PDA

Zobacz pełną wersję : Dodatkowy obiektyw czy pierścienie...

Dziggolo
16-05-2007, 13:20
Witam

Jestem w sumie dość początkującym fotografem i bardzo mocno kręcą mnie zdjęcia macro. Widziałem kilka postów na ten temat lecz nie rozwiały moich wątpliwości co do wyboru pomiędzy obiektywem a pierścieniami.
Posiadam Nikona D70s z obiektywem AF-s 18 - 200 mm VR f/3.5 - 5.6G DX IF-ED, który mimo swoich zalet nie umożliwia mi robienia zdjęć macro, o które docelowo mi chodzi.

Teraz mam do wyboru albo zakupić obiektyw macro - znalazłem nawet taki, który byłby chyba odpowiedni: Nikon 105mm f/2.8 Micro - lub zakupić pierścienie. Tu właśnie zaczyna się problem, ponieważ z braku doświadczenia nie jestem w stanie rozkminić co by było lepsze. Widziałem fajowe zdjęcie ważki w jednym z postów i właśnie to jest to co chciałbym fotografować. Domyślam się, że obiektyw to lepszy wybór lecz kosztuje znacznie więcej niż pierścienie. Czy moglibyście mi coś poradzić?

Dark
16-05-2007, 13:26
Witam

Bierz obiektyw. W makro ważna jest ostrość, a stałoogniskowy obiektyw zapewni Ci to z nawiązką. Odwzorowanie 1:1 105tki Nikkora wystarcza do większości "standardowych" potrzeb. Wersję "D" tego obiektywu można już dostać poniżej 1500zł. Jest też doskonały Tamron 90/2.8, jeszcze tańszy.
Pierścienie to zakup w drugiej kolejności. Zmniejszają one odległość ogniskowania i przypuszczam, że nie dadzą zbyt fajnego efektu z długim zoomem. Ważne jest też światło. Wspomniane wyżej obiektywy mają 2.8, co przy małym wizjerze w D70s jest nie bez znaczenia przy ustawianiu ostrości na oczach czegoś, co ma 1 cm długości.

Dziggolo
16-05-2007, 13:32
Tak czułem, prawdziwy problem to kwestia wytłumaczenia tego żonie :???: . Jak się domyślam, żeby robić udane zdjęcia macro statyw i sanki to niezbędny zestaw, prawda?

Dark
16-05-2007, 13:37
Tak czułem, prawdziwy problem to kwestia wytłumaczenia tego żonie :???: . Jak się domyślam, żeby robić udane zdjęcia macro statyw i sanki to niezbędny zestaw, prawda?
Jeśli przy świetle zastanym, czekasz na ładne światło i robisz z ręki.
Jeśli z lampą... dyfuzorek własnej roboty na wbudowaną lampę (lub zewnętrzną), 1/500s i masz z ręki nie poruszone zdjecia.
Statyw i sanki to tylko do studia lub bardzo statycznych obiektów w terenie.

Mont
16-05-2007, 13:39

zależy co chcesz fotografować, sanki wygodna rzecz ale można się bez nich obejść podobnie jak statyw. Focenie energicznych robaczków bywa upierdliwe. Ja nie mam na tym polu wielkich sukcesów więc się nie wymądrzam ale radzę Ci spróbować najpierw nim podejmiesz decyzję. Mam obiektyw makro choć używam go okazjonalnie właśnie przez brak cierpliwości, kwiatuszki, gąsienice, pajączki i owszem ale jak taka pokraka zapie.... to co zrobisz ??
IMHO zrób sobie "podkładkę" w postaci woreczka wypenionego grochem czy ryżem (są różne opcje) pozwala czasem na wygodne oparcie aparatu.
Kup na razie może jakąś tańszą Cosinę a potem sam ocenisz czy temat macro Ci leży.

Dziggolo
16-05-2007, 14:03
Właśnie o te owady i różne takie chodzi. Potrafię wyluzować śledząc kupę czasu pająka z tym nie ma problemu. Zdjęcia jak najbardziej chcę robić w terenie w domu raczej nie bo nie mam do tego warunków, które dopiero muszę stworzyć (ale to na razie dalszy plan). W domu mogę jedynie fotografować drzemiącą świnkę morską :), ale ostatnio zbyt czujna się zrobiła i ciężko ją chwycic.

Interesuje mnie przede wszystkim przyroda, ta bardziej ruchliwa (owady, etc) i ta mniej (np jakieś powierzchnie). Tylko własnie w terenie często jest nie za dobre światło, jak zauważyłem. Chyba, że trafię na coś ogryzającego łodygi w szczerym polu. Pytanie co z lasem, gdzie już nie jest tak jasno, a wręcz odwrotnie bo najciekawsze bestie nie siedzą na widoku.

Dark
16-05-2007, 14:15
W tym wątku ( http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25891 )masz zdjęcia zestawu do 'ekstremalnego' makro. Najbardziej powinien zainteresować Ciebie dyfuzor domowej roboty. Dzięki zestawieniu go z wbudowaną lampą i obiektywem makro masz bardzo fajny zestaw do nieporuszonych zdjęć.

Tu znajdziesz też trochę moich fotek robionych tym zestawem, część z gołym obiektywem, część z pierścieniami, część z telekonwerterem i część ze wszystkim na raz:
http://dark-raptor.deviantart.com/

Dziggolo
16-05-2007, 20:57
Dzięki za pomoc. Jeszcze ostatnie pytanie
- która wersja obiektywu jest lepsza, z VR czy starsza bez VR?

Pytam ponieważ docierały do mnie sprzeczne opinie na ten temat. Sam jestem posiadaczem obiektywu z VR ale w nim to akurat elegancko działa.