolorze niebieskim lub morskim

2pompony
02-11-2015, 15:22
Mam przed sobą dwie odpowiedzi dwóch userów o (dzisiaj) prawie identycznym dorobku na forum. Jeden z Krakowa, drugi z Polski - i muszę przyznać, że według mnie Kraków zdecydowanie i rewelacyjnie górą! :)

Dla wyjaśnienia czemu Kraków górą mogę powiedzieć, że zawsze mnie zdumiewało usilne dążenie narodu do stosowania jakichś pluginów w miejsce najprostszych, wbudowanych w program czynności. Zrozumiałbym jeszcze, gdyby danej możliwości w samym programie nie było, albo była jakoś szczególnie schowana, jej użycie utrudnione, lub jakoś straszliwie niewygodne w działaniu... Ale w przypadku tak prostych spraw jak gradient? Zupełnie, jakby naciśnięcie dwóch guzików w samym programie przerastało możliwości intelektualne i było ponad siły fizyczne jakiegoś usera, a kliknięcie podobnych guzików w pluginie było proste, zrozumiałe i oczywiste...

Jak boga kocham, nie wiem skąd to się w ludziach bierze. I jeszcze na dodatek plugin trzeba skądś ściągnąć, poprawnie zainstalować, jak sklep nazywał się torrents to jeszcze ten plugin jakoś przystosować i modlić, żeby się czymś nei zarazić - słowem same przeciwności, a jednak ludzie lgną do pluginów jak zaczarowani (chciałem napisać złośliwie 'jak zamroczeni', ale niech już będzie 'jak zaczarowani' :) ).

A wracając do pytania; co do rzeczonego gradientu na zdjęćiu, to wygląda bardzo podobnie jak niegdyś połówkowy filtr systemu Cokina, jakiego używałem, i mam zdanie identyczne jak kolega z Krakowa powyżej - że aby to osiągnąć elektronicznie wystarczy dać zwykły gradient przyciemniający plus dołożyć do tego gradientu jakiś burawo-granaciasty kolor. Można też próbować czegoś 'ambitniejszego' i postawić dwa gradienty: jeden przyciemniający, a drugi z samym kolorem. Niektórym moze być wtedy łatwiej manipulować proporcjami - czego więcej/mniej: koloru czy przyciemnienia.

Cudzysłów przy słowie 'ambitnie' wziął się stąd, że tak naprawdę manipulacje gradientem to są jakieś naprawdę nietrudne podstawy, ale jeśli ktoś nawet takie uważa za zbyt trudne i proponuje używać do tego jakichś wyspecjalizowanych pluginów, to pozwoliłem sobie z tą 'ambicją' tak lekko zażartować...

zoom2
02-11-2015, 15:38
Jeden z Krakowa, drugi z Polski ...

Tia, ja ci dam ptasie mleczko. Ciekawe gdzie ono jest robione? Hę

KELT
02-11-2015, 15:44
To dopiero ambitny komentarz :-)

2pompony
02-11-2015, 16:32
Zoom, rozchmurz się inie bierz wszystkiego tak serioznie - to czasem pomaga!!! :)

zoom2
02-11-2015, 16:39
Pewnie,
a nawet nie zająknie się , gdzie robią najlepsze ptasie mleczko.

Borat1979
02-11-2015, 18:42
Też mi filtr... rozjaśnienie i chamski gradient aż po oczach bije :shock:
Pozostaje jedynie pytanie: po co masakrować tak zdjęcia?

hostman22
02-11-2015, 19:27
daj sobie spokój z taką kolorystyką..., rozjaśnione średnie tony plus gradient bi-color z niebieskim u góry i żółtym na dole... (Oo)?

notdot
02-11-2015, 20:38
Pewnie,
a nawet nie zająknie się , gdzie robią najlepsze ptasie mleczko.
offtop i ciekawostka
"W 2003 r. oznaczenie słowne Ptasie Mleczko zostało zarejestrowane przez przedsiębiorstwo Wedel jako wspólnotowy znak towarowy.
Od 2006 r. Wedel dokonywał zgłoszenia do Urzędu Patentowego RP słownego znaku towarowego „Ptasie Mleczko”. Po 8 latach, 30 czerwca 2014 r. znak ten ostatecznie został zarejestrowany"
Więc, wszystko inne to nielegalne podróbki, ewentualnie inne nazwy ze słowem Mleczko"

A co do tematu, czasami człowiek woli dwa kliknięcia niż trzy dlatego szuka się pluginów, presetów, filtrów, zamiast pomyśleć i w sumie to rozłożyć obróbkę zdjęcia na czynniki pierwsze

Borat1979
03-11-2015, 01:38
A co do tematu, czasami człowiek woli dwa kliknięcia niż trzy dlatego szuka się pluginów, presetów, filtrów, zamiast pomyśleć i w sumie to rozłożyć obróbkę zdjęcia na czynniki pierwsze
Ale przecież to dosłownie kilka kliknięć. Wiecej czasu zajmie pobranie i instalacja plugina niż ta cała "obróbka".

notdot
03-11-2015, 20:14
Ale przecież to dosłownie kilka kliknięć. Wiecej czasu zajmie pobranie i instalacja plugina niż ta cała "obróbka".w sumie tak, ale powiedz to ludziom, którzy wolą mieć "gotowca", mimo, że muszą przekopać pół internetu :D

Borat1979
03-11-2015, 20:20
w sumie tak, ale powiedz to ludziom, którzy wolą mieć "gotowca", mimo, że muszą przekopać pół internetu :D

Jak ktoś jest głupi i nie potrafi się nauczyć czynności prostszej niż zawiązanie buta to niech sobie kopie w tym necie i pół roku. Jego sprawa.

adrian
03-11-2015, 20:25
Jak ktoś jest głupi i nie potrafi się nauczyć czynności prostszej niż zawiązanie buta to niech sobie kopie w tym necie i pół roku. Jego sprawa.

Ale to nie jest kwestia inteligencji tylko znajomości programu.

2pompony
03-11-2015, 22:00
Racja, to nie jest kwestia inteligencji, a raczej nie bezpośrednio. To jest kwestia możliwości intelektualnych.

Dla jednego świadomość, że musi się czegoś nauczyć (np. jak zrobić coś prostego w programie) jest tak obciążająca i tak bardzo przekracza jego możliwości intelektualne, że woli zrobić dziesięciokrotnie więcej, byle tylko ze świadomością, że właśnie oszczędza czas, bo ma gotowca. I to nawet pomimo tego, że tego gotowca trudniej obsłużyć, niż tą pierdołę, którą dany gotowiec zastępuje.

Jak ktoś inny nie ma tego typu obciążeń, to bada to, co ma pod ręką (czyli bada możliwości programu), a dopiero jak tych możliwości nie ma lub są wyjątkowo trudne w realizacji, sięga po coś innego.

Jest na temat tego zjawiska bogata literatura - co nei przeszkadza mi za każdym razem dziwić się, jak ludzie zamiast podawać najprostsze rady odsyłają kogoś do pluginów.