PDA

Zobacz pełną wersję : Slik PRO 330DX - fotografia produktowa .

pająk100
24-10-2015, 09:38
Po przeczytaniu kilku tematów zdecydowałem się na zakup statywu Slik PRO 330DX , głównie chodzi o fotografię produktową i sporadycznie zdjęcia w plenerze .
Na statywie będzie D5100 + 18-105mm , czy ten statyw będzie stabilny chodzi o zdjęcia produktów no i na zewnątrz jak lekko zawieje czy się nie przewróci .

Myślałem jeszcze nad takim chińczykiem
http://www.aliexpress.com/item/Q666c-Professional-Carbon-Fiber-Tripod-For-SLR-Camera-Portable-Traveling-Tripod-Head-Monopod-Changeable-Max-Loading/1139466206.html

Chciałbym wydać 300-350zł , widziałem recenzję tego Slika i zrobił na mnie pozytywne wrażenie a może w tych pieniądzach coś innego .

Wujot
24-10-2015, 18:33
Bardzo dziwne wybory.

Pierwszy 1,24 m wysokości i waga 1,7 kg. Drugi to dopiero porażka nawet nie chce mi się komentować.
Do studia statyw powinien być ciężki a najlepiej bardzo ciężki (tak aby można było stabilnie zamocować poprzeczkę), korbka bardzo się przydaje, głowica 3D. Do tego solidne zaciski, dwie sekcje wysuwane wystarczą.

Pozdro
Wiesiek

jamnik
24-10-2015, 19:40
Wujot,
a miałeś tego Slika w ręku? To bardzo dobry statyw w tej cenie - solidny i stabilny. Powtarzam - w tej cenie!
Porządne statywy z poprzeczką kosztują dwa razy więcej, nie mówiąc już o głowicy, a tu mamy przecież konkretną i stosunkowo niewielką kwotę do wydania. D5110 i rzeczony 18-105 idealnie będą z nim współgrać.
Krótko mówiąc: wedle stawu grobla.

pająk100
24-10-2015, 19:40
1. Slik PRO 330DX , wszędzie podają max wysokość 160cm jedyne co w nim mnie niepokoi to ten zacisk na głowicy , wyczytałem że plastikowy na jednym z filmików koleś się z nim nieco szarpał tak jakby nie chciał się zapiąć , czy po prostu nie ma możliwości aby przez przypadek samo się to odpięło , niestety nie mam możliwości osobistego sprawdzenia jak to działa , a chciałbym uniknąć sytuacji że aparat ląduje na ziemi .
2. Chińczyk porażka - jakieś szczegóły co w nim jest nie tak , ta głowica kulowa daje lepsze ( bezpieczniejsze ) zamocowanie aparatu ,.

nikoniarz
24-10-2015, 19:52
Potwierdzam- Slik w tej cenie raczej bezkonkurencyjny...

ksh
24-10-2015, 20:48
Mam takiego chińczyka, tzn inna nazwa ale to jest identyczny produkt, kupiłem za 69$, bardzo solidnie wykonany, głowica działa bardzo dobrze, zwiększenie jego wagi nie jest problemem podobnie jak statywy 5x droższe, ten slik jest według mnie gorszy, przecież slik się wypromował nie jakością tylko tym że trafił w wielkich ilościach na rynek i zalał go :)

pająk100
26-10-2015, 11:47
Czy w Slik PRO 330DX można założyć zamiast głowicy 3D , głowić kulową - czy każda będzie pasować ( chodzi o rozmiar gwintu )

Wujot
26-10-2015, 13:46
1. Slik PRO 330DX , wszędzie podają max wysokość 160cm jedyne co w nim mnie niepokoi to ten zacisk na głowicy , wyczytałem że plastikowy na jednym z filmików koleś się z nim nieco szarpał tak jakby nie chciał się zapiąć , czy po prostu nie ma możliwości aby przez przypadek samo się to odpięło , niestety nie mam możliwości osobistego sprawdzenia jak to działa , a chciałbym uniknąć sytuacji że aparat ląduje na ziemi .
2. Chińczyk porażka - jakieś szczegóły co w nim jest nie tak , ta głowica kulowa daje lepsze ( bezpieczniejsze ) zamocowanie aparatu ,.

Po prostu mam inny ogląd spraw. Powtórzę jeszcze raz - statyw w studiu może być ciężki a skoro może to powinien. W rozgardiaszu studyjnym zawsze ktoś może "zahaczyć" więc lepiej niech on się przewróci a nie sprzęt. Waga też przydaje się przy pracy w poziomie (po dokręceniu ramienia). Dalej wysokość - podobnie skoro może być wysoki to niech będzie wysoki - prze dłuższej optyce się czasem przydaje. Ilość sekcji - wygodniej mieć mniej jak więcej i stabilniej. Głowica kulowa w studiu? Nie przez przypadek stosuję się tu 3d z mikroregulacją.

Zostały tu podniesione argumenty ekonomiczne i jak rozumiem to ma przemówić za tymi wyborami. Ale to co zostało zaproponowane to po prostu statyw "uniwersalny" - do studia nie najlepszy. Aby skierować Waszą uwagę na zupełnie inne obszary zaproponuję dwa kompletnie inne rozwiązania:

- bardzo tani statyw, dobry do studia http://www.i-tools.com.pl/nivel-system-sjjm1-aluminiowy-statyw-wysiegnikiem-p-7413.html
- niezwykły bo 3,5 m solidny statyw za niewielkie pieniądze http://www.makrogeo.pl/pl/shop/28,1354,nivel-system-statyw-aluminiowy-korbowy-sjj35.html i http://www.tpi.com.pl/uploads/pdf/produkty/akcesoria_dodatki/ulotka_statyw_SJJ35_net_04042013.pdf do studia jednak zbyt wysoki

Podaję to jako "sposób myślenia" - sam używałem statywów geodezyjnych (z wózkami) z wyprzedaży pod kamery wielkoformatowe jak nie miałem kasy na "dedykowane" rozwiązania fotograficzne. Był to znakomity sprzęt pod niektórymi względami bijący o klasę tzw. sprzęt fotograficzny. Tutaj zlinkowałem prawie, ze pierwsze z brzegu rozwiązania - być może po dokładniejszym poszukiwaniu znajdzie się coś lepszego. Na pewno wadą tych statywów jest brak wyczernienia.

Pozdro
Wiesiek

markB
03-11-2015, 22:26
Podejrzewam jednak, że kolega OP nie posiada profesjonalnego studia, a produkty zamierza focić po prostu w domowym zaciszu. Ponadto chce też (czasami) wyjść ze statywem w plener. Po co ma dźwigać kilka kilogramów i wspinać się na 3.5 metra. Przyłączam się do tych co polecają Slika, z tym lekkim zestawem foto zadziała. Mam jego poprzednika, dokładnie z tą głowicą i pierwsze słyszę, że ma plastikowy zacisk. Wg mnie jest on aluminiowy. Do produktów lepsza głowica 3D - wolniej ustawiasz, za to precyzyjniej.

mmluty
04-11-2015, 16:47
Czy w Slik PRO 330DX można założyć zamiast głowicy 3D , głowić kulową - czy każda będzie pasować ( chodzi o rozmiar gwintu )
90% statywów w tym wymieniany Slik mają mocowanie głowicy na gwint 3/8" pozostałe mają gwint 1/4" do których można stosować redukcję na 3/8" więc o możliwość zmiany głowicy nie musisz się martwić. Duża różnorodność natomiast panuje u poszczególnych producentów w szybkozłączkach do głowic, ale to inny temat dotyczący drugiej strony głowicy.