Zobacz pełną wersję : Poznań i okolice-kalibracja monitora
Jarecky83
23-10-2015, 08:36
Witam,
Czy ktoś wie lub może polecić, gdzie w Poznaniu i okolicach można zlecić wykonanie poprawnej kalibracji monitora?
Studio5s
23-10-2015, 09:52
Witam,
Czy ktoś wie lub może polecić, gdzie w Poznaniu i okolicach można zlecić wykonanie poprawnej kalibracji monitora?
A co rozumiesz pod słowem kalibracja monitora?
Jarecky83
23-10-2015, 10:15
A co rozumiesz pod słowem kalibracja monitora?
Ustawienie kolorów, tak aby były poprawnie wyświetlane.
madebyzosiek
23-10-2015, 10:32
Ustawienie kolorów, tak aby były poprawnie wyświetlane.
Kup sobie kalibrator i zrób to sam, kalibrację trzeba wykonać właściwie za każdym razem jak zmieniają się warunki oświetleniowe przy których pracujesz. Oprócz tego musisz pamiętać, że postrzeganie koloru, kontrastu, nasycenia i jasności jest uzależnione od wielu czynników, które mają się ni jak do samej kalibracji monitora. Co nie zmienia faktu, że warto kalibrator kupić i spróbować kalibrację przeprowadzić :-o
Jarecky83
23-10-2015, 11:13
Kup sobie kalibrator i zrób to sam, kalibrację trzeba wykonać właściwie za każdym razem jak zmieniają się warunki oświetleniowe przy których pracujesz. Oprócz tego musisz pamiętać, że postrzeganie koloru, kontrastu, nasycenia i jasności jest uzależnione od wielu czynników, które mają się ni jak do samej kalibracji monitora. Co nie zmienia faktu, że warto kalibrator kupić i spróbować kalibrację przeprowadzić :-o
Możesz polecić jakiś dobry kalibrator, który nie zrujnuje mnie finansowo?;)
madebyzosiek
23-10-2015, 11:29
Możesz polecić jakiś dobry kalibrator, który nie zrujnuje mnie finansowo?;)
X-Rite i1Display Pro albo trochę taniej X-Rite ColorMunki Display
W Poznaniu:
http://www.drukjestjeden.pl/nasze-uslugi/kalibracja-monitorow
http://www.adrianwykrota.pl/blog/tag/kalibracja-monitora-poznan/
Nic nie wiem o tych firmach więc nie mogę powiedzieć czy są wiarygodne w kalibracji. Na pewno dobrze kalibrują tutaj: http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/us.html, mogą nawet zrobić zdalnie, ale porządna kalibracja, jak widać kosztuje. Jednak lepiej samemu to zrobić, po kilku (lub dwóch porządnych) kalibracjach wydatek się zwraca w stosunku do kalibrowania zleconego. Polecam i1 Display Pro, łatwiejszy w obsłudze i lepszy od ColorMunki. Kalibrator możesz ewentualnie wypożyczyć np. tu: http://www.cyfrowe.pl/uslugi-foto/wypozyczalnia-kalibratory.html, ale to i tak wychodzi drożej niż zlecenie kalibracji.
Jarecky83
27-10-2015, 22:31
A więc nabyłem X-Rite ColorMunki Display i zrobiłem dziś kilka kalibracji i za każdym razem jakaś masakra. Kalibruje monitor w laptopie i o ile poprzednio jakoś samodzielnie starałem się dostroić parametry aby obraz wyglądał dobrze, to teraz wszystko jest mało kontrastowe i żółte. Otwieram dla przykładu PS, robię białą warstwę a zamiast białego widzę odcień żółtego. Czy ktoś wie jak poprawnie skalibrować monitor tym X-Rite ColorMunki Display?
Jarecky83
27-10-2015, 23:41
A więc nabyłem X-Rite ColorMunki Display i zrobiłem dziś kilka kalibracji i za każdym razem jakaś masakra. Kalibruje monitor w laptopie i o ile poprzednio jakoś samodzielnie starałem się dostroić parametry aby obraz wyglądał dobrze, to teraz wszystko jest mało kontrastowe i żółte. Otwieram dla przykładu PS, robię białą warstwę a zamiast białego widzę odcień żółtego. Czy ktoś wie jak poprawnie skalibrować monitor tym X-Rite ColorMunki Display?
No tak, stara zasada mówi, zanim coś się napisze, trzeba sprawdzić;) trochę uspokaja mnie ten tekst: http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=1170
zwłaszcza akapit: "Podstawową różnicą jaką zobaczymy po kalibracji monitora, będzie zmieniona kolorystyka obrazu na ekranie. Jest to nieunikniony i tak naprawdę pożądany skutek kalibrowania czy to ekranu komputerowego, czy karty graficznej do pracy z tym ekranem. Problem polega na tym, że dla wielu użytkowników spotykających się po raz pierwszy ze skalibrowanym obrazem, często znaczna zmiana w jakości wyświetlanego obrazu bywa uciążliwa. Wynika to z siły często wielomiesięcznego lub nawet wieloletniego przyzwyczajenia do wcześniejszego sposobu wyświetlania obrazu."
Trzeba po prostu przywyknąć chyba;) zrobiłem sobie porównanie zdjęć które wywołałem w LAB'ie jakiś czas temu i wydawały mi się zbyt ciepłe w porównaniu do tego co widziałem wcześniej na kompie, ale teraz jak je widzę po sprofilowaniu to rzeczywiście tak je obrobiłem:)
Nie jest żółte tylko poprawne...
Tańsze laptopy oraz te starsze wyświetlają wszystko na niebiesko i z podbitym kontrastem, aby ładniej wyglądało.
Po kilku dniach ten żółty zrobi się biały, a jak wysypie się profil, to ekran będzie ci się wydawał niebieski... Niestety do niebieskiego łatwiej się przyzwyczaić niż do "żółtego".
Jarecky83
28-10-2015, 18:51
Tak więc wczroaj wyglądało wszystko już ok po kilku godzinach pracy, obrobiłem pare fotek, wrzuciłem na FB i przesłałem sobie na maila, aby zobaczyć na innym monitorze w pracy i na iPhonie i efekt był zadowalający - zdjęcia na każdym urządzeniu wyglądały podobnie jak po obróbce. Ale dziś kolejny zonk - obrabiam kolejną fotę, zapisuję, otwiram ponownie a ta jest prawie zielona (?). Tak więc szybko otwieram fotki które wczoraj obrobiłem i były ok, a te też zielone (?). Co więcej, wysyłam je ponownie mailem (nie ingerowałem w nie w ogóle), otwieram na iPhonie - a tu zieleń? Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak to możliwe aby fotki same zmieniły kolor?? Na kompie miniaturki zdjęć w folderze wyglądają ok, po otwarciu są zielone. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, chciałbym wrócić do ustawień pierwotnych na laptopie przed instalacją oprogramowania ColorMunki, jednak nie mogę (Windows 10), błagam pomocy!
Te same zdjęcia na telefonie nie mogły zmienić kolorów.
Na komputerze z Windowsem, który ma oprofilowany monitor mogą zmienić kolory, bo Windows często gubi profile.
Aby temu zaradzić najlepiej wyrzucić oprogramowanie X-Rite do ColorMunki, zainstalować Agrylla i dispCalGui i tym ponownie skalibrować. Plus tego jest bardzo duży, bo jak system zrzuci profil, to wystarczy odpalić dispCalGui i profil zostanie przywrócony.
Jarecky83
28-10-2015, 19:10
Te same zdjęcia na telefonie nie mogły zmienić kolorów.
Na komputerze z Windowsem, który ma oprofilowany monitor mogą zmienić kolory, bo Windows często gubi profile.
Aby temu zaradzić najlepiej wyrzucić oprogramowanie X-Rite do ColorMunki, zainstalować Agrylla i dispCalGui i tym ponownie skalibrować. Plus tego jest bardzo duży, bo jak system zrzuci profil, to wystarczy odpalić dispCalGui i profil zostanie przywrócony.
Ok, dzięki, zainstaluje to oprogramowanie i z tym spróbuję.
Jarecky83
28-10-2015, 19:57
Ok, dzięki, zainstaluje to oprogramowanie i z tym spróbuję.
Mam jeszcze pytania:
1. Jak usunąć całkiem z systemy oprogramowanie x-rite? Usunąłem w panelu sterowania, ale widzę został jeszcze jakiś folder z Program Files i nie mogę go usunąć - komunikat, że plik aktualnie korzysta z jakiegoś programu.
2. Zainstalowałem dispalGUI ale przy uruchamianiu mam wskazać jakiś plik/folder:"Please locate the directory where the Agryll CMS executables reside" ? I też nie mogę tego znaleźć
Jarecky83
29-10-2015, 12:31
Już sobie poradziłem:) jednak skalibrowałem na oprogramowaniu Colormunki, musiałem też pogrzebać w ustawieniach PS, bo nie wiedziałem w czym problem, że po zapisaniu zdjęć kolory były inne. Doszedłem do tego, że zdjęcia były zalpisywane w ICC: ProPhoto (czy jakoś tak, piszę teraz z pamięci), zmieniłem żeby zapisywał jako ICC: sRGB. I do internetu też zapisuję w sRGB. Obszar roboczy w PS też mam ustawiony teraz na sRGB i dziś wywołałem 2 fotki na próbę w LABie w moim mieście i jest ok, kolory niemal identyczne (minimalnie ciemniejsze odbitki są) do tego co widzę u siebie na monitorze w PS :)
Jasność odbitek i tego co na monitorze zależy przede wszystkim od ustawienia podświetlenia monitora.
dziś wywołałem 2 fotki na próbę w LABie w moim mieście i jest ok, kolory niemal identyczne (minimalnie ciemniejsze odbitki są) do tego co widzę u siebie na monitorze w PS :)
Znaczy, że ekran jest ustawiony za jaskrawo.