PDA

Zobacz pełną wersję : Poznań i okolice-kalibracja monitora

Jarecky83
23-10-2015, 08:36
Witam,

Czy ktoś wie lub może polecić, gdzie w Poznaniu i okolicach można zlecić wykonanie poprawnej kalibracji monitora?

Studio5s
23-10-2015, 09:52
Witam,

Czy ktoś wie lub może polecić, gdzie w Poznaniu i okolicach można zlecić wykonanie poprawnej kalibracji monitora?

A co rozumiesz pod słowem kalibracja monitora?

Jarecky83
23-10-2015, 10:15
A co rozumiesz pod słowem kalibracja monitora?

Ustawienie kolorów, tak aby były poprawnie wyświetlane.

madebyzosiek
23-10-2015, 10:32
Ustawienie kolorów, tak aby były poprawnie wyświetlane.

Kup sobie kalibrator i zrób to sam, kalibrację trzeba wykonać właściwie za każdym razem jak zmieniają się warunki oświetleniowe przy których pracujesz. Oprócz tego musisz pamiętać, że postrzeganie koloru, kontrastu, nasycenia i jasności jest uzależnione od wielu czynników, które mają się ni jak do samej kalibracji monitora. Co nie zmienia faktu, że warto kalibrator kupić i spróbować kalibrację przeprowadzić :-o

Jarecky83
23-10-2015, 11:13
Kup sobie kalibrator i zrób to sam, kalibrację trzeba wykonać właściwie za każdym razem jak zmieniają się warunki oświetleniowe przy których pracujesz. Oprócz tego musisz pamiętać, że postrzeganie koloru, kontrastu, nasycenia i jasności jest uzależnione od wielu czynników, które mają się ni jak do samej kalibracji monitora. Co nie zmienia faktu, że warto kalibrator kupić i spróbować kalibrację przeprowadzić :-o

Możesz polecić jakiś dobry kalibrator, który nie zrujnuje mnie finansowo?;)

madebyzosiek
23-10-2015, 11:29
Możesz polecić jakiś dobry kalibrator, który nie zrujnuje mnie finansowo?;)

X-Rite i1Display Pro albo trochę taniej X-Rite ColorMunki Display

markB
23-10-2015, 17:58
W Poznaniu:
http://www.drukjestjeden.pl/nasze-uslugi/kalibracja-monitorow
http://www.adrianwykrota.pl/blog/tag/kalibracja-monitora-poznan/
Nic nie wiem o tych firmach więc nie mogę powiedzieć czy są wiarygodne w kalibracji. Na pewno dobrze kalibrują tutaj: http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/us.html, mogą nawet zrobić zdalnie, ale porządna kalibracja, jak widać kosztuje. Jednak lepiej samemu to zrobić, po kilku (lub dwóch porządnych) kalibracjach wydatek się zwraca w stosunku do kalibrowania zleconego. Polecam i1 Display Pro, łatwiejszy w obsłudze i lepszy od ColorMunki. Kalibrator możesz ewentualnie wypożyczyć np. tu: http://www.cyfrowe.pl/uslugi-foto/wypozyczalnia-kalibratory.html, ale to i tak wychodzi drożej niż zlecenie kalibracji.

Jarecky83
27-10-2015, 22:31
A więc nabyłem X-Rite ColorMunki Display i zrobiłem dziś kilka kalibracji i za każdym razem jakaś masakra. Kalibruje monitor w laptopie i o ile poprzednio jakoś samodzielnie starałem się dostroić parametry aby obraz wyglądał dobrze, to teraz wszystko jest mało kontrastowe i żółte. Otwieram dla przykładu PS, robię białą warstwę a zamiast białego widzę odcień żółtego. Czy ktoś wie jak poprawnie skalibrować monitor tym X-Rite ColorMunki Display?

Jarecky83
27-10-2015, 23:41
A więc nabyłem X-Rite ColorMunki Display i zrobiłem dziś kilka kalibracji i za każdym razem jakaś masakra. Kalibruje monitor w laptopie i o ile poprzednio jakoś samodzielnie starałem się dostroić parametry aby obraz wyglądał dobrze, to teraz wszystko jest mało kontrastowe i żółte. Otwieram dla przykładu PS, robię białą warstwę a zamiast białego widzę odcień żółtego. Czy ktoś wie jak poprawnie skalibrować monitor tym X-Rite ColorMunki Display?

No tak, stara zasada mówi, zanim coś się napisze, trzeba sprawdzić;) trochę uspokaja mnie ten tekst: http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=1170
zwłaszcza akapit: "Podstawową różnicą jaką zobaczymy po kalibracji monitora, będzie zmieniona kolorystyka obrazu na ekranie. Jest to nieunikniony i tak naprawdę pożądany skutek kalibrowania czy to ekranu komputerowego, czy karty graficznej do pracy z tym ekranem. Problem polega na tym, że dla wielu użytkowników spotykających się po raz pierwszy ze skalibrowanym obrazem, często znaczna zmiana w jakości wyświetlanego obrazu bywa uciążliwa. Wynika to z siły często wielomiesięcznego lub nawet wieloletniego przyzwyczajenia do wcześniejszego sposobu wyświetlania obrazu."

Trzeba po prostu przywyknąć chyba;) zrobiłem sobie porównanie zdjęć które wywołałem w LAB'ie jakiś czas temu i wydawały mi się zbyt ciepłe w porównaniu do tego co widziałem wcześniej na kompie, ale teraz jak je widzę po sprofilowaniu to rzeczywiście tak je obrobiłem:)

GonzoG
28-10-2015, 00:09
Nie jest żółte tylko poprawne...
Tańsze laptopy oraz te starsze wyświetlają wszystko na niebiesko i z podbitym kontrastem, aby ładniej wyglądało.

Po kilku dniach ten żółty zrobi się biały, a jak wysypie się profil, to ekran będzie ci się wydawał niebieski... Niestety do niebieskiego łatwiej się przyzwyczaić niż do "żółtego".

Jarecky83
28-10-2015, 18:51
Tak więc wczroaj wyglądało wszystko już ok po kilku godzinach pracy, obrobiłem pare fotek, wrzuciłem na FB i przesłałem sobie na maila, aby zobaczyć na innym monitorze w pracy i na iPhonie i efekt był zadowalający - zdjęcia na każdym urządzeniu wyglądały podobnie jak po obróbce. Ale dziś kolejny zonk - obrabiam kolejną fotę, zapisuję, otwiram ponownie a ta jest prawie zielona (?). Tak więc szybko otwieram fotki które wczoraj obrobiłem i były ok, a te też zielone (?). Co więcej, wysyłam je ponownie mailem (nie ingerowałem w nie w ogóle), otwieram na iPhonie - a tu zieleń? Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak to możliwe aby fotki same zmieniły kolor?? Na kompie miniaturki zdjęć w folderze wyglądają ok, po otwarciu są zielone. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, chciałbym wrócić do ustawień pierwotnych na laptopie przed instalacją oprogramowania ColorMunki, jednak nie mogę (Windows 10), błagam pomocy!

GonzoG
28-10-2015, 19:04
Te same zdjęcia na telefonie nie mogły zmienić kolorów.

Na komputerze z Windowsem, który ma oprofilowany monitor mogą zmienić kolory, bo Windows często gubi profile.
Aby temu zaradzić najlepiej wyrzucić oprogramowanie X-Rite do ColorMunki, zainstalować Agrylla i dispCalGui i tym ponownie skalibrować. Plus tego jest bardzo duży, bo jak system zrzuci profil, to wystarczy odpalić dispCalGui i profil zostanie przywrócony.

Jarecky83
28-10-2015, 19:10
Te same zdjęcia na telefonie nie mogły zmienić kolorów.

Na komputerze z Windowsem, który ma oprofilowany monitor mogą zmienić kolory, bo Windows często gubi profile.
Aby temu zaradzić najlepiej wyrzucić oprogramowanie X-Rite do ColorMunki, zainstalować Agrylla i dispCalGui i tym ponownie skalibrować. Plus tego jest bardzo duży, bo jak system zrzuci profil, to wystarczy odpalić dispCalGui i profil zostanie przywrócony.

Ok, dzięki, zainstaluje to oprogramowanie i z tym spróbuję.

Jarecky83
28-10-2015, 19:57
Ok, dzięki, zainstaluje to oprogramowanie i z tym spróbuję.

Mam jeszcze pytania:
1. Jak usunąć całkiem z systemy oprogramowanie x-rite? Usunąłem w panelu sterowania, ale widzę został jeszcze jakiś folder z Program Files i nie mogę go usunąć - komunikat, że plik aktualnie korzysta z jakiegoś programu.
2. Zainstalowałem dispalGUI ale przy uruchamianiu mam wskazać jakiś plik/folder:"Please locate the directory where the Agryll CMS executables reside" ? I też nie mogę tego znaleźć

Jarecky83
29-10-2015, 12:31
Już sobie poradziłem:) jednak skalibrowałem na oprogramowaniu Colormunki, musiałem też pogrzebać w ustawieniach PS, bo nie wiedziałem w czym problem, że po zapisaniu zdjęć kolory były inne. Doszedłem do tego, że zdjęcia były zalpisywane w ICC: ProPhoto (czy jakoś tak, piszę teraz z pamięci), zmieniłem żeby zapisywał jako ICC: sRGB. I do internetu też zapisuję w sRGB. Obszar roboczy w PS też mam ustawiony teraz na sRGB i dziś wywołałem 2 fotki na próbę w LABie w moim mieście i jest ok, kolory niemal identyczne (minimalnie ciemniejsze odbitki są) do tego co widzę u siebie na monitorze w PS :)

GonzoG
29-10-2015, 21:28
Jasność odbitek i tego co na monitorze zależy przede wszystkim od ustawienia podświetlenia monitora.

Tom01
30-10-2015, 16:14
dziś wywołałem 2 fotki na próbę w LABie w moim mieście i jest ok, kolory niemal identyczne (minimalnie ciemniejsze odbitki są) do tego co widzę u siebie na monitorze w PS :)

Znaczy, że ekran jest ustawiony za jaskrawo.