Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm 1.4 manualny
pozyczylem od kolezanki obiektyw jej ojca ,,nikkor - S.C auto 1:1.4" manualny oczywiście. Słyszałem wiele opinii, ze4 wazny jest dobry obiektyw ale nie wierzyłem w nie do konca... Teraz wierzę w 100% ludzie przy f=2 jest super przy 2.8 to bosko. Piękny bokeh, super kolorki (obiektyw ma ok 25-30 lat!), nie zauważyłem ŻADNEJ abbreacji chromatycznej. Zdaje sonbie sprawę, ze nie jest to wysoka półka ale i tak bije na głowę 18-70DX, zenitara 16mm, 70-300ED (tylko z nimi mogę porównywać)
wadą jest manualna ostrosc... przy f=1.4 ciezko ja dobrze ustawić niestety... głębie ostrrosci to ok 1-2cm... to chyba najwieksza wada takiego obiektywu. jak robię portret na f2.0 i ustawie ostorsc wystarczy, ze sie minimalnie poruszę i juz jest nieostro.... to taki dodatek dla ludzi ktorzy beda w przyszłości mysleli o takim szkiełku!
Reasumująć - SUPER szklo, swietne ale do d70s bym nie kupił sobie ze względu na problemu przy manualnym osyttrzeniu....
PS: ile takie cos może być wartte?
Ojojoj, a nie którzy małą głębię uważają za zaletę :)
Zdaje sobie sprawę, ze nie jest to wysoka półka ale i tak bije na głowę 18-70DX
Bluźnisz...
Maciej-D
16-05-2007, 19:15
a jak sobie radzisz z brakiem pomiaru światła? Jest to mocno uciążliwe....i właściwie w czym to się objawia? Pozdrawiam.
a to jest dobry sprzęt jak na nikkory;> myślałem, ze dla ,,zaawansowanych amatrów":]
obiektyqw działa w trybie manualnym czyli WSZYSTKO trzeba samemu - czas, przesłonę i ostrosc... wlasnie największy kłopot to ta ostrosc przy małych przersłonach...
ostrość nie jest aż takim problemem- masz potwierdzenie (problematyczne moze być co najwyżej jej utrzymanie na tym samym punkcie). Bardziej upierdliwe jest to, że wszystko dziala w tylko w M- ale i do tego można się przyzwyczaić i wprowadzać odpowiednie korekty 'na oko'
Maciej-D
16-05-2007, 22:17
Tryb "M" to nie problem. Od jakiegoś czasu robie zdjęcia praktycznie wyłącznie tym trybem (poza fotkami z lampą...."P"). Bardziej mnie interesuje jak brak pomiaru światła wpływa na ergonomię używania... czy coś trzeba dodatkowo ustawiać etc. ?
wiem, ze mam potwierdzenie, gdyby nie one to zrobienie zdjecia było by nbiemozliwe;d tak jak naisałem głębia ostrosci to 2 góra 3cm... ustawianie ostrosci trwa ok 5 sekuund wiec jesli ktos potrzebuje miec ostro i szybko to tylko AF
Tryb "M" to nie problem. Od jakiegoś czasu robie zdjęcia praktycznie wyłącznie tym trybem (poza fotkami z lampą...."P"). Bardziej mnie interesuje jak brak pomiaru światła wpływa na ergonomię używania... czy coś trzeba dodatkowo ustawiać etc. ?
Brak pomiaru jest kłopotliwy ale da się z tym żyć
Ustawiasz na czuja czas w aparacie przysłonę na obiektywie i pstryk...
Jak coś nie wyszło to kolejne zdjęcie z poprawionymi ustawieniami, i tak do momentu uzyskania popranie naświetlonej fotki
Zwykle potrzebuję na to 2 lub 3 zdjęć
Chyba że pstryka się w podobnym oświetleniu to już po pierwszym ustawieniu problem znika