Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Statyw Slik 500dx vs 780 dx

sp1984
26-10-2015, 22:14
Cześć,

jak w temacie. Planuję zakup statywu i waham się miedzy tymi dwoma statywami 500 DX i 780 DX.

Planuję zastosowanie do głównie krajobrazu, ewentualnie studio. Statyw do lustrzanki K-50.
Mam 184 cm wzrostu i nie lubię korzystać z live view, dlatego 780 DX wydaje mi się bardziej komfortowy do pracy. Jednak poza ceną (względem 500DX) jest istotna wada czyli spora waga 780DX= 3,67 kg.
Noszenie tego sprzętu może być męczące.
500 DX wązy 2,73 kg ale jest niższy.
Wiem, że 780 DX w podróż (np. wakacje za granicą samolotem) to już będzie masakra, nawet 500DX może być już kłopotliwy w takiej sytuacji, więc aż tak się nie nastawiam.

Może ktoś z Was używał 500DX lub 780DX i może porównać lub coś doradzić?

Pozdrawiam

m4z1
01-11-2015, 23:41
Na pewno każdy kilogram będzie miał znaczenie przy wyprawach w teren na krajobrazy a już tym bardziej przy bagażu w samolot, ten 500DX powinien styknąć

sp1984
15-11-2015, 18:27
Na pewno każdy kilogram będzie miał znaczenie przy wyprawach w teren na krajobrazy a już tym bardziej przy bagażu w samolot, ten 500DX powinien styknąć

Też tak właśnie myślę. Dzięki

mmluty
17-11-2015, 11:43
Zawsze mnie dziwi kiedy przy doborze statywu ktoś podaje swój wzrost, może przy zakupie statywu do lunety to ma sens, ale do fotografii to kiepski argument. Kiedy przed laty zaczynałem fotografować przeczytałem w jednej z z książek: "jeżeli chcesz robić przyzwoite zdjęcia to unikaj ich robienia z wysokości oczu, bo to z reguły jest najgorsza perspektywa". Po latach wiem, że ta zasada ma sens, a odchodząc od niej należy dokładnie wiedzieć dlaczego tak robimy. Jeżeli jedynym argumentem w takiej sytuacji jest wygoda, to może lepiej zrezygnować z noszenia tych wielu kilogramów z sobą?
Jeżeli ma być w miarę funkcjonalnie i budżetowo to ze swojej strony szukałbym czegoś do 2 kg, a najlepiej w okolicach 1,5 kg. Jeżeli nie używasz bardzo ciężkich obiektywów, to deklarowany udźwig powinien wynosić 4-6 kg.
Z tych statywów które aktualnie widzę w sprzedaż to zainteresował bym się: Benro statyw iTrip IT15, Benro iT25 Traveller Kit, Manfrotto BeFree One itp. Kupując statyw cięższy i dłuższy (trzy sekcyjny) o jego zabieraniu do samolotu jako bagaż podręczny raczej należy zapomnieć. Przy wyborze statywu ważniejsze od aparatu są obiektywy które będą do niego zapięte i to nie tylko ich waga, ale również to czy posiadają pierścień mocowania do statywu w przypadku nieco większych i cięższych. Moim zdaniem w przypadku małego doświadczenia w pracy ze statywami najlepszym rozwiązaniem jest zabranie aparatu z obiektywem i pójście z tym do sklepu z dobrym zaopatrzeniem w statywy.

sp1984
17-08-2016, 20:58
Mam Slik 500 DX, solidny ale ciężki.