PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d-3000 i lampa Nissin Di466

mariusz2375
25-10-2015, 17:40
Witam szanowne grono pedagogiczne :-o , prosiłbym o pomoc w uruchomieniu tej lampy z tym aparatem, zakładam lampę na aparat ,skręcam , załaczam aparat i lampę i chciałoby się powiedzieć że to już wszystko ale niestety nie działa tak od razu, pobrałem instrukcję obsługi tej lampy i jedyne do czego doszedłem to fakt że lampa odłączona od aparatu błyska kiedy robię zdjęcie aparatem , Koledzy dopomóżcie jak to ogarnąć...

P.S Lampe dostałem w prezencie i skręca mnie żeby już pstrykać fotki z tą lampą......

puciek
25-10-2015, 17:52
tu masz instrukcje https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CC0QFjABahUKEwjV-ZHv_N3IAhXEzRQKHdxnDcE&url=http%3A%2F%2Fwww.nissindigital.com%2Ffiles%2FP L_Di466_BT0209.pdf&usg=AFQjCNEuyh1LdgTsGF7HrKVrEUJNzcrIoQ&sig2=TwQNerLxvoBrK2vhyAMadA

mariusz2375
25-10-2015, 18:52
Dziękuje za szybką odpowiedź, rzecz w tym że robię wszystko zgodnie z instrukcją od początku , i niestety bez efektu, lampa założona ,załączona i podczas próby zrobienia zdjęcia otwiera się lampa z aparatu a dołączona lampa nie reaguje.....

GonzoG
25-10-2015, 18:55
Jeśli błyska ci zdjęta z aparatu, to znaczy że masz włączony tryb zdalny ww lampie.
Ale i tak aparat powinien ją rozpoznać i nie otwierać wbudowanej.

Jesteś pewien, że to lampa do Nikona??

mariusz2375
25-10-2015, 19:02
Lampa Nissin Di 466 , napewno do Nikona

GonzoG
26-10-2015, 01:19
To jeśli po włączeniu lampy zamocowanej na aparacie nie świeci się w niej lampka trybu (ta przy M/S1/S2), po naciśnięciu guzika lampy na aparacie otwiera się wbudowana, to lampa nie ma komunikacji z aparatem.

Możliwości są 2:
- uszkodzona lampa
- uszkodzony aparat

Aby to sprawdzić potrzebujesz albo drugiego aparatu, albo drugiej lampy TTL do Nikona.

d90
26-10-2015, 03:04
Na "kółeczku" na aparacie masz ustawiony tryb ... ?

GonzoG
26-10-2015, 09:19
Na "kółeczku" na aparacie masz ustawiony tryb ... ?a niby jakie to ma znaczenie??

mariusz2375
26-10-2015, 12:44
Na kółeczku jest tryb AUTO , po założeniu lampy na aparat i włączeniu jej nie oświeca się żadna dioda na lampie , dopiero jak sam przełączę to się świecą , lampa reaguje na spust migawki po przejściu w tryb czuwania ( wcisnę do połowy spust i lampa od razu to wykrywa)

GonzoG
26-10-2015, 14:21
Wyburzenie że stanu uśpienia nie wymaga komunikacji TTL. Od tego jest oddzielny pin.

Bez drugiej lampy lub drugiego aparatu (najlepiej oba) nie sprawdzisz co jest nie tak. A oba bo może się okazać, że akurat z tym aparatem lampa nie chce współpracować.

d90
26-10-2015, 17:07
a niby jakie to ma znaczenie??

Jeśli jest "z lampa" to mz sie otworzy sama nawet jesli druga bedzie na sankach.

GonzoG
27-10-2015, 01:10
Jeśli jest "z lampa" to mz sie otworzy sama nawet jesli druga bedzie na sankach.
A co ma twoje zdanie, to działania aparatu...
Poza tym nie ma i nigdy nie było trybu "z lampa"... Każdy tryb jest z lampą za wyjątkiem " auto bez lampy".

d90
27-10-2015, 10:42
Dlatego lampa prawdopodobnie bedzie sie otwierać.
Nie mam nic co ma takie pokrętło, ale miałem. I zdarzało sie, ze lapma sama sie otwierała. Z tego co pamietam.

Reset aparatu.
Tryb M.
Lampa na sanki. Tez tryb M.
Jesli nadal nie błyśnie - serwis.

madebyzosiek
27-10-2015, 11:07
Nie mam nic co ma takie pokrętło, ale miałem. I zdarzało sie, ze lapma sama sie otwierała. Z tego co pamietam.

Reset aparatu.
Tryb M.
Lampa na sanki. Tez tryb M.
Jesli nadal nie błyśnie - serwis.

Jak masz założoną lampę na sankach i ją włączysz, to aparat w żadnym trybie nie otworzy wbudowanej, jeżeli tak robi to nie czai, że ma lampę założoną i tyle. Trzeba wyczyścić styki i ewentualnie wypróbować inny zestaw (inna lampa, albo inny aparat).

GonzoG
27-10-2015, 14:54
Nic nie będzie się otwierać. Tylko kompletny bałwan by tak zaprogramował aparat...

Jak masz lampę na aparacie, to po co jeszcze wbudowana, która i tak jest blokowana przez tą na aparacie ?? Wystarczy pomyśleć przez ułamek sekundy, aby dojść do wniosku, że to co piszesz, to kompletny absurd...

d90
27-10-2015, 17:27
Może i bałwan. Jak czytam, tez tak mysle.
Sprawdzic prosze samemu. Pozniej sie unosić.

madebyzosiek
27-10-2015, 17:32
Ja sprawdziłem :-)

GonzoG
27-10-2015, 17:35
A co tu sprawdzać ?? Przecież każdy kto choć raz w pełni świadomie używał zewnętrznej lampy z Nikonem wie, że guzik nie jest tylko od otwierania wbudowanej, ale również od ustawiania tej zewnętrznej...

nikoniarz
27-10-2015, 17:41
Przecież każdy kto choć raz w pełni świadomie używał zewnętrznej lampy z Nikonem wie, że guzik nie jest tylko od otwierania wbudowanej, ale również od ustawiania tej zewnętrznej...

Są też guziki które tylko otwierają ;) Bez względu na wszystko :D

GonzoG
27-10-2015, 18:52
Są też guziki które tylko otwierają ;) Bez względu na wszystko :D
Chyba w twoich snach... Następnym razem jak zaczniesz coś pisać, to upewnij się, że w ogóle wiesz o czym mowa w temacie...

nikoniarz
27-10-2015, 19:09
Chyba w twoich snach... Następnym razem jak zaczniesz coś pisać, to upewnij się, że w ogóle wiesz o czym mowa w temacie...

Wyobraź sobie, że są guziczki mechaniczne które zawsze i w każdej sytuacji otwierają lampę. Napisałem to tylko w kontekście Twoich dyrdymałów... Bo akurat te guziki służą tylko i wyłącznie do otwierania. Do niczego więcej. Znafco... :D

GonzoG
27-10-2015, 23:53
TAK ??? To pokaż mi taką lustrzankę Nikona z mechanicznym guzikiem od otwierania lampy błyskowej...

PS... wyobraź sobie, że mowa w temacie jest o cyfrowych lustrzankach Nikona, a jakiejś pstykajce wyklepanej w chinach na polu ryżowym...

nikoniarz
28-10-2015, 06:57
Napisalbym w Twoim stylu- znajdz sobie skoro jestes taki madry. Ale doksztalce Cie- D300 i D300s wielki znafco. Nie pierwszy raz udowadniasz ze potrafisz iść w zaparte nawet jak nic nie wiesz.

Oczywiscie wiem, o czym jest watek. Odnosilem sie tylko i wyłącznie do Twoich wypocin w kwestii przycisku lampy w korpusach nikona.

Edit:
Czlowiek bystry, spogląda na zdjęcia w Google i sie dowiaduje, ze również D800/810 ma mechaniczne otwieranie lampy...

Takze jak widac mamy juz 4 korpusy gdzie przycisk który otwiera lampę nie robi nic innego poza jej otwieraniem. To jedna jedyna jego funkcja. Pewnie chinska podrobka :D

d90
28-10-2015, 10:02
Aż sprawdziłem, bo nie uzywam w sumie wbudowanej lampy.
Moj dziadek d700 tez był wyklepany w Chinach, na polu ryżowym
bo ma taki guziczek - tylko - do otwierania lampy.

Wychamuj GonzoG
Ludzi zaczynasz obrażać...

Ps.
W temacie wątku juz pisałem.
Nie bede powtarzał :)