Zobacz pełną wersję : [ Portret ] [qualin] Prywatna modelka zwana potocznie żoną :P
Po dlugich bojach udalo mi sie namowic moja druga polowe na pare fotek.
Oto jeden z kadrow jakie dzisiaj poczynilismy :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/DSC_8246_a-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-vMtziD4Pve8/Vi0UzNv6X-I/AAAAAAAAdNA/CqXEKMOyC8s/s1600/DSC_8246_a.jpg)
Nie jestem znawcą i nie chce krytykować ale czy czasem twarz nie jest zbyt papierowa w porównaniu to reszty ciała ?
nikoniarz
25-10-2015, 21:19
Pomysł fajny, ale dziwne światło na twarzy- nos zupełnie zlewa się z twarzą...
Nie znam się, ale nos prawie zniknął, wg mnie prawie całkowity brak cieni na twarzy nie pasuje tutaj.
No coz, takie mialem swiatlo zastane. nie swiecilem niczym.
I chcesz powiedzieć ze "cieni" na twarzy nie "ciągnąłem" do góry? ;)
Proponuję zobaczyć jak fajnie zachowuje sie twarz małżonki przy rysującym świetle.
Robilem tylko lekki retusz cery. Tak wlasnie teraz patrze na wersje przed obrobka i faktycznie minimalny cien po prawej stronie nosa byl, ale z tym cieniem nie ma prawie roznicy. Zona patrzala centralnie w kierunku duzego okna. Na innym kadrze jest juz troche inaczej:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s26.postimg.org/jcqzzqpex/DSC_8252_a.jpg)
2 lepsze imho ⌠Tak czy owak - modelka rewelacyjna !
Jedynka bardzo fajna. Ja widzę nos. :)
Dwójka też fajna. Tylko tu bym ciut przyciął kadr. Albo lewej albo z prawej. Odrobinę. Wydaje mi się, że kompozycja byłaby wtedy "mocniejsza".
Podoba mi się.
PiotrekW
26-10-2015, 13:45
Powiększałeś oczy na jedynce? Strasznie wielkie się wydają w porównaniu do nosa czy ust.
Żona Cię nie zabije za umieszczenie dwójki na forum? :)
Nic nie powiekszalem, takie ma wielkie slipia :P
Tak przy okazji to moje pierwsze pstrykanie Samyangiem 85/1.4 :) Ucze sie manualnego ostrzenia ;)
Poprawilem troche pierwsze zdjecie:
źródło (http://s26.postimg.org/ww7u5g3e1/DSC_8246_male.jpg)
PiotrekW
26-10-2015, 14:57
Odchudziłeś ramię i to wygląda dobrze. Ale retusz twarzy mi się nie podoba. Wygląda jeszcze bardziej płasko niż poprzednio. No i teraz te wielkie ślipia wyglądają nie jak u pięknej kobiety tylko jak u kota :)
To ciekawe teraz, ze po zostawieniu wyrazniejszych cieni (szczegolnie przy nosie) zdjecie dla Ciebie jest jeszcze bardziej plaskie :P
Ned Stark
26-10-2015, 15:51
Lepiej kiedy ten nos widać. Na dwójce coś za dużo pustego na tej ścianie... może jakby coś wisiało tam ? Modelka fajna, fotografowałbym ;-) (oczy meeeegaaaa)
Ale z ustami coś tam grzebał w photoshopie? ;-)
Tylko retusz cery robilem i odchudzilem ramie. Nie dotykalem ust.
Ogromny potencjał, ale jak dla mnie, nie do końca wykorzystany. Zdjęcie ładne, tylko że za chwile o niem zapomnę. Z technicznych rzeczy, przede wszystkim saturacja - zobacz co się dzieje na linii zbiegu włosów i skóry. Gdybyś nie przegiął z obróbką, skóra by była naturalna, cienie nadawałyby kształt, a usta, nos, policzki nie były płaskie. Takie moje 3 grosze.
Od wlosow pada delikatny cien na czolo, takze nie wiem co do tego ma tu saturacja :) Wg mne nie przegialem z obrobka poprostu mialem takie swiatlo. Twarz byla skierowana w strone duzego okna, wiec swiatlo padalo na nia centralnie od przodu. Stad prawie brak cieni, to nie wina obrobki. W drugiej poprawionej wersji prawie nie dotykalem cieni na nosie, a i tak prawie ich nie widac.
Ale właśnie to saturacja robi z szarych cieni pomarańczowe. Sprawdź - zdejmij saturację, zobaczysz.
fajna dziewczyna, a tu tyle czytania :/
Nie czytam, czekam na więcej, bo miło dla oka ;)
Jak mawia klasyk "jedna fota warta więcej niż 1000 słów".
hostman22
26-10-2015, 20:50
jedynka spoko tylko ścianą był bardziej odważnie ciął ;)
Powiem Wam, ze tutaj to jednak fajnie poczytac komentarze od Was. Wstawilem to zdjecie na grupie Fotografia na fb i takie komentarze ludzie pisza, ze mozg staje. Dowiedzialem sie, ze moja zona nie umie si emalowac, ze ma maske i tapete na twarzy, oczy jak gornik po szychcie, krzywe usta, za duze oczy, a poza tym to nie umiem retuszowac bo zrobilem za bardzo wygladzona cere. Jeden pisze, ze twarz powinna byc jasniejsza bo mu sie zlewa z reszta zdjecia, a za chwile kto inny pisze, ze twarz jest za jasna, ale to pewni eiwna zle dobranego podkladu. Generalnie Ci co tak komentuja nie robia nawet podobnych fotek, wiekszosc nic nawet nie publikuje, a jak juz to jakies landszafty, no ale to im nie przekszadza wypowiadac sie na temat retuszu oraz makijazu bo przeciez kazdy Polak zna sie na wszystkim :)
Napisze troszkę jaśniej....
Według mnie tego typu twarz i takie płaskie oświetlenie = dziwne zdjęcie. Uważam ze twojej żonie potrzebne jest bardziej rysujące światło. Precz ze światłem wypełniającym.
Materiał na modelkę jest i to fajny. Pozostaje jeszcze kwestia oświetlenia, make up'u (zaprezentowany raczej modelce nie służy) oraz klimatu...
To ostatnie jest najważniejsze, bo póki co pani zaprezentowana na zdjęciach jest zdenerwowana lub wystraszona. Zbuduj klimat, potem popraw kwestie techniczne.
Skoro dziewczyna się przełamała, pokaż Jej (i nam) efekty dla których przełamać się warto...
Na zdjęciu 2 jest duży cień na piersi, który wygląda jak siniak i to się od razu rzuciło w oczy mojej żonie (ja tego wcześniej nie widziałem) Natomiast ostatnie zdjęcie to obróbkowa katastrofa. Białka oczu wyglądają nienaturalnie a źrenice tak jakby żona miała założone soczewki kontaktowe (takie ala wampir)
make up'u (zaprezentowany raczej modelce nie służy) oraz klimatu...
Co znowu z tym makijazem nie tak? Wg mnie taki MU jej pasuje, wg niej raczej tez skoro tak sie pomalowala, a ma o tym spore pojecie. Klimat akurat jest. Masz naga kobiete, ktora zaproszona idzie powoli i bardzo niesmialo. Troche sie wstydzi i lekko skrywa sie za sciana.
Co znowu z tym makijazem nie tak? Wg mnie taki MU jej pasuje, wg niej raczej tez skoro tak sie pomalowala, a ma o tym spore pojecie. Klimat akurat jest. Masz naga kobiete, ktora zaproszona idzie powoli i bardzo niesmialo. Troche sie wstydzi i lekko skrywa sie za sciana.
Uwierz mi... wiem jak to jest gdy zrobi się zdjęcie osobie bliskiej twojemu sercu. Ciężko przyjmuje się krytykę, tym bardziej jak WAM obydwojgu zdjęcie się podoba. Ale czytając to co chłopaki tu piszą, twierdzę że maja rację. To że według Ciebie jest tu klimat, to być może jest prawda dla Ciebie i dla twojej żony. Dla obcych tego klimatu brak. Proponuję abyś obejrzał trochę filmów gdzie operatorzy bawią sie światłem. Tworzą klimat światłem, sceną, strojem itd. To wszystko jest dla was dostępne.
Pomijam te zarzuty o siniakach itp.
Ja nie daję rady :mrgreen: Co ta brać nikoniarzy tak na Ciebie siadła? Chyba Ci żony zazdroszczą :D A to płaski nos, a to wielkie oczy, a to przy ustach grzebałeś, a to posiniaczone piersi... Ojjjj...no po prostu tragedia...Niebieską kartę niech jej jeszcze założą i będzie komplet :mrgreen:
Dla mnie jest OK i tyle. Żona się musi przyzwyczaić do pozowania, a światło to kwestia zabawy z nim...
Uwierz mi... wiem jak to jest gdy zrobi się zdjęcie osobie bliskiej twojemu sercu. Ciężko przyjmuje się krytykę, tym bardziej jak WAM obydwojgu zdjęcie się podoba.
Akurat ja zawsze jestem bardzo krytyczny jezeli chodzi o zdjecia bez wzgledu na to kogo fotografuje. To jest chyba pierwsze foto mojej polowki, ktore mi sie podoba. Na tej sesji zrobilismy kilkadziesiat kadrow i generalnie wybralem tylko te dwa, ktore tutaj pokazalem bo reszta wg mnie jest nie warta pokazywania. zona byla na tyle zadowolona z tego pierwszego zdjecia, ze pozwolila mi to nawet na fb wrzucic :P
RobertMiernik
26-10-2015, 23:18
To jest chyba pierwsze foto mojej polowki, ktore mi sie podoba.
zona byla na tyle zadowolona z tego pierwszego zdjecia, ze pozwolila mi to nawet na fb wrzucic :P
i bardzo słusznie, bo zdjęcia robi się
a) dla fotografa
b) dla klienta (żony)
jeśli a i b są zadowoleni/one to jest ok, niestety ale c) internetowi nigdy nie dogodzisz, zresztą jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, więc dogadzać internetowi nie warto...
Co do uwag, część dotycząca światła i pozowania może i była by słuszna, gdyby nie to, że z innym światłem i innym pozowaniem to było by inne zdjęcie...
Są zdjęcia z charakternym światłem i pazurowym pozowaniem a są wypełnione i nieśmiałe.
Takie zrobił, zrobi i inne - proste ;)
Andrzej1974
27-10-2015, 10:22
@qualin MZ nie jest źle ale... zawsze jest jakieś ale. Zawsze też może być lepiej... ;-)
Ja bym chciał zobaczyć (wiem, że to jest raczej niemożliwe) ze 2-3 inne zdjęcia z sesji fotogenicznej modelki (Twojej zony).
Oczywisce, ze zawsze moze byc lepiej, mam tego swiadomosc :)
Postaram sie namowic zone na kolejna sesje, moze tym razem nie rozebrana ;)
Z tej sesji wiecej fotek raczej nie wstawie bo nie sa na tyle dobre, zeby sie nimi chwalic :(
a masz moze jakąś fote bez make-upu i w normalnym świetle i bez upiększania ?
a masz moze jakąś fote bez make-upu i w normalnym świetle i bez upiększania ?
czy ja wygladam na kogos komu zycie sie znudzilo? :P Zdjecie zony bez makijazu na forum, to zes teraz wymyslil ;)
No i nie bardzo rozumiem w jakim celu mialbym takie zdjecie prezentowac :|
merkator
27-10-2015, 17:48
czy ja wygladam na kogos komu zycie sie znudzilo? :P Zdjecie zony bez makijazu na forum, to zes teraz wymyslil ;)
Jak fotografować ładne dziewczyny ? Najlepiej też ładnie ;) A że ja tak nie umiem, to się za to nie biorę.
Warto przeczytać poniższy poradnik. Po przeczytaniu zrobisz zdjęcie które twoja małżonka sama powiesi na ścianie ;)
http://studiowplecaku.pl/wp-content/uploads/dziewczyny.pdf
Nie na forum- chciałem obejrzeć na PW twarz . .tylko tyle.
Ale spadam bo widzę że zamiast rozsadnie rozmawiać zaczyna się powoli kierunek "wojenkowy"
Nie denerwuj sie, poprostu nie wysylam prywatnych zdjec. Zdjecia bez makijazu to mam jakies rodzinne w telefonie tylko.
merkator
27-10-2015, 18:45
Nie denerwuj sie, poprostu nie wysylam prywatnych zdjec. Zdjecia bez makijazu to mam jakies rodzinne w telefonie tylko.
No właśnie, ten makijaż. Ciut wcześniej na forum wrzuciłeś zdjęcia dwu panienek, całkiem fajne obrazki (nie umniejszając nic modelkom, czyli Marii i Klaudii). Makijaż tychże dziewcząt delikatny i stonowany. Coś takiego może się podobać. Natomiast żoneczka jest ukryta pod tonami: pudru, szminki, cieni itp. (nie znam się na tym, to damska rzecz), zupełnie jakby za chwilę miała wyjść na scenę w teatrze, gdzie rysy twarzy muszą być solidnie wzmocnione.
Myślę, że jak pogadasz ze swą "pamiątką ślubną" to przygotuje sobie stosowną charakteryzację do zdjęć, ty przygotujesz studio z odpowiednim światłem i wyjdą super foty.
P.S. Marcin Wuu stosuje oświetlenie a'la George Hurrell i coś takiego powinno dać ciekawe efekty z taką twarzą jak ma twa żona.
Fafniak miał sensowną prośbę i nie ma co się oburzać... Chłop chciał zobaczyć twarz kobiety, bez maski i przeszkadzajek...
mam wrażenie ze małżonek chciał za dużo i trochę przedobrzył - z kadrowaniem, z retuszem, z odchudzaniem itp itd. Jeśli cos wymaga odchudzania to warto zacząc od kadrowania i takiego ułożenia ciała/ramion by potem nie trzeba było tego PSowac. Oczy, brak cieni pod oczami - to miała byc komputerowa idealna grafika ? Kadrowo też niestety wyżyn nie sięgnąłeś. Żonce się to zdjęcie podoba ? - sztuczne, zatapetowane, źle poretuszowane ?
... no, ale żonę to masz ładną ;)
mam wrażenie ze małżonek chciał za dużo i trochę przedobrzył - z kadrowaniem, z retuszem, z odchudzaniem itp itd. Jeśli cos wymaga odchudzania to warto zacząc od kadrowania i takiego ułożenia ciała/ramion by potem nie trzeba było tego PSowac. Oczy, brak cieni pod oczami - to miała byc komputerowa idealna grafika ? Kadrowo też niestety wyżyn nie sięgnąłeś. Żonce się to zdjęcie podoba ? - sztuczne, zatapetowane, źle poretuszowane ?
Tak zonie zdjecie sie bardzo podoba. Chce je powiesic w sypialni na scianie w formacie 100x70. Pisalem juz chyba wczesniej, ze swiatlo bylo zastane z okna. Zona stala przodem do niego. Chetnie sie dowiem co tutaj tak strasznie wyretuszowalem, bo tak naprawde to zlikwidowalem tylko syfki na skorze, cieni pod oczami nie bylo.
Surowe zdjecie prosto z puszki:
źródło (http://s26.postimg.org/ewhh3elnt/surowe.jpg)
Porownanie przed retuszem i po:
źródło (http://s26.postimg.org/9mcic41ex/Untitled_1.jpg)
Andrzej1974
31-10-2015, 10:42
Masz b. ciekawą modelkę zwaną potocznie żoną i to jest najważniejsze...
merkator
02-11-2015, 08:48
...... Pisalem juz chyba wczesniej, ze swiatlo bylo zastane z okna. Zona stala przodem do niego. .....
Szkoda, że nie dałeś czarnej blendy z boku, zabrała by ciut światła z jednej strony. A wtedy ... ;)
A wtedy ...
może będzie casus kadr centralny
Krzysztof Orłowski
03-11-2015, 17:27
sądzę, że poprawiłeś na twarzy to co było dobre i wyszło nienaturalnie