PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d600 "err" - błąd przysłony, pomóżcie!

Tomasz Sosin
23-10-2015, 16:23
Cześć,
Mam problem z moim d600, przy podpięciu obiektywu (50mm F1.4, 28-75mm F2.8 i manualny 14mm F3.1) i ustawieniu wartości przesłony innej niż najniższa wyskakuje error, sprzętu używam w większości do filmowania, jedynie ustawienie najniższej możliwej wartości przysłony powoduje że moge zrobić poprawnie zdjęcie lub włączyć live view w trybie video.

Przeszukując sieć znalazłem:
- czyszczenie styków obiektywu i aparatu
https://photographylife.com/how-to-fix-blinking-err-error-on-new-nikon-dslr-cameras

- wygięta blaszka przysłony przy otworze
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14674

W moim przypadku blaszka jest nienaruszona a styki przeczyściłem już 3x..
Mam jeszcze d700 do fotografii na którym każdy obiektyw działa. Problem tkwi w d600..

Czyściłem styki, wyciągałem karty pamięci, baterie. Nic nie pomaga. Czy ktoś z Was się już z tym spotkał? Proszę o pomoc!

Dark
23-10-2015, 17:44
Wydaje mi się, że to normalka w Nikonach. Wartość przysłony w obiektywach z procesorem zmieniasz tylko z poziomu aparatu pokrętłem. Jak przesuniesz pierścień przysłony, wyskoczy Tobie właśnie ten błąd. W wersji D obiektywów jest specjalna blokada, po ustawieniu najmniejszego otworu, w wersji G obiektywów, nie ma nawet pierścienia.

JK
23-10-2015, 17:57
A wybrałeś w menu sterowanie przysłoną za pomocą pierścienia przysłony na obiektywie? O ile D600 to ma.

Tomasz Sosin
23-10-2015, 18:45
A wybrałeś w menu sterowanie przysłoną za pomocą pierścienia przysłony na obiektywie? O ile D600 to ma.

Niestety ale nie znalazłem takiej funkcji, dodatkowo mam nowe obiektywy bez pokręteł, jedynie samyang vdslr jest z regulacją. Niedawno wszystko działało jak należy. Teraz nie mogę w ogóle zmieniać przysłony na body, a przy podpięciu samyanga i zmiany F na obiektywie nic sie nie dzieje.. tak jakby pokrętło nie funkcjonowało.. Nie mogę używać live view a zdjęcia są zazwyczaj prześwietlone jeśli ustawie przesłonę inną niż najmniejsza wartość...

Podobno mechanizm przysłony jest uszkodzony, ale to tylko domysły ;/

GonzoG
23-10-2015, 19:31
D600 ma taką opcję - ustawienia przycisków (chyba grupa "f") i tam są ustawienia pokręteł, a razem z jak się ustawia przesłonę.

A co do problemów z przesłoną - masz najprawdopodobniej uszkodzony popychacz przesłony, bo to on odpowiada za poprawne jej przymknięcie. I nie jest to sama blaszka, a cały mechanizm połączony z mechanizmem lustra.

ksh
23-10-2015, 21:02
D600 nie ma czasem tego genialnego patentu z ceramiczną płytką od regulacji przysłony jak w D7000 ?

jo44
23-10-2015, 22:34
D600 ma taką opcję - ustawienia przycisków (chyba grupa "f") i tam są ustawienia pokręteł, a razem z jak się ustawia przesłonę.
Chyba f5.