PDA

Zobacz pełną wersję : nazwa pliku na fotografii

Pawel Pawlak
16-05-2007, 16:34
czy ktoś wie, jak można hurtowo nanieść nazwy plików i podpis na fotografię ? szukałem trochę po archiwum, ale nic takiego nie znalazłem. jest wprawdzie sporo wątków o znaku wodnym, ale odwołują się one do innych wątków które to nie istnieją a o nanoszeniu nazwy pliku nic nie ma :(

phantomek
16-05-2007, 19:58
Trzeba bylo tak duzo przez ostatni weekend zdjec nie robic... :D

Czornyj
16-05-2007, 20:24
Pawle, jeżeli nie znajdziesz takiego plug-ina lub aplikacji, to da się to ostatecznie w dość skomplikowany sposób zrobić w PS.

Korzystając z polecenia Automate>Contact Sheet zadajesz wykonanie stykówek, zawierających tylko jedno zdjęcie (1 Columns, 1 Rows), z włączoną funkcją "use filename as caption". Po utworzeniu serii stykówek z nazwą nad pojedynczym zdjęciem, trzeba ukręcić akcję, która będzie wycinała nazwę, umieszczała ją w danym miejscu na zdjęciu, a następnie docinała kadr po kolorze lewego piksela (Trim>top left pixel color), dzięki czemu pozbędziesz się białej ramki, oraz wpisywała twój podpis. Po ukręceniu takowej akcji pozostaje już tylko za pomocą polecenia Automate>Batch zastosować ją dla pozostałych stykówek :D

Esjot
16-05-2007, 20:54
Witam.
Czy chodzi o coś takiego?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/05/PerfectkoncertGorzwlistopad200605-3.jpg
źródło (http://i30.photobucket.com/albums/c303/Lobos_os/Perfect-koncertGorzwlistopad200605.jpg)
Jeśli tak to program FastStone Image Viewer.
Pozdrawiam

Pawel Pawlak
16-05-2007, 22:54
Mateusz; odezwał się ten co oszczędzał migawkę ;)

Czornyj; dzięki za bardzo dokładny opis Zaraz zabieram się za testowanie :)

Esjot; Żyję w nieświadomości używając FastStone Image Viewer do szybkiego podglądu plików jedynie ;) Jak to się robi ?

Pawel Pawlak
17-05-2007, 00:30
Ok. FS już rozczajony ;) Wielkie dzięki... teraz tylko PS jako alternatywa ;)

Esjot
17-05-2007, 08:32
Cieszę się że mogłem pomóc.
Moim zdaniem FS to bardzo fajny,szybki i wielofunkcyjny program.
I ma ogromne możliwości.
Pozdrawiam

Drizzler
28-05-2007, 22:31
Esjot, możesz przybliżyć jak się robi takie napisy w FS? Dzięki