Zobacz pełną wersję : Nikon d-3000 i lampa Nissin Di466
mariusz2375
25-10-2015, 17:40
Witam szanowne grono pedagogiczne :-o , prosiłbym o pomoc w uruchomieniu tej lampy z tym aparatem, zakładam lampę na aparat ,skręcam , załaczam aparat i lampę i chciałoby się powiedzieć że to już wszystko ale niestety nie działa tak od razu, pobrałem instrukcję obsługi tej lampy i jedyne do czego doszedłem to fakt że lampa odłączona od aparatu błyska kiedy robię zdjęcie aparatem , Koledzy dopomóżcie jak to ogarnąć...
P.S Lampe dostałem w prezencie i skręca mnie żeby już pstrykać fotki z tą lampą......
tu masz instrukcje https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CC0QFjABahUKEwjV-ZHv_N3IAhXEzRQKHdxnDcE&url=http%3A%2F%2Fwww.nissindigital.com%2Ffiles%2FP L_Di466_BT0209.pdf&usg=AFQjCNEuyh1LdgTsGF7HrKVrEUJNzcrIoQ&sig2=TwQNerLxvoBrK2vhyAMadA
mariusz2375
25-10-2015, 18:52
Dziękuje za szybką odpowiedź, rzecz w tym że robię wszystko zgodnie z instrukcją od początku , i niestety bez efektu, lampa założona ,załączona i podczas próby zrobienia zdjęcia otwiera się lampa z aparatu a dołączona lampa nie reaguje.....
Jeśli błyska ci zdjęta z aparatu, to znaczy że masz włączony tryb zdalny ww lampie.
Ale i tak aparat powinien ją rozpoznać i nie otwierać wbudowanej.
Jesteś pewien, że to lampa do Nikona??
mariusz2375
25-10-2015, 19:02
Lampa Nissin Di 466 , napewno do Nikona
To jeśli po włączeniu lampy zamocowanej na aparacie nie świeci się w niej lampka trybu (ta przy M/S1/S2), po naciśnięciu guzika lampy na aparacie otwiera się wbudowana, to lampa nie ma komunikacji z aparatem.
Możliwości są 2:
- uszkodzona lampa
- uszkodzony aparat
Aby to sprawdzić potrzebujesz albo drugiego aparatu, albo drugiej lampy TTL do Nikona.
Na "kółeczku" na aparacie masz ustawiony tryb ... ?
Na "kółeczku" na aparacie masz ustawiony tryb ... ?a niby jakie to ma znaczenie??
mariusz2375
26-10-2015, 12:44
Na kółeczku jest tryb AUTO , po założeniu lampy na aparat i włączeniu jej nie oświeca się żadna dioda na lampie , dopiero jak sam przełączę to się świecą , lampa reaguje na spust migawki po przejściu w tryb czuwania ( wcisnę do połowy spust i lampa od razu to wykrywa)
Wyburzenie że stanu uśpienia nie wymaga komunikacji TTL. Od tego jest oddzielny pin.
Bez drugiej lampy lub drugiego aparatu (najlepiej oba) nie sprawdzisz co jest nie tak. A oba bo może się okazać, że akurat z tym aparatem lampa nie chce współpracować.
a niby jakie to ma znaczenie??
Jeśli jest "z lampa" to mz sie otworzy sama nawet jesli druga bedzie na sankach.
Jeśli jest "z lampa" to mz sie otworzy sama nawet jesli druga bedzie na sankach.
A co ma twoje zdanie, to działania aparatu...
Poza tym nie ma i nigdy nie było trybu "z lampa"... Każdy tryb jest z lampą za wyjątkiem " auto bez lampy".
Dlatego lampa prawdopodobnie bedzie sie otwierać.
Nie mam nic co ma takie pokrętło, ale miałem. I zdarzało sie, ze lapma sama sie otwierała. Z tego co pamietam.
Reset aparatu.
Tryb M.
Lampa na sanki. Tez tryb M.
Jesli nadal nie błyśnie - serwis.
madebyzosiek
27-10-2015, 11:07
Nie mam nic co ma takie pokrętło, ale miałem. I zdarzało sie, ze lapma sama sie otwierała. Z tego co pamietam.
Reset aparatu.
Tryb M.
Lampa na sanki. Tez tryb M.
Jesli nadal nie błyśnie - serwis.
Jak masz założoną lampę na sankach i ją włączysz, to aparat w żadnym trybie nie otworzy wbudowanej, jeżeli tak robi to nie czai, że ma lampę założoną i tyle. Trzeba wyczyścić styki i ewentualnie wypróbować inny zestaw (inna lampa, albo inny aparat).
Nic nie będzie się otwierać. Tylko kompletny bałwan by tak zaprogramował aparat...
Jak masz lampę na aparacie, to po co jeszcze wbudowana, która i tak jest blokowana przez tą na aparacie ?? Wystarczy pomyśleć przez ułamek sekundy, aby dojść do wniosku, że to co piszesz, to kompletny absurd...
Może i bałwan. Jak czytam, tez tak mysle.
Sprawdzic prosze samemu. Pozniej sie unosić.
madebyzosiek
27-10-2015, 17:32
Ja sprawdziłem :-)
A co tu sprawdzać ?? Przecież każdy kto choć raz w pełni świadomie używał zewnętrznej lampy z Nikonem wie, że guzik nie jest tylko od otwierania wbudowanej, ale również od ustawiania tej zewnętrznej...
nikoniarz
27-10-2015, 17:41
Przecież każdy kto choć raz w pełni świadomie używał zewnętrznej lampy z Nikonem wie, że guzik nie jest tylko od otwierania wbudowanej, ale również od ustawiania tej zewnętrznej...
Są też guziki które tylko otwierają ;) Bez względu na wszystko :D
Są też guziki które tylko otwierają ;) Bez względu na wszystko :D
Chyba w twoich snach... Następnym razem jak zaczniesz coś pisać, to upewnij się, że w ogóle wiesz o czym mowa w temacie...
nikoniarz
27-10-2015, 19:09
Chyba w twoich snach... Następnym razem jak zaczniesz coś pisać, to upewnij się, że w ogóle wiesz o czym mowa w temacie...
Wyobraź sobie, że są guziczki mechaniczne które zawsze i w każdej sytuacji otwierają lampę. Napisałem to tylko w kontekście Twoich dyrdymałów... Bo akurat te guziki służą tylko i wyłącznie do otwierania. Do niczego więcej. Znafco... :D
TAK ??? To pokaż mi taką lustrzankę Nikona z mechanicznym guzikiem od otwierania lampy błyskowej...
PS... wyobraź sobie, że mowa w temacie jest o cyfrowych lustrzankach Nikona, a jakiejś pstykajce wyklepanej w chinach na polu ryżowym...
nikoniarz
28-10-2015, 06:57
Napisalbym w Twoim stylu- znajdz sobie skoro jestes taki madry. Ale doksztalce Cie- D300 i D300s wielki znafco. Nie pierwszy raz udowadniasz ze potrafisz iść w zaparte nawet jak nic nie wiesz.
Oczywiscie wiem, o czym jest watek. Odnosilem sie tylko i wyłącznie do Twoich wypocin w kwestii przycisku lampy w korpusach nikona.
Edit:
Czlowiek bystry, spogląda na zdjęcia w Google i sie dowiaduje, ze również D800/810 ma mechaniczne otwieranie lampy...
Takze jak widac mamy juz 4 korpusy gdzie przycisk który otwiera lampę nie robi nic innego poza jej otwieraniem. To jedna jedyna jego funkcja. Pewnie chinska podrobka :D
Aż sprawdziłem, bo nie uzywam w sumie wbudowanej lampy.
Moj dziadek d700 tez był wyklepany w Chinach, na polu ryżowym
bo ma taki guziczek - tylko - do otwierania lampy.
Wychamuj GonzoG
Ludzi zaczynasz obrażać...
Ps.
W temacie wątku juz pisałem.
Nie bede powtarzał :)