PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiennik EN-EL14a do D5300

Megii97
23-10-2015, 21:01
Witam, chciałam się czegoś dowiedzieć o zamiennikach baterii EN-EL14a. Jaką firmę polecacie? Używanie zamiennika w tym aparacie nie sprawi żadnych problemów? Jest to bezpieczne? Oraz czy jeżeli już bym się zdecydowała na zakup to czy taki zamiennik można ładować w oryginalnej ładowarce Nikona czy ta bateria potrzebuje swoją ładowarkę? Za wszelkie odpowiedzi dziękuję.

Co sądzicie o tym: http://www.afe.pl/akumulator-do-nikon-coolpix-en-el14-chip-p7000-duplikat-1.html?soteshop=dda676ba8d9881546e216870a4e00944 ?

Minthai
24-10-2015, 12:02
W linku który podałaś handlarz pyta retorycznie:

Chcesz zaryzykować uszkodzenie aparatu wartego kilka tysięcy złotych?

Kupując u niego akurat ten produkt nie ponosisz żadnego ryzyka. Dlaczego? Bo on tak twierdzi i ma wieloletnie doświadczenie. No i daje pisemną gwarancję na 12 miesięcy (nie pisze tylko czy na sam akumulator czy również na uszkodzenia przez niego wywołane - no ale ten zamiennik jest pewny i sprawdzony więc gwarancja jest zapewne tylko na akumulator a na uszkodzenia zbędna). Ładowarki oryginalnej też można używać, stoi jak byk w opisie.

Za taką cenę to tylko brać póki nie wykupią.....

Megii97
24-10-2015, 12:29
Z ładowarką chodziło mi bardziej o inne firmy zamienników które moglibyście polecić. Dziękuję za odpowiedź :)

nikoner89
24-10-2015, 23:46
Nie znam tej firmy, ale sam używam zamienników newella en-el14 i (odpukać) wszystko działa elegancko :)

janek_p
25-10-2015, 17:56
Również używam en-el14 Newella i wszystko jest ok.

Piotr56
26-10-2015, 10:17
Witam
Jestem bardzo sceptycznie nastawiony do tej baterii.
Oryginał ma 1030mAh, tu przy tych samych wymiarach mamy podobno 2900mAh :mrgreen:
Nawet jeśli to prawda, to bardzo wyżyłowane pojemnościowo ogniwa robi się kosztem prądu zwarciowego, co może skutkować tym że lampa będzie się ładowała w nieskończoność.
To wersja optymistyczna.
Ja swoją baterię Formax kupiłem z napisem 1200mAh, padła mi w czasie robienia kilkudziesięciu zdjęć bez lampy, ma duży prąd samorozładowania, praktycznie przed wyjściem w teren trzeba ładować baterię by mieć pewność, że nie zostaniemy bez aparatu.
Nawet jeśli ta bateria działa to z pewnością nie ma tej pojemności, moja zamiast 1200mAh ma niecałe 700mAh zmierzone 15 minut po pełnym ładowaniu.
Zerknij na ebay, nie chodzi o ceny tylko o porównanie jakie pojemności en-el14 oferują sprzedawcy, to powinno Ci dać impuls do zastanowienia.
Piotr