Zobacz pełną wersję : iMac 5K - do fotografii - jak się sprawdza?
pioterkow
27-10-2015, 20:12
Czy ktoś z koleżanek/kolegów używa iMaca (5K) maksymalna wersja - 32 GB RAM/ dysk 1TB SSD do fotografii i jak się to sprawdza?
Oczywiście wiadomo że lepszy MacPro ze skalibrowanym monitorem EIZO CG 277 ale jestem ciekaw opinii jeśłi ktoś*używa takiego iMaca w praktyce.
Koleżanka zastanawia się nad zakupem a ja też jestem ciekawy jak to działa...
Będę wdzięczny za konstruktywne wypowiedzi.
Pozdrawiam. Piotrek.
Carlos_lo
27-10-2015, 20:17
siostrzenica kupila bo ladny byl... robi foty zawodowo... cos tam podlubie, ale monitor nie oddaje dobrze kolorow, tyle express, wnioski z forum to mini+eizo/nec - nie musi byc gorna polka, przejrzyj watek o monitorach
pioterkow
27-10-2015, 20:49
wnioski z forum to mini+eizo/nec - nie musi byc gorna polka, przejrzyj watek o monitorach
Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź :)
Wątku o monitorach nie przeglądam bo mam akurat EIZO CG 277 i mi wystarczy.
A jestem bardzo ciekawy jak ten iMac z 5K się sprawdza na codzień dla kogoś*kto fotografuje i pracuje na zdjęciach. Mówie o normalnych zdjęciach z Nikona, Canaona itp. a nie o plikach z PhaseONE albo Hassela. Mnie też się on podoba - jest "ładny" ;)
Carlos_lo
27-10-2015, 21:00
kolega Tomasz opisal to w tym http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/
A jaka to różnica czy to zdjęcia z Nikona, czy Hassla ?? Jedno i drugie to taki sam obrazek...
Co do samego użytkowania iMac'a - kolory nie są złe, ale do porządnych monitorów foto im brakuje, rozdzielczość wg. mnie za duża i potrafi męczyć wzrok. Cenę pomijam.
Mac mini = MacBook bez baterii, monitora, z gorszym chłodzeniem - w skrócie komputer do biura.
Mac mini = MacBook bez baterii, monitora, z gorszym chłodzeniem - w skrócie komputer do biura.
Ty tak serio czy tylko teoretyzujesz?
Carlos_lo
28-10-2015, 00:26
kup Pani iMaca i bedzie Pani zadowolona, w sumie to rozumiem rozezlenie na forum, jest kopalnia informacji, dra koty o kazdy pixel na kazdej plaszczyznie a pytania ciagle te same powracaja, chociaz przyznac trzeba, ze z czasem modyfikuja sie utarte schematy;) i cos sie zmienia. wracajac do tematu ja bym nie kupil, a siostrzenica do dzis placi raty wkurzona za imaca.
Ty tak serio czy tylko teoretyzujesz?
Nie... wysysam sobie z małego palca u nogi...
pioterkow
28-10-2015, 07:00
A jaka to różnica czy to zdjęcia z Nikona, czy Hassla ?? Jedno i drugie to taki sam obrazek...
Co do samego użytkowania iMac'a - kolory nie są złe, ale do porządnych monitorów foto im brakuje, rozdzielczość wg. mnie za duża i potrafi męczyć wzrok.
Chodziło mi o opinie użytkowników którzy pracują*normalnym sprzętem. Czy płynnie pracuje np.z plikami z D810? (kumpela ma taki).
Jak ktoś obrabia foty np. z Hassela H5D czy PhOne to nie zawraca sobie głowy iMakiem.
Z tą rozdzielczością to mnie zaskoczyłeś... Rozumiem że na max rozdzielczości męczy wzrok? Spojrze z ciekawości jak będę w jakimś warzywniaku z japkami. ;)
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dam kumpeli wątek do przeczytania i niech sama decyduję... :)
Pozdrawiam. Piotrek
Retina 5K ma blisko 15Mpix, co przy takim rozmiarze ekranu daje naprawdę malutkie piksele.
Sam system wyświetlany jest w mniejszej rrozdzielczości, ale już LR trzeba przestawiać, bo UI standardowo jest za mały.
Nie wspominając jakie to generuje obciążenie dla grafiki i CCPU... FHD to zaledwie 2Mpix, a retina 4K to 9.4Mpix.
No i najwieksza wadą iMaców - błyszcząca, szklana powierzchnia ekranu... Wszystko potrafi się w nim odbijać jak w lustrze.
O wydajność bym się nie martwił, bo ten sprzęt jest bardzo wydajny. Zastrzeżenia można mieć tylko do wyświetlacza, bo choć rozdzielczość jest bajeczna, to kolory jednak jakby z innej bajki.
Borat1979
28-10-2015, 22:15
Z tą wydajnością to bym nie przesadzał bo tam siedzą podzespoły, mobilne rodem z laptopa.
Nowa konfiguracja jest gorsza niż poprzednia generacja.
Na dokładkę w standardzie dysk twardy 5400 :lol:
Za SSD 256 GB dopłata 960 zł, tylko brać :)
Wydajesz 3 koła na kompa i nie ma nawet SSD w standardzie.
A to co siedzi w tym Macu jest warte w granicach 1500 zł
Z tą wydajnością to bym nie przesadzał bo tam siedzą podzespoły, mobilne rodem z laptopa.
Rozumiem, że piszesz o Mac mini.
Borat1979
28-10-2015, 22:59
Dokładnie.
Ale nie tylko mini bo iMac też w standardowych konfiguracjach ma tylko i5 i podzespoły w wersji mobilnej.
W sumie iMac to tak naprawdę laptop wrzucony do obudowy monitora.
Nie wiem co to jest dla Ciebie standardowa konfiguracja, ale standardowy iMac 27" ma procesor desktopowy.
Borat1979
28-10-2015, 23:17
Nie wiem co to jest dla Ciebie standardowa konfiguracja, ale standardowy iMac 27" ma procesor desktopowy.
Ale grafika już desktopowa nie jest.
Grafika jest mobilna co nie oznacza, że nie jest ona wydajna. Ja w pececie mam desktopową a znacznie mniej wydajną.
pioterkow
28-10-2015, 23:48
Panowie żeby nie mieszac rożnych konfiguracji to powtarzam:
kumpela chce kupić taki zestaw:
iMac 27 with Retina 5K display
4.0GHz quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 4.2GHz
32GB 1867MHz DDR3 SDRAM - four 8GB
1TB SSD
AMD Radeon R9 M390 with 2GB video memory
Żadne Maki mini i inne wynalazki jej nie interesują - stąd moje konkretne pytanie o dokładnie TEN zestaw....
Panowie żeby nie mieszac rożnych konfiguracji to powtarzam:
kumpela chce kupić taki zestaw:
iMac 27 with Retina 5K display
4.0GHz quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 4.2GHz
32GB 1867MHz DDR3 SDRAM - four 8GB
1TB SSD
AMD Radeon R9 M390 with 2GB video memory
Tak jak pisałem wcześniej, sprzęt bardzo wydajny, ale monitor ma przeciętny gamut i kiepskie podświetlenie. Choć ostrość obrazu potrafi zauroczyć.
Jedyna moja uwaga co do powyższej konfiguracji jest taka, że lepiej obciąć o połowę pamięć RAM lub dysku a dołożyć kartę graficzną z 4GB VRAM.
pioterkow
29-10-2015, 00:28
Choć ostrość obrazu potrafi zauroczyć..
Oj potrafi...i to bardzo :)
Usłyszałem że mój EIZO to jest jakiś taki szary, matowy, wyblakły i w ogóle do d... w porównaniu do tego iMacRetina 5K ;)
Mam nadzieję że będzie zadowolona z zakupu...
Dzięki za wszystkie porady, bo jedyny iMac z jakim miałem do czynienia to stary 24" z 2008r :)
standardowy iMac 27" ma procesor desktopowy.
Tak, w obudowie z nieadekwatnym chłodzeniem. Te komputery w różnych generacjach miały problem z odprowadzaniem ciepła co skutkowało powstawaniem żółtych plam na matrycy, głośną pracą wentylatora, etc. Podobno wybranie mocniejszej karty graficznej szczególnie źle na to wpływało ( nic dziwnego, kwestia oddawanej energii ). Przypominam, że Retina oznacza bardzo wysoką rozdzielczość ( co już zostało przez kogoś wspomniane ) i znacznie zwiększone obciążenie karty graficznej przy zastosowaniach 3D, etc.
@pioterkow
Żadne Maki mini i inne wynalazki jej nie interesują - stąd moje konkretne pytanie o dokładnie TEN zestaw....
No jak chce kupić i nic innego jej nie interesuje, to co mamy powiedzieć? ;)
Nie napisałbym, że to sprzęt bardzo wydajny, z resztą dla osoby kupującej ten komputer to nie wydajność ma znaczenie, a to, że kupuje Maca. Współczynnik price/performance ma moim zdaniem kiepski.
Jeżeli do pracy z obrazem, to żadne ekrany w sprzęcie Apple się nie nadają. Tak, wiem, jak ktoś musi na szybko wysłać zdjęcia do redakcji, najlepiej w jpegach na szybko obrobionych to i dobry IPS w laptopie wystarczy, ale nie o takie zastosowania chodzi w 27" iMacu.
RAM - bardzo zależne od stylu pracy, ale brałbym na pewno minimum 16GB. Czy można do tego iMaca dołożyć samemu RAM? Cenowo pewnie wyszedłby lepiej.
Koszt zwiększenia SSD jest dość absurdalny, ale jak nie ma innego wyjścia to ok.
Usłyszałem że mój EIZO to jest jakiś taki szary, matowy, wyblakły i w ogóle do d... w porównaniu do tego iMacRetina 5K
Ekrany w iMac są kolorowe, ostre, żywe, agresywne. Jak ktoś lubi emejzing, to definitywnie uzna, że najlepsze na świecie ;) W praktyce, każdy kto pracuje poważnie z obrazem wie co taka charakterystyka znaczy.
Podsumowując, pomijając całkowicie kwestie logo i kosztów tego komputera, oraz design, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że ja bym go nie kupił. Grafika wyświetlająca w 5K, zamknięta w małej średnio przewiewnej obudowie z i7-4790k oznacza problemy z ciepłem, ekran nie nadaje się do pracy z obrazem. No i teraz tylko pytanie, czy to jest ważniejsze czy to, że jest to sprzęt Apple i na ile ma znaczenie efektywność wydawania pieniędzy. Jak "musi być iMac, i to dokładnie ten i już" to wyjścia za bardzo nie ma ;)
Ok, odpisałem, sumienie czyste :P
Tak, w obudowie z nieadekwatnym chłodzeniem. Te komputery w różnych generacjach miały problem z odprowadzaniem ciepła co skutkowało powstawaniem żółtych plam na matrycy, głośną pracą wentylatora, etc. Podobno wybranie mocniejszej karty graficznej szczególnie źle na to wpływało ( nic dziwnego, kwestia oddawanej energii ). Przypominam, że Retina oznacza bardzo wysoką rozdzielczość ( co już zostało przez kogoś wspomniane ) i znacznie zwiększone obciążenie karty graficznej przy zastosowaniach 3D, etc.
Nie przesadzajmy, wszystko ma swoje wady. Mój monitor NEC-a też się przegrzewa i choć nie ma jeszcze żółtych plam, to ma jednak pełno brudu pod szybą. Pecet zaś szumi w idle głośniej aniżeli iMac pod obciążeniem.
Co wejdę do wątku o komputerach Apple to w każdym z nich Kurtz prowadzi krucjatę. Nie znudziło ci się to jeszcze?
Niech kazdy kupuje sobie co chce. Ich kasa, ich wybor, ich problemy.
Co wejdę do wątku o komputerach Apple to w każdym z nich Kurtz prowadzi krucjatę.
Krucjatę? Serio?
Za każdym razem płacz, bo ktoś chce wydać swoją kasę na Japko. Ile można "słuchać" tego lamentu?
Pecet zaś szumi w idle głośniej aniżeli iMac pod obciążeniem.
W pececie dosyć łatwo i tanio można temu zaradzić, wiesz?
Co wejdę do wątku o komputerach Apple to w każdym z nich Kurtz prowadzi krucjatę. Nie znudziło ci się to jeszcze?
Niech kazdy kupuje sobie co chce. Ich kasa, ich wybor, ich problemy.
Skoro każdy ma sobie kupować co chce, to po co pytania o to na forum ? Ktoś pyta o konkretny sprzęt to dostaje odpowiedź. Akurat moje uprzedzenie do produktów apple w tym wypadku nie ma znaczenia - krytykuję ideę all in one z przesadzoną mocą.
Za każdym razem płacz, bo ktoś chce wydać swoją kasę na Japko. Ile można "słuchać" tego lamentu?
Staram się nie zaglądać ludziom do portfeli a o kasie jedynie wspominam mówiąc o współczynniku wydajności do ceny - jest to jeden z elementów oceny sprzętu. Uważam, że stosując taką retorykę jak "krucjata", "lament" sam lamentujesz bez merytorycznego wkładu w wątek.
Nie każdy chce grzebać pod maską PC. Nie każdy chce posiadać kitcar, super jak jeździ tylko upierdliwie szumi I do serwisu trzeba jechać aby dokrecic śrubki. Ty umiesz zaradzić ale 99% użytkowników nie pasjonuje się który wentylator kupić.
Nie każdy chce grzebać pod maską PC. Nie każdy chce posiadać kitcar, super jak jeździ tylko upierdliwie szumi I do serwisu trzeba jechać aby dokrecic śrubki. Ty umiesz zaradzić ale 99% użytkowników nie pasjonuje się który wentylator kupić.
Nie każdy musi. Dlatego się idzie do specjalistów, którzy sprzęt dobierają, składają i biorą za to kasę. Nie trzeba wszystkiego samemu robić. Można też kupić komputer gotowy od Della czy innego HP, z gwarancją NBD, on site, na kilka lat.
Ja wiem, że PC to i pod akwarium można podpiąć, ale ja już z takich zabaw dawno temu wyrosłem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie każdy musi. Dlatego się idzie do specjalistów, którzy sprzęt dobierają, składają i biorą za to kasę. Nie trzeba wszystkiego samemu robić. Można też kupić komputer gotowy od Della czy innego HP, z gwarancją NBD, on site, na kilka lat.
iMac to właśnie taki gotowy komputer, złożony przez specjalistów.
Ja wiem, że PC to i pod akwarium można podpiąć, ale ja już z takich zabaw dawno temu wyrosłem.
Jakby ci to powiedzieć... Sprzęt komputerowy, jak wiele innych, wymaga (w miarę) regularnych przeglądów. Chyba że masz sprzęt chłodzony w 100% pasywnie.
No i widzimy co było dla nich ważne - design i wygląd, a co nie - poprawne chłodzenie podzespołów i dobranie ich mocy odpowiednio do obudowy wraz z wszystkimi tego efektami ( wliczając throttling CPU i GPU ). Poza tym, to nie jest komputer złożony przez specjalistów, to jest AIO. Zupełnie inna kategoria.
Jakby ci to powiedzieć... Sprzęt komputerowy, jak wiele innych, wymaga (w miarę) regularnych przeglądów. Chyba że masz sprzęt chłodzony w 100% pasywnie.
Nie bardzo rozumiem, co to ma do rzeczy. To, że komputer trzeba czyścić z kurzu to ja wiem, i co jakiś czas czyszczę.
No i widzimy co było dla nich ważne - design i wygląd, a co nie - poprawne chłodzenie podzespołów i dobranie ich mocy odpowiednio do obudowy wraz z wszystkimi tego efektami ( wliczając throttling CPU i GPU ). Poza tym, to nie jest komputer złożony przez specjalistów, to jest AIO. Zupełnie inna kategoria.
Ty masz chyba jakieś kompleksy. iMac to nie stacja robocza tylko wydajny, cichy i ładnie wyglądający komputer. Robi to czego się od niego oczekuje, więc zupełnie nie rozumiem twoich narzekań. Możesz nie lubić AIO, ale właśnie takie komputery będą standardem w przyszłości.
Piszesz, że robi to czego się od niego oczekuje - to chyba zależy od tego czego się oczekuje ? Nie rozumiem nazywania tego narzekaniem. Tobie się podoba i Twoje oczekiwania spełnia, mi się nie podoba i mam negatywną opinię. Jak ktoś przychodzi na forum i pyta się o jakiś sprzęt to mają się wypowiadać tylko ci którzy oczekują od sprzętu dokładnie to co robi? Nie wiem kto tu ma kompleksy, ale ja nie zakładam, że jak ja czegoś nie lubię czy coś lubię, to tak samo będą myśleć wszyscy.
Nie bardzo rozumiem, co to ma do rzeczy. To, że komputer trzeba czyścić z kurzu to ja wiem, i co jakiś czas czyszczę.
Głośna praca zazwyczaj oznacza albo dużo kurzu (gorsze odprowadzanie ciepła = wentylator wchodzi na wyższe obroty), pasta termoprzewodząca mogła stracić swoje właściwości lub też po prostu wentylator się już kończy.
W blaszaku jakby łatwiej i taniej (w trzecim przypadku z powyższych) wentylator wymienić.
Nie mam nic do Maców, system operacyjny mi się podoba, ale ze względów finansowych raczej posiadaczem sprzętu z nadgryzionym jabłkiem nie będę.
Można by się bawić w Hackintoshe itp, ale chyba mi się nie chce.
Piszesz, że robi to czego się od niego oczekuje - to chyba zależy od tego czego się oczekuje ?
Dokładnie. Skoro Ty oczekujesz, że komputer to szumiąca skrzynka pod biurkiem to niestety, iMac tych wymagań nie spełnia.
Głośna praca zazwyczaj oznacza albo dużo kurzu (gorsze odprowadzanie ciepła = wentylator wchodzi na wyższe obroty), pasta termoprzewodząca mogła stracić swoje właściwości lub też po prostu wentylator się już kończy.
Tutaj nie chodzi o głośną pracę a o zwyczajny szum wentylatorów i przepływu powietrza. Szczególnie dokuczliwy w nocy. Zresztą nie ma co się dziwić, skoro 70% przestrzeni w obudowie typowego komputera jest pusta a ta skrzynia jest jednym, wielkim pudlem rezonansowym.
Borat1979
29-10-2015, 21:45
Ci specjaliści tak go złożyli, że CPU i GPU podgrzewa matryce do tego stopnia aż zaczyna żółknąć :|
Dziękuję za takich specjalistów.
Tutaj nie chodzi o głośną pracę a o zwyczajny szum wentylatorów i przepływu powietrza. Szczególnie dokuczliwy w nocy. Zresztą nie ma co się dziwić, skoro 70% przestrzeni w obudowie typowego komputera jest pusta a ta skrzynia jest jednym, wielkim pudlem rezonansowym.
Przy dobraniu odpowiedniej obudowy i wentylatorów PC może być praktycznie niesłyszalny nawet przy pełnym obciążeniu. Miałem komputery, w których dyski twarde były głśniejsze niż cały system chłodnia.
RobertMiernik
29-10-2015, 21:46
O matko, jak zwykle same radykały...
Kurtz odlicz sobie od ceny iMaców 25% podatku od logo i jeśli za tą cenę kupisz inny komputer (nie Apple) to iMac wypadnie przyjemniej w użytkowaniu - OS wygra.
Pebal gwarantuję Ci, że nie usłyszysz mojego pudła rezonansowego nawet jeśli by stało na biurku obok monitora a nie pod spodem.
Prawda jest taka, że aktualnie jeśli ktoś chce mieć rozdzielczość 5k to Apple jest właściwie jedynym wyjściem z sytuacji bo za sam monitor trzeba dać z 5 patoli i na komputer już ochłapy zostają, więc w tym konkretnym przypadku Apple nie jest złym pomysłem wcale. O ile zwolennikiem nie jestem i w standardowym przypadku spokojnie za pół ceny można złożyć minimum tak samo wydajny zestaw to przy 5k już tak łatwo nie jest.
Bierz i nie będziesz żałować.
Hmm, ja nie mam żadnych cudów, a komputer (przy wentylatorach obudowy na Low) daje praktycznie niesłyszalne 37-39 dB (mierzone appką w telefonie z odległości 1 m).
Głośnego blaszaka to miałem w czasach podkręcania Athlona XP 1600+...
Przy dobraniu odpowiedniej obudowy i wentylatorów PC może być praktycznie niesłyszalny nawet przy pełnym obciążeniu. Miałem komputery, w których dyski twarde były głśniejsze niż cały system chłodnia.
Ja tak mam, w hackintoshu :mrgreen:
a twój HAC na jakim OSX chodzi?
czy możesz też napisać które ( o ile ty taki problem masz , bo nie musisz ) elementy sprzętu nie do końca poprawnie pracują z OSX?
od roku dumam nad hackintoshem i wciąż dojrzewam i zadaję pytania.
Ja tak mam na i7.4 dyski twarde (w tym jeden SSD) są głośniejsze niż wentylator na procku.
Ale czy to od razu oznacza, że mam pisać kto co ma kupic?
Ci specjaliści tak go złożyli, że CPU i GPU podgrzewa matryce do tego stopnia aż zaczyna żółknąć :|
Masz iMac-a w którym zżółkła matryca, czy tylko powtarzasz za innymi?
Ja mam monitor NEC-a na którym w lato mogę jajka smażyć, a jednak nie narzekam.
To jest oczywiste bo np. iMac ma taką obudowę.
Pebal gwarantuję Ci, że nie usłyszysz mojego pudła rezonansowego nawet jeśli by stało na biurku obok monitora a nie pod spodem.
Ależ ja wiem jak cichy może być komputer, ale ta cisza kosztuje.
RobertMiernik
29-10-2015, 23:07
Ależ ja wiem jak cichy może być komputer, ale ta cisza kosztuje.
mniej niż mac... ;)
mniej niż mac... ;)
Ok, ale ile realnie zaoszczędzisz na posiadaniu tej skrzynki pod stołem?
RobertMiernik
29-10-2015, 23:13
no ja akurat nie zaoszczędziłem, za to w cenie imac'a 5k mam komputer pewnie lekko licząc trzy-cztery razy wydajniejszy i też całkiem bezgłośny, ani jeden wentylator nie pracuje jeśli nie potrzebuje a jeśli nawet działa to obudowa jest tak wyciszona, że i tak nie słychać.
Ile możesz zaoszczędzić? Obudowa 1000, chłodzenie 1000 i masz ciszę w dowolnym komputerze, możesz kupić podzespoły jak w tym macu i będzie 4-5k mniej minimum.
Oczywiście bez monitora...
Robert,
u ciebie to HAC czy windziarz tak cicho jeździ?
Ile możesz zaoszczędzić? Obudowa 1000, chłodzenie 1000 i masz ciszę w dowolnym komputerze, możesz kupić podzespoły jak w tym macu i będzie 4-5k mniej minimum.
Oczywiście bez monitora...
Dolicz monitor 5K, nawet najtanszy i .... cena juz nie jest ta sama a wyzsza. Pomijam estetyke.
RobertMiernik
29-10-2015, 23:44
Robert,
u ciebie to HAC czy windziarz tak cicho jeździ?
Winda, za dużo mam aplikacji tylko pod windą działających, żeby się bawić w maki, poza tym umówmy się w wiedzmina trzeba pyknąć czasem ;-)
O maku myślę co jakiś czas ale mi przechodzi na razie samo z siebie.
Dolicz monitor 5K, nawet najtanszy i .... cena juz nie jest ta sama a wyzsza. Pomijam estetyke.
Panie chociaż pan przeczytaj wątek ;)
Jedną stronę wstecz:
O matko, jak zwykle same radykały...
Kurtz odlicz sobie od ceny iMaców 25% podatku od logo i jeśli za tą cenę kupisz inny komputer (nie Apple) to iMac wypadnie przyjemniej w użytkowaniu - OS wygra.
Prawda jest taka, że aktualnie jeśli ktoś chce mieć rozdzielczość 5k to Apple jest właściwie jedynym wyjściem z sytuacji bo za sam monitor trzeba dać z 5 patoli i na komputer już ochłapy zostają, więc w tym konkretnym przypadku Apple nie jest złym pomysłem wcale. O ile zwolennikiem nie jestem i w standardowym przypadku spokojnie za pół ceny można złożyć minimum tak samo wydajny zestaw to przy 5k już tak łatwo nie jest.
Bierz i nie będziesz żałować.
Przeczytał, przeczytał ... nawet przerobiłem Hacka, co prawda na C2D, budżetowo i dla samej zabawy :)
Winda, za dużo mam aplikacji tylko pod windą działających, żeby się bawić w maki, poza tym umówmy się w wiedzmina trzeba pyknąć czasem ;-)
O maku myślę co jakiś czas ale mi przechodzi na razie samo z siebie.
Nie wiem co masz , ale z dużym prawdopodobieństwem niezbyt dużo cię dzieli od bardzo szybkiego Maca w wersji Hac. A na takiej maszynie bisexualnośc to prawie norma.
RobertMiernik
29-10-2015, 23:56
Tak, wiem ale primo to offtop a secundo, jak mówiłem ciągnie mnie od czasu do czasu w tą stronę ale dość szybko mi przechodzi. Jeszcze jakbym znalazł kogoś, komu za stówę by się chciało mi to postawić to może, ale jak czytam kombinacje, które trzeba odprawić, żeby zainstalować osx'a na takim czymś, to mi się całkiem odechciewa.
Dobra koniec offtopu, bo sam sobie kartkę będę musiał dać.
Z mojej strony podsumowanie jest jedno - jeśli 5k to podstawowe wymaganie, to w iMacu będzie najtaniej i zdecydowanie brać. Jeśli ktoś musi pytać czy się nadaje do fotografii to gwarantuję, że nie zauważy różnicy PC/Mac - więc nadaje się.
Oj chyba musiałbyś trochę więcej odliczyć ;)
Tutaj nie mogę się zgodzić. do 5K potrzeba mocnej karty graficznej. Karta graficzna w iMacu jest ok do wyświetlania grafiki 2D, ale już zastosowania 3D będą problemem i będą oznaczały grzanie się. Można znaleźć w Internecie wypowiedzi użytkowników których iMac 5K się grzeje i jest głośny. Pytanie, czy to 5K jest naprawdę potrzebne ?
To jest oczywiste bo np. iMac ma taką obudowę.
Wg ciebie. Widziałem obciążone iMaci ( co prawda nie 5K, ale w przypadku 5K powinno być gorzej ) które były słyszalne, dużo bardziej niż moje "wielkie pudło"
Jeśli ktoś musi pytać czy się nadaje do fotografii to gwarantuję, że nie zauważy różnicy PC/Mac - więc nadaje się.
To jest inna sprawa, pytanie, czy powinniśmy taki sprzęt domyślnie doradzać? Z jednej strony, mniejsza konkurencja, ale z drugiej, ja bym nikomu kto pracuje z obrazem takiego ekranu nie polecił.
Moim zdaniem temat jest wyczerpany. Nie uważam, żebym miał radykalne podejście - wypowiedziałem się co o tym sprzęcie myślę i jak wygląda od strony technicznej. Co nie znaczy, że ktoś ma go nie kupować - jego pieniądze, jego sprawa.
Wg ciebie. Widziałem obciążone iMaci ( co prawda nie 5K, ale w przypadku 5K powinno być gorzej ) które były słyszalne, dużo bardziej niż moje "wielkie pudło"
Ależ oczywiście, że iMac-a słychać pod maksymalnym obciążeniem. Jednak w typowych zastosowaniach jest on bezgłośny i o to głównie chodzi. Do tego zajmuje znacznie mniej miejsca, o wyglądzie nie wspominając.
pioterkow
30-10-2015, 12:39
Widzę że wywołałem burzę pecetowcy kontra makowcy :)
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi - pokazałem koleżance wątek.
Mała uwaga do kolegów PC-Windows - nie każdy ma wiedzę i chęć grzebać się w ustawieniach kompa. Ma działać dobrze i tyle. Nie zaglądajmy do portfeli - jeśłi ktoś*pyta o max konfigurację iMac 5k to znaczy że stać go na to i że nie myśli raczej o tym "jak urwać 1000PLN" i może Windows będzie lepszy... ;)
P.S.
Widziałem w końcu tego iMac5K - fajne "pienkne" kolory ale z EIZO CG277 bym go nie zamienił... Mimo że moje kolory to takie "szare, wyblakłe i do d...y" ;)
a twój HAC na jakim OSX chodzi?
czy możesz też napisać które ( o ile ty taki problem masz , bo nie musisz ) elementy sprzętu nie do końca poprawnie pracują z OSX?
od roku dumam nad hackintoshem i wciąż dojrzewam i zadaję pytania.
Ja dobierałem podzespoły pod hackintosha, działa mi wszystko (dwa monitory, klawiatura apple wireless, gładzik, Wacom Intuos PRO, myszka logitech, czytnik kart sandisk etc.). Listę podzespołów wziąłem x tonymacx86.com.
Obecnie mam 10.10 (Yosemite), El Capitan pewnie pojawi się u mnie niebawem.
Borat1979
30-10-2015, 17:01
Widzę że wywołałem burzę pecetowcy kontra makowcy :)
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi - pokazałem koleżance wątek.
Mała uwaga do kolegów PC-Windows - nie każdy ma wiedzę i chęć grzebać się w ustawieniach kompa. Ma działać dobrze i tyle. Nie zaglądajmy do portfeli - jeśłi ktoś*pyta o max konfigurację iMac 5k to znaczy że stać go na to i że nie myśli raczej o tym "jak urwać 1000PLN" i może Windows będzie lepszy... ;)
P.S.
Widziałem w końcu tego iMac5K - fajne "pienkne" kolory ale z EIZO CG277 bym go nie zamienił... Mimo że moje kolory to takie "szare, wyblakłe i do d...y" ;)
Jaki sens ma wydawanie w granicach 10 tyś zł na komputer do obróbki zdjęć, który w sumie się do tego nie nadaje? Po co przepłacać za monitor 5K nie nadający się do pracy z kolorem? Czy to, że kogoś stać oznacza, że z automatu powinien przestać racjonalnie myśleć?
Jak chcesz dostarczać towary do sklepu to zamiast busa kupujesz sportowy kabriolet tylko dlatego, że cie stać?
pioterkow
30-10-2015, 19:01
Jaki sens ma wydawanie w granicach 10 tyś zł na komputer do obróbki zdjęć, który w sumie się do tego nie nadaje? Po co przepłacać za monitor 5K nie nadający się do pracy z kolorem? Jak chcesz dostarczać towary do sklepu to zamiast busa kupujesz sportowy kabriolet tylko dlatego, że cie stać?
Uważam tak samo jak Ty. Myślę że za prawie 20.000 PLN bo tyle kosztuje ten jej iMac można się pokusić nawet o MacPro z EIZO...
ALE: iMAc jest "ładny", ma piękny wyświetlacz - bo faktycznie WYGLĄDA to pięknie, jest płaski - żeby nie powiedzieć CIENKI, mało miejsca na biurku zajmuje.
I otworzyłem na nim plik z H5D - jest faktycznie całkiem wydajny w swojej klasie...
Podsumowując: jeśli ktoś lubi "pienkne kolorki" bijące po oczach, ładny design i chce w miarę wydajną maszynkę do obróbki to iMac hm.... może być...
Chociaż ja pokusiłbym się o starszego MacPro z EIZO w cenie iMac27"Retina5K....
Na ebayu są w dobrych cenach po wprowadzeniu popielniczek a to naprawdę wydajne maszyny do zdjęć...
I dużó większa możliwośc konfiguracji niż kubełek.
Dziękuję Wam za poświęcony czas i odpowiedzi. :)
Pozdrawiam. Piotrek
taka ciekawostka dla używających "4K and 5K iMacs Support 10-Bit Color Depth on OS X El Capitan" http://www.macrumors.com/2015/10/30/4k-5k-imacs-10-bit-color-depth-osx-el-capitan/
Borat1979
30-10-2015, 19:55
Myślę że za prawie 20.000 PLN bo tyle kosztuje ten jej iMac
Oż kur... :shock:
Za 20 koła można kupić wysokowydajną stację roboczą z 30 calowym monitorem UHD EIZO.
ThomasVoland
30-10-2015, 21:00
taka ciekawostka dla używających "4K and 5K iMacs Support 10-Bit Color Depth on OS X El Capitan" http://www.macrumors.com/2015/10/30/4k-5k-imacs-10-bit-color-depth-osx-el-capitan/
U mnie tam jest napis "Kolor 32 bitowy (ARGB8888)".
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/42689972/share/Zrzut%20ekranu%202015-10-30%20o%2019.56.31.JPG)
Ale tyle samo bitów wyświetla przy wbudowanej retinie w MBPr:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/42689972/share/Zrzut%20ekranu%202015-10-30%20o%2020.01.08.JPG)
RobertMiernik
30-10-2015, 21:18
Yy na stronie internetowej znalazłem info o 10k...
Skąd te 20?
Jeśli nie 10 to odwołuje to co pisałem o opłacalności... :/
iMAc Retina 5K
i7
32GB RAM
AMD Radeon R9 M395X 4GB
Pamięć masowa flash 1 TB
Razem:
19 639,00 zł
No ale dostawa gratis...
Gdyby to było 10k, to sytuacja byłaby odrobinę inna. Ale nie jest.
iMAc Retina 5K
i7
32GB RAM
AMD Radeon R9 M395X 4GB
Pamięć masowa flash 1 TB
Razem:
19 639,00 zł
No ale dostawa gratis...
Gdyby to było 10k, to sytuacja byłaby odrobinę inna. Ale nie jest.
Zapomniales dotac, ze to topowy model, bo na i7 z SSD 512GB na M390 kosztuje 6k mniej 13 800zl.
snakemaycry
31-10-2015, 00:35
Do tego kto zamawia upgrade ramu w Apple, jeśli można sobie samemu kupić :)
To samo tyczy sie Della, HP czy Lenovo - oni wszyscy zdzieraja za RAM jakby byl robiony na Marsie.
Zapomniales dotac, ze to topowy model, bo na i7 z SSD 512GB na M390 kosztuje 6k mniej 13 800zl.
Przecież napisałem dokładnie w jakiej konfiguracji - takiej jaka była podana przez OP. Nie rozumiem więc do końca sensu Twojej wypowiedzi.
M390 ma 2GB RAM, do monitora 5K delikatnie mówiąc się średnio nadaje, tak na marginesie.
Do tego kto zamawia upgrade ramu w Apple, jeśli można sobie samemu kupić
Zakładam, że Ci którzy tak głośno krzyczą, że nie chcą nic grzebać w komputerze i gardzą tymi którzy dokładają RAM do swoich PCtów ;)
Zakładam, że Ci którzy tak głośno krzyczą, że nie chcą nic grzebać w komputerze i gardzą tymi którzy dokładają RAM do swoich PCtów ;)
Jak zwykle przesadzasz. To, że nie robi się czegoś samemu nie oznacza, że gardzi się tymi, którzy wolą robić coś własnymi rękami. Po prostu nie każdy ma na to czas, ochotę lub dostateczną wiedzę w temacie. Pomijam już to, że dodanie pamięci do iMac-a jest trywialne pod warunkiem, że się takową pamięć ma. Jej zakup, wbrew pozorom, wcale nie jest taki prosty. I dla Twojej informacji, ja swojego peceta składałem sobie sam.
Oczywiście, że przesadzam, taki był cel i dla tego użyłem takiej a nie innej emotki. Trochę więcej dystansu.
Dla mnie wymiana RAMu w prawie każdym komputerze gdzie nie jest on lutowany jest najwyżej stosunkowo prosta. Jestem też z drugiej strony świadom jaki problem mają z tym inni. Nie lubię jednak wykorzystywania tego argumentu przeciwko komputerom klasy "składak". Są firmy które doradzą klientowi czego potrzebuje do swoich zastosowań, przygotują mu propozycję w budżecie a później złożą całość i dostarczą do domu.
Wlasnie zadalem sobie trud znalezienia czegos podobnego (All-in-one) od Della, HP czy Lenovo. Kicha, najmocniejsza konfiguracja jaka oferuje HP jest taka:
HP ENVY Recline 27-k405na
Intel Core˘ i7-4790T
NVIDIA GeForce 830A (2 GB DDR3 dedicated)
68.6 cm (27") Full-HD 10 point touchscreen
12 GB DDR3 Memory with 2TB storage
Lenovo B50
Intel Core i7-4785T Processor ( 2.20GHz 1600MHz 8MB)
Windows 8.1 Update 64
23.8" All In One with Multi-touch function 1920x1080
NVIDIA GeForce GT 840A 2GB
8.0GB PC3L-12800 DDR3L 1600 MHz
HDD 2TB 7200 rpm
Brak możliwości dodania czegokolwiek w ich konfiguratorach.
Nie ma nawet z czym porównać tego iMaca.
Na to składa się kilka czynników. Po pierwsze, ekrany o wysokiej rozdzielczości dopiero wchodzą na rynek i ich cena jest duża. Druga sprawa to to, że wymagają kilkukrotnie większej mocy obliczeniowej niż ekrany 1920x1200. Trzecia, to kwestia odbiorców takiego sprzętu i konieczność utrzymania niskiej ceny. A na końcu, kwestie odprowadzenia ciepła i mocy takiego urządzenia - jakoś sobie trzeba z ciepłem radzić. Patrząc po chłodzeniu iMaca ciężko mi uwierzyć, że radzi sobie z 400+W energii cieplnej ( proszę mnie poprawić jeżeli się mylę co do liczby ). Mam porównanie z PCtami i odprowadzaniem ciepła z konfiguracji o podobnej całkowitej mocy. W małym cienkim urządzeniu bardzo ciężko zmieścić dużą moc obliczeniową z odpowiednim chłodzeniem. Mam wrażenie, że iMAc jest zaprojektowany z założeniem, że jego użytkownicy będą go obciążać w jedynie małym stopniu i bardzo rzadko będzie pracował chociażby na 60% swojej mocy. W Internecie można znaleźć informacje od wielu osób o temperaturach w okolicach 100 stopni C na GPU i temperatury blisko 90-100 stopni na CPU. Oczywiście, nie jest to daily use, ale wystarczy renderować jakieś video czy pracować z grafiką 3D żeby osiągnąć niewiele niższe temperatury.
Z instrukcji:
Voltage: 100 to 240 V AC
Current: 4 A, maximum
Czyli zakładając maksymalny prąd 4A przy 100 V dostaniemy 400W poboru mocy. Z tego co znalazłem w Internecie iMac ma zasilacz 550W.
Z mojej perspektywy to jest źle zaprojektowany komputer ze zbyt mocnymi podzespołami w stosunku do chłodzenia które oferuje obudowa, ale z drugiej strony, przy ekranie 5K nie ma za bardzo innej opcji.
Kurtz: pomijam już wyświetlacz 5K, inni nie pozwalają nawet na zamianę dysku na SSD, nie mówiąc już o dołożeniu RAM do 16GB czy 32GB. Karty graficzne co oferują inni tez tylko z 2GB i na DDR3 a nie GDDR5.
4A x 100V daje 400VA a nie 400W :) Drobna acz znacząca różnica, chociażby ze względu na nieliniowy charakter odbioru.
Swoją drogą, 550W to ten zasilacz ma na wyjściu (po stronie DC) a nie na wejściu (AC).
Ale ja się nie kłócę z tym co powiedziałeś - masz rację, sam nie widziałem innego AIO z wypasionym CPU, etc. Gdzie widziałem inne AIO z 32GB RAM i SSD, ale tym segmentem się nie interesuję więc nie pamiętam nawet w jakim. Może już go nie produkują. Co do GPU - w AIO nie jest potrzebna wypasiona GPU, to kwestia adekwatności do innych podzespołów. Do wyświetlacza z rozdzielczością 1902x1200 2GB RAM wystarczy, do wyświetlacza w iMacu 5K już nie. 5K ma circa 7 krotnie więcej pixeli, a to się bezpośrednio przekłada na zapotrzebowanie na moc GPU i na RAM w GPU.
Drobna acz znacząca różnica, chociażby ze względu na nieliniowy charakter odbioru.
Skrót myślowy - i tak mówimy dość generalnie o tym jakiej ilości cieplnej możemy się spodziewać, więc rozdrabnianie tematu które większych różnic nie przyniesie jest trochę bez sensu.
Swoją drogą, 550W to ten zasilacz ma na wyjściu (po stronie DC) a nie na wejściu (AC).
Czyli trzeba jeszcze doliczyć straty na zasilaczu ?
Ale ja się nie kłócę z tym co powiedziałeś - masz rację, sam nie widziałem innego AIO z wypasionym CPU, etc. Gdzie widziałem inne AIO z 32GB RAM i SSD, ale tym segmentem się nie interesuję więc nie pamiętam nawet w jakim. Może już go nie produkują. Co do GPU - w AIO nie jest potrzebna wypasiona GPU, to kwestia adekwatności do innych podzespołów. Do wyświetlacza z rozdzielczością 1902x1200 2GB RAM wystarczy, do wyświetlacza w iMacu 5K już nie. 5K ma circa 7 krotnie więcej pixeli, a to się bezpośrednio przekłada na zapotrzebowanie na moc GPU i na RAM w GPU.
Drobna acz znacząca różnica, chociażby ze względu na nieliniowy charakter odbioru.
Skrót myślowy - i tak mówimy dość generalnie o tym jakiej ilości cieplnej możemy się spodziewać, więc rozdrabnianie tematu które większych różnic nie przyniesie jest trochę bez sensu.
Czyli trzeba jeszcze doliczyć straty na zasilaczu ?
Tak, trzeba. Większość urzadzeń elektrycznych ma podana moc (prace) jak może oddać/wykonać, a nie to ile potrzebuje energii aby ją wykonać. Kupując zasilacz 550W oczekujesz, że będziesz mógł podłączyć bebechy o takiej mocy. Sprawność zasilaczy obecnie jest na wysokim poziomie (ok. 90-95%), w sprzęcie domowym jest wymóg skompensowania odbiorników do współczynnika mocy 0.93-0.95. W przybliżeniu zasilacz 550W pobiera z sieci (przy pełnym obciążeniu) i zasilaniu 230V ok 2.7A.
Mniej więcej orientuję się w temacie - w końcu trochę z UPSami pracuję, a tam podaje się zarówno moc czynną i moc pozorną.
90-95% tylko w najlepszych konstrukcjach i tylko w optymalnym przedziale mocy, temperaturze, etc. Przy niskim obciążeniu zazwyczaj ten współczynnik jest niższy.
Niemniej jednak, to są szczegóły.
Mam wrażenie, że iMAc jest zaprojektowany z założeniem, że jego użytkownicy będą go obciążać w jedynie małym stopniu i bardzo rzadko będzie pracował chociażby na 60% swojej mocy. W Internecie można znaleźć informacje od wielu osób o temperaturach w okolicach 100 stopni C na GPU i temperatury blisko 90-100 stopni na CPU. Oczywiście, nie jest to daily use, ale wystarczy renderować jakieś video czy pracować z grafiką 3D żeby osiągnąć niewiele niższe temperatury.
Nie, iMac nie ma problemów z odprowadzaniem ciepła, gdyż takie temperatury są dopuszczalne dla stosowanych podzespołów. Po prostu przyjęto taki kompromis pomiędzy temperaturą pracy podzespołów a głośnością pracy układu chłodzenia.
To są maksymalne temperatury pracy, ale nie chodzi o same CPU i GPU. To ciepło rozchodzi się po obudowie, rozgrzewa się nie tylko CPU i GPU ale też płyta główna, dyski, matryca. Wysokie temperatury szkodzą podzespołom komputerowym oraz mogą powodować throttling ( bardzo możliwe, że będą ). Tego typu "kompromis" nie jest wcale kompromisem.
A na końcu, kwestie odprowadzenia ciepła i mocy takiego urządzenia - jakoś sobie trzeba z ciepłem radzić. Patrząc po chłodzeniu iMaca ciężko mi uwierzyć, że radzi sobie z 400+W energii cieplnej ( proszę mnie poprawić jeżeli się mylę co do liczby ).
W teorii to ma i tyle mocy, ale Apple mimo włożenia mocnych podzespołów sprawiło w magiczny sposób, że nowy iMac 27" z 5K przy pełnym obciążeniu nie pobiera więcej na 220-240W energii z gniazdka i to razem z monitorem...
Tak ten Apple jest cudny, że ma osiągi stacjonarnego komputera, a 1/3 zapotrzebowania na prąd...
Nie, iMac nie ma problemów z odprowadzaniem ciepła, gdyż takie temperatury są dopuszczalne dla stosowanych podzespołów. Po prostu przyjęto taki kompromis pomiędzy temperaturą pracy podzespołów a głośnością pracy układu chłodzenia.
Gdybym kupił komputer, a ten osiągał 90-100st C (temp. krytyczne, a nie dopuszczalne), to bym go następnego dnia oddał... Taka temperatura jest wg. Intela temperaturą krytyczną dla ich CPU i po jej przekroczeniu powinno nastąpić automatyczne wyłącznie.
Jednakże Intel ma taki "fajny" zabieg, że gdy osiąga okolice 90st to zaczyna ostro obcinać na działaniu CPU... mimo, że system ładnie pokazuje pracę na pełnej częstotliwości, to osiągi CPU potrafią spaść do 15-20%..... Wiem, bo sam to przerabiałem w swoim komputerze, jak mi się urwały zaczepy od oryginalnego radiatora intela.
To są maksymalne temperatury pracy, ale nie chodzi o same CPU i GPU. To ciepło rozchodzi się po obudowie, rozgrzewa się nie tylko CPU i GPU ale też płyta główna, dyski, matryca. Wysokie temperatury szkodzą podzespołom komputerowym oraz mogą powodować throttling ( bardzo możliwe, że będą ). Tego typu "kompromis" nie jest wcale kompromisem.
Jak widzę masz wielki problem z tym, że iMac po prostu działa. Wbrew temu co jesteś sobie w stanie wyobrazić.
Gdybym kupił komputer, a ten osiągał 90-100st C (temp. krytyczne, a nie dopuszczalne), to bym go następnego dnia oddał... Taka temperatura jest wg. Intela temperaturą krytyczną dla ich CPU i po jej przekroczeniu powinno nastąpić automatyczne wyłącznie.
Jednakże Intel ma taki "fajny" zabieg, że gdy osiąga okolice 90st to zaczyna ostro obcinać na działaniu CPU... mimo, że system ładnie pokazuje pracę na pełnej częstotliwości, to osiągi CPU potrafią spaść do 15-20%..... Wiem, bo sam to przerabiałem w swoim komputerze, jak mi się urwały zaczepy od oryginalnego radiatora intela.
Nie wiem dlaczego, ale wam się chyba wydaje, że w Apple pracują idioci, którzy nie konsultują się z producentami podzespołów, których używają. Gdyby iMac nie miał wytrzymywać temperatur, które osiąga, to Apple zbankrutowałoby na serwisowaniu tego sprzętu. A dziwnym trafem rozszerzona gwarancja do iMaca wcale nie jest taka droga, porównując ja do ceny sprzętu.
RobertMiernik
31-10-2015, 21:14
Nie wiem dlaczego, ale wam się chyba wydaje, że w Apple pracują idioci
Nie idioci tylko cynicy, to zdecydowana różnica i niestety nie na korzyść apple...
Polecam zapoznać się choćby z historią firmy iFixIT.
Myślę, że wątek powoli zmierza ku nienaturalnej śmierci. Jeśli nie macie nic do dodania, co miało by pomóc autorowi pytania, sugeruję się oszczędzać z zabieraniem głosu w sprawie Apple/PC bo powoli dochodzimy do masy krytycznej, która spowoduje zamknięcie tematu a może i kartki.
wojtek87
31-10-2015, 21:33
Co do iMacacza mam 21.5 cienką z i5, 8GB i Irisem. Coż dla mnie jest to idealne rozwiązanie. Capture One ver.2 chodzi idealnie, CS6 również - system El Capitan. Kolory - to co mam na monitorze jest identyczne w druku wiec jest tak jak być powinno. Posiadam lapa z Win7 ale tylko i wyłącznie do selekcji zdjęć, bo niestety program do którego przywykłem nie jest dostępny na OSX (taki stary nawyk). Temperatura - raczej zimny, głośność - nie słyszałem nigdy niczego niepokojącego. Żeby nie było - nie jestem fanbojem Apple'a, ale ten sprzęt daje mi dokładnie to co potrzebuje. Może i jestem leniwy bo musiałbym szukać monitora, laptopa, kalibrować itd. Największa wada - cena! Myślę ze 21.5 4K w zupełności wystarczy pod obróbkę zdjęć. Jak masz $$$ i nie sprawi Ci problemu przejście na OSX to bym brał jabłko.
Nie idioci tylko cynicy, to zdecydowana różnica i niestety nie na korzyść apple...
Może i cynicy ale oferujący coś, czego inni nie oferują. I to chyba najbardziej tutaj niektórych boli.
Borat1979
01-11-2015, 01:12
Jak widzę masz wielki problem z tym, że iMac po prostu działa. Wbrew temu co jesteś sobie w stanie wyobrazić.
Każdy komputer dostępny w sprzedaży działa. Chu.. tam, że w macu żółknie matryca w końcu działa...
Może i cynicy ale oferujący coś, czego inni nie oferują. I to chyba najbardziej tutaj niektórych boli.
Chyba bardziej co niektórych boli to, że są tacy, co się odważą krytykować jedyne słuszne produkty jabłka...
A co do oferowania, tego co inni nie oferują - komputery AIO oferuje każdy większy producent - np. Dell, HP, Asus, Lenovo i ich się nie przegrzewają, bo mają procesory dobrane do tego co da się schłodzić... a monitory 4K czy 5K mają aktualnie zastosowania niemal stricte do wideo, gdzie iMac się nie nadaje, bo pokrywa zaledwie sRGB.
Aktualnie iMac 5K to dokładnie to samo co Nokia z 40Mpix aparatem - zabieg marketingowy, szczególnie, że standardowo działa on zaledwie z połową rozdzielczości... Widać, nawet Apple uznało, że 5K to za dużo dla tego komputera...
Inne monitory 4-5K są droższe, ale oferują Adobe RGB, czy którąś z przestrzeni używaną przy profesjonalnej obróbce wideo.
Ale jeśli ktoś uważa, że 5K jest mu to niezbędne do obrabiania zdjęć, to niech sobie bierze... Ja w tej cenie wolałbym "zwykłego" składaka i porządny monitor z Adobe RGB, co da porządne kolory i przewidzianą przez producenta procesora wydajność, bez narażania sprzętu na krytyczne temperatury, gdzie dla i7-4790K, wg. Intela, maksymalna temperatura pracy to 74.04°C, a dla poruszanego w wątku i5-4570, to 72.72°C, a w testach pod obciążeniem również osiąga 100°C.
Wracając do super wydajności - testy jednoznacznie pokazały, że procesory w iMacach nie są w stanie pracować ze swoją pełną mocą.
i7-4790K nie przekracza 4.2GHz, a pod mocnym obciążeniem taktowanie spada do 3GHz z powodu na przegrzewanie się - gdzie w moim pudełku i7-4790 z niezbyt głośnym chłodzeniem za 160zł nie przekracza 60st pracując non-stop na pełnych obrotach.
Każdy komputer dostępny w sprzedaży działa. Chu.. tam, że w macu żółknie matryca w końcu działa...
Wiesz, mógłbym Ci wymienić, co i ile razy popsuło mi się w moim pececie, a było tego naprawdę sporo, ale nie ma to najmniejszego sensu.
Chyba bardziej co niektórych boli to, że są tacy, co się odważą krytykować jedyne słuszne produkty jabłka...
Pudło, akurat ja firmy Apple i większości jej produktów nie lubię.
A co do oferowania, tego co inni nie oferują - komputery AIO oferuje każdy większy producent - np. Dell, HP, Asus, Lenovo i ich się nie przegrzewają, bo mają procesory dobrane do tego co da się schłodzić...
Te AIO to zupełnie inna liga, a z temperaturami ma problemy wszystko co jest wpakowane w jedną obudowę, z telefonami włącznie.
a monitory 4K czy 5K mają aktualnie zastosowania niemal stricte do wideo, gdzie iMac się nie nadaje, bo pokrywa zaledwie sRGB.
Za dużo się prezentacji Apple naoglądałeś, 5K kupuje się z uwagi na ostrość obrazu, przede wszystkim czcionek.
Aktualnie iMac 5K to dokładnie to samo co Nokia z 40Mpix aparatem - zabieg marketingowy, szczególnie, że standardowo działa on zaledwie z połową rozdzielczości... Widać, nawet Apple uznało, że 5K to za dużo dla tego komputera...
5K działa w pełnej rozdzielczości. Apple po prostu wiedziało jak okiełznać taką rozdzielczość w systemie, czego MS do dzisiaj nie potrafi zrobić.
Inne monitory 4-5K są droższe, ale oferują Adobe RGB, czy którąś z przestrzeni używaną przy profesjonalnej obróbce wideo.
Profesjonalny monitor 4K kosztuje tyle co ten cały komputer, więc nie ma nawet co porównywać.
Ale jeśli ktoś uważa, że 5K jest mu to niezbędne do obrabiania zdjęć, to niech sobie bierze... Ja w tej cenie wolałbym "zwykłego" składaka i porządny monitor z Adobe RGB, co da porządne kolory i przewidzianą przez producenta procesora wydajność, bez narażania sprzętu na krytyczne temperatury, gdzie dla i7-4790K, wg. Intela, maksymalna temperatura pracy to 74.04°C, a dla poruszanego w wątku i5-4570, to 72.72°C, a w testach pod obciążeniem również osiąga 100°C.
iMac 5K to nie jest komputer dla profesjonalnego grafika. Akurat grafikowi takie rozdzielczości nie są do niczego potrzebne.
Wracając do super wydajności - testy jednoznacznie pokazały, że procesory w iMacach nie są w stanie pracować ze swoją pełną mocą.
i7-4790K nie przekracza 4.2GHz, a pod mocnym obciążeniem taktowanie spada do 3GHz z powodu na przegrzewanie się - gdzie w moim pudełku i7-4790 z niezbyt głośnym chłodzeniem za 160zł nie przekracza 60st pracując non-stop na pełnych obrotach.
iMac nie był projektowany do tego aby chodzić non-stop na pełnych obrotach, to nie jest stacja robocza. Ale pomimo tego bije na głowę wszystko co jest dostępne w tej klasie urządzeń.
Te AIO to zupełnie inna liga, a z temperaturami ma problemy wszystko co jest wpakowane w jedną obudowę, z telefonami włącznie.
No właśnie nie. Nie wszystkie AIO się grzeją, bo niektóre są sensownie zaprojektowane pod względem wydajności i chłodzenia.
Wiesz, mógłbym Ci wymienić, co i ile razy popsuło mi się w moim pececie, a było tego naprawdę sporo, ale nie ma to najmniejszego sensu.
No i ? A ja Ci mogę pokazać w Internecie wątki z dziesiątkami użytkowników którym żółkną matryce czy iMaci się psują. Mi się nic w komputerze stacjonarnym od dawna nie popsuło.
5K działa w pełnej rozdzielczości. Apple po prostu wiedziało jak okiełznać taką rozdzielczość w systemie, czego MS do dzisiaj nie potrafi zrobić.
Ale co ma MS do rzeczy? Zaczynasz wojnę między systemami ? Wtedy lista rzeczy której Apple nie potrafiło zrobić w swoim systemie będzie baaaardzo długa.
iMac nie był projektowany do tego aby chodzić non-stop na pełnych obrotach, to nie jest stacja robocza. Ale pomimo tego bije na głowę wszystko co jest dostępne w tej klasie urządzeń.
Czyli w swojej własnej klasie, gdzie jest sam jak palec, jak sam powiedziałeś. Średnia rekomendacja.
No iMac nie był do tego projektowany. Co więcej, nie był projektowany nawet do tego, żeby chodzić na pełnych obrotach dłużej niż minutę ( bo tyle mu zajmie rozgrzanie się do bardzo niefajnych temperatur i wpadnięcie w throttling ). Co oznacza, że rzadko kiedy, jeżeli w ogóle, wykorzystasz różnicę między tym i7 a np. i5.
I to chyba najbardziej tutaj niektórych boli.
Nie chodzi o to czy kogoś coś boli czy nie. Mnie to ni ziębi i grzeje. Za to przeszkadza mi jak ktoś poleca sprzęt zupełnie nie informując o jego wadach i nie biorąc pod uwagę alternatyw, rzucając zamiast argumentów jedynie sloganami "PC się psują! są wielkie i brzydkie! Trzeba w nich grzebać, codziennie, po 2h, żeby działały." Jeszcze pewnie kręcić korbką trzeba i co chwilę dorzucać do pieca. Tego typu wypowiedzi są w znacznej większości pozbawione merytorycznych podstaw bądź po prostu fałszywe.
Borat1979
01-11-2015, 12:40
Mac był projektowany aby ładnie na biurku wyglądał i to jest główna funkcja tego komputera.
No właśnie nie. Nie wszystkie AIO się grzeją, bo niektóre są sensownie zaprojektowane pod względem wydajności i chłodzenia.
Podobnie jak nie wszystkie samochody dużo palą. Nie rozumiem czego oczekujesz, ograniczonego wyboru?
No i ? A ja Ci mogę pokazać w Internecie wątki z dziesiątkami użytkowników którym żółkną matryce czy iMaci się psują. Mi się nic w komputerze stacjonarnym od dawna nie popsuło.
I nie dowodzi to zupełnie niczego, bo sprzęt się psuje i psuć będzie.
Ale co ma MS do rzeczy? Zaczynasz wojnę między systemami ? Wtedy lista rzeczy której Apple nie potrafiło zrobić w swoim systemie będzie baaaardzo długa.
Ja nie zaczynam żadnej wojny, na co dzień korzystam z Windowsa. Odpowiedziałem jedynie na zarzut, że Apple nie wykorzystuje pełnej rozdzielczości stosowanych wyświetlaczy. Akurat Apple potrafi dużą rozdzielczość wykorzystać, w przeciwieństwie do MS.
Czyli w swojej własnej klasie, gdzie jest sam jak palec, jak sam powiedziałeś. Średnia rekomendacja.
Dla uprzedzonych na pewno.
No iMac nie był do tego projektowany. Co więcej, nie był projektowany nawet do tego, żeby chodzić na pełnych obrotach dłużej niż minutę ( bo tyle mu zajmie rozgrzanie się do bardzo niefajnych temperatur i wpadnięcie w throttling ). Co oznacza, że rzadko kiedy, jeżeli w ogóle, wykorzystasz różnicę między tym i7 a np. i5.
Proszę, nie opowiadaj bajek. Dziwnym trafem iMac 5K pracujący przez kilka godzin potrafi przetworzyć więcej danych aniżeli mój pecet z procesorem i7. No, ale pewnie mi się wydaje, bo iMac musi się przecież okrutnie dławić i takie tam.
Nie chodzi o to czy kogoś coś boli czy nie. Mnie to ni ziębi i grzeje. Za to przeszkadza mi jak ktoś poleca sprzęt zupełnie nie informując o jego wadach i nie biorąc pod uwagę alternatyw, rzucając zamiast argumentów jedynie sloganami "PC się psują! są wielkie i brzydkie! Trzeba w nich grzebać, codziennie, po 2h, żeby działały." Jeszcze pewnie kręcić korbką trzeba i co chwilę dorzucać do pieca. Tego typu wypowiedzi są w znacznej większości pozbawione merytorycznych podstaw bądź po prostu fałszywe.
Najwyraźniej nie czytasz wątku w którym się wypowiadasz, bo ja pisałem o wadach iMac-a. Ty jednak na siłę chcesz udowodnić, że ten sprzęt jest kompletnie do niczego.
pioterkow
01-11-2015, 13:15
Mac był projektowany aby ładnie na biurku wyglądał i to jest główna funkcja tego komputera.
Nie przesadzaj... ;)
W większości zastosowań fotograficznych (nie mówimy tu o stricte profesjonalnej pracy z kolorem, prepress dla wymagających odbiorców itp.) ten komputer spokojnie da radę.
Ja też uważam że za 20 tys. PLN można kupić NOWY EIZO CG277 + do tego np. MacPro z 2009r z 64 GB RAM , 12 core, dysk SSD 512(na system) i 2 dyski 3 GB Barracuda (na składzik foto).
Ale jako całościowy sprzęt to spokojnie daje radę - robiłem operacje w PS CS6 na plikach z H5D (skalowanie, filtry, konwersje BW, operację na warstwach itp.) i nie zauważyłem żeby coś było wolno czy się zawieszał.
I chyba co najważniejsze dla potencjalnych odbiorców - ma super design, jest płaski i zajmuje mało miejsca, a przy tym dobrze działa.
Raczej nikt z nabywców takiego iMaca nie będzie rozkładał białek na atomy na nim... ;)
PODSUMOWUJĄC:
Dziękuję w imieniu koleżanki za wszystkie wypowiedzi. Zwłaszcza za te pochodzące od osób które to 5K używają na codzień.
Informuję że decyzja podjęta i w tym tygodniu japko 5K stanie na biurku koleżanki.
Dziękuję i pozdrawiam.
Piotrek (i koleżanka Ewa) :)
pioterkow
01-11-2015, 14:19
2 dyski 3 GB Barracuda (na składzik foto).
Nie mogę już edytować - oczywiście chodziło mi o 2 dyski po 3 TB (terabajty) :)
Ja też uważam że za 20 tys. PLN można kupić NOWY EIZO CG277 + do tego np. MacPro z 2009r z 64 GB RAM , 12 core, dysk SSD 512(na system) i 2 dyski 3 GB Barracuda (na składzik foto).
To chyba by było rozsądne rozwiązanie, jeżeli ma być Mac.
Jak wiecie sam miałem dylemat, co wybrać; ale z góry odrzuciłem 5k. Dla mnie ten monitor to trochę jak podkręcony TV w MM - do spzredaży, jakie ładne kolorki i rozdzielczość :(.
Skoro decyzja zapadała to wetnę się Robertowi bo rozmowa trochę idzie nie tam :(.
Zamykam